Ηλεκτρικό Πιάνο το ερώτημα…

Ενταξει παιδια σε οτι αφορα τα πληκτρα εγω αναφερθηκα στο yamahaκι που ειχα παρει, απο 'κει και περα δεν ξερω για τα roland και για να το λετε ετσι θα 'ναι...

Τωρα σ' αυτο που λεει ο supersonic για τις τιμες μου κανει εντυπωση που το πιο φθηνο κορεατικο ειχε 3500 ευρω, εγω ειχα παρει το πιανο απο το Νακα (yamaha) στα 2900 ευρω καινουργιο...ειναι καμποσα χρονακια τωρα βεβαια...-bye-

τι να πώ....
το πάλαιψα προσωπικά γύρω στον ένα μήνα από το Νάκα στο Στολλα.
Μεταξύ κλαβινόβα και roland.
Οι διαφορές μικρές αλλά ουσιαστικές.
Πχ καλύτερα βαρύτερα πλήκτρα στο roland.
Πιό φυσικός ήχος από τα ηχεία επίσης.
Λίγο πιό άκομψα ίσως τα roland.
Επίσης λιγώτερους και χειρότερους άλλους ήχους στα roland. (πχ το yamaha είχε πολύ καλύτερο ήχο προσομοίωσης b3 που μου άρεζε, αλλά: πιάνο αγόραζα...
Γενικά και μουσικά (επαγγελματικά) πάντα έδινα μεγαλύτερη προσοχή στη roland.
Μιλάμε γιά τιμές πριν 3 χρόνια.
Η δασκάλα ήταν κάθετη. Να πάρετε κανονικό. Δεν το ένα, δεν το άλλο.
Τώρα δε λέει κουβέντα.

Γνωρίζω πιανίστες που τρέχουν σε διαγωνισμούς και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παντα κουβαλούν μαζί τους ενα ηλεκτρικό πιάνο σε μορφή μεγάλου keyboard. Σπάνια υπάρχει άλλος τρόπος να διαβάσουν πριν τον διαγωνισμό ή τη συναυλία. Ας μην τα ψειρίζουμε τοσο πολύ λοιπόν...Ενα καλό digital piano(ο όρος 'ηλεκτρικό' χρονίζει πια) στην κατηγορία των 1500 ευρώ είναι πλέον αρκετό για να ξεκινήσει ενα παιδί με το πιάνο. Σε λίγα χρόνια παίρνει κανείς ενα κλασσικό και πουλά το digital πολύ πιο ευκολα απ' ότι θα πουλούσε το κλασσικό.

Καταρχήν να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που έγραψαν στο thread η έστειλαν pm, με αγχώσατε όχι για την αγορά αλλα για το συνολικό θέμα της εκπαίδευσης… σίγουρα θέλει προσοχή και για αυτό το λόγο προσπαθούμε και εγώ και η σύζυγος να το κουβεντιάσουμε αρκετά με γνωστούς και φίλους μέσα από avclub.gr (Thanks ) και εκτος πριν καταλήξουμε.

Τώρα το θέμα κλασικό η ηλεκτρικό πιάνο μπορεί να είναι μια συζήτηση από μόνης, θετικά και αρνητικά της απόφασης για κάποιον που ξεκινά τώρα υπάρχουν πολλά, το σίγουρο είναι ότι τα ηλεκτρικά πιανα ναι μεν δεν φτάνουν στο άγγιγμα και τον ήχο ενός κλασικού πιάνου άλλα πλέον τον πλησιάζουν (κάποια δε σε ενοχλητικό βαθμό θα έλεγα…) και αναφέρομαι σε ηλεκτρικά πιανα τις τελευταίας 2ετιας ( όχι synth/ keyboards) . Επίσης η εξωτερική τους εμφάνιση τα φέρνει ποιο κοντά σε ένα όρθιο πιάνο και αυτό πιστεύω ότι βοηθά και το μαθητή να έρθει ποιο κοντά ψυχολογικά στο πιάνο ως μουσικό όργανο και όχι παιχνίδι όπως ανέφεραν μερικοί φίλοι. Κατανοώ ότι η ψυχολογία είναι σημαντικός παράγοντας για την ενασχόληση του παιδιού με το πιάνο, στη περίπτωση μου θέλω να είμαι ουδέτερος για την συνεχεία… ούτε να αποτρέψω άλλα ούτε να σπρώξω το παιδί σε μια κατεύθυνση θα πρέπει μονός του να αποφασίσει… η δική μου δουλειά σταματά στο να του δώσω τις επιλογές, φιλτραρισμένες άλλα επιλογές, που θα πρέπει να κάνει ο ίδιος όταν ωριμάσει…

Αυτή τη περίοδο πάμε σε ηλεκτρικό παρόλο ότι βρίσκεις σήμερα και κλασικά (όρθια πιανα) σε καλές τιμές (περί 1500E) όπως έγραψα σε ένα φίλο “είδα και άκουσα τα Clavinova της Yamaha όπως και τα Roland, Korg , Kawai και Kurtzweil. To θέμα με τα Clavinova είναι ποιο από όλα (τιμές από 1000-4500 E) π.χ δεν μου άρεσε το YDP 140 που προτείνουν αρκετοί (ήχος και πλήκτρα) και αν πάω προς Yamaha θα πρέπει να πάω στο CLP 330 που όμως έχει κόστος γύρω στα 1650-1700E. Τα Roland, Kawai, Korg τα απέρριψα λόγο ήχου (με τα δικά μου τα αυτιά πάντα…;) ) ενώ με εντυπωσίασε το Kurtzweil (Mark Pro TWO) που ενώ οικονομικά είναι στη κατηγορία του Clavinova YDP 140 (περί τα 1000E) ακούγεται και έχει άγγιγμα κοντά στο Clavinova CLP 330. Τώρα αυτά όπως είπα με το δικό μου το αυτί και touch που είμαι άσχετος συνεπώς δεν είμαι σίγουρος ότι ακούω σωστά (αλλα ακούω ότι μου αρέσει χαχα) και τα πλήκτρα τα αισθάνομαι διαφορετικά από κάποιον που παίζει… για αυτό και το ερώτημα στο forum… τι μπορεί να χάνω στην έρευνα μου πάμε στη σιγουράντζα της Yamaha ?

Last edited:
οι διαφορές είναι μικρές.
Και η τεχνολογία αλλάζει χρόνο με το χρόνο.
θα ελεγα να δεις λίγο τα δυναμικά.
Δηλ, πάτα ένα πλήκτρο όσο πιό απαλά γίνεται, σαν να μη θέλεις να ακουστεί και δυνατά και πρόσεξε τι γίνεται.

Και πάντα οι σιγουράντζες είναι σιγουράντζες.

RAY_CHARLES_4.jpg

Ο Ray με Rhodes...

Έχω ένα Clavinova CLP_840. Το έχω ήδη 9 χρόνια. Τώρα το χρησιμοποιεί και ο μεγάλος μου, που έχει αρχίσει μαθήματα.

Καλή η αίσθηση του κλαβιέ, θυμάμαι πως είχα επιλέξει το συγκεκριμένο (μου είχε κοστίσει μισό εκατομμύριο θυμάμαι) γιατί ήταν το φθηνότερο με κλαβιέ GH (graded hammer effect, τα χαμηλότερα μοντέλα είχαν απλούστερο κλαβιέ ΗΕ ή και εντελώς βασικό δίχως αίσθηση βάρους). Αρκετά καλός ήχος, με ενισχυτή 2x40 και ηχεία από κάτω. Το μόνο μειονέκτημα, λόγω των ηλεκτρονικών της εποχής, η πολυφωνία (μόνο 32 νότες), samples είχε 4 πιάνου και άλλα 6 για τα βασικά.

Το αντίστοιχο μοντέλο σήμερα νομίζω θα ήταν (λόγω ενισχυτή/κλαβιέ) το 340. Καμία σχέση τα ηλεκτρονικά καλούδια βέβαια με ένα μοντέλο 9ετίας.

Έχω ένα Clavinova CLP_840. Το έχω ήδη 9 χρόνια. Τώρα το χρησιμοποιεί και ο μεγάλος μου, που έχει αρχίσει μαθήματα.

Καλή η αίσθηση του κλαβιέ, θυμάμαι πως είχα επιλέξει το συγκεκριμένο (μου είχε κοστίσει μισό εκατομμύριο θυμάμαι) γιατί ήταν το φθηνότερο με κλαβιέ GH (graded hammer effect, τα χαμηλότερα μοντέλα είχαν απλούστερο κλαβιέ ΗΕ ή και εντελώς βασικό δίχως αίσθηση βάρους). Αρκετά καλός ήχος, με ενισχυτή 2x40 και ηχεία από κάτω. Το μόνο μειονέκτημα, λόγω των ηλεκτρονικών της εποχής, η πολυφωνία (μόνο 32 νότες), samples είχε 4 πιάνου και άλλα 6 για τα βασικά.

Το αντίστοιχο μοντέλο σήμερα νομίζω θα ήταν (λόγω ενισχυτή/κλαβιέ) το 340. Καμία σχέση τα ηλεκτρονικά καλούδια βέβαια με ένα μοντέλο 9ετίας.
Όντως τα πράγματα έχουν αλλάξει, τα CLP-330 και 340 έρχονται με αναβαθμισμένα πληκτα Graded Hammer 3 γενιάς (GH3) , τα grαded hammer(GH) πλεον τα εχει η Yamaha και στα entry level YDP-140, όπως είπα τα ψηφιακά πιανα της τελευταίας διετίας έχουν προχωρήσει πολύ στο θέμα των πλήκτρων όλα πλέον έρχονται με βαρυ-κεντρισμένα πλήκτρα και ελεγχόμενη επαναφορά.

Το βαρυ-κεντρισμένο είναι αυτό στο οποίο αναφερόταν η Yamaha ως Hammer Effect (ΗΕ), το Graded ήταν μια κλάση παραπάνω, μείωνε το βάρος από τις χαμηλές προς τις ψηλές. Προ 9ετίας τα βασικά δεν είχαν ούτε ΗΕ, τα κάπως ανώτερα είχαν ΗΕ, και από το 840 μέχρι το κορυφαίο είχαν το GH.

Και φυσικά τα σημερινά έχουν πολύ καλύτερη μηχανή ήχου, φαντάζομαι όλα πλέον θα έχουν δυναμικό sampling αναλόγως την ένταση, τότε μόνο τα αρκετά ακριβά.

Γενικά στο Graded Hammer Effect που διαβάζω τις νύχτες, τα πράγματα είναι καλά, αλλά όχι για απαιτητικό διάβασμα... Η δυσκολία φαίνεται όταν έχεις να παίξεις κάτι που είναι αρκετά γρήγορο, και ο εγκέφαλός σου έχει προσαρμοστεί στο touch του αληθινού πιάνου, που διαφέρει, έστω και λίγο. Έτσι κατά τη γνώμη μου, ακόμα και το Yamaha με το Graded hammer effect 25 που θα κυκλοφορήσει σε 5 χρόνια, θα έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα: Όταν καλείσαι να παίξεις κάτι ζόρικο θα έχεις συνηθίσει να το παίζεις σωστά είτε στο ηλεκτρικό, είτε στο φυσικό. Πολύ δύσκολα και στα δύο μαζί...διότι ακόμη και η απειροελάχιστη διαφορά θα σε "πανικοβάλει" τη στιγμή που παίζοντας τα πάντα θα πρέπει να γίνοναι αβίαστα.

Εξάλλου, ο λόγος που στράφηκα στο 140 και όχι στο (διπλασίου κόστους) 330 αν θυμάμαι καλά, είναι ότι η διαφορά στο touch ήταν για μένα αμελητέα... άλλαζαν διάφορα άλλα καλούδια που είχε το ακριβότερο, αλλά τίποτα απ'αυτά δεν ήταν αναβάθμιση ουσίας, όλα ήταν πιο πολύ του εφφέ, και το κλαβιέ ήταν ουσιαστικά το ίδιο.

Last edited:
Μια εξυπνη κινηση ειναι ενα midi 88 κλαβιε με σωστα βαρυκεντρισμενα πληκτρα σε μια τιμη γυρω στα 500 ευρω, συνδεδεμενο με το λαπτοπ και ενα προγραμμα οπως το καταπληκτικο grand piano

Το επιπεδο ηχων ειναι απιθανο, το εχω και ειναι εντυπωσιακο. Η αισθηση των πληκτρων πανω απο ικανοποιητικη, το κοστος ασημαντο (500 ευρω ειναι η τιμη) και οι δυνατοτητες επεκτασης απεριοριστες.

Αν πρόλαβα (την αγορά του πιάνου) να βάλω και εγώ το χεράκι μου για να μεγαλώσει το ψάξιμο :)

Να πω αρχικά ότι αναφέρομε σε stage piano και όχι σε κλασικό ξύλινο

Έτσι λοιπών στα γρήγορα ….

1. Yamaha P85, μαλακό στην αίσθηση σε σχέση με τα πλήκτρα του κλασικού πιάνου, αυτόνομο και ελαφρύ, καλή λύση χωρίς να μετανιώσεις την αγορά.
2. Λίγο καλύτερο είναι το P140, αλλά το κόστος του ανεβαίνει και μάλλον είναι ακριβό για αυτό που προσφέρει.
3. Korg SP250 αρκετά καλά πλήκτρα μέτριος ήχος, καλή λύση και αυτό.
4. Korg SP500 πολύ καλά πλήκτρα πολύ καλός ήχος, καλούδια στις επιλογές, αλλά έχει σταματήσει η παραγωγή του (η Bon.. έχει κανένα ακόμα).
5. Kurzweil SP3X, ήχος κορυφαίος καλό πλήκτρο αλλά stage (που σημαίνει ότι χρειάζεται και ένα ζευγάρι ηχεία, ενισχυτή), γενικά άπαιχτο.
6. Kurzweil SP2X ... δεν αξίζει την στιγμή που υπάρχει το sp3x παρά μόνο το sp2xs που έχει ενσωματωμένα ηχεία αν και μόνο αν, είναι ανάγκη για αυτόνομο όργανο.
7. Kawai MP5 πολύ καλό όργανο, πολύ καλά πλήκτρα, ήχος λίγο υποδιέστερος του Kurzweil
8. Kawai MP8 ανεβαίνει κατηγορία, ακριβό, πλήκτρο κανονικού πιάνου.
9. Roland RD-300, καλός ήχος, καλό πλήκτρο, αυτά.
10. Roland RD-700 πάλι ανεβαίνει κατηγορία, ακριβό, ήχος αξιόλογος, πλήκτρο κανονικού πιάνου, κάποιος που παίζει κλασικό πιάνο μπορεί να ξεγελαστεί με το rd700.

Να συμπληρώσω ότι το μαλακό πλήκτρο ενός stage πιάνου είναι πιο καλό για την μελέτη γιατί κουράζει τα χέρια λιγότερο από το κλασικό πιάνο.
Για τον ήχο καλή λύση είναι ένα ζευγάρι αυτό-ενισχυμένα ηχεία που θα παίξουν πολύ καλύτερα από τα ενσωματωμένα ηχεία που έχουν μερικά πιάνα.

Αυτά προς το παρόν…

Ελπίζω όχι καθυστερημένα..

να πω ότι τα πιο πάνω πιάνα τα βάζεις σε θήκη και τα παίρνεις και διακοπές !!!!
(με λίγο ή πολύ ζόρι στο κουβάλημα)