Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Χαιρετώ τους αγαπητούς.
Θέλω λίγο τις γνώσεις σας για έναν φίλο που βγάζει το ψωμί του και κάποιες στιγμές χρειάζεται να κάνει λίγο ηλεκτροκόληση (με FINCORD M των 2,5mm). Εκεί παραπονιέται ότι προτείνει στους πελάτες να φωνάξουν σιδερά.
Tο μοναδικό που του τυχαίνει, είναι μία λάμα πλάτους 2 εκατοστών και πάχους 1,5mm να κολλήσει με σίδερο μασίφ.
Ξέρω, ότι θα μού πείτε, πως είναι κάμποσο ανόμοια αυτά τα δύο.
Όταν τον ρώτησα αν έχει μηχάνημα με πηνίο ή ηλεκτρονικό, μου απάντησε ότι έχει σύγχρονο μηχάνημα που κάνει 800 , αλλά στο τέλος δεν είδα TELWIN.
Ήταν μία WURTH που όσο και αν έψαξα στο διαδύκτιο, φαίνεται να μην την ξέρει ούτε η μάνα της...

WURTH_MINIMAX 140.jpg

WURTH Minimax 140
Ξέρει κάποιος φίλος, αν αυτό το πράγμα έχει Antistick, Arc Force και τα χρυσά ρέστα ;

Να πάρει μία TELWIN, κάποια MIG ή κάποια TIG για να κολλάει 1,5mm λάμα σε μασίφ σίδερο, όσο το δυνατόν πιό εύκολα ;

800 ; 140 Α ;; κάπως μου ακούγεται αυτό..

Προσωπικά δεν την γνωρίζω, και όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο δεν βρήκα τίποτα.
Αν θέλει να πάρει mig/tig που σίγουρα θα κολλάει ευκολότερα απ ότι με απλό ηλεκτρόδιο για δύσκολα κολλήματα.

H wurth ειναι πασιγνωστη μαρκα το ηλεκτροδια που δουλευει απ τα καλητερα και 140 Α ειναι υπερ αρκετα για την παραπανω δουλεια!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αγρότη, εάν εννοείς ως δύσκολα κολλήματα, αυτό το ανόμοιο της λάμας με το μασίφ, ΟΚ.
Τώρα ήμουν μαζί του και τού είπα ότι είναι τυχερός, που τουλάχιστον, θα έχει να μάθει μόνο αυτόν τον συνδυασμό (1,5mm με μασίφ).
Μόλις βρει τι Αμπέρ θέλει, πόσο ταχύτητα χεριού, πόση ώρα πόντας .... πάει καθάρισε.

Βασίλη είναι πσίγνωστη μάρκα, αλλά ούτε η ιστοσελίδα δεν αναφέρει χαρακτηριστικά. Πώς ξέρουμε ότι έχει Arc Force ; Έχει ;
Πώς ξέρουμε ότι έχει 65-70 Volt αρχική τάση ; Μήπως έχει 50-55 Volt και το τόξο στο συγκεκριμένο μοντέλο είναι "χαιρετίσματα" ;

Βρε σεις, πείτε μου κάτι : 'Έχω ακούσει ότι οι MIG δεν κάνουν για χοντρότερα μέταλλα. Όμως έχει και λάμα να κολλήσει. Πάει κάπως έτσι ;
Εάν όμως δώσει την Wurth και πάρει μία ποιοτική MIG χωρίς αέριο, παρά τις πιτσιλιές που κάνει, λέτε να τού είναι ευκολότερο στους εξωτερικούς χώρους που εργάζεται ;

Nα προσπαθησει με 1.5 ηλεκτροδιο (στεγνο και ζεστο) και 60 – 80Α. θελει εξασκηση
Σιγουρα με MIG ή TIG θα κολλησει πιο ευκολα αλλά θα χασει την φορητοτητα
οχι MIG χωρις αεριο, δεν θα εχει αντοχη η κολληση

Θανάση θα μου επιτρέψεις να μην συμφωνήσω.
Κατ ' αρχήν το 1.5 άρι είναι δυσεύρετο. άντε σε 2 άρι αλλά και πάλι έχω ενστάσεις. Μπορεί τα 2 άρια να θέλουν λιγότερα αμπέρ για να παραχθεί τόξο και να γίνει η τήξη του μετάλλου/ηλεκτροδίου αλλά ξέρεις τι άτιμα που είναι ; ποιο εύκολα θα τρυπήσει μια λεπτή λαμαρίνα ή λεπτό στραντζαριστό απ' ότι με το 2.5 άρι.
Αυτά μου έλεγαν οι παλιοί που ήξεραν αλλά και οι σιδεράδες τότε που πρωτοάρχιζα να ασχολούμαι, αλλά εγώ δεν έδινα και πολύ σημασία για το λόγο ότι δεν το έβρισκα λογικό. ώσπου τα έκανα σουρωτήρια και έβαλα μυαλό.

Ακριβώς. και αμπέρ 50-55 το πολύ 60, αλλά θέλει πονταρισιές. Γενικά πρόκειται για δύσκολη κόλληση που χρειάζεται εξάσκηση και εμπειρία για να τα καταφέρεις.
Κοίτα είναι και τι μηχάνημα έχεις. με την 160 άρα Imperia που έχω ακόμα και με 50-55 αμπέρ αν δεν προσέξω έγινε η ζημιά.
με μια Hellix πάλι 160 άρα που δούλεψα μια φορά σε κολλήσεις όχι πάνω από 1,5 mm στα ίδια αμπέρ γινόταν ποιο εύκολη η δουλειά με μικρότερο ποσοστό ζημιάς.

Τα ampere θα τα βρεις κατά την διάρκεια του κολλήματος κ ανάλογα τι κολλάς.
Ανεβατο, κατεβατό, ουρανό κλπ.
Στην πράξη ο μάστορας θέλει έναν τύπο ηλεκτρόδια να έχει μαζί του (βέβαια δεν είναι πάντα το σωστό αυτό).

Τα ampere θα τα βρεις κατά την διάρκεια του κολλήματος κ ανάλογα τι κολλάς.
Ανεβατο, κατεβατό, ουρανό κλπ.
Στην πράξη ο μάστορας θέλει έναν τύπο ηλεκτρόδια να έχει μαζί του (βέβαια δεν είναι πάντα το σωστό αυτό).

έεετσι, πολύ σωστός ο μάστορας !!

Να ρωτήσω και εγώ κατι που είμαι ολίγον πιο άσχετος ..
Οι ηλεκτρονικές Mig η Tig τι διάφορες έχουν από τις αλλες ως προς την χρήση.. ;τι κερδίζω.. ;
Δηλαδή έχει σχέση τι ηλεκτρόδια θα χρησιμοποιήσω μετά.. δηλ όσο παχύτερο τόσο καλύτερο...;
Η δεν υσχιει πάντα.

MIG/MAG/TIG δεν έχω δουλέψει ποτέ μου και δεν έχω ιδία γνώμη.
Από αυτά που ακούω και από διάφορα βιντεάκια που έχω δει, οι inverter σύρματος (MIG) κάνουν πιο εύκολες κολλήσεις, πιο ωραίο γαζί (πραγματικά χαίρεσαι να το κοιτάς), και δεν ανοίγουν κρατήρες τόσο εύκολα όπως το ηλεκτρόδιο. όλα βέβαια είναι θέμα εξάσκησης όπως έχω πει.
Από τη άλλη είναι πιο ακριβές και πιο βαριές. Να φανταστείς μια 160 άρα imperia κοστίζει κοντά στα 500 και ζυγίζει 12 + κιλά. όταν μια ηλεκτροδίου(MMA) δεν κοστίζει ούτε 200 και ζυγίζει 4-5 κιλά

Οπότε οπως καταλαβαινω είναι για πιο "ακριβεις" κολλήσεις σε επαγγελματικό επίπεδο συνολικά...
Δεν θα τις χρειαστούμε οι περισσότεροι...
Ευχαριστώ Γιώργο και παλι...

Ναι Γιωργο οπου την εχω χρειαστει την εχω καταευχαροστηθει!!!
DSC-4305.jpg

Δεν ειναι δυνατον να εχει προχωρησει η τεχνολογια τοσο πολυ και να χρειαζονται αυτες οι γκουμουτσες για να γινει μια απλη αντιδραση στο μεταλλο και να γινει μια κολληση. Eδω η ΝASA κατεκτησε το φεγγαρι, τι να λεμε τωρα.

Εχω μια ηλεκτροσυγκολληση παλαιου τυπου και την εχω παροπλισει περιμενοντας την χαρμοσυνη εκεινη μερα oπου η Βosch η καποια αλλη εταιρεια θα ανακοινωσει οτι εβγαλε επιτελους μια νεου τυπου ηλεκτροσυγκολληση (μπαταριας) με διαφορα ηλεκτροδια για διαφορετικα μεταλλα μαλιστα! Η διαδικασια κολλησης μαλιστα να ΜΗΝ χρειαζεται αυτες τις ασκημες και αβολες μασκες αστροναυτη. Αυτα απαιτω σαν ερασιτεχνης μαστορας και σαν επαγγελματιας συλλεκτης εργαλειων.

Μια χαρά Κυριάκο.
Εγώ πάλι δεν γουστάρω να κουβαλάω και μπουκάλες με αέριο μαζί μου. ηλεκτρόδιο με όλες τις δυσκολίες που έχει.
Ξέρω όμως ότι άμα δοκιμάσω κάποια MIG/TIG σαν τη δικιά σου, μετά δεν υπάρχει γυρισμός.