Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Ευχαριστώ Γιώργο. Στην πρώτη κοληση έκανα τρύπα, κατέβασα τα αμπέρ. Υπάρχει κάποιος μπούσουλας για τα αμπέρ και το πάχος ή έχει σχέση και το ηλεκτρόδιο;

Μην νομίζεις ότι με ποιο λεπτό ηλεκτρόδιο θα αποφύγεις τις τρύπες. το αντίθετο μάλιστα.
2,5 άρι χρησιμοποιεί η πλειοψηφία και χαμηλώνεις τα αμπέρ.
Μόνο με εξάσκηση θα αποφεύγεις να ανοίγεις τρύπες. Σε πάχη έως 2mm θέλει τσιμπήματα και όχι μονοκόμματο γαζί.

Όπως όμως είπε και ο Κώστας, για πρώτη φορά όχι απλώς καλά, πολύ καλά !!

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας κύριοι, πιστεύω ότι την επόμενη φορά θα τα πάω καλύτερα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Παντως, οπου κανεις τρυπα, με πολλη προσοχη, δουλευοντας "απαλα" και κυκλικα στην τρυπα (κατι σαν μαιανδρο), μπορεις σιγα σιγα να την "γεμισεις".
Θα μπει υλικο και μεσα (λογικα, δεν σε πειραζει) και απεξω θα κανει κουρμπα, που μετα πρεπει να την φας με το τροχακι, αλλα θα γλιτωσεις το πεταμα του κομματιου.
Εμενα μου πετυχε, με καποια εξασκηση, σε αντιστοιχο σταντζαριστο με παχος 1mm. Και ειμαι ομοιως και χειροτερα ασχετος.

Παντως, οπου κανεις τρυπα, με πολλη προσοχη, δουλευοντας "απαλα" και κυκλικα στην τρυπα (κατι σαν μαιανδρο), μπορεις σιγα σιγα να την "γεμισεις".
Θα μπει υλικο και μεσα (λογικα, δεν σε πειραζει) και απεξω θα κανει κουρμπα, που μετα πρεπει να την φας με το τροχακι, αλλα θα γλιτωσεις το πεταμα του κομματιου.
Εμενα μου πετυχε, με καποια εξασκηση, σε αντιστοιχο σταντζαριστο με παχος 1mm. Και ειμαι ομοιως και χειροτερα ασχετος.

Mε το που θα ακουμπήσεις το ηλεκτρόδιο σε 1mm έλιωσε. δεν υπάρχει περίπτωση.
Μάλλον κάποιο λάθος κάνεις με τα mm. σίγουρα θα ήταν περισσότερα.

Mε το που θα ακουμπήσεις το ηλεκτρόδιο σε 1mm έλιωσε. δεν υπάρχει περίπτωση.
Μάλλον κάποιο λάθος κάνεις με τα mm. σίγουρα θα ήταν περισσότερα.

Για να μαθαινω, ενωνω μια ραβδο μασιφ με ενα τετοιο "στραντζαριστο". Ισως κανω λαθος και ειναι πιο παχυ, θα το μετρησω αυριο. Παντως, θα ειναι τεραστια εκπληξη για εμενα αν ειναι πανω απο, αντε, 2mm.
Γενικα, οντως, ανοιγει τρυπα ευκολα και κολλαει μονο οταν πετυχαινω ακριβως τη γωνια (που προφανως ειναι πιο "δυνατη"). Αλλα, εξισου σημαντικο, γινεται να κλεισει η τρυπα, να γεμισει, με αρκετη προσοχη και υπομονη.

Αυτό εννοώ όταν λέω ότι το έσωσα. Με υπομονή, γέμισα τις τρύπες, έτριβα και έβλεπα που έχει κενό και ξαναγεμιζα όπου χρειαζόταν.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Για να μαθαινω, ενωνω μια ραβδο μασιφ με ενα τετοιο "στραντζαριστο". Ισως κανω λαθος και ειναι πιο παχυ, θα το μετρησω αυριο. Παντως, θα ειναι τεραστια εκπληξη για εμενα αν ειναι πανω απο, αντε, 2mm.
Γενικα, οντως, ανοιγει τρυπα ευκολα και κολλαει μονο οταν πετυχαινω ακριβως τη γωνια (που προφανως ειναι πιο "δυνατη"). Αλλα, εξισου σημαντικο, γινεται να κλεισει η τρυπα, να γεμισει, με αρκετη προσοχη και υπομονη.

Κατ αρχήν δεν υπάρχει στραντζαριστό πάχους 1mm μόνο λαμαρίνα. αλλά και να υπάρχει κολλιέται με ειδικό μηχάνημα. (ηλεκτροπόντα νομίζω ;) δεν είμαι σίγουρος, και τα χρησιμοποιούν οι βιοτεχνίες που φτιάχνουν μεταλλικές ντουλάπες κ.λ.π.
Σε 1mm αδύνατον να κλείσεις τρύπα. μην το συζητάτε. περισσότερο θα την ανοίξετε.

Το στραντζαριστο το εβαλα σε εισαγωγικα ακριβως γιατι δεν ειμαι σιγουρος αν λεγεται ετσι.
Μιλαω, παντως, για κουφια μεταλλικη ραβδο (περιπου 100cm μηκος). Το απογευμα θα ξερω και παχος.
Παντως, (οπως ειχα περιγραψει και σε ενα παλιοτερο post), γινεται να κλεισεις τρυπα, ακομα και σχεδον...στον αερα.
Επειδη η κολληση κρυωνει πολυ γρηγορα (εννοω οτι σταματαει να ειναι ρευστο το σιδερο), αν κρατησει εστω και ελαχιστον υλικο στην περιμετρο, εχεις κανει μια αρχη. Μετα, με πολλη υπομονη και δουλευοντας κυκλικα στο χειλος της τρυπας μπορεις, "ξωφαλτσα", να αφηνεις λιγο ακομα υλικο. Περισσοτερο παει μεσα στην τρυπα, ισως, αλλα αυτο δεν πειραζει. Και ουτω καθεξης σιγα σιγα κλεινει ολη η τρυπα.
Για να σε προλαβω, το νεο υλικο ΔΕΝ στηριζεται ολο σε αυτο που εχει παει μεσα στην τρυπα, δηλαδη δεν γεμιζει τελειως η ραβδος μεσα. Που, εδω που τα λεμε, και τελειως να κλεισει, παλι δεν πειραζει και πολυ στις περισσοτερες κατασκευες. Ισως, ομως, να βοηθαει οτι κολλαει λιγο υλικο και στην απομεσα μερια της τρυπας.
Το εκανα αυτο δυο φορες στη ραβδο και δουλεψε. Εκανε, βεβαια, "βουναλακι" απεξω που θελει μετα τριψιμο.
Ισως ηταν θεμα τυχης, τι να πω;

(Σκεψου μια αντιστοιχια, οτι προσπαθεις να κλεισεις μια διαμπερη τρυπα σε τοιχο με εκεινο το τσιμεντο που το πετανε με τη μανικα. Αν τη βαλεις στο κεντρο της τρυπας και ριχνεις, προφανως θα παει ολο απο την αλλη πλευρα. Αν ομως ριχνεις σιγα σιγα, κυκλικα, στο χειλος της τρυπας (και το τσιμεντο πηζει σε δευτερολεπτα), σταδιακα θα μαζευει υλικο και θα κλεινει η τρυπα. Θα πεφτει και απο πισω, θα πεφτει και εξωτερικα της τρυπας, αλλα θα κλεινει κιολας. Αν κανεις αρκετους κυκλους, τελικα θα κλεισει η τρυπα και θα εχει υλικο απο μεσα και ενα βουναλακι απεξω).

Το στραντζαριστο το εβαλα σε εισαγωγικα ....
.... θα κλεισει η τρυπα και θα εχει υλικο απο μεσα και ενα βουναλακι απεξω).

Ναι βρε καταλαβαίνω τη σκέψη σου.
Το βουναλάκι που λες άμα το τρίψεις με το τροχό ή το χτυπήσεις να φύγει η πάστα πάλι θα τρυπήσει. εκεί θα το ξαναγεμίσεις και σιγά-σιγά θα κλείσει.
Αλλά σου επαναλαμβάνω, σε 1mm δεν κλείνεις τρύπα με τί-πο-τα. Και να χαμηλώσεις πολύ τα Αmber πάλι δεν θα καταφέρεις τίποτα. θα κολλάει το ηλεκτρόδιο πάνω στο μέταλλο και θα προσπαθείς να το ξεκολλήσεις.

Λοιπον, Γιωργο, τελικα ΕΙΝΑΙ 1mm το παχος.
Παρακατω καποιες, πολυ προχειρες, φωτογραφιες.
Στην πρωτη για να δεις τι ειναι.
Μετα μια κολληση (που ειχε κανει μια μικρηηηη τρυπιτσα) και τελευταιες το γεμισμα μεγαλης τρυπας.
Σε ολα τα σημεια, σε πρωτο πλανο ειναι αυτο το κουφιο (και πισω φαινεται το μασιφ).
Προφανως οι κολλησεις ειναι γενικα πολυ ατσαλες (και απεριποιητες μετα), αλλα ισως φαινεται αυτο που σου ειπα.
Στο τελος και μια απο πιο μακρυα, για να δεις που ειναι η ενωση.
4992fcba4dfe69220fdc2064e0314c99.jpg
be8f03e843dfbf9c4a74054e5c40ab36.jpg
c3b1972c287ac390679e9a784d9db922.jpg
c0b97dda8e21a997c35063a3404ad698.jpg
0f6901e3ba8f6e0dcfcb01b78b29fd2e.jpg
03a7b829482d19bf1ee2720da450bed7.jpg

Στάλθηκε από το SM-G930F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ε, καλα, δεν καταφερα και τιποτε. Πειραματα ενος ατζαμη ειναι. Απλως με ενδιαφερει, για την περιπτωση που καποτε χρειαστει.
Και βεβαια, επειδη παντα ο αυτοδιδακτος υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να αγνοει βασικες αρχες ενος θεματος, θελω πολυ να ακουω τον αντιλογο ή τις αποψεις αλλων, με μεγαλυτερη εμπειρια.
Στη συγκεκριμενη π.χ. περιπτωση, εκλεισε μεν η τρυπα, αλλα δεν εχω ιδεα ποσο δυνατο ειναι το σημειο, τι παχος εχει το σιδερο εκει και τι αντοχες εχει. Θα ηθελα να το δοκιμασω παραπανω, αλλα προς το παρον ουτε χρονο ουτε χωρο εχω.
Καποια στιγμη, αφου κολλησω λιγο ακομα, σκοπευω να "καθαρισω" ολοκληρες τις βεργες (στα περισσοτερα σημεια ειναι ο βορακας ακομα πανω) και μετα να τις κοψω κομματια με τον τροχο, για να δω τι εχει γινει στο προφιλ των ενωσεων.

Αυτο θα ειναι πραγματι ενδιαφερον πειραμα Αγγελε. Οποτε το κανεις, πες δυο λογια για το τι παρατηρησες στις ενωσεις.

Φυσικα.
Χρειαζομαι μονο χρονο και καπου να μπορω να κανω θορυβο, αλλα και να γεμισω το μερος με βορακα κτλ χωρις συνεπειες :)

Όποιος ασχολείται με τα σίδερα να πάρει μια mig να ησυχάσει το κεφάλι του. Αρκεί να βαστάει η τσέπη του .
Για ηλεκτρόδιο υπάρχουν πολλές τεχνικές που άμα εφαρμοστούν σωστά πολύ δύσκολα ανοίγεις τρύπα. Οι περισσότεροι αφήνουν το ηλεκτρόδιο να τους κατευθύνει. Για τους αρχάριους καλό είναι να προσπαθούν σε σχήμα Ζ με τα κατάλληλα αμπερ για να μην τρυπήσουν . Πάντως σε 2 χιλιοστά ανοίγει τρύπα όταν είναι κομμένο στραβά η όταν το κρατάς λίγο παραπάνω. Γενικά τα 2 χιλ. Ειναι οκ για κολλημα.

Απλά προς ενημέρωση. Η απόφαση και η τσέπη είναι δική σου φίλε vrouxos. Σίγουρα σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές, και πιο σύγχρονα μηχανάκια.
Την έχω για πάνω απο 20 χρόνια. Σκυλί..... και έχει γράψει χιλιόμετρα σε κάγκελα - γκαραζόπορτες - ντουλάπες - φρεάτια - και άλλα πολλά.

IMG_20191127_192716.jpg

Απλά προς ενημέρωση. Η απόφαση και η τσέπη είναι δική σου φίλε vrouxos. Σίγουρα σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές, και πιο σύγχρονα μηχανάκια.
Την έχω για πάνω απο 20 χρόνια. Σκυλί..... και έχει γράψει χιλιόμετρα σε κάγκελα - γκαραζόπορτες - ντουλάπες - φρεάτια - και άλλα πολλά.

View attachment 166531
Βαθύτερα από τα 170-180 ευρο της telwin infinity 170 δεν μπορώ να βάλω στην τσέπη. Μεγάλη απόσταση από τα 100 της bormann

Στάλθηκε από το BV5500Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

+1. άλλωστε νομίζω το έχω γράψει κι εγώ σε προηγούμενα ποστ..

Περιμένετε την Παρασκευή . Πέρυσι την Borman την είχε στα 59 bf κάτι θα παίξει και φέτος. Πάντως και η helix καλή είναι σε αυτά τα λεφτά με 3μετρα καλώδια . Vrouxos αν θες να κάνεις κατασκευές με πολλά κολλήματα και μεγάλο γαζί τότε πας για imperia -200αρα helix η μετά ανέβεις για κάτι επώνυμο.