Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Επίσης η Arcman κάνει κι κόλληση Tig. Και όλες είναι 160 Α. Σε ποια χαρακτηριστικά υπερτερεί η Bormamm?
Υ.Γ.: Οδευω τώρα προς μαγαζί που τις έχει και τις 2 να αγοράσω!

Εγώ θα έπαιρνα την Helix, αλλά σε όποια και αν καταλήξεις (μάλλον θα έχεις ήδη καταλήξει την ώρα αυτή που είδα την ερώτησή σου) θα έχεις κάνει σωστή επιλογή.
Με το καλό -bye-

Τελικά την Helix Mini-Fit 160 Α αγόρασα! Πήρα και μια αυτόματης μάσκα Helix με 30 . Ηλεκτρόδια όχι γιατί είχαν εξαντληθεί. Εντυπώσεις από την ερχόμενη εβδομάδα. Σας ευχαριστώ.

μια χαρα, αντε και καλες κολλησεις

πια μασκα αγορασες, την απλη?

η Bormann BIW1600 εχει ιδια χαρακτηριστικα με την Helix Mini Fit 160, αλλα επιπλεον μπορει να δουλεψει με γεννητρια που δεν εχει AVR

Τελικά την Helix Mini-Fit 160 Α αγόρασα! Πήρα και μια αυτόματης μάσκα Helix με 30 . Ηλεκτρόδια όχι γιατί είχαν εξαντληθεί. Εντυπώσεις από την ερχόμενη εβδομάδα. Σας ευχαριστώ.

Να τη χαίρεσαι, καλές και όμορφες κολλήσεις. Πιστεύω ότι έκανες πολύ καλή επιλογή.
Περιμένουμε εντυπώσεις.

1) Η μάσκα λέγεται Helix Power και έχεις τα εξής χαρακτηριστικά: "Αυτόματη με φωτοκύτταρο και ρυθμίσεις βαθμού σκίασης και χρόνου απόκρισης."
2) Αν και η Helix είναι private label Έλληνα αντιπρόσωπου. Η Bormann είναι πιο "επώνυμη" μάρκα.
(Καλώς ή κακώς προτίμησα τη Helix γιατί ο πωλητής μου είπε ότι είναι το ποσοστό λειτουργίας της 60% είναι ρυθμίσμένο να δουλεύει στους 25 βαθμούς C. Ενώ η Bormann και καλά στους 0)
3) Όποιος ξέρει για κατάστημα που πουλάει ηλεκτρόδια ΕΡΛΙΚΟΝ στη βορειοανατολική Αττική ας μου στείλει μήνυμα. Θα αγοράσω 2,5 mm.

Last edited by a moderator:
Το κεντρικό είναι Ν Ερυθραία, αλλά αφού δεν σε εξυπηρετεί ξέχνα το. άρχισε να ψάχνεις τοπικά κατ/ματα ή ηλεκτρονική παραγγελία.

Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

3) Όποιος ξέρει για κατάστημα που πουλάει ηλεκτρόδια ΕΡΛΙΚΟΝ στη βορειοανατολική Αττική ας μου στείλει μήνυμα. Θα αγοράσω 2,5 mm.
Εγώ πάντως πήρα από εδώ

1) Η μάσκα λέγεται Helix Power και έχεις τα εξής χαρακτηριστικά: "Αυτόματη με φωτοκύτταρο και ρυθμίσεις βαθμού σκίασης και χρόνου απόκρισης."
2) Αν και η Helix είναι private label Έλληνα αντιπρόσωπου. Η Bormann είναι πιο "επώνυμη" μάρκα.
(Καλώς ή κακώς προτίμησα τη Helix γιατί ο πωλητής μου είπε ότι είναι το ποσοστό λειτουργίας της 60% είναι ρυθμίσμένο να δουλεύει στους 25 βαθμούς C. Ενώ η Bormann και καλά στους 0)

Από που συμπεραίνεται ότι η Borman n είναι καλυτερη σαν εταιρία.. ;..Έχει καλό όνομα παντως στις ηλεκτροκολλησεις.
Μόνο ρούχα δεν φτιάχνει. ..!!!
Ενώ η Ηelix εξειδικεύεται σε αυτα προϊόντα.

Παίδες, έχω...παιδική απορία: τι σημαίνει στραντζαριστό και τι κοιλοδοκός; Στράντζα ξέρω ότι είναι το ψαλίδι.
Κι αν θέλω να φτιάξω ένα σπιτάκι στον κήπο 2μ x 3μ x 2μ (ύψος x μήκος x πλάτος ) τι πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Στραντζαριστό ή κοιλοδοκό;

Αναλόγως πόσο γερή κατασκευή θέλεις να γίνει, και πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις. Εννοείται όχι με λεπτά (κάτω από 1,8 mm πάχος) σίδερα.

Για να πάρεις μια ιδέα,

1) Το πάχος των στραντζαριστών κυμαίνεται από 1.10 mm έως 1.80 mm (με κυριώτερα πάχη τα 1.30 και 1.80 mm)
Το μήκος των στραντζαριστών είναι 5 m και 6 m

2) Το πάχος των κοιλοδοκών κυμαίνεται από 2 mm έως 20 mm
Το μήκος των κοιλοδοκών είναι 6 m και 12 m

Συμπεραίνω ότι η σωστή επιλογή είναι η κοιλοδοκός.
Και θα πήγαινα σε στραντζαριστό μόνο για χαμηλότερο κόστος, σωστά;
(πάντως υπάρχει κοιλοδοκός 1.8mm και το αμέσως μεγαλύτερο πάχος δεν είναι τα 2mm αλλά τα 2,5mm)

Συνήθως οι έμποροι σιδήρου αλλά και εγώ έτσι ξέρω, κοιλοδοκός λέγεται από 3 mm πάχος και πάνω. μέχρι 2 mm λέγεται βαρέως τύπου.
Αναλόγως το μήκος της κάθε βέργας. οι 5 μετρες είναι νομίζω 1,8mm και οι 6 μετρες 2mm πάχος.

Για την κατασκευή σου στραντζαριστά βαρέως τύπου είναι μια χαρά. αν θες και κιλοδοκό ακόμα καλύτερα.
Ρωτώντας και στο εμπόριο θα σου πουν αυτοί τι ακριβώς χρειάζεσαι.

Το στραντζαριστό σαπίζει γρήγορα εάν δεν το περιποιείσαι ή είσαι κοντά στη θάλασσα.
Ανάλογα με τις δυνάμεις που ασκούνται μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα δύο. Τα ρετάλια μένουν για επόμενη κατασκευή.
Σκεπή μονόριχτη ή δίριχτη θα κάνεις;

Η σκεπή θα είναι μονόριχτη.
Αν μείνει καμιά τρύπα από τις κολλήσεις και βάλω σιδηρόστοκο, υπάρχει πρόβλημα;

Εάν σκέφτεσαι μόνο 4 πόδια και τα οριζόντια, θα πρέπει να νευρώσεις τις γωνίες, επίσης θα πρέπει να ρωτήσεις για το κατάλληλο πάχος ώστε να μη σου κάνουν κοιλιά τα οριζόντια.
Μιας και θα είναι ελαφριά κατακευή θα πρέπει να την πακτώσεις γερά.

Τις τρύπες στις κολλήσεις παλιά τις γέμιζα σιδηρόστοκο αλλά τώρα τις περνώ με σταθεροποιητή σκουρίας και μετά το οτιδήποτε.
https://www.leroymerlin.gr/gr/hroma...as-mercola-rust-converter-045l-gkri-61875541/

Τις τρύπες μπορείς να τις γεμίσεις/κλείσεις τοποθετώντας ενδιάμεσα μαύρο σύρμα και χτυπάς με πονταρισιές πάνω του το ηλεκτρόδιο.

Εγώ προς το παρόν συνεχίζω τις παραγγελίες με τα παρελκόμενα...

Στεγανή θήκη ηλεκτροδίων από ebay
https://www.ebay.com/itm/80mm-Guard...ube-Hanging-Hanger-Hold-Blue-Set/303564610625

Last edited by a moderator:

Τις τρύπες μπορείς να τις γεμίσεις/κλείσεις τοποθετώντας ενδιάμεσα μαύρο σύρμα και χτυπάς με πονταρισιές πάνω του το ηλεκτρόδιο.
Αυτό έκανα κι εγώ στα κάγκελα που κόλλησα αλλά όσο και να το προσπάθησα τρυπούλες μείνανε (τις 'μπάλωσα' με σιδηρόστοκο).

Παίδες, έχω...παιδική απορία: τι σημαίνει στραντζαριστό και τι κοιλοδοκός; Στράντζα ξέρω ότι είναι το ψαλίδι.
Κι αν θέλω να φτιάξω ένα σπιτάκι στον κήπο 2μ x 3μ x 2μ (ύψος x μήκος x πλάτος ) τι πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Στραντζαριστό ή κοιλοδοκό;
Στα ορθια στις 4 γωνιες θα έβαζα 10Χ10 κοιλοδοκο των 3mm στα νεύρα περιμετρικά ακόμη μικρότερο 4Χ6....Όσο αφορά την σκέπη εξαρταται τι θα βάλεις από πάνω...
Εάν πάει σάντουιτς τότε χρειάζεσαι στρατζαριστο 4Χ3 η 4Χ5...
Νομίζω με τα παραπάνω θα είσαι υπερκαλυμενος...