σχετικα με τα ρευματα, αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι κοιτας το ανωτατο kva για παραδειγμα 7
δηλαδη σου ζηταει 7 kva σε πληρη ισχυ, στα 180 Α που σου δινει
αν εσυ κολλας στα 90 Α τοτε τραβαει το μισο ρευμα δηλαδη 3,5 kva
στα 70 Α που γινονται και οι περισσοτερες κολλησεις, τραβαει 2,7 kva
αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι, αν επειδη μιλαμε για συνεχες ρευμα τα 2,7 kva ειναι και 2,7 kw ή μπαινει και το cosφ του εναλλασομενου, χοντρικα δηλαδη 2,7 * 0,73
μαλλον ειναι το πρωτο, τραβαει δηλαδη 2,7 kw στα 70 Α
2,7 kw ειναι λιγοτερο και απο το πλυντηριο ρουχων (οταν ζεσταινει τα νερα)
αν θες να κολλησεις στα 120 Α υπολογισε 4 kva ή ισως 4 kw
τα 4 kw τα πιανεις αν η ταση δικτυου ειναι 222 v, τοτε θες 18A ρευμα να τραβαει απο τη μπριζα
οι 16Α ασφαλειες εχουν περιθωριο αρκετα παραπανω, φτανουν συνηθως στα 23 Α πρωτου πεσουν αρα μπορεις να κολας ανετα 120-140 Α με 16αρα ασφαλεια
αν ομως κολλησεις με 180Α δηλαδη στο παραδειγμα 7Kva τοτε θα σου τραβηξει ρευμα 31 Α αρα η ασφαλεια των 16 Α θα πεσει. οχι ομως η 20 αρα η οποια εχει περιθωρειο παραπανω...
το προβλημα ειναι τα καλωδια, αν εσυ θες να κολλησεις για παραδειγμα με πληρη ισχυ και τραβας 31 Α οταν κολλας στα 180Α σε μια μπαλαντεζα 25 μετρων. εκει θελεις οχι απλα 2,5 αλλά μαλλον 4 αρι αν ειναι να κολλας για ωρα
τωρα βεβαια αν μπαινει και το cosφ τοτε υπολογιστε τις τιμες αυτες * 0,73 αρα μικροτερες
δεν ξερω αν κανω λαθος, αλλά αυτο το σκεπτικο μου φαινεται σωστο
τωρα που το ξανασκεφτομαι, μπαινει και το cosφ γιατι αναφερει οτι καταναλωνει 7kva εναλλασομενου ρευματος
αρα στο πιο πανω παραδειγμα οταν εσυ κολλας με 90Α σου ζηταει μεν 3,5 kva αρα (με τον συντελεστη ισχυος μεσα περιπου = 0.73) = 3,5 * 0.73 = 2,555 kw !
αρα οταν κολλας με 180Α καταναλωνει 7kva = 5,1 kw
με ταση δικτυου στα 222 v, αυτο το πιανεις με 23 Α
αρα σου ριχνει την 16αρα ασφαλεια,οχι ομως την 20 αρα λογω περιθωρειου και παλι
αν τωρα κανω λαθος και δεν μπαινει στις εξισωσεις το cosφ, ισχυουν οι τιμες του προηγουμενου ποστ