Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Χαμηλά ampere στην μηχανή, σταθερό χέρι, όχι κάθετα το ηλεκτρόδιο, κοντά το σώμα της τσιμπιδας εκεί που κολλάς, τα κομμάτια να έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσφυση μεταξύ τους, το ηλεκτρόδιο να το "τρέχεις" τόσο - όσο.
Αν το τρέξεις πολύ θα κάνεις αδύνατο γαζί με πόρους κ όχι καλή κόλληση, αν το καθυστερήσεις θα τρυπήσεις - κάψεις το στρατζαριστό.

Όταν κολλάς προσπάθησε να πατάς καλά κ ομοιόμορφα ανάμεσα στα δύο υπό συγκόλληση τεμάχια κ με σταθερές μικρές κυκλικές κινήσεις να προχωράς.
Ένα πολύ καλό εμπειρικό σημάδι ότι είσαι σε καλό δρόμο είναι όταν, ενώ προχωράς την συγκόλληση σου να βλέπεις πίσω την πάστα της συγκόλλησης που ήδη έχεις δημιουργήσει να έχεις ξεκολλήσει από μόνη της χωρίς καν την χρήση ματσακονιού.

Η τέχνη της ηλεκ/σης θέλει εμπειρία, πολλά Km γαζί & υπομονή.

Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Αν και ίσως είναι γνωστό ας γραφεί άλλη μια φορά: προσοχή στις αναθυμιάσεις όσοι κολλάτε γαλβανιζέ, τα αέρια που εκλύονται είναι πολύ τοξικά!

Ξεκίνησες από τα δύσκολα,
σημασία έχει και με τί κολλάς MIG,INVERTER,ΧΑΛΚΟΥ???

Εδω είναι κάτι που έφτιαξα χθες στα γρήγορα με ροδάκια απο το lidl και κοιλοδοκό 3χ3 πάχος 1,6mm
H Κόλληση έγινε με imperia mig 161 και flux core 0,9mm.
Δεν κάνει ωραίο γαζί όπως με μπουκάλα αλλά τη δουλειά σου την κάνεις μια χαρά και έχεις φορητότητα έτσι και κόλλημα σε εξωτερικό χώρο.
Εναλακτικά για τέτοιο σίδερο και πάχος κολάω με ηλεκτρόδιο 2mm και 45Α σε μηχανή inverter.
20170131_125054_zpsm5kiv8yn.jpg
[/URL][/IMG]

Last edited by a moderator:
Ξεκινάς δύσκολα με το γαλβανιζε.

Συν όλα τα άλλα μάθε να ακούς και τον θόρυβο της ηλεκτροκόλλησης...Λέει πολλά.

Καλημέρα Πάνο.
Μπορείς σε παρακαλώ να το αναλύσεις λίγο ;
Το θόρυβο του σπινθήρα/φλόγας ή της συσκευής ηλεκτροκόλλησης;

Sent from my iPhone using Tapatalk

Χρήστο νομίζω πως εννοεί της συσκευής, βγάζει ένα άλλο ήχο όταν κολλάει το ηλεκτρόδιο από όταν κινείται πάνω στο σίδερο.

Αυτος ο ήχος είναι μόνο σε χαλκού με ηλεκτρόδιο αν ειναι inverter δεν ακούγεται τίποτα.(Τουλάχιστον στη δικιά μου)
Στη σύρματος μπορείς να ακούσεις τη κόλληση που κάνει σαν ψημένο μπέικον :ernaehrung004: (μάλλον πεινάω:drool1: )

Καλημέρα Πάνο.
Μπορείς σε παρακαλώ να το αναλύσεις λίγο ;
Το θόρυβο του σπινθήρα/φλόγας ή της συσκευής ηλεκτροκόλλησης;

Sent from my iPhone using Tapatalk

οι χαλκού όταν κλίνει το κύκλωμα κάνουν ένα ντττττ

αλλά σε κάθε ηλεκτροκολληση ηλεκτροδίου απο τον ήχο τησ κόλλησης και κύριός την ένταση του φωτός που βγάζει μπορείς να καταλάβεις αν χρειαζετε να δώσεις περισσότερα αμπερ...
με λίγα λόγια μην βλέπεις την φλόγα να ξεψυχάει... δεν αρκει μόνο αυτό φυσικά για να καταλάβεις αν είσαι στα σωστά αμπέρ..

εγώ προτείνω σε στραντζαριστα μέχρι 1.5 να το πασ με διαδοχικά τσιμπήματα για ευκολία...
δεν έχει βάθος η κόλληση αλλά θα κανεισ την δουλεια σου...

Καλημέρα Χρήστο.
Ναι το θόρυβο απ τη μηχανή χαλκού.

Δοκίμασε το και θα το πιάσεις αμεσως
Στην καλή κόλληση τραβάει διαφορετικά amper για αυτό αλλάζει ο θόρυβος.

Πρώτα πρώτα να σας ευχαριστήσω όλους για τα πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα που λέτε και για την άμεση ανταπόκριση.

Ξεκινάς δύσκολα με το γαλβανιζε.

Συν όλα τα άλλα μάθε να ακούς και τον θόρυβο της ηλεκτροκόλλησης...Λέει πολλά.

Πάνο το ξέρω οτι ξεκιναω δύσκολα. Μάλλον η επόμενη κατασκευή θα είναι με πιο χοντρο σίδερο απλό ώστε να είναι πιο έυκολο. Τις διαφορές στο θόρυβο τις καταλαβαίνω μόνο οταν τρυπαει το σίδερο ή όταν πλαγιάζω το ηλεκτρόδιο για να μην τα δίνει όλα οπότε και "χαμηλώνει η φλόγα". Τώρα αν κολλάω σωστά δεν το καταλαβαίνω ακόμα απο το θόρυβο.

Εκεί ειναι η ουσία.
Είναι λεπτό το 1,5 και πρέπει να βρεις και τα σωστά Α και τον τρόπο να το κολλήσεις χωρίς να τρυπαει

Κυρίακο νομίζω οτι είμαι σωστός σε αμπέρ και ηλεκτρόδιο απλά "κουλός" στο χέρι. Θέλει λίγο πλάγιασμα το ηλεκτρόδιο και σταθερό χέρι που δεν έχω για σωστό γαζί. Μάλλον πρέπει να βάζω και δεύτερο χέρι για σταθερότητα.

Χαμηλά ampere στην μηχανή, σταθερό χέρι, όχι κάθετα το ηλεκτρόδιο, κοντά το σώμα της τσιμπιδας εκεί που κολλάς, τα κομμάτια να έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσφυση μεταξύ τους, το ηλεκτρόδιο να το "τρέχεις" τόσο - όσο.
Αν το τρέξεις πολύ θα κάνεις αδύνατο γαζί με πόρους κ όχι καλή κόλληση, αν το καθυστερήσεις θα τρυπήσεις - κάψεις το στρατζαριστό.

Όταν κολλάς προσπάθησε να πατάς καλά κ ομοιόμορφα ανάμεσα στα δύο υπό συγκόλληση τεμάχια κ με σταθερές μικρές κυκλικές κινήσεις να προχωράς.
Ένα πολύ καλό εμπειρικό σημάδι ότι είσαι σε καλό δρόμο είναι όταν, ενώ προχωράς την συγκόλληση σου να βλέπεις πίσω την πάστα της συγκόλλησης που ήδη έχεις δημιουργήσει να έχεις ξεκολλήσει από μόνη της χωρίς καν την χρήση ματσακονιού.

Η τέχνη της ηλεκ/σης θέλει εμπειρία, πολλά Km γαζί & υπομονή.

Κώστα νομίζω οτι τα έιπες σχεδόν όλα για να ξεκινήσει κάποιος σωστά και ωραία. Όντως η πάστα είναι και για μένα ο οδηγός της καλής κόλλησης. Βέβαια επειδή ακόμα δεν έχω κάνει ούτε 500 μέτρα γαζί :flipout: έχει ακόμα πολύ ψωμί η δουλειά. Μια ερώτηση: Όταν κολλάω πρόσωπο τα κομμάτια όντως βολεύουν οι κυκλικές κινήσεις και το γαζί βγαίνει ωραίο. Όταν κολλάω όμως γωνία δεν το πετυχαίνω με τίποτα με κυκλους. Με το μόνο τρόπο που το έχω καταφέρει μέχρι στιγμής είναι με τσιμπίματα ή μετο ηλεκτρόδιο πολύ πλάγια και λίιιιγο πιο μακρυά απο τα μέταλα και σταθερά αργά να προχωράω.

Αν και ίσως είναι γνωστό ας γραφεί άλλη μια φορά: προσοχή στις αναθυμιάσεις όσοι κολλάτε γαλβανιζέ, τα αέρια που εκλύονται είναι πολύ τοξικά!

Ναι με ανοιχτή πορτα ακόμα και στους 0 βαθμους δουλέυω. :violent-smiley-030:

Ξεκίνησες από τα δύσκολα,
σημασία έχει και με τί κολλάς MIG,INVERTER,ΧΑΛΚΟΥ???

Μάκη κολλάω με μια inverter imperia pro arc 160 που παρεμπιπτόντως πήρα απο κέντρο βίδας μαζι με πολλά άλλα πραγματα. Τα παιδια εκεί είναι όντως πολύ εξυπηρετικοί όπως πολλές φορές εχει αναφερθεί και γι αυτό τους προτίμησα.

Εδω είναι κάτι που έφτιαξα χθες στα γρήγορα με ροδάκια απο το lidl και κοιλοδοκό 3χ3 πάχος 1,6mm
H Κόλληση έγινε με imperia mig 161 και flux core 0,9mm.
Δεν κάνει ωραίο γαζί όπως με μπουκάλα αλλά τη δουλειά σου την κάνεις μια χαρά και έχεις φορητότητα έτσι και κόλλημα σε εξωτερικό χώρο.
Εναλακτικά για τέτοιο σίδερο και πάχος κολάω με ηλεκτρόδιο 2mm και 45Α σε μηχανή inverter.

Πολύ ωραία η δημιουργία. Κάτι παρόμοιο θέλω να φτιαξω για πάγκο ηλεκτροκόλλησης γιατι τώρα κολλάω πάνω στο ξύλο. Σε αυτά τα νούμερα δουλεύω και εγω. 2άρι ηλεκτρόδιο και 50-55 αμπερ.

εγώ προτείνω σε στραντζαριστα μέχρι 1.5 να το πασ με διαδοχικά τσιμπήματα για ευκολία...
δεν έχει βάθος η κόλληση αλλά θα κανεισ την δουλεια σου...

Και εγω νομίζω Δημήτρη ότι ειδικά στις κολλήσεις που είναι σε γωνία είναι μονόδρομος το τσίμπημα τουλάχιστον για τη δικιά μου κουλαμάρα σε τόσο λεπτό στρατζαριστό.

Μάστορες και πάλι σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!!!!

kaskas13 όλοι το καταλαβαίνουμε ότι η τεχνική της συγκόλλησης δεν αναλύεται σε 5 γραμμές σε ένα forum.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κ χαίρομαι που σε βοήθησα.

Έχω ξαναγράψει πιο παλιά στο forum για τα είδη συγκόλλησης κ τα μέτρα προστασίας. Άλλη τεχνική όταν κολλάς κατεβατό, άλλη ουρανό, άλλη γέμισμα σε φρεζαρισμενα κομμάτια κλπ.
Αν οι πονταρισιες (τσιμπήματα) που κάνεις σε καλύπτουν, τότε ok!
Σιγά - σιγά θα το βρεις.

Να σκεφτείς ότι εκεί που δουλεύω στην Πάτρα αν κ έχουμε διπλωματούχους "τσιμπίδες" για σοβαρές συγκολλήσεις μεγάλων μηχ/των έρχονται "τσιμπίδες" από Ελευσίνα - Ασπρόπυργο κ την γύρω περιοχή (βλ. Ναυπηγεία).

Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Αυτές τις μάσκες τις έχει δοκιμάσει κανένας???
http://www.banggood.com/Transforme-...Helmet-TIG-MIG-Welder-Lens-Mask-p-976147.html
Λέω να πάρω μία αυτόματη για την inverter μου για περιστασιακή χρήση, τι λέτε??

Παρα πολυ καλη για ερασιτεχνικη χρηση, εχω αγορασει κι εγω την ιδια πριν ενα χρονο. Προσφατα αγορασα και μια για τον κολλητο μου, κι αυτος πολυ ευχαριστημενος. Εδωσα την δικια μου σε εναν φιλο επαγγελματια και την βρηκε πολυ καλη. Επισης να αγορασεις και τα ανταλλακτικα προστατευτικα πλεξι που φοραει μπροστα, τα εχουν πολυ φτηνα!

Θελει ενας φιλος ο οποιος δουλευει κυριως MIG να αγορασει την Telwin Infinity 170 η οποια ειναι 150Α.
Η ηλεκτροκολληση ειναι αυτη εδω.

Εχει κανεις εμπειρια απο την συγκεκριμενη;
Μου κανει επισης εντυπωση που ειναι ασπρη, ενω εγω ηξερα τις Telwin κοκκινες.

Οι λευκές είναι η οικονομική σειρά που έβγαλε πρόσφατα (δεν ξέρω κάτι άλλο για να βοηθήσω)

Ευχαριστω, το ειχα υποψιαστει απο την τιμη, αλλα δεν ειμουν σιγουρος.
Ειχε βρει και μια SOLTER COTT 155 στα 190,00, αλλα δεν εκατσε τελικα, και κοιταει αυτη τωρα.

Δες και την AWELCO BIT6000 INVERTER στα 199 ..

Τεχνικές Προδιαγραφές AWELCO BIT6000 INVERTER

Ρεύμα 5-180 A
Απόδοση (Α) 160 (55%)
Τάση (Volt) 230
Ισχύς (KVA) 6,1
Μεγ. Ηλεκτρόδιο(Φmm) 4
Κλάση Μόνωσης Η
Βαθμός Προστασίας IP 21
http://www.buytools.gr/awelco-bit6000-inverter.html#

και 234 με δώρο Ηλεκτρονική Μάσκα AWELCO αξιας 40 .

Εγω αυτην εχω..

Θελει ενας φιλος ο οποιος δουλευει κυριως MIG να αγορασει την Telwin Infinity 170 η οποια ειναι 150Α.
Η ηλεκτροκολληση ειναι αυτη εδω.

Εχει κανεις εμπειρια απο την συγκεκριμενη;
Μου κανει επισης εντυπωση που ειναι ασπρη, ενω εγω ηξερα τις Telwin κοκκινες.

Έως και προχθές τις είχε προσφορά, την 150 139Ε και την 170 159Ε.
Τώρα είδα ότι την 170 την πήγε στα 189Ε, επισης μια σύρματος DECA από 149E πήγε στα 165Ε!

Ναι το ειδα, τσιμπισαν προς τα επανω.
Του ειπα για την Awelco, και κοιταγε την 7000 νομιζω. Δεν την ηξερα την εταιρια, αλλα το καθολου καλο σαιτ της, με προκατελαβε αρνητικα.
Την εχει αγορασει η στανλευ; Φτιαχνει τις στανλευ; Τα owners manual ειναι αφαντα. Εχει κατι εικονιδια τετραγωνα διπλα στο καθε μοντελο, που υποτιθεται οτι αντιπροσωπευουν τα χαρακτιριστικα, αλλα δεν τα επεξηγει πουθενα.
Δεν εμφανιζεται στον γουγλη σε ιταλικα μαγαζια και eshop (παρολο που ειναι ιταλικη), και μου κανει για εταιρια, με εδρα την Ιταλια μονο.
Δεν ξερω μου φανηκε περιεργο.

Είμαι σε φάση αγοράς ηλεκτρονικής μάσκας ηλεκτροσυγκόλλησης. Από μια πρώτη έρευνα είμαι μεταξύ των παρακάτω :

Imperia 65611 45 ευρώ
Imperia 65625 59 ευρώ
Solter Optimatic 200 60 ευρώ
Telwin Tribe 49,6 ευρώ
INGCO AHM006 49,9 ευρώ

Αν κάποιος έχει κάποια προσωπική εμπειρία για τις παραπάνω ας την καταθέσει για να με βοηθήσει στην επιλογή.
Δεκτές και γνώμες για άλλες μάσκες εκτός λίστας απλά να είναι επώνυμες και για αγορά από Ελλάδα (όχι κινέζικες λύσεις).