Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Agrotiss σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Διαβάζοντας όλο και περισσότερο το νήμα αυτό καταλαβαίνω και τον προβληματισμό του KossTv για τις φθηνότερες μαύρες Helix Mini και τις επίσης φθηνότερες κίτρινες Helix Minimax.
Θέλω να μάθω να κολλάω με μια προσιτή ηλεκτροκόλληση, που όμως να είναι τουλάχιστον στοιχειωδώς καλής ποιότητας για να μην με δυσκολέψει πολύ.

Επειδή έχω δουλέψει τη Helix νομίζω ότι δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου. σίγουρα όμως θα υπάρχουν κι άλλες αλλά δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο να σου πω. Περίμενε να ακούσεις κι άλλες γνώμες από άλλα μαστόρια εδώ και βγάλε τα συμπεράσματά σου.

Agrotiss :a0210:

Βλέπω σε τεχνικά χαρακτηριστικά λέει
Maxstar_140: A(max 80%)
Maxstar_160: A(max 60%)
Maxstar_180A Α(max 40%)
τι σημαίνουν τα ποσοστά αυτά? Ευχαριστώ ξανά.

Αν και δεν τα πάω καλά με τη θεωρία, αλλά απ τα λίγα που γνωρίζω να σου πω.

Το 80% είναι ο κύκλος ωριαίας εργασίας, πόσο μπορεί να δουλέψει δηλαδή σερί στα αναφερόμενα ampere χωρίς να σταματήσει σε διάστημα μιας ώρας.

Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τόσο πολύ έναν ερασιτέχνη για λίγα κολλήματα. μπορεί όμως και να μην ισχύει αυτό.

Εγώ νομίζω ότι το ποσοστό δείχνει μεχρι πόσα Αmper μπορει να αντέξει η ηλεκτροκολληση σε μια ώρα..
Δηλ τα 180Α μιας ηλεκτροκολλησης που είναι το peek της αντέχει π.χ το 40% της ώρας...τα 140Α 60% της ώρα και πάει λέγοντας..
Ας με διορθώσει κάποιος Εάν είναι..

Επισεις εαν τα παραπάνω διαμορφώνονται ανάλογα και με το πάχος του ηλεκτροδιου..

...και κάτι άλλο...

Μήπως υπάρχει κάποιος πίνακας ανάλογα με το τι κολλάμε πόσα Α να βάζουμε και πόση ωρα....;
Παρατηρώ ότι οι ελαφριές κολλήσεις δεν απαιτούν πολλά Α..ισως κάτω των 100Α...εφόσον γίνονται μόνο αυτές...
Οποτε καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ηλεκτροκολληση άνω των 140 με 160 Amper ενδεχόμενος να είναι άχρηστη...
Μιλάω γενικος...ενδεχόμενος η ποιοτητα μιας καλής ηλεκτροκολλησης με μια κινεζική να αλλάζει όλα τα παραπάνω...

Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Agrotiss :a0210:

Βλέπω σε τεχνικά χαρακτηριστικά λέει
Maxstar_140: A(max 80%)
Maxstar_160: A(max 60%)
Maxstar_180A Α(max 40%)
τι σημαίνουν τα ποσοστά αυτά? Ευχαριστώ ξανά.

σημαινουν οτι : π.χ. στα 10 λεπτα λειτουργιας (δηλαδη 100%) η Maxstar 140A (max 80%) μπορει να αποδωσει 140Α για 8 λεπτα συνεχομενα, μετα θα κοβει το ρευμα της, για να κρυωσει.
εσυ θα πρεπει να κοιτας στα ποσα Αμπερ δινει 100% και εαν σε καλυπτουν προχωρα στην αγορα

Καλημέρα σας.
Είμαι καινούργιος στο forum και σκέφτομαι αν αγοράσω μία ηλεκτροκόληση για να ασχοληθώ ερασιτεχνικά για διάφορες κατασκευές που θα ήθελα να φτιάξω. Θέλω να ξεκινήσω με απλές κατασκευές σιδήρου, αλλά αργότερα σκεφτόμουν και ανοξείδωτο και αλουμίνιο. Αφού διάβασα και τις 71 σελίδες του παρόντος κατέληξα πως μάλλον πρέπει να πάρω ένα εργαλείο που να μπορεί να κάνει και TIG κολλήσεις. Αλλά το αλουμίνιο θέλει AC TIG απ ότι κατάλαβα. Οπότε σκεφτόμουν μία μηχανή σαν την https://www.skroutz.gr/s/21656521/Arcmax-Ηλεκτροσυγκόλληση-Inverter-για-Ηλεκτρόδια.html.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το μέγιστο ρεύμα που λέει στα 23Α. Καταλαβαίνω πως αν την δουλέψω στο full των δυνατοτήτων της θα τα χρειαστώ και δεν θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω μία 16άρα ασφάλεια. Αλλά αν θελήσω να κάνω μία απλή κόλληση με 2,5 ηλεκτρόδιο θα με βγάλει μια απλή πρίζα. Την έχει δουλέψει κανένας να μου απαντήσει; Δυστυχώς όλες οι AC TIG μηχανές που βρίσκω θέλουν μεγαλυτερη ασφάλεια από 16άρα.

Ευχαριστώ πολύ

Last edited by a moderator:
Καλως ηρθες,
με την TIG θα πετυχεις τις καλυτερες κολλησεις, αλλα για ερασιτεχνικη χρηση ειναι περιττο να αγορασεις την ARCMAX MAXTIG 200

Για το αλουμινιο θελεις παλμους και πολλα αμπερ, μονο στην περιπτωση που θα πρεπει να φτιαξεις μια ανθεκτικη κατασκευη π.χ. ενα σασι
Με μια πιο απλη /φτηνη TIG και με βεργα συγκολλησης, μπορεις να κολλησεις απλες αλουμινενιες κατασκευες.

(σου διορθωσα το link)

Καλως ηρθες,
με την TIG θα πετυχεις τις καλυτερες κολλησεις, αλλα για ερασιτεχνικη χρηση ειναι περιττο να αγορασεις την ARCMAX MAXTIG 200

Για το αλουμινιο θελεις παλμους και πολλα αμπερ, μονο στην περιπτωση που θα πρεπει να φτιαξεις μια ανθεκτικη κατασκευη π.χ. ενα σασι
Με μια πιο απλη /φτηνη TIG και με βεργα συγκολλησης, μπορεις να κολλησεις απλες αλουμινενιες κατασκευες.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χάρηκε η τσέπη μου με αυτά που γράφεις. Άρα να κοιτάξω για κάτι φθηνότερο που να μπαίνει και με πιο ασφάλεια στην πρίζα μου. Και μετά σιγά σιγά θα μεταφράσω τα υπόλοιπα γιαπωνέζικα που γράφεις μαθαίνοντας να κολάω. :a0210:

Σε ευχαριστώ

(σου διορθωσα το link)
Πολύ καλά έκανες.

Μετά από πολύ διαβασμα (και εδω και αλλού) τελικά κατέληξα και αγόρασα την Bormann BIW 1130.
επειδή με τον αντιπρόσωπο δεν μπορω να μιλήσω (δεν μιλάνε σε ιδιώτες), το κατάστημα δεν ξερει και το Manual ειναι για τα πανηγύρια, μπορεί/ξερει κάποιος να μου εξηγήσει ποια η χρήση των διακοπτών 1-2 και min-max?
προφανώς ρυθμίζουν την ένταση, οκ, αλλά πως...??
https://imgur.com/a/sqjKC3Q

Πάντως δοκιμάζοντας και παίζοντας εφτιαξα και μια μικρή σκαλίτσα για το ταρατσάκι... :2thumb22sup:

Μια παρόμοια που έχω εγώ έχει 4 σκάλες 30 60 90 120 Αμπέρ αν θυμάμαι. Εσένα πόσα Αμπέρ είναι max?

130 ειναι Max αλλά προσπαθώ να βρω την διαβάθμιση. δλδ
1-min =?
1-max = ?
2-min = ?
2-max =?

Λογικά δια 4 είναι. Αυτή είναι χωρίς Αέριο?

Ναι λογικά αυτή είναι η διαβάθμιση
ναι χωρίς αέριο ειναι
δλδ ειναι στο περίπου?

1-min =30
1-max = 60
2-min = 90
2-max =120

Ναι κάπως έτσι. Γιατί δεν πήρες με αέριο? Είχα δουλέψει την δικιά μου στην αρχη με σύρμα flux αλλά μόλις αγόρασα φιάλη είδα μεγάλη διαφορά προς το καλύτερο. Ότι σε βολεύει βέβαια...

Αυτήν έχω. Την είχα πάρει το 2009, τώρα θα αγόραζα inverter και όχι χαλκού... https://www.stereotiki.gr/store4/mig-stanley-vip-m165-awelco-30-120a.html#/product/3097

Last edited by a moderator: