Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Παίδες, έχω...παιδική απορία: τι σημαίνει στραντζαριστό και τι κοιλοδοκός; Στράντζα ξέρω ότι είναι το ψαλίδι.
Κι αν θέλω να φτιάξω ένα σπιτάκι στον κήπο 2μ x 3μ x 2μ (ύψος x μήκος x πλάτος ) τι πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Στραντζαριστό ή κοιλοδοκό;

Τα στραντζαριστά έχουν πάχος 1.1 το απλό (τρυπάνε με το παραμικρό), 1.3 το ενισχυμένο & 1.8 χιλ. το βαρέως τύπου. Φτιάχνονται από έλασμα θερμής έλασης (μαύρα) ή ψυχρής έλασης & είναι με κολλητή ραφή.

Οι κοιλοδοκοί αρχίζουν από τα +2 χιλ. & διαμορφώνονται εν ψυχρώ από έλασμα θερμής έλασης.

Στράντζα ξέρω ότι είναι το ψαλίδι.

Κάπου το έχεις "πιάσει" λάθος ....στράντζα δεν είναι το ψαλίδι αλλά το εργαλείο που γυρίζει τις λαμαρίνες σε γωνία... τουλάχιστον έτσι γνωρίζω εγώ ...

Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Στα ορθια στις 4 γωνιες θα έβαζα 10Χ10 κοιλοδοκο των 3mm
10Χ10;
Πολύ χοντρό δεν είναι; Είχα την εντύπωση, επειδή μιλάμε για σίδερα, ότι δεν χρειάζεται κάτι τόσο χοντρό.
Υπολόγιζα για 3x3 (πάχος 3mm).
Για σκεπή μάλλον κάτι πλαστικά πάνελ που μοιάζουν σαν κεραμοσκεπή θα βάλω.

Στράντζα ξέρω ότι είναι το ψαλίδι.

Επειδή υπάρχουν πινακίδες σε μαγαζιά "Στράντζα ψαλίδι" δε σημαίνει ότι είναι ένα και το αυτό. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, η στράντζα εξηγήθηκε ήδη και το ψαλίδι... Ε, είναι self-explanatory.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Παίδες, έχω...παιδική απορία: τι σημαίνει στραντζαριστό και τι κοιλοδοκός; Στράντζα ξέρω ότι είναι το ψαλίδι.
Κι αν θέλω να φτιάξω ένα σπιτάκι στον κήπο 2μ x 3μ x 2μ (ύψος x μήκος x πλάτος ) τι πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Στραντζαριστό ή κοιλοδοκό;

10Χ10;
Πολύ χοντρό δεν είναι; Είχα την εντύπωση, επειδή μιλάμε για σίδερα, ότι δεν χρειάζεται κάτι τόσο χοντρό.

φιλε θα πας σε (2) εμπορους σιδηρου και θα σου πουν (στο περιπου και παλι, εσυ αποφασιζεις) ποια σιδερα χρειαζεσαι, αλλα και πως θα τα δεσεις μεταξυ τους ... ψαλιδια, χιαστι, κοντρες, ποσα δεσιματα κλπ
δεν ειναι ευκολο για καποιον απο το πληκτρολογιο να σου δωσει τη χρυση τομη στις διαστασεις των δοκων, ή θα σου τα πει ενας μηχανικος ή για ασφαλεια πας π.χ. στο 100 Χ 100mm τουλαχιστον για το κυριως πλαισιο.
παιζουν ρολο πολλοι παραμετροι, η κλιση και το βαρος της σκεπης, τα δεσιματα, το υψομετρο (χιονια), αερας, το εδαφος κλπ.
Κατω απο αυτο θα βαλεις το κεφαλι σου! δεν θα φτιαξεις παγκο, θα φτιαξεις ενα ανεξαρτητο δωματιο 6 τμ. !!!
το 30 Χ 30mm ειναι πολυ λιγο θες πανω απο 60mm

Πιο πολλη σημασια δεν εχει το παχος του σιδερου απο το παχος της κοιλοδοκου, ή οχι;
Δηλαδη, πιο γερο δεν ειναι ενα 5χ5cm, αλλα με παχος π.χ. 5mm, απο εναν 10χ10cm, αλλα με παχος 2mm;
Ή αυτα πανε αναλογικα ετσι κι αλλιως;

10Χ10;

Κοιλοδοκος 3Χ3 cm δεν γνωρίζω να υπάρχει...νομιζω ξεκινανε απο πιο πάνω...αλλα θα ρωτήσεις και θα το μάθεις.
Ενταξυ μπορεί να είναι λίγο υπερβολή το 10Χ10 αλλά το φτιάχνεις μια φορά..
Όταν έφτιαξα ένα μπανάκι στην ταράτσα του σπιτιού μου πριν από αρκετα χρόνια η σκέπη σκεπάστηκε με πανελ(σάντουιτς άλλοι το λενε) και πάτησαν σε στρατζαριστο 4Χ5cm για σιγουριά...
Όπως είπε και ο Σωφρον καλό θα ήταν να πας σε εμπόρους σιδηρου,να ρωτησεις και να αποφασίσεις...

επαγγελματίας σιδεράς για αποθήκη κήπου ~12 τμ με μπετό κάτω και τις δύο πλευρές πετρότοιχο 1 μέτρου
με πάνελ για τοίχο και οροφή μονόριχτη έβαλε στραντζαριστό βαρέως 3χ3 ή κάπου εκεί αν θυμάμαι καλά
δεν κουνιέται με τίποτα αφού με τα πάνελ έδεσε
χιαστί δεν είδα πουθενά

επίσης με τις αυτοδιάτρητες βίδες που έχουν στη ροδέλα με το λάστιχο βιδώνω με το παλμικό και δεν κλοτσάνε (δεν το κρατάω πολύ ώρα) και σηκώνει η κάθε βίδα μπόλικα κιλά άνετα
το λέω για το πάχος του στραντζαριστού

Έχω μπεί στο τρυπάκι να φτιάξω θερμοκήπιο 4χ5 και ψάχνω και εγώ σχέδια.
Μάλλον σαν τούνελ θα το κάνω με γαλβανιζέ σωλήνες 6μ (το ψάχνω το πάχος) που θα είναι κυρτές (απο το εργοστάσιο θα μου τις φέρουν έτσι).
Θα κάνω βάσεις με τσιμέντο που θα εξέχουν σωλήνες (ψάχνω το ύψος).

Τώρα σκέφτομαι (για αυτό και γράφω σε αυτό το θέμα) πώς θα κολλήσω σωλήνα με σωλήνα που τέμνονται κάθετα σαν σταυρό (το δέσιμο ψηλά) και σωλήνα με σωλήνα σε ευθεία (οι κυρτές με τις βάσεις).

Ακόμα ψάχνω και την ηλεκτροσυγκόλληση και τη μάσκα! Στο διάβασμα είμαι γενικά!

Τώρα διάβασα το πρώτο μήνυμα του θέματος και εντόπισα ένα λάθάκι.
Δεν βάζουμε tobradex για την ηλεκτροκόλλυση!

είναι κορτιζόνη με αντιβίωση
οκ η κορτιζόνη βοηθάει στον πόνο και φλεγμονή αλλά συνήθως βάζουμε tetracaine που είναι αναισθητικό και ΔΕΝ ΟΔΗΓΑΜΕ ΜΕΤΑ!

https://www.iatrikistinpraxi.gr/ofthalmologika/τραύματα-οφθαλμού-κερατίτιδα-από-υπε/

προτείνουν και αντιβίωση που διαφωνώ
στις 9/10 φορές δε χρειάζεται
το πολύ πολύ βλέπεις αν έχεις τσίμπλα το επόμενο πρωινό και αν ναί βάζεις tobrex (σκέτη αντιβίωση)

Last edited by a moderator:
Έχεις σκεφτεί την εναλλακτική να το κάνεις ξύλινο; Συνήθως για κήπο κολλάνε καλύτερα τα ξύλινα και θα σου βγει πιο εύκολο σαν κατασκευή.

Δεν είμαι ιδιαίτερα σχετικός με το άθλημα, αλλά κοιλοδοκός 6Χ6εκ ή 10Χ10εκ μου φαίνεται υπερβολή για σπιτάκι 2Χ3 μέτρα. Από την στιγμή που υπάρχουν τοίχοι τα δοκάρια δένουν με τον τοίχο και γίνονται μία ενιαία και γερή επιφάνεια. Αν μιλούσαμε για 4 σκέτα δοκάρια και σκεπή, χωρίς τοίχους, θα είχαν πιο πολύ νόημα οι διαστάσεις αυτές.

Έχεις σκεφτεί την εναλλακτική να το κάνεις ξύλινο; Συνήθως για κήπο κολλάνε καλύτερα τα ξύλινα και θα σου βγει πιο εύκολο σαν κατασκευή.

Δεν είμαι ιδιαίτερα σχετικός με το άθλημα, αλλά κοιλοδοκός 6Χ6εκ ή 10Χ10εκ μου φαίνεται υπερβολή για σπιτάκι 2Χ3 μέτρα. Από την στιγμή που υπάρχουν τοίχοι τα δοκάρια δένουν με τον τοίχο και γίνονται μία ενιαία και γερή επιφάνεια. Αν μιλούσαμε για 4 σκέτα δοκάρια και σκεπή, χωρίς τοίχους, θα είχαν πιο πολύ νόημα οι διαστάσεις αυτές.

Συμφωνώ απόλυτα. υπερβολή. ειδικά η διάσταση 10Χ10 εκ.

συγνωμη, εχει διατυπωθει καπου οτι η σιδηροκατασκευη θα στηριχτει σε τοιχο/ους και το εχω χασει?
εγω εχω την εντυπωση πως θα ειναι αναξερτητη

Θανάση, εννοούσα ότι όταν τα κάθετα δοκάρια ενωθούν με τα οριζόντια κομμάτια του τοίχου, γίνεται μια ενιαία γερή επιφάνεια.

Εάν το το σπιτάκι είναι ξέχωρο και κατασκευάζεται εξ αρχής χωρίς να υπάρχουν υποστηριγματα η να ακουμπαει σε τοιχο πρώτον και κύριον θα πρέπει να φτιαχτούν βάσεις όπου θα στηριχθεί το οτιδήποτε..
Ενδεχόμενος σκάψιμο καλουπωμα και μπετό...η και ακομη να "φυτευει" εξ αρχής το σίδερο μέσα στο μπετό...
Είδαλως εάν γίνει μετά αφού πέσει το μπετό θέλει πέλματα στο κατω μερος του κοιλοδοκου οπου θα βιδωθουν....

Έτσι Κωστή, σωστά.
Εγώ θα πρότεινα στον φίλο να ξεκινήσει με αναζητήσεις στο ιντερνετ (youtube) όπου υπάρχει άπειρο υλικό, να πάρει ιδέες και να δει τι έχουν φτιάξει άλλοι & πως. Μετά επανέρχεται με ερωτήσεις του τύπου σκέφτομαι να φτιάξω αυτό και σκέφτομαι για αυτά και αυτά τα υλικά:
shed2.jpg

Ψάξε για "DIY garden shed" και κατέληξε σε ένα/δύο σχέδια που να σου αρέσουν. Εξακολουθώ πάντως να επιμένω ότι ένα ξύλινο σπιτάκι ταιριάζει καλύτερα σε κήπο - υπολόγιζε κάνα 500άρι και πάνω ανάλογα τι υλικά θα βάλεις.

ΥΓ. Αν θέλεις να σου φύγει το άγχος για το πόσο γερά είναι τα υλικά που πρέπει να βάλεις για να μην σου έρθει κάποτε στο κεφάλι, κάνε μια βόλτα σε praktiker/Leroy να δεις με τι υλικά έχουν φτιάξει τα σπιτάκια κήπου που πουλάνε 500 ευρώ: ξύλινα δοκαράκια 2Χ3εκ και ραμποτέ 1εκ πάχος... (εννοείται δεν σου προτείνω να πας σε τόσο light λύσεις).

Καλημέρα σε όλους,
Ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια ηλεκτροκόλληση. Είμαι εντελώς άσχετος στο άθλημα και θα ήθελα να μάθω γιατί έχω πολλές κατασκευές να κάνω.
Μετά από αρκετό διάβασμα, οι επιλογές μου είναι οι παρακάτω:
1. Imperia Pro ARC 201 στα 259 από Ελλάδα
https://www.skroutz.gr/s/6046411/Imperia-Pro-ARC-201.html
2. Telwin Tecnica 211/s στα 255 από ebay (Ιταλία), τιμή Ελλάδας 460
https://www.ebay.com/itm/Saldatrice...663645&hash=item25bdbfc2ac:g:CRMAAOSw7K1eulqk

Προφανώς δεν έχω σκοπό να κολλήσω ράγες τρένου, ούτε παράξενα υλικά (πχ αλουμίνιο, κλπ). Θέλω να φτιάξω σιδερένια κάγκελα και πόρτες (όχι ανοξείδωτο) και να έχω ένα μηχάνημα που θα μου κάνει τη δουλειά μου χωρίς δυσκολίες και δυσλειτουργίες

Θα εκτιμούσα τις απόψεις/βοήθεια σας πάνω στο θέμα καθώς και καμία άλλη πρόταση μηχανήματος

Θα ήθελα μόνο να τονίσω ότι το budget μου είναι max 250 (όσο κάνουν και τα παραπάνω)

Τι διαφορές έχουν τα παραπάνω 2 μηχανήματα για να κάνει το ένα 260 και το άλλο 460 ?

Με στραντζαριστό 3χ3 και πάνελ τοίχος και οροφή πιστεύω ότι δεν θα κουνάει αν βάλεις ανα 1 μέτρο κάθετα.
Επίσης κάτω στο μπετό εμένα μου έβαλε πάλι στραντζαριστό το οποίο το ένωσε με μπετόβεργες ή κάτι παρόμοιο που κάρφωσε σε τρύπες και κόλλησε με ρητίνη.

Πρίν μπούν τα πάνελ είχε λίγο τζόγο όταν εγώ (1.90ύψος 85κιλά) το κουνούσα πέρα δώθε.
Με τα πάνελ δεν κουνάει καθόλου.

Αν έχει θέμα γιατί δεν έχεις τοίχο να στηριχτεί περιμετρικά, βάζεις γωνίες/αντηρίδες εσωτερικά.

--------------------------------------------------------------
Πήρα τηλέφωνο τον σιδερά για κάτι άλλο και τον ρώτησα τί έβαλε.
40χ40 2μμ τα κάθετα
και 60χ40 2μμ τα οριζόντια στην οροφή

Για 12τμ (με 1μέτρο τοίχο απο τις δύο πλευρές) τα κόστη ήταν στο περίπου που τα είχα σημειώσει τότε

πλαϊνά πανελ 685 (480 αν έβαζα κινέζικο κόντρα πλακέ που δε θυμάμαι πάχος)
οροφή πάνελ 315
στράντζες 125
πόρτα 150 (μάλλον με στράντζες και πάνελ και μηχανισμούς)

(Το 2μμ μάλλον είναι 1.9 αφού μιλάμε για στραντζαριστό.)

Καλημέρα σε όλους,
Ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια ηλεκτροκόλληση. Είμαι εντελώς άσχετος στο άθλημα και θα ήθελα να μάθω γιατί έχω πολλές κατασκευές να κάνω.
Μετά από αρκετό διάβασμα, οι επιλογές μου είναι οι παρακάτω:
1. Imperia Pro ARC 201 στα 259 από Ελλάδα
https://www.skroutz.gr/s/6046411/Imperia-Pro-ARC-201.html
2. Telwin Tecnica 211/s στα 255 από ebay (Ιταλία), τιμή Ελλάδας 460
https://www.ebay.com/itm/Saldatrice...663645&hash=item25bdbfc2ac:g:CRMAAOSw7K1eulqk

Βάλε κόστη αποστολής πίσω σε περίπτωση βλάβης.
Σίγουρα δεν θα είναι 16 ευρώ που λέει για να σου το στείλουν αλλά τουλάχιστον 50αρικο.
Επειδή βλέπω ότι όλοι έχουν φιξ τιμή 460 μάλλον έχει πέσει σύρμα απο τον εισαγωγέα.
Οπότε πάρε τηλέφωνο και ρώτα τί έκπτωση κάνουν.

Τα ίδια έκανε πριν 3 χρόνια και η inventor ;)

οποια δοκαρια και να επιλεξεις, καλο θα βγει αν προσεξεις να σχηματιζονται τριγωνα.
να προσεξεις μονο το πατωμα, προτιμησε το κοντρα πλακε θαλασσης για να σου κρατησει απροβληματιστα πολλα χρονια

Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

οποια δοκαρια και να επιλεξεις, καλο θα βγει αν προσεξεις να σχηματιζονται τριγωνα.
Τι εννοείς, να βάλω και διαγώνια σίδερα;