Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Υπέρ καλυμμένος, αλλά εγώ μίλησα για 160 αντί της 140.
τεσπα δεν γίνεται θέμα τώρα για 20 λιγότερα. μια χαρά θα κάνεις τη δουλειά σου. απλά άμα με τον καιρό θα αυξηθούν οι απαιτήσεις σου ίσως χρειαστείς κάτι καλύτερο, αλλά και πάλι δεν το νομίζω. οπότε ξέχνα το και προχώρα όπως είσαι χωρίς ενδοιασμούς.
Περιμένουμε εντυπώσεις.

Ένταξη η διαφορά ειναι μικρή αλλά τόση όμως που μπορεί να κάνει την διαφορά. Αλλά από τώρα δεν μπορώ να ξέρω τι και πως θα αντιμετωπίσω...οπότε βλέποντας και κάνοντας..

Εγώ δεν συζητάω κάν για ηλεκτροδιο κάτου των 2mm καθώς ενδεχόμενος να μην κολλάει η θα φενεται ότι θα έχει κολλήσει και θα "σκάσει" η έκπληξη μετά...Εκτός και εάν μιλάμε για εντελώς ήπιες κολλήσεις.

Οπότε για 2mm και 2,5mm τι έχετε να μου προτείνεται...θα πάρω από 1 κουτί το καθένα να υπάρχουν....

Θέλω να πω ότι στην πράξη δεν παίζει και μεγάλο ρόλο τα όσα λένε οι πίνακες. μην αναλώνεσαι σε τέτοιες λεπτομέριες. περισσότερο νομίζω θα μπερδευτείς.
αν βέβαια είσαι του ψαξίματος και θες να τα κάνεις με ευλαβική ακρίβεια, καμία αντίρρηση. ίσως να είναι και καλύτερα.

Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Οπότε για 2mm και 2,5mm τι έχετε να μου προτείνεται...θα πάρω από 1 κουτί το καθένα να υπάρχουν....
Αν τα αποθηκεύσεις θα πάρουν υγρασία.
Καλύτερα να πάρεις π.χ. 10 κομμάτια όταν είναι να κάνεις κολλήσεις και να μην αποθηκεύεις.

Ολοι αυτοι οι Πινακες, ψεμματα μην πω, με μπερδεψαν κι εμενα (κανενα προβλημα για οσους θελουν να εμβαθυνουν τοσο πολυ, βεβαια).
Αν βρεθει ηλεκτροδιο κατω των 2mm, "γενικης χρησεως", εγω ειμαι μεσα για ομαδικη, περισσοτερο 10-20 κομματια (αντε 50, αν ειναι φτηνα), για δοκιμη.
Κωστη, κι εγω πιστευω να αποθηκευσεις 100αδες κομματια δεν αξιζει. Οπωσδηποτε, αν το κανεις, κοιτα να βρεις αεροστεγη συσκευασια.
Προσωπικα χρησιμοποιω κυριως "φτηνα", του lidl και einhell απο τα leroy. Πιθανοτατα, πιο ακριβα να κανουν καλυτερη δουλεια.

κωστα αν και δεν τη ξερω τη μηχανη, μη διστασεις να την βαλεις την τσιμπιδα στο + οταν κολλας λεπτα πραγματα οπως οι λαμαρινες
ετσι δεν θα σου τρυπαει το σιδερο ευκολα.
οταν η τσιμπιδα ειναι στο συν, το λιωσιμο το παθαινει το ηλεκτροδιο και πολυ λιγοτερο τα προς κολληση μεταλλα.
επιπλεον εχουμε διαχυση του υλικου του ηλεκτροδιου πανω στη ραφη. το γαζι μας δηλαδη εχει μεγαλυτερο πλατος
η κολληση εχει μικροτερο βαθος αλλά μεγαλυτερο πλατος
για πιο στερεα κολλαμε και απο τις δυο πλευρες
ετσι μπορεις να κολλας ακομα και 1mm

Παιδια μην ψαχνετε ηλεκτροδια 1,6 μμ δεν χρειαζεται, με 2,5 η 3,2 μια χαρα κολλας, αυτο που θελει ειναι πολυ εξάσκηση να σταθεροποιηθει το χερι και να μαθει τις κινησεις και το ματι να κοβει ποτε ζεσταινεται το μεταλλο. Στα λεπτα μεταλλα κολλας με πονταρισιες να μην σηκωσει θερμοκρασια και τρυπησει. Με την εξάσκηση μαθαινεις να κολλας ακομα και με τον ηχο που βγαζει το ηλεκτροδιο.

Τα παραπάνω τα παρέθεσα για να βοηθήσω όποιον χρειάζεται να αιτιολογήσει -πρώτα στον εαυτό του- τι επιλέγει. Όλα τα υλικά κ.λπ. έχουν προδιαγραφές κι είμαι της άποψης ότι τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα. Επίσης από χίλια-μύρια λάθη που έκανα στο παρελθόν πλέον διαβάζω πρώτα για να μην ταλαιπωρηθώ μετά.

Τώρα, ως παράδειγμα, γράφω σύνοψη με τα δικά μου δεδομένα εργασίας:

Αρχικά θα επισκευάσω - ηλεκτροσυγκολλήσω στραντζαριστό πάχους 1,3mm με το ηλεκτρόδιο Fincord-M της Ερλικον. Προσπαθώ να ελαχιστοποιήσω τις τρύπες λόγω λανθασμένης χρήσης υλικών κι αμπέρ. Λόγω απειρίας σαφώς και θα γίνουν...

Λοιπόν, το ηλεκτρόδιο Fincord-M φέρει τον κωδικό: E 6013.

Κοιτώντας στον 1ο πίνακα το 3ο-4ο ψηφίο του, το 13, βρίσκουμε τις προδιαγραφές του.
Επένδυσης ρουτιλίου, είδος ρεύματος τσιμπίδας: εναλλασσόμενο AC, συνεχές συν DC+ και συνεχές πλην DC- και τελικά ότι είναι ρηχής διείσδυσης στό μέταλλο.

Εξόδους με συνεχές ρεύμα DC+ και DC- για τσιμπίδα και σώμα έχουν οι κοινές inverter συσκευές.

Βάσει προδιαγραφών του ηλεκτροδίου μπορούμε να κάνουμε τράμπα, να βιδώσουμε την τσιμπίδα στο DC+ ώστε να έχουμε ακόμη μικρότερη διείσδυση στο μέταλλο, δηλαδή μεγαλύτερη θερμοκρασία τήξης με περισσότερο λιώσιμο του ηλεκτροδίου κι όχι της βάσης μετάλλου.

https://www.youtube.com/watch?v=IH6CsZw8EgE
Τάδε έφη Σπύρος... ευτυχώς που έφτιαξε αυτό το βίντεο.

Στους 3 επόμενους πίνακες βλέπω ότι το 6013 με διάμετρο 1,6mm χρησιμοποιείται στα 20-45 αμπέρ.

Μα όλα αυτά που μου χρησιμεύουν;
Στο να αγοράσω συσκευή με έναρξη τα 20 αμπέρ. Mετά, εάν παραγγείλω ηλεκτρόδια από το εξωτερικό στο να ξέρω τι θα παραλάβω. Κ.λπ. κ.λπ.

Σκέψου δηλαδή να αγόραζα συσκευή που να χρειαζόταν 25Α ασφάλεια... μετά να πληρώσω ηλεκτρολόγο για να τραβήξει καλώδιωση, να τρυπάει τοίχους κλπ... και στην τελική να μην προλάβω να κατασκευάσω τίποτα προσπαθώντας να τη λειτουργήσω...
Σιγουρεύομαι διαβάζοντας και μετά τις αστοχίες μου τις ρίχνω στην απειρία :2thumb22sup:

Όποιος δει το βιβλίο του πιστοποιημένου τεχνικού συγκολλήσεων είναι μια γκουμούτσα... ολόκληρη επιστήμη... κι εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη μόνοι μας.
https://www.google.com/url?sa=t&rct...01_ebook.pdf&usg=AOvVaw3UHuINVFFblV-NVZEeQeqn

Σπυρο, για εμενα, φυσικα και ειναι χρησιμα ολα αυτα. Φανταζομαι, ακομα περισσοτερο για καποιον πιο εμπειρο, αλλα και με περισσοτερο χρονο να ασχοληθει.
Αλιμονο, δεν λεω οτι δεν πρεπει να το ψαχνουμε το θεμα. Το αντιθετο, γενικως.
Απλως, προσωπικα, και για το συγκεκριμενο θεμα, και σε αυτη τη φαση, δεν εχω το χρονο να εμβαθυνω τοσο πολυ. Θα ηθελα, ομως, να εχω και καποια ψιλα ηλεκτροδια, για δοκιμες.
Απο εκει και περα, θεωρω οτι καθε πληροφορια ειναι και καλοδεχουμενη και εκτιμαται η παροχη της (στην τελικη, καποιος εχασε το χρονο του να την γραψει).
Ελπιζω να μην παρεξηγηθηκα :)

Μπερδεύτηκα, αυτά που έγραψα για την εναλλαγή πολικότητας της τσιμπίδας στο DC+ μάλλον είναι το ανάποδο.

Στην πράξη θα φανεί με τη μία, ποια πολικότητα μας συμφέρει στα λεπτά μέταλλα να μην τρυπάνε.

Κωστή κίτρινα ερλικον σε συσκευασία του 1-2κιλων.

Μάλλον σε κάτι τέτοιο θα πάω...

Ευχαριστώ και τους υπόλοιπους για τις γνώμες τους..

Για την αλλαγή της πολικοτητας ξέρω ότι μόνο για μπρουτζο και πολύ ψιλη λαμαρίνα αξίζει να το κάνεις...

Παιδια μην ψαχνετε ηλεκτροδια 1,6 μμ δεν χρειαζεται, με 2,5 η 3,2 μια χαρα κολλας, αυτο που θελει ειναι πολυ εξάσκηση να σταθεροποιηθει το χερι και να μαθει τις κινησεις και το ματι να κοβει ποτε ζεσταινεται το μεταλλο. Στα λεπτα μεταλλα κολλας με πονταρισιες να μην σηκωσει θερμοκρασια και τρυπησει. Με την εξάσκηση μαθαινεις να κολλας ακομα και με τον ηχο που βγαζει το ηλεκτροδιο.

Νομίζω τα είπες όλα...Όλα θέλουν εξάσκηση...οπότε εαν δεν γίνουν πειράματα δεν βγαίνουν συμπεράσματα. ..

Last edited by a moderator:

Πωλούνται με το τεμάχιο;
Ναι και με το τεμάχιο πωλούνται.

είμαι της άποψης ότι τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα.
Εδώ θα διαφωνήσω, είμαι της άποψης ότι οι γνώσεις και η εμπειρία κάνουν το μάστορα, τα εργαλεία τον βοηθάνε.

Σήμερα για 1η φορά προσπάθησα να ηλεκτροκολλήσω. Συσκευή Helix 160 A + ηλεκτρόδια 2,5 mm. Ρύθμιση στα 100 Α. Προς κόλληση 2 μπετόβεργες. Αν έκανα τσιμπητά τσικ τσικ δεν κόλλαγε. Μόνο συνεχόμενα σαν "φλογοβόλο" φάνηκε να κολλάει λίγο. Το καλύτερο αποτέλεσμα ήταν 1-2 φορές κάποιο σχετικό κόλλημα. Αλλά όταν πήγα να σηκώσω φυσικά ξεκόλλαγε. Ακολουθεί φωτογραφία
https://www.flickr.com/photos/188218892@N05/49964083583/in/dateposted-public/
Πρέπει να ρίξω λίγο διάβασμα να ξεστραβωθώ κι να να δω κάνα βιντεάκι. Υποθέτω με ορθογώνια μέρη προς κόλληση θα είναι ευκολότερο.

Καλές κολλήσεις! :D

Τα σημεία που θα κολλήσεις να είναι καθαρά και χωρίς σκουριά.
Τα πλακέ μέταλλα θέλουν λείανση με τροχό.

Σε αυτό το πάχος κάνεις γαζί κανονικά γύρω-γύρω. (όχι πονταρισιές)
Οι πονταρισιές είναι για να το σταθεροποιήσεις/δέσεις αρχικά σε λίγα σημεία.
Βάλε τσιμπίδα να τις ενώνει γερά.
Κολλάς, καθαρίζεις το βόρακα και μετά ξανακολλάς στο ίδιο σημείο.

Μήπως δεν ακουμπούσες το ηλεκτρόδιο;
Ποια μάρκα ηλεκτρόδια χρησιμοποίησες;

Επειδή οι βέργες ήταν σκουριασμένες πρώτα τις έτριψα στις άκρες με γωνιακό τροχό. Χρησιμοποίησα erlicon ηλεκτρόδια.

Το λάθος που έκανα ήταν ότι προχωρούσα σε ευθεία γραμμή και όχι με ημικυκλικές κινήσεις. Τέλος διάβασα ότι η ιδανική απόσταση ηλεκτροδίου μετάλλου είναι περίπου 3 mm.

Καλά μην απογοητεύεσαι με την πρώτη φορά. υπομονή και εξάσκηση.
Το 3 mm ξέχνα το, δεν μπορείς τη στιγμή της κόλλησης να υπολογίζεις mm ανάμεσα στο ηλεκτρόδιο και το μέταλλο. αυτό θα αποκτηθεί μετά από ώρες εργασίας.
Ανέβασε αμπέρ, χαμήλωσε αμπέρ μέχρι να καταλάβεις ποιο είναι το σωστό. να μην πιτσιλάει το ηλεκτρόδιο(πολλά αμπέρ), αλλά να μην κολλάει ή σταματά η κόλληση(χαμηλά αμπέρ).
Όλα είναι θέμα εξάσκησης.

Επειδή οι βέργες ήταν σκουριασμένες πρώτα τις έτριψα στις άκρες με γωνιακό τροχό. Χρησιμοποίησα erlicon ηλεκτρόδια.

Το λάθος που έκανα ήταν ότι προχωρούσα σε ευθεία γραμμή και όχι με ημικυκλικές κινήσεις. Τέλος διάβασα ότι η ιδανική απόσταση ηλεκτροδίου μετάλλου είναι περίπου 3 mm.
Ένας εύκολος τρόπος για τα πρώτα βήματα είναι με χοντρό σίδερο π.χ. βρες κομμάτια 10 12 μμ τετράγωνα από κάγκελα συμπαγή και βάλτα δίπλα κατά μήκος και ξεκινά να κολλάς, επειδή δεν πρόκειται να λιώσουν και να τρυπησουν θα καταλάβεις αρκετά πως δουλεύει όλη η φάση. Μετα σιγά σιγά πας σε πιο δύσκολες κολλήσεις. Τσίμπησε τα στις 2 άκρες γιατί καθώς κολλάς θα ανοίξουν από την διαστολή.

Παντως εγω ενα λαθος που εκανα στην αρχη (και ακομα καμια φορα), ηταν το αναποδο: Με το που αναβε η κολληση, προχωρουσα πιο περα και γρηγορα. Με αποτελεσμα κατι σαν αυτο που φαινεται στις μπετοβεργες, δλδ να εχει καποιες σταγονες πανω το σιδερο, αλλα η κολληση να ειναι εντελως επιφανειακη και να ξεκολλαει.
Ειδικα σε μασιφ σιδερα, παχια, θελει πιο αργα και περισσοτερη επιμονη, να κανει καλη "λιμνουλα".
Βλεποντας καποια βιντεο, μου εκανε αρχικα εντυπωση το ποσο αργα προχωρουσε η κολληση. Δλδ, ο αλλος (π.χ. αυτος ο Σπυρος στα βιντεο του) κολλαει 10-20" και περιμενεις (περιμενα) να εχει κολλησει 20-30cm. Και οταν βλεπεις την κολληση, ειναι 4-5cm.