Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Ουτε η κολληση κολλαει σωστα αμα εχει λαδι απο κατω....αυτο ειναι 100% συγουρο...θελει καθαρισμα....!!!
Στην κολληση θα κατσει το ψυχρο γαλβανι αλλα σε βαθος χρονου θα φυγει ολο μαζι.... ;)
Κωστη, κανεις λαθος, ειναι τετοια η θερμοκρασια που αναπτυσσεται κατα την κολληση, αφου πυρωνει το σημειο, που καιγονται και εξατμιζονται τα παντα ... και βαμμενο να ειναι φευγει το χρωμα.
Τα λαδια (λεμε τωρα) τα καθαριζεις εαν ειναι τοσα πολλα και δεν ξεκιναει το τοξο ... μονο στο γρασο δεν ξεκιναει το τοξο. Εαν ξεκινησει το τοξο δεν υπαρχει κανενα προβλημα.
Επιπλεον, στα τυφλα σημεια, το λαδι προστατευει το σιδερο, απλα πανω απο το λαδι δεν πιανει καλα το ασταρι χρωμα.

Εννοειται πως πριν βαψεις καινουργιο σιδερο θελει απολιπανση, τουλαχιστον με νεφτι.

Δεν ξέρω εαν η θερμοκρασία στο σημειο κολλησης στεγνώνει τα πάντα ακόμη και το λάδι...ακούγεται θεωρητικά σωστό..
Όμως αυτό που ξέρω και έχω δει είναι ότι εάν το λάδι εγκλωβιστεί,μιλωντας κατω απο σιδερο η κολληση,δεν εξατμίζεται αλλά απλώνεται...που σημαίνει εάν βγει στην κολλήση αρχίζουν τα προβλήματα..

Στην πράξη εαν δεις κολλήση που βγάζει σκουριά η φεύγουν κομμάτια η απάντηση είναι μια..το λάδι συνεχίζει την δουλειά του.

Το ασταρι,οποιο και να ειναι αυτο,σε καμία περίπτωση δεν πιάνει πάνω στο λάδι..Δεν μπορεί να κάνει πρόσφυση γιατί το λάδι κλείνει τους πόρους της επιφάνειας...
Οπότε πρωτα καλο καθαρισμο με διαλυτικο η ασετον...Ο νευτης δεν κάνει...δεν έχει την ίδια απολυματικη ικανότητα.. τσεκαρισμένο...

Κατι ξερω παραπανω απο αυτην την ιστορια για αυτό το επαναλαμβάνω καθως εχουν "καει" επαγγελματίες,που δεν ηθελαν να ακουσουν, λόγου μη καθαρισμού του λαδιού και το έχουν πληρώσει πολύ ακριβά....

Μα το λάδι δεν "μονώνει"? Για να σκουριάσει κάτι δεν θέλει νερό/υγρασία?
Να μου πείτε ότι με το λάδι δεν έπιασε το γαλβάνι και αφού στέγνωσε άρχισε να σκουριάζει ΟΚ.
Αλλιώς δεν το καταλαβαίνω.

Μιλάω μόνο για το σημείο της κόλλησης.

Εδώ σε σιδερένιο τηγάνι στην κουζίνα καίω το λάδι για να φτιάξω αντικολλητική επιφάνεια η οποία δεν σκουριάζει κιόλας.
Φαντάσου στις θερμοκρασίες της ηλεκτροσυγκόλλησης!

Εγω, παντως, πριν την κολληση δεν καθαρισα καθολου. Ελπιζω οτι, οπως λεει ο Θανασης, τα καινε ολα οι υψηλες θερμοκρασιες.

Να και τα καθισματακια, που θα βιδωθουν μετα το δευτερο χερι μπογια που δεν προλαβα να περασω εγω, και ετοιμη η τραμπαλα.

20210524_1113422.jpg

Δεν ξέρω εαν η θερμοκρασία στο σημειο κολλησης στεγνώνει τα πάντα ακόμη και το λάδι...ακούγεται θεωρητικά σωστό..
Όμως αυτό που ξέρω και έχω δει είναι ότι εάν το λάδι εγκλωβιστεί,μιλωντας κατω απο σιδερο η κολληση,δεν εξατμίζεται αλλά απλώνεται...που σημαίνει εάν βγει στην κολλήση αρχίζουν τα προβλήματα..
Κωστη αποφασισε, θεωρητικα ειναι σωστο αλλα πρακτικα λαθος?
κατα την κολληση "βραζει" το σιδερο, δεν θα βρασει το λαδι για να εξατμιστει?

Στην πράξη εαν δεις κολλήση που βγάζει σκουριά η φεύγουν κομμάτια η απάντηση είναι μια..το λάδι συνεχίζει την δουλειά του.
Η κολληση θα βγαλει σκουρια, αλλα σε καμια των περιπτωσεων δεν ευθυνεται το λαδι.
εαν απο την "κολληση" φευγουν κομματια τοτε δεν εχει γινει κολληση.

.Ο νευτης δεν κάνει...δεν έχει την ίδια απολυματικη ικανότητα.. τσεκαρισμένο...
εγραψα τουλαχιστον με νεφτι (σε περιπτωση που καποιος δεν εχει κατι αλλο) ... εννοειται οτι το νεφτι ειναι υποδεεστερο απο το νιτρο.

• Like
Reactions: mikemtb
Θαναση θεωρω οτι αυτο που λες ειναι θεωρητικο και οχι προκτικο σε βαθος χρονου...
Το λάδι καίγεται σε μεγάλες θερμοκρασίες και κολλάει πάνω στην επιφάνεια..Αυτό σημαίνει ότι το λάδι έχασε πλήρως τις ιδιότητες του...;...δηλαδη δια μαγειας με 600 και 700 βαθμους συμπεραίνεις ότι εξατμίζεται...;
Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω...

Το λαδι ευθύνεται συνδυαστικά με το νερό όταν υπάρχει σκουρια...το νερό όμως πιο εύκολα όμως δημιουργεί εστία υγρασίας σε μια επιφάνεια που περιέχει λάδι πάρα χωρίς....γιατι στο σημειο αυτό δεν υπάρχουν πόροι απορροφησης εξαιτίας του λαδιού....
Βάλε σε ενα σημείο νερό που έχει λάδι και σε ενα που δεν έχει και θα δεις...

Θοδωρη το λάδι τι να μόνωσει...;
Αφού δεν στεγνώνει ποτέ άμα είναι εγκλωβισμένο...χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τοίχια που ανέβασα πριν από μερικές μέρες από κάψιμο εξαιτίας του Λαζάρου στόκου που για χρόνια δουλεύει...τι να λέμε τώρα...

Πως φτιαχτηκαν τα ξυλινα καθισματακια, φαινονται καταπληκτικα!!

Σε αυτα δεν ημουν, δυστυχως, παρων. Τα εφτιαξε ο θειος, που το ξυλο το εχει, γενικα, αν και δεν ειναι πολυ του φινιρισματος - το βαριεται, μαλλον, λιγο.
Παντως, ειναι σε κομματια, ενωμενα με καβιλιες, κολλα και δυο βιδες (στοκαρισμενες). Το καθισμα 2 κομματια ενωμενα και μετα αυτα ενωμενα με το μπροστα.

Μια που αναφερουμε το καθισμα, ισως καποιος παρατηρητικος ειδε οτι στην κοιλοδοκο εχουμε κανει μια μεγαλη τρυπα (και μικροτερη στην αλλη πλευρα). Αυτο εγινε, γιατι εκ των υστερων, ανησυχει ο μαστορας οτι - λογω του οτι ειναι αλλο κομματι οι λαβες - μπορει να τρωνε ζορι και να φυγουν (αφου εκ σχεδιασμου, τα καθισματα θα στεκονται απο βιδες μεσα απο τις ακριανες γωνιές).
Ετσι, λοιπον, αποφασισαμε να ανοιξουμε τις τρυπες αυτες, για να περασει μια επιπλεον βιδα, που θα πιανει πιο μπροστα, στις λαβες. Στην μεγαλη τρυπα πρεπει να χωραει και το κεφαλι της βιδας, για να βγει απεναντι και να βιδωθει.
Αξιζει να πω οτι για την μεγαλη τρυπα, αφου ανοιξε με απλο τρυπανι 6αρι, για την διευρυνση της δοκιμαστηκε αρχικα ενα φρεζοτρυπανο σαν αυτο:

αρχείο λήψης.jpeg

Προχωρουσε, ομως, παρα πολυ αργα, οποτε δοκιμαστηκε ενα απλο "κουκουναρι", το οποιο μας εντυπωσιασε, αφου ανοιξε και τις δυο τρυπες στο πι και φι.

αρχείο λήψης (1).jpeg

• Like
Reactions: lazarefa and KOSSTV
Θαναση θεωρω οτι αυτο που λες ειναι θεωρητικο και οχι προκτικο σε βαθος χρονου...
Επειδη το εχω δει στην πραξη το γραφω ... δεν το εχω διαβασει καπου
εσυ εχεις ηλεκτροκολλησει καινουργια σιδερα και εχεις δει λαδι κοντα (διπλα) στην κολληση?

Θαναση εαν ειναι καινουργια τα σιδερα τα καθαριζω εξ αρχης με διαλυτικο...οποτε ειτε χρησιμοποιησω ηλεκτροκολληση μετα ειτε οχι δεν εχω να κανω με το λαδι...οποτε δεν το γνωριζω πρακτικα αυτο που λες πως θα ειναι...

Σας ταλαιπωρησε η φρεζα γιατι πρωτον δεν ειναι αυτη η δουλεια της και δευτερον 8α ειναι και κινεζικη :)

To κιτρινο ομως φρεζακι ειναι καθαροαιμο κοπτικο για διανοιξη οπων, για αυτο εκανε δουλεια.

Παιδιά πως λέγετε η ηλεκτροκόλληση που δείχνει στο 5:13;;
Τι διαφορά από την κανονική;;
Πόσο κοστίζει η πιο φτηνή;;
Από ότι κατάλαβα είναι πιο εύκολη σε χρήση από την άλλη με ηλεκτρόδια ;;;

Εαν καποιος θελει την σπανια διασταση ηλεκτροδιου 1,5mm εχει εδω της GYS
Γαλλιας, τα οποια τα δοκιμασα με τη μινι Helix και μου φανηκαν πολυ καλα. Εχει και 2mm.

ΥΓ Μετα την τεραστια διαφορα στην ευκολια κολλησης της Helix,
την παλια ηλεκτροκολληση χαλκου την εβγαλα στα σκουπιδια
και καποιος την πηρε μετα απο λιγη ωρα. (οι τσιμπιδες ηταν ποιοτικες
αγορασμενες απο εμενα, και τις κρατησα)

Εχω και εγω ηλεκτροδια 2mm και προσφατα εκανα δοκιμες σε λεπτο στραντζαριστο 2mm αλλα με απογοητευσαν. Ισως δεν πετυχα τα σωστα αμπερ ή απαιτει λεπτοτερα σιδερα.

• Like
Reactions: mourling