Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Απο μια "κλασικη" ηλεκτρονικη απο τα βαθη της Κινας εχω μεινει ευχαριστημενος. Τουλαχιστον δεν εχουν πονεσει ποτε, ουτε λιγο τα ματια μου, ακομα και μετα απο ωρες κολλησης.
Αν εχει μια αδυναμια ειναι οτι στο ηλιο σκοτεινιαζει σχετικα ευκολα.
Προσφατα πηρα του lidl, που εχει ενα σωρο ρυθμισεις, αλλα δεν την εχω δοκιμασει ακομα. Φαινεται καλη, παντως.

• Like
Reactions: lazarefa
Μην μπαίνετε σε συγκρίσεις με τις κανονικές MIG, δεν υπάρχει σύγκριση. Μόνο σαν καλός συμβιβασμός για ερασιτέχνες που θέλουν να πλησιάσουν στον κόσμο της MIG χωρίς τα έξοδα, τις απαιτήσεις χώρου και τη διαδικασία με τις φιάλες της MIG θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι μηχανές με σύρμα flux.

Επίσης να πούμε ότι πιτσιλάει σαν τρελό το flux και γύρω από την κόλληση γεμίζει τα σίδερα με κολλημένες πιτσιλιές. Το μόνο που μένει είναι η ευκολία σε περίπτωση δύσκολου σημείου που δεν μπορείς/θέλεις να κουβαλήσεις έστω μια μικρή μπουκάλα ή μακρύ σωλήνα

• Like
Επίσης να πούμε ότι πιτσιλάει σαν τρελό το flux και γύρω από την κόλληση γεμίζει τα σίδερα με κολλημένες πιτσιλιές. Το μόνο που μένει είναι η ευκολία σε περίπτωση δύσκολου σημείου που δεν μπορείς/θέλεις να κουβαλήσεις έστω μια μικρή μπουκάλα ή μακρύ σωλήνα
Για το πιτσίλισμα υπάρχει το anti spatter.

Άλλος ένας λόγος είναι η χρήση τους σε εξωτερικό χώρο όταν φυσά ανεμος οποτε το αέριο είναι άχρηστο.

Για τον χομπιστα ερασιτεχνη που θα θελει να κανει 2 πονταρισιες μια στο τόσο μια χαρα ειναι. Σοβαρος ερασιτεχνης μαλλον δε θα την έπαιρνε. Ισως επαγγελματιας για δευτεροτριτη να την ειχε, να την έπαιρνε μαζι του και σε κανα εργοταξιο

• Like
Μην βαζετε ολες τις μηχανες στην ιδια μοιρα παιδιά. Αμα αγορασεις ακριβο ευρωπαικο μηχανημα μια χαρα θα κολλάει χωρις μπουκαλες.

• Like
Reactions: SatSea
Μην βαζετε ολες τις μηχανες στην ιδια μοιρα παιδιά. Αμα αγορασεις ακριβο ευρωπαικο μηχανημα μια χαρα θα κολλάει χωρις μπουκαλες.
Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες, δηλαδή θα κάνουμε μια κόλληση καλύτερη από MMA και που θα πλησιάζει (???) τη MIG με αέριο; Ποιο μηχάνημα εννοείς, αν θες βάλε ένα λινκ.

Η δική μου πάντως είναι η Telwin Maxima 200.
Σαν κόλληση η flux καλή μου έβγαινε, αλλά βρώμικη!
παρακάτω ένα παράδειγμα απ τις πρώτες δοκιμές
IMG_6324.jpeg
Ok υπάρχει και το anti-spatter με το οποίο ψεκάζεις τα προς συγκόληση + τον μεταλλικό πάγκο αλλά η κόλληση παραμένει σαν ανάσα θυμωμένου δράκου (sic!)
ψάχνοντας την ευκαιρία να λερώσει ότι υπάρχει γύρω.

Τι να πω, μπορεί να έφταιγε και το συγκεκριμένο σύρμα που πήρα και να υπάρχουν καλύτερα που δεν έχουν θέματα.

Ok υπάρχει και το anti-spatter με το οποίο ψεκάζεις τα προς συγκόληση + τον μεταλλικό πάγκο αλλά η κόλληση παραμένει σαν ανάσα θυμωμένου δράκου (sic!)
ψάχνοντας την ευκαιρία να λερώσει ότι υπάρχει γύρω.

Τι να πω, μπορεί να έφταιγε και το συγκεκριμένο σύρμα που πήρα και να υπάρχουν καλύτερα που δεν έχουν θέματα.
Έχε υπόψη σου ότι για το υπερβολικό πιτσίλισμα μπορεί να φταίνε εκτός από την ποιότητα του σύρματος και άλλα όπως: η ένταση, εάν είναι μεγάλη έχουμε αυξημένο πιτσίλισμα.

Η τάση εξόδου, εάν είναι χαμηλή επίσης.

Η απόσταση του ακροφυσίου, εάν είναι μεγάλη τα ίδια.

Η γωνία του δαυλού, εάν ξεπερνά τις 15 μοίρες πάλι τα ίδια.

Επίσης ρόλο παίζει η καθαρότητα των προς συγκόλληση επιφανειών.

Έχε υπόψη σου ότι για το υπερβολικό πιτσίλισμα μπορεί να φταίνε εκτός από την ποιότητα του σύρματος και άλλα όπως: η ένταση, εάν είναι μεγάλη έχουμε αυξημένο πιτσίλισμα.

Η τάση εξόδου, εάν είναι χαμηλή επίσης.

Η απόσταση του ακροφυσίου, εάν είναι μεγάλη τα ίδια.

Η γωνία του δαυλού, εάν ξεπερνά τις 15 μοίρες πάλι τα ίδια.

Επίσης ρόλο παίζει η καθαρότητα των προς συγκόλληση επιφανειών.
Συμφωνω μεχρι κεραιας (y)

yiobi ξεκινα με τη ρυθμιση της εντασης και θα δεις διαφορα

Καλησπέρα σε όλους.
Θα μπορούσε κάποιος να μου προτείνει μια ηλεκτροσυγκολληση για ερασιτεχνική χρήση TIG?

Με μια πρόχειρη αναζήτησή είδα αυτές τις δυο αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες είναι καλύτερο να πάρω τη γνώμη από κάποιον όπου θα έχει ασχοληθεί πιο πολύ και αν έχει και κάποιο μηχάνημα στην κατοχή του να μου πει και της εντυπώσεις του.

IMG_2996.jpg

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ρε μαστορια υπαρχει καποια λιστα με ποσα αμπερ κολλαμε καθε παχος μεταλλου, καθε χρηση κλπ? Εγω τοσα χρονια κολλαω-σπανια φυσικα, και σημερα καταφερα και κολλησα στραντζαριστο σωληνα 1mm sta 45-50A. Και οχι μονο κολλησα αλλα εκλεισα και τρυπες που ανοιξα χθες που κόλλαγα με 70-80Α...
Μια χαρα ειναι τα 100Α του μηχανηματος. Τι θετε μερικοι τα 140-160 ως ερασιτεχνες δεν καταλαβαινω, τις belhara θα φτιαξετε? :p
Εν το μεταξυ μάσκα ακόμη δεν πήρα...

• Like
Reactions: n_olympios
Αν κολλάς χωρίς κανενός τύπου μάσκα, απλά προσπαθώντας να κλείνεις τα μάτια ή να γυρνάς αλλού το βλέμμα, είναι θέμα χρόνου να αρχίσεις να νιώθεις ερεθισμούς στα μάτια. Ακόμα και να μη νιώσεις κάτι έντονο, είναι βέβαιο ότι η υπεριώδης ακτινοβολία που εκλύεται κατά τη συγκόλληση προκαλεί εγκαύματα στα μάτια σου, και οι βλάβες να ξέρεις ότι είναι σωρευτικές (δηλαδή δεν σώζεσαι αν σήμερα εκτεθείς αλλά αφήσεις τα μάτια για κάποιο καιρό χωρίς έκθεση, η όποια ζημία έχει συντελεσθεί).
Οπότε ούτε για αστείο κόλληση χωρίς προστασία ματιών, έστω και την απλή μάσκα με γυαλάκι των 4 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τα ρεύματα συγκόλλησης για συγκολλήσεις τόξου, υπάρχουν και πίνακες με προτεινόμενες τιμές ρευμάτων ανάλογα το μέγεθος και τον τύπο του ηλεκτροδίου (πχ 6013, το γνωστό ρουτιλίου, 7018/βασικό κλπ) αλλά και ανάλογα το πάχος της λαμαρίνας (συσχέτιση μεγέθους ηλεκτροδίου, πάχους λαμαρίνας, ρεύματος συγκόλλησης).
Ενδεικτικοί πίνακες για τα παραπάνω:

Ομολωγουμενος πολυ χρησιμο αυτο το πινακακι Λαζαρε...
Ευχαριστουμε...πολυ συμαντικη ενημερωση...

Καλησπέρα σε όλους.
Θα μπορούσε κάποιος να μου προτείνει μια ηλεκτροσυγκολληση για ερασιτεχνική χρήση TIG?

Με μια πρόχειρη αναζήτησή είδα αυτές τις δυο αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες είναι καλύτερο να πάρω τη γνώμη από κάποιον όπου θα έχει ασχοληθεί πιο πολύ και αν έχει και κάποιο μηχάνημα στην κατοχή του να μου πει και της εντυπώσεις του.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Άσχετα με τι μηχανή θα βρεις γνωρίζεις ότι θέλεις επιπλέον και κάνα 250αρι για τα αναγκαία ?

• Like
Reactions: Tsoupri
Άσχετα με τι μηχανή θα βρεις γνωρίζεις ότι θέλεις επιπλέον και κάνα 250αρι για τα αναγκαία ?
Επίσης όλες αυτές οι ΜΜΑ που λένε ότι κολλάνε και TIG είναι με τη μεθοδο έναυσης Scratch Tig που είναι η πιο δύστροπη και ίσως η δυσκολότερη ειδικά για έναν αρχάριο...

• Like
Reactions: Tsoupri
Ευχαριστώ παιδιά, το έψαξα λίγο παραπάνω και είδα ότι αυτές που σας ανέφερα παραπάνω δεν έχουν όλα τα βασικά εξαρτήματα για να κολλήσεις με TIG όπως το ότι δεν συμπεριλαμβάνουν τσιμπίδα.

Ψάχνω γνώμες για την παρακάτω πλέον αλλά ανεβαίνει και η τιμή στα 275€ περίπου.

IMG_3006.jpg

IMG_3005.jpg

Ευχαριστώ παιδιά, το έψαξα λίγο παραπάνω και είδα ότι αυτές που σας ανέφερα παραπάνω δεν έχουν όλα τα βασικά εξαρτήματα για να κολλήσεις με TIG όπως το ότι δεν συμπεριλαμβάνουν τσιμπίδα.

Ψάχνω γνώμες για την παρακάτω πλέον αλλά ανεβαίνει και η τιμή στα 275€ περίπου.
Τα χαρακτηριστικά της θα σε καλύψουν 100% εκτός αν σκέφτεσαι να πας να κολλάς σωλήνες στα διυλιστήρια...

Η τιμή να ξέρεις δεν ανεβαίνει και πολύ (αν υπολογίσεις την τσιμπίδα που θα έπρεπε να αγοράσεις έξτρα) + την εντελώς διαφορετική τεχνολογία.
Για μια τσιμπίδα της προκοπής θα χρειαζόσουν 80-100€
Με το scratch tig θα σου κόλλαγε όλη την ώρα η ακίδα, θα σου χάλαγε συνέχεια τη μύτη
και θα ήσουν όλη την ώρα βγάλε-ακόνισε-βάλε-δοκίμασε ξανά...

Θα χρειαστείς ακόμη μια φιάλη Αργκόν με το ρυθμιστή της και μια καλή μάσκα.

Λέω καλή μάσκα γιατί εγώ με αυτή είχα το εξής σημαντικό πρόβλημα:
Όταν ανέβαζα πάνω από 80Α περίπου εκεί που κόλλαγα ξαφνικά σταματούσε να "διαβάζει" το φωτοκύταρο
με αποτέλεσμα να "ξεσκοτεινιάζει" η μάσκα και να τρώω όλη τη λάμψη λες και δεν φόραγα μάσκα!!
Να σημειώσω ότι αυτό δεν το έκανε ούτε μια φορά ούτε σε κολλήσεις ηλεκτροδίου,
ούτε σε MIG (ανεξαρτήτως Αμπέρ) ούτε σε TIG κάτω από 80Α.
Ρωτώντας έμαθα ότι είναι κοινό πρόβλημα στις φθηνές κινέζικες μάσκες
και φυσικά επειδή μιλάμε για τα μάτια μας αγόρασα μία κατά πολύ καλύτερη
που δεν έχει παρουσιάσει κανένα θέμα ότι και να έχω κολλήσει.

Προσωπική γνώμη: Οκ, το κόστος της ΤIG είναι μεγαλύτερο από τις άλλες μεθόδους
και το learning curve επίσης μεγαλύτερο αλλά πραγματικά είναι ...άλλη φάση!

Ρε μαστορια υπαρχει καποια λιστα με ποσα αμπερ κολλαμε καθε παχος μεταλλου, καθε χρηση κλπ? Εγω τοσα χρονια κολλαω-σπανια φυσικα, και σημερα καταφερα και κολλησα στραντζαριστο σωληνα 1mm sta 45-50A. Και οχι μονο κολλησα αλλα εκλεισα και τρυπες που ανοιξα χθες που κόλλαγα με 70-80Α...
Σε γενικες γραμμες, οσα mm ειναι η λαμαρινα, τοσα mm (περιπου) θα πρεπει να ειναι και το ηλεκτροδιο.
Απο 'κει και περα παιζει ρολο ο τυπος του ηλεκτροδιου, το μηκος και παχος των καλωδιων, η πολικοτητα, και η μηχανη.
Πινακα με αμπερ - ηλεκτροδιο εχουν και οι μηχανες. Εαν ανοιγεις τρυπες κατεβαζεις αμπερ.

Μια χαρα ειναι τα 100Α του μηχανηματος. Τι θετε μερικοι τα 140-160 ως ερασιτεχνες δεν καταλαβαινω, τις belhara θα φτιαξετε? :p
Τα 160Α ειναι το ταβανι για εναν ερασιτεχνη (και οχι μονο) ωστε να καλυψει τις ανοχες του μηχανηματος και να εχει 120Α "καθαρα"

Όπως αναφέρω εδω μία αυτόματη μάσκα για ηλεκτροκόλληση.
Αυτο που παρατηρησα ειναι πως με το φως του κινητου, που δεν ειναι εντονο, ενεργοποιηται η προστασια. Ίσως η διαφορα lumen με το υπολοιππο περιβαλλον να φταίει. Ακόμη η μάσκα δεν ειχε μπαταριες και θεωρησα πως δεν θα δουλεψει, αλλά εξαιτιας του φωτοκυτταρου δούλεψε μια χαρά σε φως συννεφιασμενης μέρας. Όποτε οι μπαταριες θεωρω πως ειναι χρήσιμες για ειδικες συνθηκες φωτισμου, οπως υπόγεια και αμπάρια πλοίων.
Ακομη θα πως "τι εχανα ρε μαγκες"! Διαβαζα για τα καλα των αυτοματων αλλα αν δεν το νοιωσεις... Δουλευα με την απλή μασκα και έκανα τη δουλεια μου, σπάνια όποτε χρειαζοταν. Τωρα ομως δεν μεσολαβει καθολου χρονος απο το συμμαδεμα και το σκοτεινιασμα μεχρι να μεταφερεις τη μασκα εμπρος σου στην απλή. Ρυθμιζεις ευαισθησια, χρόνο καθυστερησης επαναφορας, ισως αν καταλαβα καλα και το ποσο θα σκοτεινιασει και κανεις δουλεια! Και το βασικοτερο με ενα χερι ελευθερο που καποιες φορες δεν ξερεις που να το βάλεις!
Αξιζει η επενδυση εστω και για μια φορα το χρόνο!

Ετσι ειναι...
Εκτός ότι σε προστατεύει σου κάνει και την ζωή πιο εύκολη και ευχαριστιεσαι να δουλεύεις ηλεκτροκολλονταε άνετα...