Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

ευχαριστώ για τα λινκ! ειδα και γω στο youtube γιατο Blue Demon αλλά δε θα ήθελα να μπλέξω με τελωνεία από ηπα για κάτι τέτοιο.
το fluxcore είναι σχετικά καινούριο και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα/ποικιλία σε καταστήματα (σε σχέση με mig/MMA) ; απ'ότι βλέπω στο νετ, στα περισσότερα καταστήματα που έχουν σύρμα flux συνήθως δεν έχουν κανονικά ηλεκτρόδια ΜΜΑ και το ανάποδο. γιαυτό υπέθεσα ότι σε κατάστημα με πιο βιομηχανικά είδη ίσως υπάρχει ποικιλία (πχ στη Σπύρου Πάτση ή εκεί γύρω?)

Αγαπητέ, ίσως έβαλα λάθος σύνδεσμο, με δασμούς εισαγωγής. Δες το, σε αυτόν τον πωλητή : (κλικ εδώ)
Πάνω δεξιά, γράφει (όπως και σε εμένα, όταν παράγγειλα 2 τεμάχια) ...... €18.68 No Import Fees Deposit & $13.61 Shipping to Greece .......
Αν μετά πατήσεις στο Details, γράφει ............. εκτιμώνενοι δασμοί εισαγωγής ''0'' ...........
Αλλά να ξέρεις, ότι θα σου έρθει συνολικά, γύρω στο 30άρι το ένα.

IMG_0502@0.33x.jpg

Κοίτα όμως τι κολλάει, εκτός από σίδερο...
Και χωρίς πιτσίλισμα.
Ανόμοια μέταλλα. Θα γίνω πλούσιος. Μόλις κατασκεύασα το κουτάλι της δίαιτας !!
LoL LoL

Αν βάλεις και το σπρέι από το Χρησιμοπωλείο (MOTIP Anti-Welding) μιλάμε για πλήρη απουσία πιτσιλιάς.
Απλά καθαρίζεις λίγο τη μουτζούρα με ένα βουρτσάκι και αργότερα τροχίζεις, να το φέρεις στα ίσια του.

Μην ξεχάσεις να πάρεις ένα σακουλάκι ακροφύσια των 0,8.
Αχρείαστα να είναι. Υπάρχουν στιγμές που εξαιτίας λίγης ταχύτητας σύρματος, σύρμα - ακροφύσιο γίνονται ένα.
Πατάς ελάχιστα τη σκανδάλη να δώσεις λίγο περιθώριο - ξεβιδώνεις - κόβεις - πετάς τα ενωμένα - αλλάζεις ακροφύσιο.
Γι' αυτό άλλωστε βάζουμε συχνά μισό ψέκασμα στη μύτη. και ενδιάμεσα από 3-4 σπρέυ, την βουρτσίζουμε για 2 δευτερόλεπτα.

Τώρα που σου γλύτωσα λεφτά από το ματσακόνι, πάρε από το γερμανικό Amazon, μία παρτίδα από κεραμικά περιβλήματα. Θα με ευγνωμονείς.
Μιλάω γι' αυτά (κλικ).
Χωρίς αέριο, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βάλεις.
Ούτε πιτσιλίσματα θα πιάνει εύκολα (ψέκασμα φυσικά) και θα βλέπεις πράγματα, τα οποία δεν θα τα έβλεπες με τα φαρδυά περιβλήματα.

Έκανα τις πρώτες δοκιμές με την Topshak EM2 και τα πράγματα δεν μου φάνηκαν τόσο δύσκολα όσο φοβόμουν αρχικά. ΟΚ, προς το παρόν "παίζω" πάνω σε κάτι στραντζαριστά 2mm αλλά γενικά πιστεύω πως θα τα καταφέρω.

Έχω 2 απορίες για το μηχάνημα όμως. (το manual δεν βοηθάει δυστυχώς :-/ )

Τι κάνει ο διακόπτης TIG LIFT;
Επειδή δεν ξέρω τι κάνει, το έχω στο "0", στο MMA. Σωστά; :unsure:

2022-09-21_19-47-16.jpg

Γιατί αφού το μηχάνημα είναι 140Α, η ένδειξη του ποντεσιόμετρου (και του LED) φτάνει στα 220; :unsure:

Και μια απορία για τη μάσκα. Σε ποια DIN πρέπει να μπει όταν χρησιμοποιώ για παράδειγμα 2.5mm ηλεκτρόδιο πάνω σε στραντζαριστό στα 65Α ;
Στο 13 (στο τέρμα) δεν βλέπω σχεδόν τίποτα. Στο 9 βλέπω πολύ καλά, αλλά μήπως δεν πρέπει να την έχω τόσο λίγο σκοτεινή; :unsure:

Last edited:
Έκανα τις πρώτες δοκιμές με την Topshak EM2 και τα πράγματα δεν μου φάνηκαν τόσο δύσκολα όσο φοβόμουν αρχικά. ΟΚ, προς το παρόν "παίζω" πάνω σε κάτι στραντζαριστά 2mm αλλά γενικά πιστεύω πως θα τα καταφέρω.

View attachment 202364

Γιατί αφού το μηχάνημα είναι 140Α, η ένδειξη του ποντεσιόμετρου (και του LED) φτάνει στα 220; :unsure:

Και μια απορία για τη μάσκα. Σε ποια DIN πρέπει να μπει όταν χρησιμοποιώ για παράδειγμα 2.5mm ηλεκτρόδιο πάνω σε στραντζαριστό στα 65Α ;
Στο 13 (στο τέρμα) δεν βλέπω σχεδόν τίποτα. Στο 9 βλέπω πολύ καλά, αλλά μήπως δεν πρέπει να την έχω τόσο λίγο σκοτεινή; :unsure:
Σε αυτα τα αμπερ 9-10 εισαι καλα ..

• Like
Reactions: nikfor
Σωστα
το TIG LIFT αυξομειωνει το ρευμα

καν' τους μια ερωτηση

παιζει ρολο και ο εξωτερικος φωτισμος ... στο 9 ειναι καλα

• Like
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα.

Ξεκίνησα τις δοκιμές μου πάνω σε μια λάμα (μαύρη) και μετά από αρκετες προσπάθειες έμεινα αρκετά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα (έμοιαζε ένα ωραίο και στρωτό γαζί).

Μετά, προσπάθησα να ενώσω 2 κομμάτια στραντζαριστού σε γωνία 90 μοιρών 3cm x 3cm (2mm μαύρο), στερεωμένα με μαγνητική γωνία.

Και ενώ το αποτέλεσμα μοιάζει να είναι κάπως σωστό (αν και οπτικά, ψιλό-χάλια), μόλις βάλω λίγη δύναμη, τα στραντζαριστά ξεκολλάνε μεταξύ τους. :confused:
Δοκίμασα και να τρίψω και να καθαρίσω καλά τις επιφάνειες πριν τις κολλήσω, αλλά δεν άλλαξε κάτι.
Οι δοκιμές έγιναν με Fincord 2,5mm στα 65Α

Τι μπορεί να φταίει; :unsure: Υποθέτω πως είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τους αρχάριους.

Lift TIG είναι ένα είδος ένδυσης τόξου όταν κολλάς με TIG και αέριο όπου
ακουμπάς την ακίδα βολφραμίου στο σίδερο και μόλις τη σηκώσεις ξεκινάει το τόξο.
Προϋποθέτει βέβαια τσιμπίδα TIG, οπότε για κόλληση με ηλεκτρόδια (ΜΜΑ) το αφήνεις στο 0

• Like
Reactions: nickolas and nikfor
Να ρωτήσω και κάτι ακόμα.

Ξεκίνησα τις δοκιμές μου πάνω σε μια λάμα (μαύρη) και μετά από αρκετες προσπάθειες έμεινα αρκετά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα (έμοιαζε ένα ωραίο και στρωτό γαζί).

Μετά, προσπάθησα να ενώσω 2 κομμάτια στραντζαριστού σε γωνία 90 μοιρών 3cm x 3cm (2mm μαύρο), στερεωμένα με μαγνητική γωνία.

Και ενώ το αποτέλεσμα μοιάζει να είναι κάπως σωστό (αν και οπτικά, ψιλό-χάλια), μόλις βάλω λίγη δύναμη, τα στραντζαριστά ξεκολλάνε μεταξύ τους. :confused:
Δοκίμασα και να τρίψω και να καθαρίσω καλά τις επιφάνειες πριν τις κολλήσω, αλλά δεν άλλαξε κάτι.
Οι δοκιμές έγιναν με Fincord 2,5mm στα 65Α

Τι μπορεί να φταίει; :unsure: Υποθέτω πως είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τους αρχάριους.
Κανονικά πρεπει το ηλεκτρόδιο να κάνει ένα σχήμα Ζ (ή U), επαναλαμβανόμενα, εκει που ενώνονται τα κομμάτια σίδερο, με ταχύτητα τέτοια ώστε να προλαβαίνει να λιώσει το σίδερο (αλλά όχι τόσο αργά ώστε να τρυπήσει)

Ίσως επίσης στην περίπτωσή σου να θέλει περισσότερο ρεύμα (δηλαδή η ένδειξη να είναι αλλά ντ'αλλων).

Δες στο YouTube για stick welding, έχει πολύ πληροφορία

• Like
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τις συμβουλές. :)

Αδύνατον να κολλήσω (με το Fincord) μεταξύ τους τα 2 στραντζαριστά, ό,τι και αν δοκίμασα. :confused:
Περίεργο μου φάνηκε.
Εντωμεταξύ, δεν ξέρω αν υπάρχουν ελαττωματικά ηλεκτρόδια, ή αν φταίει σε κάτι το μηχάνημα (ή εγώ), αλλά από κάποια φάση και πέρα, αν μου κόλλαγε το ηλεκτρόδιο πάνω στο μέταλλο και δεν το ξεκόλλαγα αμέσως, το Fincord έβγαζε αυτήν την περίεργη κολλώδη καφέ ουσία κάπου στη μέση του μήκους του.

Image6929638742573360806.jpg

Αφού απογοητεύτηκα, είπα να δοκιμάσω και ένα BelInox ηλεκτρόδιο και η δουλειά έγινε αμέσως! o_O:D
Ίσως είναι περίεργο κράμα το στραντζαριστό; Πάντως είναι μαύρο 2μμ από τον Γελαδάκη.

Το άλλο περίεργο είναι πως εχθές δεν μπορούσα με τίποτα να χειριστώ το Belinox (ούτε να ξεκινήσω δεν μπορούσα) και σήμερα ήταν παιχνιδάκι. Τι να πω; Να είναι τόσο ασταθές το μηχάνημα και να βγάζει ό,τι να ναι; Ίσως να είναι και αυτό.
:unsure:
Θα μελετήσω και θα πειραματιστώ ...

Πόσα amper την βάζεις...;

65 περίπου στο 2,5mm Fincord
60 στο 2mm Belinox

Αλλά δοκίμασα Κωστή και πιο πάνω και πιο κάτω, χωρίς κάποια μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα

• Like
Reactions: KOSSTV
Νίκο καλή αρχή!
Την τσίμπησα σε ποιον πόλο την έχεις;
Να ξέρεις έχει πολλά επιμορφωτικά βίντεο ο sk metal στο κανάλι του.
Δες τα και θα μάθεις αρκετά πράγματα

• Like
Νίκο καλή αρχή!
Την τσίμπησα σε ποιον πόλο την έχεις;
Να ξέρεις έχει πολλά επιμορφωτικά βίντεο ο sk metal στο κανάλι του.
Δες τα και θα μάθεις αρκετά πράγματα

Σε ευχαριστώ Γιώργο :)

Την τσιμπίδα (με το ηλεκτρόδιο) την έχω στο πλην (-)
Θα δοκιμάσω και ανάποδα

Ναι, έχω δει πολλά video από sk metal, είναι πολύ κατατοπιστικά

Μελέτη και δοκιμές ...
Ωραίο και αυτό το άθλημα πάντως. Και χρήσιμο :D

Το belinox είναι για ανοξείδωτο, δώσε αμπέρ, η κινεζικές δεν αναγράφουν τα σωστά αμπέρ. Τα fincord είναι εξαιρετικά ηλεκτρόδια.

• Like
Καμία αμπεροτσιμπιδα να δανειστεις δεν παίζει;
Γιατί και εμένα η Helix mini μου κάνει κάτι τέτοια και είμαι έτοιμος να ψωνίσω κανένα σοβαρό μηχάνημα

• Like
Καμία αμπεροτσιμπιδα να δανειστεις δεν παίζει;
Γιατί και εμένα η Helix mini μου κάνει κάτι τέτοια και είμαι έτοιμος να ψωνίσω κανένα σοβαρό μηχάνημα

Έχω αμπεροτσιμπιδα, αλλά δεν σκέφτηκα πως μπορώ να μετρήσω και αυτό το μηχάνημα.
Αλλά πως; Να μετρήσω τον ένα πόλο την ώρα που κολλάω εννοείς; :unsure:
Ή όπως μετράμε κανονικά στο καλώδιο παροχής;

Στο καλώδιο που είναι η τσιμπηδα βαλτην.. Και πάτα κανένα γαζί πουθενά να δεις αν βγάζει σταθερά αμπέρ..
Βέβαια δεν ξέρω πως θα το δεις.. Έχει καμία λειτουργία τύπου min max average κλπ;

• Like
Νίκο έχε υπόψη σου ότι καλό θα ήταν να αλλαχτούν τα καλώδια με καλύτερης ποιότητας μιας και τα φθηνά μηχανήματα πάσχουν στα καλώδια.
Από όσα έχω διαβάσει και εδώ τα καλώδια βελτιώνουν αρκετά τα φθηνά μηχανήματα όπως τα δικά μας.
Το έχω κι εγώ στο πρόγραμμα για την Helix.
Κάποιος είχα αναφέρει σχετικά με την αλλαγή καλωδίων και τσιμπίδας πριν μερικούς μήνες.

Ίσως να ήταν χρήσιμο να βρεθούμε και να έχω την Helix ώστε να κάνουμε ένα συγκριτικό με τα ίδια ηλεκτρόδια, καλώδια και δοκίμια για να σχηματίσουμε εμπεριστατομένη άποψη για τις δύο φθηνές ηλεκτροκόλλησεις.
Φυσικά να υπάρχει και κάποιος πιο έμπειρος γιατί δηλώνω εντελώς άσχετος 😒

• Like