Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Εγω παιδια προτεινω να στραφειτε σε αγορα μαρκας Archmax, κατι που συνιστω τα τελευταια χρονια σε αυτό το τόπικ. Θα πρότεινα τη σειρά PRO που είναι ποιοτική, θα σας βγει λιγο ακριβή αλλά θα μείνει ως επένδυση αρκετά έτη. Εμενα με έπεισε γείτονας επαγγελματίας σιδεράς, που κολλάει με Archmax MIG των 350€ με μπουκάλες εδω και 4-5 χρόνια. Έχει φτιάξει τεράστιες δουλειες μονο με αυτην (έχει και 2η μηχανή).

• Like
Reactions: nikfor
Στο καλώδιο που είναι η τσιμπηδα βαλτην.. Και πάτα κανένα γαζί πουθενά να δεις αν βγάζει σταθερά αμπέρ..
Βέβαια δεν ξέρω πως θα το δεις.. Έχει καμία λειτουργία τύπου min max average κλπ;
μπορεί να γράψει βίντεο με το κινητό να κοιτάει την αμπεροτσιμπίδα την ώρα που κολλάει και να δει τι βγάζει

• Like
65 περίπου στο 2,5mm Fincord
60 στο 2mm Belinox

Αλλά δοκίμασα Κωστή και πιο πάνω και πιο κάτω, χωρίς κάποια μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα
Τα ηλεκτροδια ηταν σφραγισμενα? Αγορασες ολοκληρο κουτι?
Τα 65 αμπερ ειναι λιγα (αναλογως και το μηχανημα) για σιδερο 2mm και ηλεκτροδιο 2,5mm
Αυτη την κολλωδη καφε ουσια δεν την εχω ξαναδει

Πρεπει να πειραματιστεις παρα πολυ, δεν θα μαθεις να κολλας μεσα σε μια ημερα

• Like
Νομίζω οτι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σύνδεση με την έννοια «σωστό» ή «λάθος».
Απλά είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα που θα πάρεις, πχ με το ηλεκτρόδιο στο - η κόλληση γίνεται πιο βαθειά.

H τσιμπίδα με το ηλεκτρόδιο πάει στο +

η γείωση πάει στο -
Δεν είναι κανόνας αυτό..
Συμπεριφέρεται διαφορετικά το ηλεκτρόδιο ανάλογα που βάζεις την τσιμπίδα..
Εντωμεταξύ αν δεν κάνω λάθος, το fincord λέει - πάνω στη συσκευασία

• Like
Παω πάσο κύριοι!

Είχα ακούσει πχ ότι η αντίστροφη γίνεται για κόλλημα αλουμινίου και περίεργα υλικά.

• Like
Reactions: KOSSTV
Τα ηλεκτροδια ηταν σφραγισμενα? Αγορασες ολοκληρο κουτι?
......

Πρεπει να πειραματιστεις παρα πολυ, δεν θα μαθεις να κολλας μεσα σε μια ημερα
Όχι τα ηλεκτρόδια ήταν χύμα από μια μεγάλη συσκευασία. Ίσως να έχουν πάρει υγρασία, δεν ξέρω. Αν και είναι από μεγάλο γνωστό μαγαζί στη Λ. Βουλιαγμένης που λογικά θα έχει πολλή κίνηση σε τέτοια είδη.

Εξυπακούεται πως δεν θα μάθω σε μια μέρα. Θέλει πειραματισμό και μελέτη. Είναι πάντως χαρά να πειραματίζεσαι με νεα εργαλεία και τεχνικές :D

Α, και στο ωραίο site weldguru που πρότεινε πιο πάνω ο nickmanak, λέει πως μπορείς να βάλεις τα ηλεκτρόδια που έχουν πάρει υγρασία, στο φούρνο στους 250 βαθμούς, για 40 λεπτά και επανέρχονται :) Από Δευτέρα θα φτιάξω και ηλεκτρόδια ταψιού λοιπόν :p

Last edited:
Παω πάσο κύριοι!

Είχα ακούσει πχ ότι η αντίστροφη γίνεται για κόλλημα αλουμινίου και περίεργα υλικά.
Ισχυει....
Όσο πιο λεπτό είναι το υλικό,π.χ.ανοξειδωτη λαμαρίνα 1 η 2mm,τόσο πιο ευαίσθητη είναι...
Πρακτικά για να κολλήσεις 2 λαμαρίνες σε γωνια βάζοντας τα στις κανονικές συνδέσεις όπως αναφέρουν οι περισσότεροι δεν θα κολλήσει...
Το είχαμε κάνει με έναν θείο.μου και μου φαινοταν και εμένα "τρελλο" αλλά στην πράξη γινόταν έτσι...
Φυσικά στα υπόλοιπα βάζουμε κανονικά τα καλώδια...

Νίκο από vidakatsavidi τα πήρες...;

Να ξεκαθαρισουμε οτι η ιστορια με τις πολικοτητες της τσιμπιδας αφορα μονο DC μηχανες που συνηθως ειναι ολες οι inverter. Αν εχετε τις παλιες του χαλκου μιλαμε για AC συστημα και δεν παιζει ρολο η πολικοτητα. Εκτος αν εχετε ακριβο μοντελο χαλκου με ανορθωτικη γεφυρα εσωτερικά που μετατρεπει την ταση σε DC.
Εγω παντως με την Archmax κολλαω καλυτερα με αντιθετη πολικοτητα απο αυτην που προτεινει ο κατασκευαστης του ηλεκτροδιου Fincord M (erlikon). Δεν το περιμενα- αλλα οι πειραματισμοι το αποκαλυψαν.
Πειραματιστειτε λοιπον!

Oλο και πιο μικρες και βολικες βγαινουν..

483347d3-b873-4183-b78a-90c4b3ee6559.__CR0,0,970,300_PT0_SX970_V1___.jpg

Να ξεκαθαρισουμε οτι η ιστορια με τις πολικοτητες της τσιμπιδας αφορα μονο DC μηχανες που συνηθως ειναι ολες οι inverter. Αν εχετε τις παλιες του χαλκου μιλαμε για AC συστημα και δεν παιζει ρολο η πολικοτητα. Εκτος αν εχετε ακριβο μοντελο χαλκου με ανορθωτικη γεφυρα εσωτερικά που μετατρεπει την ταση σε DC.
Εγω παντως με την Archmax κολλαω καλυτερα με αντιθετη πολικοτητα απο αυτην που προτεινει ο κατασκευαστης του ηλεκτροδιου Fincord M (erlikon). Δεν το περιμενα- αλλα οι πειραματισμοι το αποκαλυψαν.
Πειραματιστειτε λοιπον!

Απλά το κολλάω καλύτερα απο το νομίζω ότι κολλάω καλύτερα διαφέρει πολύ. (δεν υπονοώ κάτι για εσένα)
Χρειάζονται δοκιμές (πχ να προσπαθήσεις να σπάσεις την ένωση και να μετρήσεις πόση δύναμη χρειάστηκε) και με αρκετές επαναλήψεις γιατί αποκλείεται κάποιος να καταφέρει δύο ολόιδιες κολλήσεις.

Κάλως τον Άριστο...!!!

Για ερασιτεχνική χρήση θα πήγαινα στην 140Α της Helix..Την έχω και δεν μου έχει "κολλήσει" σχεδόν πουθενά σε απλές κατασκευές...

Την 200αρα την θες μονο εάν κολλας κοιλοδοκους 80Χ40 η 100Χ100 η την χρησιμοποιείς επαγγελματικα καθημερινά...

• Like
Reactions: yiobi and skysound
Κάλως τον Άριστο...!!!

Για ερασιτεχνική χρήση θα πήγαινα στην 140Α της Helix..Την έχω και δεν μου έχει "κολλήσει" σχεδόν πουθενά σε απλές κατασκευές...

Την 200αρα την θες μονο εάν κολλας κοιλοδοκους 80Χ40 η 100Χ100 η την χρησιμοποιείς επαγγελματικα καθημερινά...
Θα κολλήσω κοιλοδοκους γιατί θα κάνω μια κατασκευή. Απλά με μεγαλύτερο εύρος πηγαίνει και πιο ξεκούραστα η μηχανή έτσι πιστεύω. Τώρα απλά να αποφασίσω ποια θα πάρω. Πάντως και οι δύο έχουν καλές κριτικές. Δεν ξέρω όμως αν τα αμπέρ είναι αληθινά. Έχει μετρήσει κάνεις κάτοχος;

Θα κολλήσω κοιλοδοκους γιατί θα κάνω μια κατασκευή. Απλά με μεγαλύτερο εύρος πηγαίνει και πιο ξεκούραστα η μηχανή έτσι πιστεύω. Τώρα απλά να αποφασίσω ποια θα πάρω. Πάντως και οι δύο έχουν καλές κριτικές. Δεν ξέρω όμως αν τα αμπέρ είναι αληθινά. Έχει μετρήσει κάνεις κάτοχος;
Εαν κολλησεις λοιπον κοιλοδοκους με 3mm παχος τοτε θες μεγαλυτερο μηχανημα..οποτε οποια και απο τις 2 που εβαλες μια χαρα θα σου κανουν δουλεια...

Να μια ενδιαφέρουσα πιστευω μέτρηση που έκανα σήμερα σχετικά με τα πραγματικά Αμπέρ της ηλεκτροκόλλησης Topshak TS-EM2 220V 140A Inverter που νομίζω πως απαντά και σε κάποια ερωτήματα σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισα στο να κολλήσω δυο στραντζαριστά μεταξύ τους.

Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε το (αξιόπιστο νομίζω) Uni-T 200A AC UT210D True RMS
Το όργανο τοποθετήθηκε στο καλώδιο του ηλεκτρόδιου.

Αναλυτικά λοιπόν, βάζοντας το ποντεσιόμετρο:

- Στα 60Α πήρα μια μέτρηση γύρω στα 40Α (με κάποια αστάθεια)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

- Στα 70Α πήρα μια μέτρηση γύρω στα 50Α (με αρκετή αστάθεια)

- Στα 80Α πήρα μια μέτρηση γύρω στα 55Α (με αρκετή αστάθεια)

- Στα 90Α πήρα μια μέτρηση γύρω στα 63Α (με κάποια αστάθεια)

- και στα 100Α πήρα μια μέτρηση γύρω στα 70Α (με αρκετή αστάθεια)

Αν δεχθούμε πως το όργανο μετράει σωστά, βλέπουμε πως η ένδειξη LED της Topshak είναι εντελώς παραπλανητική.
Και φυσικά νόμιζα πως κολλάω στα 60 ενώ κόλλαγα στα 40! :oops:

Πιστεύω πως το Uni-T μετράει σωστά, γιατί μόνο όταν έβαλα την Topshak 100Α κατάφερα να τρυπήσω το στραντζαριστό! Μου είχε κάνει εντύπωση πως μέχρι τώρα δεν είχε τύχει να κάνω κατα λάθος ούτε μια τρύπα σε ένα στραντζαριστό των 2mm

Να μια ενδιαφέρουσα πιστευω μέτρηση που έκανα σήμερα σχετικά με τα πραγματικά Αμπέρ της ηλεκτροκόλλησης Topshak TS-EM2 220V 140A Inverter που νομίζω πως απαντά και σε κάποια ερωτήματα σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισα στο να κολλήσω δυο στραντζαριστά μεταξύ τους.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον!

Να ρωτήσω, ποια ήταν η ένδειξη στο αμπερομετρο όταν το βάζεις στο τέρμα το ποτενσιομετρο?

105-110 να υποθέσω?

Αυτή που αγόρασα για τον ξαδελφο (η ίδια topshak) έγραφε στην ψηφιακή ένδειξη μέχρι 220 νομίζω....... :rolleyes: