Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Ωραιος, αλλα ζηλεψα και θα αγορασω αμπεροτσιμπιδα να μετρησω την Helix.:ROFLMAO:
Χαχα, πρόσεξε μόνο αυτη που θα πάρεις να μετράει και συνεχές στα Αμπέρ, γιατί οι περισσότερες μετρούν μόνο εναλλασσόμενο και δεν μας κάνουν για αυτή τη μέτρηση.

• Like
Reactions: skysound
Εξαιρετικά ενδιαφέρον!

Να ρωτήσω, ποια ήταν η ένδειξη στο αμπερομετρο όταν το βάζεις στο τέρμα το ποτενσιομετρο?

Δεν το δοκίμασα. Θα το κάνω κάποια στιγμή και θα το γράψω εδώ :)

• Like
Reactions: Ali Malik
Χαχα, πρόσεξε μόνο αυτη που θα πάρεις να μετράει και συνεχές στα Αμπέρ, γιατί οι περισσότερες μετρούν μόνο εναλλασσόμενο και δεν μας κάνουν για αυτή τη μέτρηση.
Ναι το ξερω. (y) Παντως φαινεται οτι η τοπσακ βγαζει τα αμπερ αλλα η κλιμακα του display οπως ειπες
με max 220A ειναι αλλου. Δλδ για να ξερεις σε τι αμπερ κολλας, πρεπει να αφαιρεις (χονδρικα) το 30% της ενδειξης της τοπσακ. Προφανως τελειωσαν στους κινεζους οι οθονες με τα 140 αμπερ max, και εβαλαν οτι ειχαν.

Last edited:
  • Like
Reactions: nickmanak
σε κάποιο review μεσα στο banggood έγραφε κάποιος ότι η ασφάλεια που έχει μέσα η ηλεκτροκόλληση είναι 100Α οπότε σίγουρα δε φτανει 140.

Να μια ενδιαφέρουσα πιστευω μέτρηση που έκανα σήμερα σχετικά με τα πραγματικά Αμπέρ της ηλεκτροκόλλησης Topshak TS-EM2 220V 140A Inverter που νομίζω πως απαντά και σε κάποια ερωτήματα σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισα στο να κολλήσω δυο στραντζαριστά μεταξύ τους.

Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε το (αξιόπιστο νομίζω) Uni-T 200A AC UT210D True RMS
Το όργανο τοποθετήθηκε στο καλώδιο του ηλεκτρόδιου.

Αναλυτικά λοιπόν, βάζοντας το ποντεσιόμετρο:

- Στα 60Α πήρα μια μέτρηση γύρω στα 40Α (με κάποια αστάθεια)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

- Στα 70Α πήρα μια μέτρηση γύρω στα 50Α (με αρκετή αστάθεια)

- Στα 80Α πήρα μια μέτρηση γύρω στα 55Α (με αρκετή αστάθεια)

- Στα 90Α πήρα μια μέτρηση γύρω στα 63Α (με κάποια αστάθεια)

- και στα 100Α πήρα μια μέτρηση γύρω στα 70Α (με αρκετή αστάθεια)

Αν δεχθούμε πως το όργανο μετράει σωστά, βλέπουμε πως η ένδειξη LED της Topshak είναι εντελώς παραπλανητική.
Και φυσικά νόμιζα πως κολλάω στα 60 ενώ κόλλαγα στα 40! :oops:

Πιστεύω πως το Uni-T μετράει σωστά, γιατί μόνο όταν έβαλα την Topshak 100Α κατάφερα να τρυπήσω το στραντζαριστό! Μου είχε κάνει εντύπωση πως μέχρι τώρα δεν είχε τύχει να κάνω κατα λάθος ούτε μια τρύπα σε ένα στραντζαριστό των 2mm
δεχομαστε οτι η ενδειξη της ρυθμισης ειναι το max των αμπερ.
επειδη λοιπον η αμπεροτσιμπιδα δεν προλαβαινει να μετρησει/απεικονισει τους αποτομος παλμους ρευματος που δημιουργούνται κατα την συγκόλληση... μετράει το rms. αρα χοντρικα λιγοτερα κατά ριζα² ( /1,41)

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

δεχομαστε οτι η ενδειξη της ρυθμισης ειναι το max των αμπερ.
επειδη λοιπον η αμπεροτσιμπιδα δεν προλαβαινει να μετρησει/απεικονισει τους αποτομος παλμους ρευματος που δημιουργούνται κατα την συγκόλληση... μετράει το rms. αρα χοντρικα λιγοτερα κατά ριζα² ( /1,41)

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δεν ξέρω αν πρόσεξες πως το όργανο είναι True RMS και συνεπώς με πολύ μικρό σφάλμα.
τα γράφει και αναλυτικά η πιο κάτω σελίδα

σίγουρα οι ηλεκτροκολλήσεις inverter έχουν διάφορους παλμούς και δεν έχουν σταθερή έξοδο, πράγμα που περιπλέκει τη μέτρηση. Αλλά δε νομιζω οτι η οδηγία να κολλήσει κανείς ενα συγκεκριμενο παχος μετάλλου με πχ 70Α αναφέρεται στις επιθυμητές κορυφές του ρεύματος αλλά στην μέση τιμή του και αυτή θα έπρεπε να δείχνει η οθόνη. Εγώ το βάζω στην κατηγορία των κινέζικων προδιαγραφών όπως τις μπαταρίες εργαλείων που γράφουν "12500mAh" και επειδή αποτελούνται από 5 μπαταρίες των ... ονομαστικών 2500mAh στην πράξη η μπαταρία ειναι περίπου 1800mAh!

• Like
Reactions: mikemtb and nikfor
Δεν το γράφω για τους έμπειρους, αλλά για αυτούς - σαν και μένα - που αρχίζουν τώρα να μαθαίνουν να κολλάνε.

Είχα πάρει (σε άσχετη φάση) μια μαγνητική ρυθμιζόμενη γωνία της Parkside (δεν βρίσκω το λινκ, αλλά αυτή είναι μια παρόμοια), και την χρησιμοποίησα τώρα. Τρομερά βοηθητική, σου λύνει τα χέρια (και ειδικά αν έχετε κάποια λαμαρίνα στον πάγκο για να "κολλάει" πάνω της).
Είναι σαν να έχεις έναν βοηθό και μάλιστα, έναν βοηθό που δεν καίγεται :-p

Με τίποτα δεν θα μπορούσα να επιχειρήσω κολλήσεις σε τέτοιες φάσεις χωρίς αυτήν.

Image2070448190397596712.jpg

Τουλάχιστον για μένα, που είμαι αρχάριος, μου είναι απαραίτητη και τη συνιστώ θερμά (y)

Οι συγκεκριμένες έχουν και διπλάσια μαγνητικη/ελκυτικη δύναμη απο τις μεγάλες γωνιακες..
Πραγματικα είναι έξτρα χέρι βοηθού σε τέτοιες περιστάσεις...

Πάντως δεν έχω δει πολλούς σιδεράδες να την χρησιμοποιούν...κυριως γωνίες βάζουν...

Καλοί μου συνάδελφοι, έμπειροι ηλεκτροσυγκολλητές, βοηθήστε τον αρχάριο παρακαλώ.

Έχω φτάσει σε καλό επίπεδο κολλήσεων, ΜΟΝΟ όταν τα σίδερα που κολλάω είναι συνεπίπεδα.
Όταν όμως προσπαθώ να κολλήσω κάτι που είναι κάθετο ως προς κάποιο άλλο, τότε, οι μισές+ κολλήσεις δεν πιάνουν, ή πιο σωστά, πιάνουν μόνο στο ένα επίπεδο, σε αυτό που είναι οριζόντιο συνήθως, αλλά και αυτό όχι πάντα. :confused:

Image4677385184209711463.jpg

Μια φορά που είχα ανεβάσει πολύ τα αμπέρ, η κόλληση "έτρεχε" προς τα κάτω σαν υγρό. Με κανονικά αμπέρ μοιάζει να κολλάει, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει δέσει με το σίδερο. Μήπως θέλει κάποια ενδιάμεσα αμπέρ;
Δεν καταλαβαίνω. :unsure:

Υπάρχει κάποιο κόλπο που θα βοηθούσε;

Γιατί προσπαθεις να κάνεις γαζί αφού είσαι αρχάριος;
Δοκίμασε με τσιμπήματα

Α, δεν ήξερα πως με τα τσιμπήματα θα είναι πιο εύκολο! (y)

Ωραία, να το κάνω, αλλά θα είναι τόσο γερό όσο το γαζί;
Ρωτάω γιατί μιλάω για ένα σκαμνάκι που φτιάχνω και θα πρέπει να είναι γερή η κόλληση, μη βρεθεί κανείς κάτω και με κυνηγάει 😅

Αλλά η ερώτηση παραμένει. Τι φταίει; :unsure:
Θα ήθελα να καταλάβω τι κάνω λάθος, ώστε να βελτιωθώ λιγάκι.

Δοκίμασε με τα τσιμπήματα, με σταθερό ρυθμό, πιστεύω θα σε βολέψει και θα κάνεις δουλειά..
Κοιταξε δεν μπορώ να σου πω τι φταίει.. Ίσως έχεις το ηλεκτρόδιο ένα τσακ πιο μακριά από το σίδερο από ότι πρέπει..

• Like
Reactions: vagos08 and nikfor
Καλοί μου συνάδελφοι, έμπειροι ηλεκτροσυγκολλητές, βοηθήστε τον αρχάριο παρακαλώ.

Έχω φτάσει σε καλό επίπεδο κολλήσεων, ΜΟΝΟ όταν τα σίδερα που κολλάω είναι συνεπίπεδα.
Όταν όμως προσπαθώ να κολλήσω κάτι που είναι κάθετο ως προς κάποιο άλλο, τότε, οι μισές+ κολλήσεις δεν πιάνουν, ή πιο σωστά, πιάνουν μόνο στο ένα επίπεδο, σε αυτό που είναι οριζόντιο συνήθως, αλλά και αυτό όχι πάντα. :confused:

View attachment 204463

Μια φορά που είχα ανεβάσει πολύ τα αμπέρ, η κόλληση "έτρεχε" προς τα κάτω σαν υγρό. Με κανονικά αμπέρ μοιάζει να κολλάει, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει δέσει με το σίδερο. Μήπως θέλει κάποια ενδιάμεσα αμπέρ;
Δεν καταλαβαίνω. :unsure:

Υπάρχει κάποιο κόλπο που θα βοηθούσε;
Στην κόχληση στο μέρος που έχεις βάλει τη θλιμενη φατσούλα πρέπει να υπολογίζεις να κανείς κινήσεις περίπου 60% πάνω στη γωνία (που είναι πιο δυνατό κ χοντρό το σίδερο) και 40% στο επίπεδο κομμάτι. Μην ανεβάζεις πολύ τα Α δεν θα σε βοηθήσει σε κάτι. Προσπάθησε να κανείς το γαζί ΑΡΓΑ. Ακόμα και αν δεν καταφέρεις γαζί με αρκετα τσιμπήματα μια χαρά γερό θα είναι.

• Like
Reactions: nikfor
Επίσης αν δεν σου βγαίνει το ζιγκ-ζαγκ ή το ψαροκόκκαλο δοκίμασε απλά μπρος-πίσω. Προχωράς μπροστά ΑΡΓΑ και κάνεις ένα μικρό σταμάτημα και λίγο πίσω, πάλι μπροστά κ.ο.κ. Είναι ο ευκολότερος τρόπος να βγάλεις γαζί.

(Η κόχληση δεν ξέρω πως προέκυψε, προφανώς εννοώ κόλληση)

Στο καθετο, παιζει ρολο η γωνια του ηλεκτροδιου αλλά θα πρεπει να κατεβασεις λιγο τα αμπερ και να πας λιγο πιο σιγα.

• Like
Reactions: nikfor
Λοιπόν παιδιά, έχω πολύ καιρό να πιάσω ηλεκτροκόλληση κι έχω σκουριάσει... οπότε σκέφτηκα να κάνω μια "προσφορά" για να επανέλθω στο "άθλημα": προσφέρω τις συγκολλητικές μου γνώσεις και δεξιότητες, με δική μου ηλεκτροκόλληση, σε όποιον θέλει να φτιάξει κάποια σιδηροκατασκευή στο σπίτι του...

Δωρεάν εννοείται.
Στείλτε πμ.(Αθήνα είμαι)
(δεν έχω καμιά φοβερή εμπειρία, μικροπράγματα έχω φτιάξει, το λέω για να το χετε υπόψιν).

Last edited:
Ψάχνοντας να μου κάνω ένα δωράκι για τις γιορτές ...

Συνάδελφοι, εσείς που ασχολείστε με την ηλεκτροσυγκόλληση, πιστεύετε πως θα άξιζε (για μένα τον άσχετο) η αγορά μιας οικονομικής Mig, όπως οι δυο πιο κάτω;
(max 200€)

Arcmax MAXMIG135

Helix S-Mini Inverter 140A (max) MIG

2022-12-22_16-28-26.jpg

Λέω να την χρησιμοποιήσω αρχικά με σύρμα flux (γιατί το αέριο πολύ μου πέφτει και δεν δικαιολογείται για τις ψιλοδουλειές που κάνω).

Πιστεύετε πως:

1) Θα εχω μια αναβάθμιση στο αποτέλεσμα από την φτηνή Topsak ΜΜΑ που έχω τώρα;
2) Θα είναι πιο εύκολο να πετύχω ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα από την MMA; (δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα το "πιτσίλισμα" που βλέπω πως προκαλεί το flux σύρμα)
3) ή μήπως να κάτσω στα αυγά μου και να στρωθώ να μάθω καλύτερα την MMA;

:unsure: