Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,981
Κορωπί
Βασιλη σωστα γραφεις πως δουλευει το καθε ηλεκτροδιο, αλλα ο "κανονας" ειναι το + στην τσιμπιδα / ηλεκτροδιο.
θελει εμπειρια για να δεις πως ειναι το σωστο για το καθε ηλεκτροδιο, πως το σιδερο "τραβαει" την κολληση, βαθος ή απλωμα του γαζιου κλπ.

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Βασιλη σωστα γραφεις πως δουλευει το καθε ηλεκτροδιο, αλλα ο "κανονας" ειναι το + στην τσιμπιδα / ηλεκτροδιο.
θελει εμπειρια για να δεις πως ειναι το σωστο για το καθε ηλεκτροδιο, πως το σιδερο "τραβαει" την κολληση, βαθος ή απλωμα του γαζιου κλπ.

Τι εννοεις "τραβαει";
Πες κατι παραπανω (γενικα) ρε μαστορα :)

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,981
Κορωπί
ναι για ηλεκτροδια που το επισημαινουν.
για ολα τα αλλα ηλεκτροδια το + παει στο ηλεκτροδιο

και ενταξει στις νεες ηλεκτροκολλησεις ... εχεις την επιλογη, σε κατι παλιες χαλκου που τα καλωδια ερχονται απο μεσα τι κανεις? συνηθιζεις και κολλας!

AGROTISS

Supreme Member
22 August 2012
5,007
Πετρούπολη Αθήνα
http://www.erlikon.gr/online/viewProduct.aspx?pid=22&mid=78
Εγώ αυτά δουλεύω συνήθως και η ερλικον λέει το πλην στην τσιμπίδα.

Ακριβώς, αλλά μόνο στο side το λέει. στο κουτί δεν αναγράφει τίποτα. (εκτός και το γράφει στις πιο πρόσφατες συσκευασίες)
Αυτά πάντως είναι λιγάκι λεπτομέρειες. γενικά στην πράξη δεν βλέπεις διαφορά. τουλάχιστον σε ερασιτεχνική χρήση.
Εγώ πάντως δεν κατάλαβα ουσιώδη διαφορά. άμα ξέρεις να κολλάς όπως και να τα βάλεις η δουλειά θα γίνει. μην προβληματίζεστε.

SatSea

Senior Member
11 January 2017
339
Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

ναι για ηλεκτροδια που το επισημαινουν.
για ολα τα αλλα ηλεκτροδια το + παει στο ηλεκτροδιο

και ενταξει στις νεες ηλεκτροκολλησεις ... εχεις την επιλογη, σε κατι παλιες χαλκου που τα καλωδια ερχονται απο μεσα τι κανεις? συνηθιζεις και κολλας!

Δεν υπάρχει θέμα πολικότητας στις ηλεκτροσυγκολλήσεις χαλκού (παλιές η νέες χαλκού το ίδιο είναι).
Πολικότητα έχουμε μόνον στην συνεχή τάση και οι χαλκού είναι εναλλασσόμενης, οπότε το ηλεκτρόδιο το βάζεις όπου νάνε.

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,981
Κορωπί
γραφοντας πριν για το + (συμβολο τσιμπιδας) στις ηλεκτροκολλησεις χαλκου που δεν εχουν κονεκτορες, εννοουσα τι θα κανεις με τα ηλεκτροδια που προτεινουν πολικοτητα.
επισης οι χαλκου μπορει να δουλευουν με εναλλασσομενο και φαινομενικα να μην εχουν πολικοτητα, αλλα ορισμενοι υποστηριζουν πως εχει σημασια ποιο απο τα δυο καλωδια περναει μεσα απο τον μεταβλητο μετασχηματιστη του μηχανηματος.

Last edited:

SatSea

Senior Member
11 January 2017
339

γραφοντας πριν για το + (συμβολο τσιμπιδας) στις ηλεκτροκολλησεις χαλκου που δεν εχουν κονεκτορες, εννοουσα τι θα κανεις με τα ηλεκτροδια που προτεινουν πολικοτητα.
Τίποτα δεν θα κάνεις, αυτό αφορά τις μηχανές συνεχούς.

φαινομενικα να μην εχουν πολικοτητα
Τώρα αυτό δεν γίνεται, είναι κάτι σαν το ''ολίγον έγκυος''.

ορισμενοι υποστηριζουν πως εχει σημασια ποιο απο τα δυο καλωδια περναει μεσα απο τον μεταβλητο μετασχηματιστη του μηχανηματος.
Θα ήθελα να δω την τεκμηρίωση τους.

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,981
Κορωπί
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Τίποτα δεν θα κάνεις, αυτό αφορά τις μηχανές συνεχούς.
εννοειται οτι εγω δεν κανω τιποτα

Τώρα αυτό δεν γίνεται, είναι κάτι σαν το ''ολίγον έγκυος''.
ηταν σχημα λογου, για να δεσει η προταση

Θα ήθελα να δω την τεκμηρίωση τους.
ειναι μεγαλη κουβεντα ... και τα μαστορια εχουν διαφορες αποψεις

aetosa

AVClub Enthusiast
4 September 2006
993

Την πήρα κι εγώ την Helix Super Mini 140 και μόλις έκανα κάτι κολλήσεις στα κάγκελα του μπαλκονιού μου.
Με μια παλιά (χαλκού) που έχω σκοτωνόμουνα και κόλληση ΔΕΝ έκανα, με αυτή κολλήσανε αλλά οι κολλήσεις βγήκανε εμφανισιακά άσχημες...
Τις λιμάρισα, τις έτριψα και λέω να τις βάψω.

Ένας μάστορας που μου 'χε κάνει κάτι κολλήσεις παλιότερα σε μια πόρτα, μου είπε να μην βάψω εκεί που κόλλησε.
Δεν ρώτησα γιατί, απλά ακολούθησα τη συμβουλή του.
Τι λέτε, υπάρχει κανένα πρόβλημα να βάψω πάνω στις κολλήσεις;
Πρέπει να βάλω αστάρι;

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Νομιζω το αναποδο ισχυει: Πρεπει απαραιτητα να βαψεις πανω στις κολλησεις, αφου ειναι ιδιαιτερα ευαλωτες σε σκουρια. Και, βεβαια, ασταρι πρωτα, για καλυτερα αποτελεσματα. Αλλα, ας μιλησει καποιος ειδικος.
Για πες περισσοτερα για τις κολλησεις: Τι καγκελα; Μασιφ ή σωληνες; Παχος; Σου τρυπαγαν καθολου; Τι αμπερ εβαλες; Στο συν ή στο πλην η τσιμπιδα;

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,801
Αθηνα
Την πήρα κι εγώ την Helix Super Mini 140 και μόλις έκανα κάτι κολλήσεις στα κάγκελα του μπαλκονιού μου.
Με μια παλιά (χαλκού) που έχω σκοτωνόμουνα και κόλληση ΔΕΝ έκανα, με αυτή κολλήσανε αλλά οι κολλήσεις βγήκανε εμφανισιακά άσχημες...
Τις λιμάρισα, τις έτριψα και λέω να τις βάψω.

Ένας μάστορας που μου 'χε κάνει κάτι κολλήσεις παλιότερα σε μια πόρτα, μου είπε να μην βάψω εκεί που κόλλησε.
Δεν ρώτησα γιατί, απλά ακολούθησα τη συμβουλή του.
Τι λέτε, υπάρχει κανένα πρόβλημα να βάψω πάνω στις κολλήσεις;
Πρέπει να βάλω αστάρι;

Καλορίζικη....
Με ενδιαφερει κάι εμένα η συγκεκριμένη ηλεκτροκολληση..για πες μας περισσότερα για αυτήν...

Όσο αφορά της κολλήσεις συγουρα θέλουν ασταρωμα με αντισκουριακο ασταρι μετάλλου για να αντεξουν στο χρονο..

aetosa

AVClub Enthusiast
4 September 2006
993

Τι καγκελα; Μασιφ ή σωληνες; Παχος; Σου τρυπαγαν καθολου; Τι αμπερ εβαλες; Στο συν ή στο πλην η τσιμπιδα;
Τα κάγκελα είναι σωλήνες, πάχος τι να σου πω, υποθέτω το πιο συνηθισμένο (μεταξύ 1 και 2 χιλιοστών πρέπει να 'ναι, ξέρω σε διαφώτισα).
Με την χαλκού ναι τρυπάγανε αλλά με αυτή όχι.
Το έβαλα από 55 ως 75 Αμπέρ, με 75 μπορώ να πω κόλλαγε πιο εύκολα.
Το πλην στην τσιμπήδα, με Έρλικον φινκορντ ηλεκτρόδιο, δυομισάρι.

Καλορίζικη....
Σ' ευχαριστώ!

Με ενδιαφερει κάι εμένα η συγκεκριμένη ηλεκτροκολληση..για πες μας περισσότερα για αυτήν...
Τι να σου πω, καλή φαίνεται αλλά δεν έχω εμπειρία από ηλεκτροκολλήσεις.
Η μόνη που είχα χρησιμοποιήσει ποτέ ήτανε η χαλκού που αναφέρω (πολύ λίγο την είχα χρησιμοποιήσει) αλλά ποτέ δεν είχα κάνει έστω και μισή κόλληση της προκοπής.
Οι χαλκού, απ' ότι έχω καταλάβει, θέλουν πολλή 'προπόνηση', ουσιαστικά μάλλον μόνο κανένας επαγγελματίας μπορεί να τις δουλέψει σωστά.

Όσο αφορά της κολλήσεις συγουρα θέλουν ασταρωμα με αντισκουριακο ασταρι μετάλλου για να αντεξουν στο χρονο..

Οκ, θα τα ασταρώσω και θα τα βάψω κανονικά.
Μου φαίνεται οι μάστορες ότι τους κατέβει λένε.

Καλησπέρα, έχω καταλήξει κι εγώ στη μάρκα Helix αλλά ανησυχώ ως προς το τι θα συμβεί εάν τη συνδέσω σε οικιακή πρίζα με ασφάλεια 16Α.
Η επόμενη μεγαλύτερη είναι της κουζίνας στα 25Α με μόνιμη σύνδεση. Δεν έχω άλλη.
Αντέχει των 16Α ή θα τη ρίξει;

Σε κάποια άλλη συσκευή που κοίταζα, το ρεύμα εισόδου είναι Ι1eff=21A και Ι1max=33A.
Ευχαριστώ

nRFSZ0p.jpg

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Σπυρο, τη Helix που πηρς τωρα, αλλα και την parkside, τις εχω δουλεψει αρκετα, τοσο στην μπριζα της αποθηκης (πολυ αμφιβαλω αν ειναι ενισχυμενη), οσο και σε απλη μπριζα του σπιτιου, χωρις κανενα προβλημα.
Λαβε υποψη οτι το σπιτι (πιστευω οτι) εχει ηλεκτρολογικα γενικα για πεταμα, ενω στην ιδια σπιτισια μπριζα, οταν βαζω το σιδερο, ενιοτε πεφτει η ασφαλεια.

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,801
Αθηνα
Νομίζω ότι οι ηλεκτρονικές δεν έχουν ανάγκη από μεγάλα φορτία σε amber...
Μπορούν ανετα να μπει και σε 10Α ασφάλεια....
Ας μας μετατόπιση κάποιος που ξέρει καλύτερα....

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,981
Κορωπί
την αντεχει η 16αρα ασφαλεια, με σωστη μπαλαντεζα και οχι τυλιγμενη στο καρουλι ... βεβαια εξαρταται και τον τυπο της ασφαλειας, αλλα και την κατασταση των ηλεκτρολογικων του σπιτιου, το πολυ πολυ να σου ριξει την ασφαλεια και βλεπεις.

Αγγελε, το σιδερο εχει προβλημα

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Κι εγω αυτο ελεγα, αλλασε αλλη μπριζα (αλλο δωματιο, για την ακριβεια) δουλευει μια χαρα.
Μαλλον η ασφαλεια του δωματιου φταιει.
Παντως η κολληση εκαψε 5-6 ηλεκτροδια και δεν ανοιξε μυτη.