Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,381
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέλαβα τα 1,6 και τα 2,0 mm από ΠΑΜ και είναι εμφανής η διαφορά και τον δύο από τα κλασικά 2,5mm που έχω.
είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσω τα 2,0 mm για να κολλήσω κάτι γωνίες στο ως άνω στραντζαριστό και δεν μπορώ να πω ότι μου έκαναν τη ζωή πιο εύκολη από τα 2,5mm.
Στο πλέγμα δεν πρόλαβα να δοκιμάσω και καθώς λόγω καιρού στενεύουν τα περιθώρια, είναι πιθανό η δοκιμή να μείνει για αργότερα.

Αν το στραντζαριστό είναι 2mm, μιά χαρά είναι το 2,5. Νομίζω ότι δεν είχες πρόβλημα όταν έφτιαχνες τα τελάρα. Τα 2/1,6mm μας βοηθάνε σε μικρές διατομές λαμαρίνας, λόγω των λίγων Α που απαιτούν.
Ίσως να χρειάζεται αλλαγή πολικότητας, ίσως η ένδειξη των Α στην μηχανή να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα, ίσως η γείωση να απαιτεί άμεση αλλαγή/επισκευή. Πολλά ίσως και δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Στην θέση σου, θα έλεγχα πρώτα την γείωση (παίζει σημαντικότατο ρόλο) και μετά θα άλλαζα πολικότητα. Για να μετρήσεις Α χρειάζεσαι DC αμπεροτσιμπίδα. Δυστυχώς έχει χαθεί το παλιό site της erlikon που ανέφερε πολικότητες για τα δικά της μεν ηλεκτρόδια, όμως είχαμε έναν μπούσουλα. Εγώ, σε 2mm λαμαρίνα έχω την τσιμπίδα στο - αλλά έχω δει τους περισσότερους να την έχουν στο + παντού.

Γενικότερα, προσπάθησε το πλέγμα να εφάπτεται στο στράντζο (σημαντικό) και ξεκίνα την κόλληση από το στράντζο προς το πλέγμα με πονταρισματα (πολύ μικρής διάρκεια κόλληση δηλαδή).

Για τις πολικότητες:

και:
Πολικότητα Ηλεκτροκόλλησης.jpg

Ramius

Senior Member
21 October 2015
384
Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Πράγματι, με το 2,5άρι δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα στο στραντζαριστό, και εδώ φαίνεται πώς έχει βελτιωθεί η τεχνική μου, σε σχέση με τις πρώτες μου απόπειρες πριν 4-5 χρόνια.

Έχω διαβάσει και το θέμα της πολικότητας και γενικά έχω την τσιμπήδα στο -, νομίζω είχα καταλήξει ότι είναι μικρότερη η διείσδυση στο "μαμά" υλικό και έτσι λιγότερες οι πιθανότητες να το τρυπήσεις, επίσης αν δεν κάνω τρομερά τεράστιο λάθος τα Fincord-M 6013 είναι DCEN αλλά δεν δυστυχως το site δεν υπάρχει πια όπως λες...το γράφουν πάνω στη συσκευασία αλλά οι φωτό στο διαδίκτυο δεν είναι αρκετά ευκρινείς.
1709559692718.jpeg

Υ.Γ. κάποιο tip για να είναι το πλέγμα σε επαφή με το στραντζαριστό; Σκύλα; Χεράκι; ξυλάκι; μαγνήτες; tie-wrap;

Last edited:

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,786
Αθηνα
Υ.Γ. κάποιο tip για να είναι το πλέγμα σε επαφή με το στραντζαριστό; Σκύλα; Χεράκι; ξυλάκι; μαγνήτες; tie-wrap;
Eγω για την ηλεκτροκολλη χρησιμοποιω τετοιους..

20220211172829_benman_71997_sfigtiras_kastanias_me_megisto_anoigma_100mm.jpeg

Μου εχουν λυση τα χερια...

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,381
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν ξέρω τι υλικό είναι οι σφιγκτήρες που έβαλε ο Κωστής, αλλά εγώ τουλάχιστον (για ευνόητους λόγους :ROFLMAO::LOL:) προτιμώ τους φτηνούς και μεταλλικούς. Είχα πάρει πρόσφατα αυτούς: https://avclub.gr/index.php?threads/ti-paralavame-simera.113735/post-1058943631 αλλά δεν νομίζω ότι θα σε βολέψουν.

Όσες φορές έχω κολλήσει πλέγμα, το πιέζω με κάποιο σίδερο κοντά στην κόλληση γιατί είναι παίδεμα να βάζω και να βγαζω σγιγκτήρες δεκάδες φορές. Το κρατάω μέχρι το πρώτο ποντάρισμα, μετά δεν χρειάζεται.

• Like
Reactions: KOSSTV and osatosa

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,786
Αθηνα
Δεν ξέρω τι υλικό είναι οι σφιγκτήρες που έβαλε ο Κωστής, αλλά εγώ τουλάχιστον (για ευνόητους λόγους :ROFLMAO::LOL:) προτιμώ τους φτηνούς και μεταλλικούς. Είχα πάρει πρόσφατα αυτούς: https://avclub.gr/index.php?threads/ti-paralavame-simera.113735/post-1058943631 αλλά δεν νομίζω ότι θα σε βολέψουν.

Ειναι απο σκληρο πλαστικο...
Σφιγκουν αρκετα καλα..

Όσες φορές έχω κολλήσει πλέγμα, το πιέζω με κάποιο σίδερο κοντά στην κόλληση γιατί είναι παίδεμα να βάζω και να βγαζω σγιγκτήρες δεκάδες φορές. Το κρατάω μέχρι το πρώτο ποντάρισμα, μετά δεν χρειάζεται.
Κοιτα να δεις....και μια βαρια 1.5 κιλο να βαλεις να στο κραταει σταθερο μεχι να γινουν οι πρωες κολλησεις μια χαρα θα ειναι..
Ειναι τι βολευει τον καθενα και τι εχει μπροστα του...

• Like
Reactions: newbie

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,786
Αθηνα
Δεν νομίζω ότι κάνουν για ηλεκτροκόλληση. Αλλά από την στιγμή που λές ότι σφίγγουν δυνατά...... ίσως (λέω ίσως :cool: ) να πάνε πακέτο με τα γάντια της benman View attachment 229174
Να στα φερω και τα δυο..:...:p

Σφιγγουν οσο το πατας...αυτη ειναι η χρηση τους..απο συγκρατηση μεχρι και σφιξιμο δυνατο....τα γαντια ειναι μια χαρα....

gasto

Established Member
28 January 2016
247
Καλησπερα σε ολους,θα ηθελα τη συμβουλη οσων γνωριζουν στο εξης.Σκεφτομαι να αγορασω την παρακατω κολληση https://www.leroymerlin.gr/gr/ergal...er-synergy-s-mini-87551923?ref=reccodo-search
Σκοπος μου ειναι να τη δουλεψω με flux συρμα για να επισκευασω καποια σαπια σημεια στα πατωματα ενος αυτοκινητου,σε λαμαρινα δηλαδη 1χιλιοστου.Εμπειρια στις κολλησεις δεν εχω καποια ιδιαιτερη,πριν πολλα χρονια με μια απλη mma χαλκου ειχα καταφερει και ειχα φτιαξει αυτο εδω με πολλες δυσκολιες βεβαια.

Attachments

• IMG_20150124_004054.jpg
    IMG_20150124_004054.jpg
    712.4 KB · Views: 39
  • IMG_20141206_134634.jpg
    IMG_20141206_134634.jpg
    766.7 KB · Views: 39
  • IMG_20141125_180032.jpg
    IMG_20141125_180032.jpg
    621.4 KB · Views: 39
  • Like
Reactions: Χιωτης

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,381
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καλησπερα σε ολους,θα ηθελα τη συμβουλη οσων γνωριζουν στο εξης.Σκεφτομαι να αγορασω την παρακατω κολληση https://www.leroymerlin.gr/gr/ergal...er-synergy-s-mini-87551923?ref=reccodo-search
Σκοπος μου ειναι να τη δουλεψω με flux συρμα για να επισκευασω καποια σαπια σημεια στα πατωματα ενος αυτοκινητου,σε λαμαρινα δηλαδη 1χιλιοστου.Εμπειρια στις κολλησεις δεν εχω καποια ιδιαιτερη,πριν πολλα χρονια με μια απλη mma χαλκου ειχα καταφερει και ειχα φτιαξει αυτο εδω με πολλες δυσκολιες βεβαια.

Η δουλειά που έκανες στην εξάτμιση, μια χαρά είναι (τηρουμένων των αναλογιών) και πιστεύω ότι με MIG θα τα καταφέρεις πολύ καλύτερα..
Σε πατώματα αυτοκινήτου που έχουν σαπίσει, πρέπει να αφαιρέσεις το σάπιο και να βάλεις καινούργια λαμαρίνα. Θεωρώ ότι η TIG είναι η κατάλληλη για αυτή την δουλειά, αλλά αυτή που έβαλες δεν έχει τσιμπίδα, οπότε υπολόγισε και τουλάχιστον +50€. Επίσης, αν χρειαστείς και αέριο υπολόγισε τουλάχιστον +150€

Υποψην ότι το σύρμα flux, έχει 3πλάσια τιμή από του αερίου.

gasto

Established Member
28 January 2016
247
Ναι τη διαδικασια τη ξερω στο κοψιμο και μονταρισμα της λαμαρινας δεν θα εχω θεμα,απλα αυτο που ρωταω ειναι κατα ποσο αν δουλεψω συρμα flux που ειναι χωρις αεριο και οχι mig θα εχω ενα αξιοπρεπες αποτελεσμα,Επειδη την επισκευη τη κανω στο "πεζοδρομιο" δε θελω να μπλεξω με μπουκαλες για το αεριο.Τα φτερα τα ειχα επισκευασει τσιμπωντας τα με την ηλεκτροκολληση και τα χα παει για ραψιμο σε εναν που κανει κολλησεις αλλα αυτη τη φορα λεω να το κανω 100% μονος.

Attachments

• 18072717_10213523073253825_456116979_n.jpg
    18072717_10213523073253825_456116979_n.jpg
    135.1 KB · Views: 34
  • 18136304_10213523073933842_1455302033_n.jpg
    18136304_10213523073933842_1455302033_n.jpg
    149 KB · Views: 33
  • IMG_20170602_174759.jpg
    IMG_20170602_174759.jpg
    1.9 MB · Views: 32

SatSea

Senior Member
11 January 2017
338
Σε 1 mm λαμαρίνα θα χρησιμοποιείς 0.6 σύρμα. Για την συγκεκριμένη μηχανή οι πιο πολλοί μιλούσαν για το μικρό μήκος του καλωδίου της Mig τσιμπίδας 1.4-1.5 μ.

• Like

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,381
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ναι τη διαδικασια τη ξερω στο κοψιμο και μονταρισμα της λαμαρινας δεν θα εχω θεμα,απλα αυτο που ρωταω ειναι κατα ποσο αν δουλεψω συρμα flux που ειναι χωρις αεριο και οχι mig θα εχω ενα αξιοπρεπες αποτελεσμα,Επειδη την επισκευη τη κανω στο "πεζοδρομιο" δε θελω να μπλεξω με μπουκαλες για το αεριο.Τα φτερα τα ειχα επισκευασει τσιμπωντας τα με την ηλεκτροκολληση και τα χα παει για ραψιμο σε εναν που κανει κολλησεις αλλα αυτη τη φορα λεω να το κανω 100% μονος.

Θα τα καταφέρεις. Πάρε 1kg σύρμα flux 0,6 ή 0,8 και μερικά ρετάλια λαμαρίνας 1mm, κάνε αρκετές δοκιμές με συνδυασμούς V/ταχύτητα σύρματος. Ξεκίνα με 5m/16v και με πολύ μικρές διορθώσεις (πχ 0,5v - 0,5m) θα φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέλει υπομονή και επιμονή. Δυστυχώς το flux αφήνει πάστα όπως το ηλεκτρόδιο και δεν βλέπεις άμεσα το αποτέλεσμα.
Το πιό σημαντικό, είναι ο ρυθμός που θα έχει το χέρι σου. Δηλαδή αν δεν είναι σταθερός, δεν θα καταλάβεις πότε την διαφορά στις ρυθμίσεις.
Όσον αφορά την γωνία και την απόσταση της τσιμπίδας, θα βρείς πολλά video στο youtube. Για τον τρόπο κόλλησης (κύκλους, φιόγκους κτλ), ότι σε βολεύει.
Το τρόχισμα με δίσκο φτερού 120 και το φινίρισμα με κάτι τέτοιο https://www.kentrovidas.gr/bosch-diskos-stirixis-125mm και δισκάκια Κ150 - 180.

Επίσης, μην ξεχάσεις να πάρεις αρκετά μπέκ https://skmetal.gr/αναλωσιμα-mig-/nexus-μιg-μπεκ-μ6-28-08μμ-.html και 2-3 τέτοια https://skmetal.gr/αναλωσιμα-mig-/nexus-mig-φλογοκρυπτης-κωνικος-μβ25ακ-.html (τυχαία τα link)

Ρώτα στο LEROY για την διάρκεια της εγγύησης και ποιός την υποστηρίζει. Αν σου πούνε ο αντιπρόσωπος, να σου δώσουν και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Ξεκίνα και εδώ είμαστε.......

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,840

Στέλιο μια που έχεις αρκετή εμπειρία, για πες σε παρακαλώ, πως καταλαβαίνουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε μπεκ και φλογοκρύπτη;

Αν και έχω αγοράσει και από τα δυο, τον τελευταίο χρόνο που δουλεύω την Stayer, δεν έχω καταλάβει αν πρέπει να τα αλλάξω. (καλά, 3-4 κατασκευουλες έχω κάνει, δεν έχω και καμιά παραγωγή)

Επίσης, δεν ξέρω αν είναι λάθος, ρίχνω λίγο anti spatter spray εκτός από τα μέταλλα που κολλάω και μέσα στον φλογοκρυπτη. Κάπου το είχα διαβάσει.

gasto

Established Member
28 January 2016
247
Ναι εννοειται θα προπονηθω πρωτα σε ρεταλια.Μια ερωτηση σχετικα με τα συρματα,στα χαρακτηριστικα της helix λεει πως σε mig συρμα δεχετε 0.6 και 0.8 ενω σε flux 0.8 και 1.0
Οποτε 0.6 συρμα χωρις αεριο δεν θα μπορω να δουλεψω ή μηπως οχι?

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,381
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στέλιο μια που έχεις αρκετή εμπειρία, για πες σε παρακαλώ, πως καταλαβαίνουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε μπεκ και φλογοκρύπτη;

Αν και έχω αγοράσει και από τα δυο, τον τελευταίο χρόνο που δουλεύω την Stayer, δεν έχω καταλάβει αν πρέπει να τα αλλάξω. (καλά, 3-4 κατασκευουλες έχω κάνει, δεν έχω και καμιά παραγωγή)

Επίσης, δεν ξέρω αν είναι λάθος, ρίχνω λίγο anti spatter spray εκτός από τα μέταλλα που κολλάω και μέσα στον φλογοκρυπτη. Κάπου το είχα διαβάσει.

Δυστυχώς Νίκο δεν έχω την πρακτική εμπειρία που θα ήθελα. Λόγω συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες κατασκευών και συντηρήσεων, έμαθα πολλά πράγματα μεν, αλλά το 70% θεωρητικά. Βέβαια, σαφώς και πρέπει να προηγείται η γνώση της εμπειρίας, αλλά θα πρέπει να έχεις και τον χρόνο να κάνεις πράξη όσα έμαθες, ειδικά αν δεν είναι το αντικείμενο της βασικής δουλειάς σου.

Φλογοκρύπτη αλλάζουμε όταν τον έχουμε καταστρέψει, το οποίο συνήθως γίνεται όταν σχεδόν εφάπτεται της κόλλησης και είτε μπουκώνει τόσο που δεν καθαρίζει, είτε λιώνει. Πιό συχνά το συναντάμε στο flux λόγω του πιτσιλίσματος. Το antispatter το θεωρώ απαραίτητο στο flux, τόσο στο σημείο της κόλλησης, όσο και εντός του φλογοκρύπτη (υπάρχει και αλοιφή με πολύ καλές κριτικές, αλλά δεν θυμάμαι εταιρεία).
Προσωπικά, στο flux δεν χρησιμοποιώ φλογοκρύπτη. Τον έχω αντικαταστήσει με ανάλογο εξάρτημα και βλέπω καλύτερα το σημείο κόλλησης.
Το μπεκ συνήθως χαλάει όταν κολλήσει μέσα το σύρμα. Λόγω πολύ μικρής αξίας, δεν αξίζει να προσπαθήσεις να το καθαρίσεις με τρυπάνι.

SatSea

Senior Member
11 January 2017
338
Το πρόβλημα στα μπεκ δεν είναι τόσο πολύ στο κολλημένο σύρμα (εντάξει είναι για τον αρχάριο που αφαιρεί τον φλογοκρύπτη και ψεκάζει) όσο στην διεύρυνση της τρύπας λόγω φθοράς άρα και μειωμένης ηλεκτρικής επαφής.

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,381
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ναι εννοειται θα προπονηθω πρωτα σε ρεταλια.Μια ερωτηση σχετικα με τα συρματα,στα χαρακτηριστικα της helix λεει πως σε mig συρμα δεχετε 0.6 και 0.8 ενω σε flux 0.8 και 1.0

Μην ανησυχείς, το 0,8 είναι η χρυσή τομή. Εγώ το χρησιμοποιώ παντού. Θεωρητικά, αέριο και flux χρησιμοποιούν διαφορετικά ράουλα προώθησης (με οδόντωση και χωρίς), αλλά δεν νομίζω να ασχολούνται και πολλοί με αυτό ;) Αν δεν είναι προβλημα στα ράουλα, αλλάζεις μόνο το μπεκ σε 0,6 (με κάθε επιφύλαξη, γιατί δεν γνωρίζω την μηχανή) . Αφού αναφέραμε τα ράουλα, ειδικά στο flux θέλει προσοχή το πόσο σφίγγεις. Επίσης, κατά την τοποθέτηση του σύρματος προσέχεις να μην ξετυλιχτεί γιατί μετά δεν ξανατυλίγεται (την έχω πατήσει :ROFLMAO:) Ψάξε στο youtube για "Install MIG Wire"

Στις λαμαρίνες, με έχει βοηθήσει σημαντικά η παρακάτω πένσα

1716809842749.png

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,381
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το πρόβλημα στα μπεκ δεν είναι τόσο πολύ στο κολλημένο σύρμα (εντάξει είναι για τον αρχάριο που αφαιρεί τον φλογοκρύπτη και ψεκάζει) όσο στην διεύρυνση της τρύπας λόγω φθοράς άρα και μειωμένης ηλεκτρικής επαφής.
Σωστό και αυτό, αλλά στο flux δεν εχω αλλάξει μπεκ μέχρι τώρα λόγω φθοράς. Βέβαια μάλλον παίζει σημαντικό ρόλο το ότι δεν χρησιμοποιώ φλογοκρύπτη, οπότε όταν κολλάει το σύρμα στο μπεκ και δεν βγαίνει με την πένσα, το αλλάζω.
Σαφώς και η εμπειρία είναι σημαντικότατη. Σωστή η θεωρεία για xx γωνία στην τσιμπίδα και 15mm απόσταση, αλλά πρέπει να αποκτήσεις και την ανάλογη αίσθηση (ακόμα το παλεύω).

• Like

jajavax

New member
6 June 2008
42
Πρόσεξε είναι σημαντικό. Τα αμάξια θέλουν 0.6.

Και ένα επιπλέον πράγμα που χρειάζεσαι για τον ίδιο σκοπό, είναι, ότι η ηλεκτροκοληση θα πρέπει να αποδίδει καλό ρεύμα, όταν θα κατέβεις χαμηλά.
Κάτι που δεν βρίσκεται εύκολα, διότι οι κατασκευαστές δίνουν άλλο βάρος. Δηλαδή στις επιδόσεις τού 0.8 και σε πιό... φυσιολογικά λεπτά μέταλλα. Εννοώ τα πάχη 1.4 που είναι συνηθισμένα.

Υπάρχει ΣΙΓΟΥΡΑ αυτό που ζητάς αλλά σε άλλη μάρκα. Ψαξε εσύ καλά την HELIX και βλέπουμε.
Σε ενδιαφέρει αν έχει βαρελάκι 0.6 ΜΕ ΔΟΝΤΑΚΙΑ.

Καλό θα είναι να το δεις με τα μάτια σου, πριν αγοράσεις.