Ηλιακοί συλλέκτες νερού.

SHERPA

Supreme Member
18 June 2006
3,633
Βέροια
Η άνοιξη ήρθε και πρέπει να σιάξω καμιά δουλειά στο τσαρδί να μειώσω περαιτέρω τα ενεργειακά κόστη.
Ο φίλος μου ο χαρτίδης που τον έχω σαν ενεργειακό "πιλότο" καθώς ότι ενεργειακό βγει το αγοράζει... μου χάρισε τους παλιούς του συλλέκτες.
Παλιοί τρόπος του λέγειν.
2 ετών είναι καθώς τους αντικατέστησε με συλλέκτες κενού.

Πάρτε τις φωτό όπου φαίνεται η οπισθίαν όψις.

Attachments

• SNC00325.jpg
    SNC00325.jpg
    139.4 KB · Views: 322
  • SNC00326.jpg
    SNC00326.jpg
    141.5 KB · Views: 321
  • SNC00327.jpg
    SNC00327.jpg
    153 KB · Views: 322
Αι συλλέκται είναι 2 διαστάσεων 156χ126 ο καθείς.
Ήτοι 4 ολόκληρα τετραγωνικά οφέλιμης επιφάνειας.
Not bad...
Επειδή θέλω να τους ρίξω πάνω στο μπόιλερ μόνος χωρίς να πάρω μαστόρια κ.τ.λ έχω κάποιες ερωτήσεις:

Τι κυκλοφορητή να χρησιμοποιήσω και με τι αυτοματισμό παύσης-έναυσης.

Τι σωλήνες σύνδεσης με το μπόιλερ πέραν των χαλκοσωλήνων που είναι φαρμάκι...
Μια φθηνότερη εναλλακτική δηλαδή.

Τι ασφαλιστικό για περίπτωση υπερθέρμανσης/εκτόνωσης.

Τέλος με τι θα τους στηρίξω απευθείας στα κεραμμύδια, εφαπτόμενοι δηλαδή και με ασφάλεια.
Περίπου δηλαδή όπως στηρίζουν στα κεραμμύδια τα φ/β πάνελς.

Προμηθευτές υλικών, λίνκς, κ.τ.λ ευπρόσδεκτα!

Re: Απάντηση: Ηλιακοί συλλέκτες νερού.

Αι συλλέκται είναι 2 διαστάσεων 156χ126 ο καθείς.
Ήτοι 4 ολόκληρα τετραγωνικά οφέλιμης επιφάνειας.
Not bad...
Επειδή θέλω να τους ρίξω πάνω στο μπόιλερ μόνος χωρίς να πάρω μαστόρια κ.τ.λ έχω κάποιες ερωτήσεις:

Τι κυκλοφορητή να χρησιμοποιήσω και με τι αυτοματισμό παύσης-έναυσης.

Θεωρητικά το καλύτερο θα ήταν να έχεις έλεγχο μέσω θερμοκρασίας στους συλλέκτες και στο καζάνι και inverter κυκλοφορητή. αλλά με μια εντολή για κυκλοφορία στο καζάνι πάνω από τους 30 θα κέρδιζε πολλά το χειμώνα. Το καλοκαίρι άστα... δες παρακάτω

Τι σωλήνες σύνδεσης με το μπόιλερ πέραν των χαλκοσωλήνων που είναι φαρμάκι...
Μια φθηνότερη εναλλακτική δηλαδή.

Νομίζω πως δεν παίζει.

Τι ασφαλιστικό για περίπτωση υπερθέρμανσης/εκτόνωσης.

εδώ τώρα... υπάρχει θέμα. Και αυτό δεν είναι το ασφαλιστικό. Αυτα τα γομάρια τα κενού που έβαλες, το καλοκαίρι θα βράζουν. Έχεις boiler τριπλής ενέργειας? Γιατί για θέρμανση το χειμώνα είναι σούπερ. Αλλά το καλοκαίρι θα βγάζουν πολύ ζεστό νερό. Αν είσαι πολύτεκνος, έχεις δύο σκύλους και είναι όοοολες μα όλες θηλυκές παίζει και να το καταναλώσεις... Χωρίς να είμαι μάστερ του χώρου, ψάξτο και για σκίαση. Και αυτόματη πλήρωση με αξιοπιστία δυστυχώς δεν ξέρω. Δεν ξέρω αν υπάρχει κιόλας.

Τέλος με τι θα τους στηρίξω απευθείας στα κεραμμύδια, εφαπτόμενοι δηλαδή και με ασφάλεια.
Περίπου δηλαδή όπως στηρίζουν στα κεραμμύδια τα φ/β πάνελς.

Προμηθευτές υλικών, λίνκς, κ.τ.λ ευπρόσδεκτα!

:beatnik2:

Το μπόιλερ βρίσκεται στο λεβητοστάσιο και είναι ήδη συνδεδεμένο με το καλοριφέρ ?

Απάντηση: Re: Ηλιακοί συλλέκτες νερού.

Το μπόιλερ βρίσκεται στο λεβητοστάσιο και είναι ήδη συνδεδεμένο με το καλοριφέρ ?
Ναι.
Η απόσταση από τους συλλέκτες είναι χονδρικά 8-9 μέτρα.

Στο δικό μου σύστημα της Rotax υπάρχει θερμοστάτης πάνω στα ηλιακά. Κανονικά οι συλλέκτες είναι άδειοι. Το νερό ανεβαίνει σε αυτούς όταν η θερμοκρασία του νερού στο boiler είναι 15 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία των συλλεκτών. Και μόνο αν η θερμοκρασία του συλλέκτη είναι ανάμεσα σε 30 και σε 100 βαθμούς. Αλλά δεν ξέρω αν μπορείς να φτιάξεις ένα τέτοιο σύστημα...
Εναλλακτικά θα μπορούσες να τους βάλεις σε κλειστό κύκλωμα, δηλαδή να θερμαίνεις υγρό που με τη σειρά του να θερμαίνει το μπόιλερ... αλλά τότε θέλεις μπόιλερ τριπλής ενέργειας.

Στο δικό μου σύστημα της Rotax υπάρχει θερμοστάτης πάνω στα ηλιακά. Κανονικά οι συλλέκτες είναι άδειοι. Το νερό ανεβαίνει σε αυτούς όταν η θερμοκρασία του νερού στο boiler είναι 15 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία των συλλεκτών. Και μόνο αν η θερμοκρασία του συλλέκτη είναι ανάμεσα σε 30 και σε 100 βαθμούς. Αλλά δεν ξέρω αν μπορείς να φτιάξεις ένα τέτοιο σύστημα...
Εναλλακτικά θα μπορούσες να τους βάλεις σε κλειστό κύκλωμα, δηλαδή να θερμαίνεις υγρό που με τη σειρά του να θερμαίνει το μπόιλερ... αλλά τότε θέλεις μπόιλερ τριπλής ενέργειας.

Σημαντικές οι πληροφορίες σου In.
Όντως αυτοί οι συλλεκτες δεν λειτουργούν επαγωγικά μέσω θερμικού υγρού όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.
Kαι το κολπάκι που χρησιμοποιεί η Rotax είναι καλό για περιπτώσεις παγετού, αφού ουσιαστικά αδειάζει το νερό όταν δεν υπάρχει ζήτηση.

Αυτή τη στιγμή ανέβασα το θέμα για να μαζέψω εμπειρίες και σενάρια σχεδιασμού γιατί υπάρχουν αρκετές εκδοχές μέσω διαφόρων εξαρτημάτων και υλικών.

Το να το φτιάξω μόνος το βλέπω προς το παρόν εύκολο!
Ας πούμε μπορώ να αδειάσω τα νερά το βράδυ μέσω ηλεκτροβάνας που θα παίρνει εντολή από αισθητήρα ημέρας/νύχτας ή θερμοστάτη εξωτερικής θερμοκρασίας.
Δηλαδή τίποτα το σπουδαίο... ως συνδεσμολογία και εφαρμογή.

Το μπόιλερ σου σίγουρα έχει μία εσωτερική σερπαντίνα, αφού το έχεις συνδέσει με το καλοριφέρ. Δεύτερη έχει ? Δηλαδή υπάρχουν άλλες δύο αναμονές πάνω στο μπόιλερ ?

Το μπόιλερ σου σίγουρα έχει μία εσωτερική σερπαντίνα, αφού το έχεις συνδέσει με το καλοριφέρ. Δεύτερη έχει ? Δηλαδή υπάρχουν άλλες δύο αναμονές πάνω στο μπόιλερ ?

Υπάρχουν, ευτυχώς...

Ωραία, άρα γίνεται αυτό που θέλεις. θα πρέπει να βρείς κάποιον τρόπο (χειροκίνητο ή αυτόματο) όταν χρησιμοποιείς την μια σερπαντίνα να απενεργοποιείς την κυκλοφορία στην άλλη.

Χρειάζεσαι σίγουρα κυκλοφορητή ο οποίος θα στέλνει το νερό στους συλλέκτες και απο εκεί στο μπόιλερ. Ο μικρότερος της σειράς pico της wilo νομίζω ότι σου κάνει. Δες το σχεδιάγραμμα εδώ για να καταλάβεις την αναλογία ύψους και κυβικών.

http://productfinder.wilo.com//gr/GR/productrange/00000016000391ce00020023/fc_range_description

Αυτό έχω εγώ στο σπίτι:
http://www.rotex-heating.com/products/solar-system.html

Ελάχιστη θερμοκρασία που έχει καταγράψει το σύστημα είναι -3 και μέγιστη 175. Αυτό το τελευταίο όταν έπαθε εμπλοκή Αύγουστο μήνα και δεν ανέβαζε ο κυκλοφορητής το νερό... Πάντως τα panel είναι εγγυημένα και σε 200.

Την Rotex την αγόρασε πρόσφατα η Daikin, οπότε πλεόν προσφέρει και λύσεις με ηλιακή υποβοήθηση σε αντλίες θερμότητας.

Αυτό έχω εγώ στο σπίτι:
http://www.rotex-heating.com/products/solar-system.html

Ελάχιστη θερμοκρασία που έχει καταγράψει το σύστημα είναι -3 και μέγιστη 175. Αυτό το τελευταίο όταν έπαθε εμπλοκή Αύγουστο μήνα και δεν ανέβαζε ο κυκλοφορητής το νερό... Πάντως τα panel είναι εγγυημένα και σε 200.

Την Rotex την αγόρασε πρόσφατα η Daikin, οπότε πλεόν προσφέρει και λύσεις με ηλιακή υποβοήθηση σε αντλίες θερμότητας.

Ωραίο σύστημα.
Οι διακοπές ρεύματος είναι ένα θέμα καθώς 2-3 Κυριακές το χρόνο κόβουν το ρεύμα λόγω συντηρήσεων (έχω σχετικά κοντά μου υποσταθμό)

Γνωρίζεις τι ασφαλιστικό έχει η Rotax για τέτοιες καταστάσεις?

Γιαννη με μπερδεψες πολυ απο χθες με την rotax,λεω αλλαξε και εκτος απο κινητηρες για μοτο(BMW) και αυτοκινητα(SMART) και ελαφρια αεροπλανα ,αρχισε να ασχολειται με ηλιακα .Στην αρχη νομιζα οτι υπαρχει καποιος κινητηρας που δουλευει την αντλια.

http://www.brp-powertrain.com/en/desktopdefault.aspx/tabid-161/251_read-186/

Κι εγώ μπερδεύομαι και την λέω Rotax! Το σωστό είναι Rotex.
Δεν ξέρω τι παίζει από προστασίες, πάντως το ρολόι στον εγκέφαλο δεν χάνει την ώρα του, ούτε αλλάζουν οι ρυθμίσεις. Γενικά μετά από διακοπή δεν το σύστημα ξαναπήρε εμπρος κανονικά. Δεν είναι όμως ότι δεν έχει φάει "κολλήματα". Το reset που-και-που το τραβάει η ψυχούλα του. Αυτά έχουν οι υπολογιστές! Αν έβαζα την εξτρά οθόνη με το πληκτρολόγιο μέσα στο σπίτι, θα το καταλάβαινα αμέσως. Τώρα πρέπει να κρυώσει το σπίτι μέχρι να πάρω είδηση τι συμβαίνει.

Η εγκατάσταση τελικά είναι πολύ απλή και κάποιος που πιάνει το χέρι του και στροφάρει επαρκώς θα το σιάξει μάνι-μάνι.
Αν ο λέβητάς σας δεν δέχεται ηλιακά αλλά έχει θέση για ηλεκτρική αντίσταση, υπάρχουν μαστόρια που στη θέση της σας βάζουν μια μούρλια σερπαντίνα για τα ηλιακά με κόστος περίπου μια 80ρού.

Η βάση για τα κεραμμύδια είναι απλή υπόθεση.
Υπάρχουν και ειδικά πλαστικά κεραμμύδια που τα βάζεις για να μην τρυπάς και τσιμεντάρεις αυτά της σκεπής.
Φυσικά στις ταράτσες είναι πιο εύκολα τα πράματα.
Κόστος για τις βάσεις περιπου μια 100ρού εκτος και αν έχετε όρεξη να τις φτιάξεται μόνοι σας με αλουμίνια ή γαλαβανιζε σίδερα.

Χρειάζονται και δύο ανακουφιστικά στους συλλέκτες για περίπτωση υπερθέρμανσης.
Κόστος αμελητέο.

Σωλήνες για πιο φτηνά χρησιμοποιούμε μαύρες ηλιακών τις οποίες μονώνουμε κάργα αλλά ξεχωριστά κρύα/ζεστά νερά, πράγμα που πολλοί εγκαταστάτες δεν κάνουν και τις μονώνουν μαζί...
Αν θέλουμε φυσικά και έχουμε μικρή απόσταση βάζουμε χαλκοσωλήνα ή ανοξείδωτη... με ανάλογο τίμημα...

Θέλουμε και έναν μικρό κυκλοφορητή, κόστος περί τα 180 εδώ, 110 στο μπουλγκάρια... μαζί με τα μεταφορικά και έξοδα τραπέζης!
http://www.pestimenergia.bg/shop/en/category/115/heating.html?CurrencyID=2
Αξιόπιστο και ταχύτατο μαγαζί, έχω ψωνίσει...

Και αν θέλουμε να είμαστε μερακλήδες και να μην δουλεύει συνέχεια ο κυκλοφορητής ή να κλεινουμε την εγκατάσταση χειροκίνητα, χώνουμε και έναν διαφορικό θερμοστάτη 150 ευρά εδώ, και είμαστε έτοιμοι.

Από βδομάδα περνάω έξτρα-έξτρα μόνωση aritherm στη σκεπή (άλλους 5 πόντους καπάκι) και μετά ξεκινώ.
Μου εύχομαι καλή τύχη!

Άσχετο:

Με το γκάζι που έβαλα εδώ και 2 χρόνια στον κουζινόφουρνο και λάμπες λεντ/οικονομίας κ.τ.λ έπιασα κατανάλωση 900 κιλοβατώρες το 4μηνο!
Θερμοσίφωνας δεν υπάρχει, κόστος ZNX/μήνα μέσω πετρελαίου... 30 ευρά.
Αυτά πάω να κόψω...
Μουσική δεν ακούω από το σύστεμ που καίει τα κέρατά του.
Γκάζι για την κουζίνα 20 ευρά/δίμηνο.
Νοτ μπάντ.
Εν τω μεταξύ έμαθα έχει υγραεριοβενζινά που γιομίζει φιάλες 10λιτρες με κόστος 8 ευρά αντί 20 που κάνει η φιάλη!

Το άλλο που έμαθα απο τον φίλο και συμφοιτητή τοπικό αντιπρόσωπα της πετρογκάζ, είναι πως το γκάζι το λίτρο για θέρμανση πάιζει με σημερινή τιμή και 1 τόνο ποσότητα, στα 55 λεπτά...

Λέβητας υγραερίου 1100 ευρά.
Καυστήρας υγραερίου πάνω στον υπάρχοντα λέβητα πετρελαίου 950.
Δεξαμενή 1,5 τόνου 3 κατοστάρικα.
Ξύλα για να ζεσταθώ με περισινή τιμή 1700...
Και πατάς και την κουζίνα στο κύκλωμα και είσαι βασιλιάς!

Όλα δείχνουν ωραία.
Είναι?

Ξέχασα να αναφέρω πως τελικά οι συλλέκτες είναι επιλεκτικοί με αντιψυκτικό μετά από αυτοψία φίλου μηχανολόγου.
Ήτοι θερμαίνουν το νερό επαγωγικά ενώ δεν τίθεται θέμα παγετού.
Καλό πράμα μου έδωσε ο φίλος μου ο χαρτίδης!

Έχοντας σιάξει στο μυαλό μου ένα ενεργειακό πλάνο τα τελευταία 3 χρόνια που μπήκε το αυγό στον κώλο... αυτά είναι τα βήματα.

Αν αξιωθώ και μείνει κανά φράγκο σκέφτομαι μετά ένα αυτόνομο Φ/Β για να τους γράψω όσο μπορώ στους όρχεις μου.
Να βάλουν τα χαράτσια και τα δημ τέλη εκεί που ξέρουν.
Το συμπέρασμά μου είναι πως μόνο με ενεργειακό συνδιασμό κάτι μπορεί να γίνει για να μην μας πίνουν το αίμα.
Το κακό είναι πως όλα αυτά θέλουν λεφτά με αποτέλεσμα να έχουν υπό την ομηρία τους έναν ολόκληρο λαό...

Re: Απάντηση: Ηλιακοί συλλέκτες νερού.

Η εγκατάσταση τελικά είναι πολύ απλή και κάποιος που πιάνει το χέρι του και στροφάρει επαρκώς θα το σιάξει μάνι-μάνι.
Αν ο λέβητάς σας δεν δέχεται ηλιακά αλλά έχει θέση για ηλεκτρική αντίσταση, υπάρχουν μαστόρια που στη θέση της σας βάζουν μια μούρλια σερπαντίνα για τα ηλιακά με κόστος περίπου μια 80ρού.

Μπορει να μπαινουν, αλλα δεν κανουν. Ο λογος ειναι οτι για να αποδωσουν τα ηλιακα χρειαζονται πολυ μεγαλη επιφανεια σερπατινας, και να ειναι και χαμηλα. Σε τετοιες περιπτωσεις η λυση ειναι τριοδος (οχι λαμπα) που συνδεει τη σερπατινα οπου χρειαζεται.

Η βάση για τα κεραμμύδια είναι απλή υπόθεση.
Υπάρχουν και ειδικά πλαστικά κεραμμύδια που τα βάζεις για να μην τρυπάς και τσιμεντάρεις αυτά της σκεπής.
Φυσικά στις ταράτσες είναι πιο εύκολα τα πράματα.
Κόστος για τις βάσεις περιπου μια 100ρού εκτος και αν έχετε όρεξη να τις φτιάξεται μόνοι σας με αλουμίνια ή γαλαβανιζε σίδερα.

Χρειάζονται και δύο ανακουφιστικά στους συλλέκτες για περίπτωση υπερθέρμανσης.
Κόστος αμελητέο.

Τα "ανακουφιστικα" λεγονται βαλβιδες ασφαλειας, και εκτος απο το να ειναι δυο, το ενα καλο ειναι να βρισκεται κοντα στο boiler ωστε να μην ταλαιπωρειται απο τις καιρικες συνθηκες. Επισης πρεπει να τα ανοιγουμε με το χερι μια φορα το χρονο γιατι κολλανε.
(συχνα ανοιγοντας τα τρεχουν, και θελουν αντικατασταση. Θεωρησε τα αναλωσιμα. Δεν παιζουμε με την ασφαλεια.

Σωλήνες για πιο φτηνά χρησιμοποιούμε μαύρες ηλιακών τις οποίες μονώνουμε κάργα αλλά ξεχωριστά κρύα/ζεστά νερά, πράγμα που πολλοί εγκαταστάτες δεν κάνουν και τις μονώνουν μαζί...
Αν θέλουμε φυσικά και έχουμε μικρή απόσταση βάζουμε χαλκοσωλήνα ή ανοξείδωτη... με ανάλογο τίμημα...

Αυτος που σου προτεινε μαυρες (προφανως πλαστικες) σωληνες (που μονο ηλιακων δεν ειναι) να σου αφησει και τηλεφωνο για να τον παρεις στο κυνηγι, οταν θα ανοιξουν σαν καρπουζια το καλοκαιρι... Δυστυχως οι επιλογες εδω ειναι μονο χαλκος και ανοξειδωτη σωληνα.[

Θέλουμε και έναν μικρό κυκλοφορητή, κόστος περί τα 180 εδώ, 110 στο μπουλγκάρια... μαζί με τα μεταφορικά και έξοδα τραπέζης!
http://www.pestimenergia.bg/shop/en/category/115/heating.html?CurrencyID=2
Αξιόπιστο και ταχύτατο μαγαζί, έχω ψωνίσει...

Και αν θέλουμε να είμαστε μερακλήδες και να μην δουλεύει συνέχεια ο κυκλοφορητής ή να κλεινουμε την εγκατάσταση χειροκίνητα, χώνουμε και έναν διαφορικό θερμοστάτη 150 ευρά εδώ, και είμαστε έτοιμοι.

Εκτος απο κυκλοφορητη, χρειαζεσαι και ρυθμιστικη βαλβιδα ροης. Η ροη μεσα στα ηλιακα ειναι τεραστιας σημασιας. Δες και την περιπτωση τοποθετησης ηλιακου κιτ. Τα εχειι ολα αυτα ετοιμα. Χωρις διαφορικο θερμοστατη δεν προκειτα να δουλεψει τιποτε. Το να τον ανοιγκλεινεις χεροκινητα ειναι δουλεια πληρους απασχολησης -bye-

Από βδομάδα περνάω έξτρα-έξτρα μόνωση aritherm στη σκεπή (άλλους 5 πόντους καπάκι) και μετά ξεκινώ.
Μου εύχομαι καλή τύχη!

Μιας και εισαι σχετικα βορεια, πρεπει να αντιμετωπισεις το θεμα του παγετου. Αντιπαγωτικοι επιλεκτικοι συλλεκτες δεν υπαρχουν, το να τους αδειαζεις
και να τους γεμιζεις αυτοματα (συστημα backflow) θελει ειδικες συνθηκες και κοστολογικα δεν ξερω αν θα σε συμφερει.
Λυσεις δυο, η μια ειναι η συμπληρωση του συστηματος με μειγμα γλυκολης, η αλλη η αντιπαγωτικη κυκλοφορια νερου μεσω διαφορικου θερμοστατη που να το υποστηριζει. Μια σημαντικη παραμετρος ειναι η πληρωση και η εξαερωση του συστηματος. Αν κραταει αερα οπουδηποτε, το κυκλωμα δεν κλεινει και αποδοση δεν θα δεις..

Ειπες οτι εχεις δυο σερπατινες ηδη.. Η πανω στο λεβητα, η κατω στα ηλιακα. Προσοχη στη τοποθετηση των συλλεκτων. Πρεπει να εχουν κλιση τουλαχιστον 3 μοιρων
ωστε να εξαερωνουν. ΑΝ εχεις νυχτερινο, μπορεις να ξεχασεις τελειως το θεμα λεβητα, και να συνδεσεις και τις δυο σερπατινες σε σειρα στα ηλιακα.
Το συμπληρωμα με φτηνο νυχτερινο ρευμα ειναι στα επιπεδα του αεριου, χωρις καμια πολυπλοκη εγκατασταση...

Οτι αλλο θες, ρωτα.

Last edited:
Εσύ που είσουν τόσο καιρό?!!!
Νομίζω έχεις καλύψει τα πάντα.
Αν χρειαστεί φυσικά θα ρωτήσω.
Φχαριστώ:))