Η εγκατάσταση τελικά είναι πολύ απλή και κάποιος που πιάνει το χέρι του και στροφάρει επαρκώς θα το σιάξει μάνι-μάνι.
Αν ο λέβητάς σας δεν δέχεται ηλιακά αλλά έχει θέση για ηλεκτρική αντίσταση, υπάρχουν μαστόρια που στη θέση της σας βάζουν μια μούρλια σερπαντίνα για τα ηλιακά με κόστος περίπου μια 80ρού.
Μπορει να μπαινουν, αλλα δεν κανουν. Ο λογος ειναι οτι για να αποδωσουν τα ηλιακα χρειαζονται πολυ μεγαλη επιφανεια σερπατινας, και να ειναι και χαμηλα. Σε τετοιες περιπτωσεις η λυση ειναι τριοδος (οχι λαμπα) που συνδεει τη σερπατινα οπου χρειαζεται.
Η βάση για τα κεραμμύδια είναι απλή υπόθεση.
Υπάρχουν και ειδικά πλαστικά κεραμμύδια που τα βάζεις για να μην τρυπάς και τσιμεντάρεις αυτά της σκεπής.
Φυσικά στις ταράτσες είναι πιο εύκολα τα πράματα.
Κόστος για τις βάσεις περιπου μια 100ρού εκτος και αν έχετε όρεξη να τις φτιάξεται μόνοι σας με αλουμίνια ή γαλαβανιζε σίδερα.
Χρειάζονται και δύο ανακουφιστικά στους συλλέκτες για περίπτωση υπερθέρμανσης.
Κόστος αμελητέο.
Τα "ανακουφιστικα" λεγονται βαλβιδες ασφαλειας, και εκτος απο το να ειναι δυο, το ενα καλο ειναι να βρισκεται κοντα στο boiler ωστε να μην ταλαιπωρειται απο τις καιρικες συνθηκες. Επισης πρεπει να τα ανοιγουμε με το χερι μια φορα το χρονο γιατι κολλανε.
(συχνα ανοιγοντας τα τρεχουν, και θελουν αντικατασταση. Θεωρησε τα αναλωσιμα. Δεν παιζουμε με την ασφαλεια.
Σωλήνες για πιο φτηνά χρησιμοποιούμε μαύρες ηλιακών τις οποίες μονώνουμε κάργα αλλά ξεχωριστά κρύα/ζεστά νερά, πράγμα που πολλοί εγκαταστάτες δεν κάνουν και τις μονώνουν μαζί...
Αν θέλουμε φυσικά και έχουμε μικρή απόσταση βάζουμε χαλκοσωλήνα ή ανοξείδωτη... με ανάλογο τίμημα...
Αυτος που σου προτεινε μαυρες (προφανως πλαστικες) σωληνες (που μονο ηλιακων δεν ειναι) να σου αφησει και τηλεφωνο για να τον παρεις στο κυνηγι, οταν θα ανοιξουν σαν καρπουζια το καλοκαιρι... Δυστυχως οι επιλογες εδω ειναι μονο χαλκος και ανοξειδωτη σωληνα.[
Θέλουμε και έναν μικρό κυκλοφορητή, κόστος περί τα 180 εδώ, 110 στο μπουλγκάρια... μαζί με τα μεταφορικά και έξοδα τραπέζης!
http://www.pestimenergia.bg/shop/en/category/115/heating.html?CurrencyID=2
Αξιόπιστο και ταχύτατο μαγαζί, έχω ψωνίσει...
Και αν θέλουμε να είμαστε μερακλήδες και να μην δουλεύει συνέχεια ο κυκλοφορητής ή να κλεινουμε την εγκατάσταση χειροκίνητα, χώνουμε και έναν διαφορικό θερμοστάτη 150 ευρά εδώ, και είμαστε έτοιμοι.
Εκτος απο κυκλοφορητη, χρειαζεσαι και ρυθμιστικη βαλβιδα ροης. Η ροη μεσα στα ηλιακα ειναι τεραστιας σημασιας. Δες και την περιπτωση τοποθετησης ηλιακου κιτ. Τα εχειι ολα αυτα ετοιμα. Χωρις διαφορικο θερμοστατη δεν προκειτα να δουλεψει τιποτε. Το να τον ανοιγκλεινεις χεροκινητα ειναι δουλεια πληρους απασχολησης
Από βδομάδα περνάω έξτρα-έξτρα μόνωση aritherm στη σκεπή (άλλους 5 πόντους καπάκι) και μετά ξεκινώ.
Μου εύχομαι καλή τύχη!
Μιας και εισαι σχετικα βορεια, πρεπει να αντιμετωπισεις το θεμα του παγετου. Αντιπαγωτικοι επιλεκτικοι συλλεκτες δεν υπαρχουν, το να τους αδειαζεις
και να τους γεμιζεις αυτοματα (συστημα backflow) θελει ειδικες συνθηκες και κοστολογικα δεν ξερω αν θα σε συμφερει.
Λυσεις δυο, η μια ειναι η συμπληρωση του συστηματος με μειγμα γλυκολης, η αλλη η αντιπαγωτικη κυκλοφορια νερου μεσω διαφορικου θερμοστατη που να το υποστηριζει. Μια σημαντικη παραμετρος ειναι η πληρωση και η εξαερωση του συστηματος. Αν κραταει αερα οπουδηποτε, το κυκλωμα δεν κλεινει και αποδοση δεν θα δεις..
Ειπες οτι εχεις δυο σερπατινες ηδη.. Η πανω στο λεβητα, η κατω στα ηλιακα. Προσοχη στη τοποθετηση των συλλεκτων. Πρεπει να εχουν κλιση τουλαχιστον 3 μοιρων
ωστε να εξαερωνουν. ΑΝ εχεις νυχτερινο, μπορεις να ξεχασεις τελειως το θεμα λεβητα, και να συνδεσεις και τις δυο σερπατινες σε σειρα στα ηλιακα.
Το συμπληρωμα με φτηνο νυχτερινο ρευμα ειναι στα επιπεδα του αεριου, χωρις καμια πολυπλοκη εγκατασταση...