Ημέρα ανεξαρτησίας ...

• Φωτογραφική συνάντηση στην Αθήνα!

Αυτό το Σάββατο, στις δέκα το πρωϊ (10:00) στο Πάρκο Τρίτση. Λεπτομέρειες και συμμετοχές εδώ.

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
... από τα gagdets έφθασε. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να έχουμε το στέκι μας αυτόνομο. Και γεννάται το ερώτημα πώς θα είναι η νέα κατηγορία...

Αντί να προχωρήσω απευθείας στην υλοποίηση, σκέφτηκα να καταθέσω τις προτάσεις όπως μορφοποιήθηκαν μετά από συζήτηση που κάναμε κατά καιρόύς, και φυσικά να καταθέσετε τις ιδέες σας. Ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει. Όλα είναι προς εξέταση.

Λοιπόν η πρόταση είναι να φύγει η κατηγορία Φωτογραφία-Βίντεο απ´τα gagdets και να γίνει αυτόνομη με την ίδια ονομασία.

Να αποτελείται από 4 υποενότητες:
1. Φωτογραφία
2. Βίντεο
3. Photo Gallery-Video gallery
4. Επεξεργασία στον ΗΥ (post processing δηλ.)

Στη Photo Gallery θα ενσωματώσουμε τις κατηγορίες Ταξιδία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα επιδιώξουμε να αποκτήσουν τα μέλη τη δυνατότητα να δημιουργούν τα δικά τους portfoglio. Επειδή όμως στην υπαρχουσα κατηγορία Photo Gallery υπάρχουν και άλλα θέματα (πχ. φωτογράφηση συστημάτων γεγονότων) θα προτείνω αυτά να ενσωματωθούν στις αντίστοιχες κατηγορίες ήχου και εικόνας.

Λοιπόν αυτή είναι η βασική ιδέα, αλλά θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις σας.

Πάρα πολύ καλό.Θα πρόσθετα επίσης και μία κατηγορία για τεχνικά θέματα, είτε φωτογραφία είτε video.Δοκιμές φακών, χαρακτηριστικά μηχανών, τεχνικές λήψης κλπ.

Μια χαρα μου φαινονται απλα την κατηγορια 4 θα προτεινα να την σπασουμε σε 2 υποκατηγοριες.

Αυτης της επεξεργασιας φωτογραφιων και αυτης της Επεξεργασιας βιντεο υλικου- μονταζ.

Re: Απάντηση: Ημέρα ανεξαρτησίας ...

Πάρα πολύ καλό.Θα πρόσθετα επίσης και μία κατηγορία για τεχνικά θέματα, είτε φωτογραφία είτε video.Δοκιμές φακών, χαρακτηριστικά μηχανών, τεχνικές λήψης κλπ.

Οι δοκιμές μπορούν να μπουν ως ιδιαίτερη υποκατηγορία στη φωτογραφία. Με θεματολογία προσωπικές παρουσιάσεις από τα μέλη, όχι σχολιασμό πχ τι είπε ο Κεν Ρόκουελ, αυτό μπορεί να συζητείται άνετα και στη γενική κατηγορία. Αλλά το να γράψει πχ ο Nilo τις εντυπώσεις του από τη χρήση της D300, θα άξιζε νομίζω να ενταχθεί σε μία ιδιαίτερη υποκατηγορία.

Θα πρότεινα στη με κάποιο τρόπο να ξεχωριστούν οι DSLR απο τις compact. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Aντε με το καλο!

Ο κορμος που προτεινεις Βλασση μου φαινεται καλος. Το παω λιγο παραπερα και λεω οτι στην κατηγορια φωτογραφια θα πρεπει να γινουν sticky ολα τα βασικα θεματα (landscape, portrait etc) αλλα και ολα τα reviews που καναμε (τριποδια, τσαντες...). Επισης sticky ενα θεμα για φακους dslr oπου εκει μπορουν να μπουν και τα τεστ των φακων.

Το 4 (επεξεργασια σε Η/Υ) μπορει να γινει κ αυτο sticky αν υπαρχει χωρος αλλιως μια κατηγορια μονο του. Παντως συμφωνω με Kosh το καθε τμημα (φωτο, βιντεο) να εχει το δικο του θεμα.

Στο photo gallery ειναι ωραιο να μπουν τα ταξιδια αλλα οπως σωστα λες πρεπει τα υπολοιπα (φωτο συστηματων) να ενσωματωθουν στις αντιστοιχες κατηγοριες.

Θα πρέπει πιστεύω να περιέχει εμπειρίες από τις μηχανές, παρουσιάσεις και σίγουρα πληροφορίες για αυτές. Αυτό που λέει ο Ηλίας είναι καλό (διαχωρισμός μηχανών) ίσως και Sticky.

Το πως θα είναι, είμαι σιγουρος πως θα είναι μια χαρα!

... και επειδή είμαι λίγο ρετρό τύπος θα πρότεινα και ένα χώρο αφιερωμένο στο φιλμ (slr, μηχανές και φακοί, μεσαίο φορμά κτλ). Είναι η ιστορία της φωτογραφίας όπως και να το κάνουμε.
Αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει κοινό για να περπατήσει κάτι τέτοιο.

... και επειδή είμαι λίγο ρετρό τύπος θα πρότεινα και ένα χώρο αφιερωμένο στο φιλμ (slr, μηχανές και φακοί, μεσαίο φορμά κτλ). Είναι η ιστορία της φωτογραφίας όπως και να το κάνουμε.
Το κοινό που υπολόγιζες ότι δεν υπάρχει, μόλις απόκτησε έναν περισσότερο!:2thumb22sup:

Μα τι λες τώρα... κάποιος πρέπει να μας επαναφέρει! Έχω τύψεις που τόσο γρήγορα πρόδωσα το φιλμ. Βοηθάτε αδέρφια! Είμαι μέσα.
:ernaehrung004:

Εγώ πάντως δεν θα πρότεινα το να σπάσει σε πολλά μέρη η κατηγορία. Όσο περισσότερες είναι τόσο πιό δύσκολη θα είναι η πλοήγηση σε αυτό.
Η ώς τώρα εμπειρία μου απο φόρουμ (παίζω πολλά διαδικτιακά παιχνίδια που το φόρουμ είναι το μοναδικό μέρος να οργανώσεις μία συμμαχία με 1000 άτομα απο όλο τον κόσμο...) μου έχει δείξει οτι δεν χρειάζονται πολλή εξειδίκευση.

Γενικές κατήγορίες σαν αυτές που προτέινε ο Βλασσης είναι αρκετές θα έλεγα. Με sticky λύνεται η δουλεία για τα υπολοιπά. Δεν είμαστε και τόσοι πολλόι γενικά έυκολα μπορούμε να συνυπάρξουμε σε λίγο χώρο. Η ανάγκη για μεγάλη εξειδίκευση προκύπτει όταν είναι πολλά τα άτομα και μιλαν για λίγα θέματα ο καθένας. Εμείς εδω και να τα χωρίσουμε όλοι σε όλα γραφουμε οπότε μικρό ο κακό.
Τα πιό θετικά βρίσκω την δημιουργία Photo Gallery όπου θα μπορούσε να μπεί και επιλογή για κριτική αλλα και φαντάζομαι τα threads για πορτραίτο, magic Light κλπ όπως και η κατηγορία για τα τέστ όπου να συγκεντρωθουν όλα τα τεστ που έχουν γίναι κατα καιρους.

Και ένα καλό θα ήταν ένα με όλα τα tutorials τις εισαγωγές στα συστήματα, τις συμβουλές για επεξεργασία κλπ.

Δλδ λέω 1.Gallery 2.Tests 3.Academy 4.Photo-Video

Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάπως πιο οργανωμένες κριτικές - τεστ -συγκριτικά εξοπλισμού ενδεχομένως. Θέλει τον συντονισμό του, βέβαια...

Εγώ πάντως δεν θα πρότεινα το να σπάσει σε πολλά μέρη η κατηγορία. Όσο περισσότερες είναι τόσο πιό δύσκολη θα είναι η πλοήγηση σε αυτό.

Η αληθεια ειναι οτι οπως ειναι τωρα ειναι εξυπηρετικο γιατι τα εχεις ολα σε μια σελιδα. Σιγουρα δεν θα μεινει ετσι αλλα συμφωνω κι εγω οτι δεν πρεπει να κατακερματιστει.

κατήγορίες σαν αυτές που προτέινε ο Βλασσης είναι αρκετές θα έλεγα. Με sticky λύνεται η δουλεία για τα υπολοιπά.

Εχω την ιδια αποψη σαν γενικο πλανο αλλα ξεχωριστα το βιντεο με την φωτογραφια. Δηλ

Α. Φωτογραφια. Μπορουμε να την σπασουμε σε 2-3 υποκατηγοριες ή να την κρατησουμε ενιαια και να βαλουμε πολλα sticky.

Αν τη σπασουμε μπορει να γινει κατι σαν
Α1. Περι φωτογραφιας. Με sticky ta ladscapes, portraits, etc, τα τριποδια, τσαντες κλπ. τεχνικες (νυχτα) επεξεργασια η/υ, φιλμ.
Α2. dslr / lenses. Mε sticky τα εισαγωγικα στα συστηματα, τα τεστ φακων, reviews των μηχανων μας, κλπ
Α3. Pocket cameras. Αν και αυτο θα μπορουσε να γινει sticky στο Α1

B. Βιντεο. Ενιαιο με διαφορα sticky (Τεστ, επεξεργασια η/υ)

Γ. Gallery.
Γ1. ταξιδια στην ελλαδα
Γ2. ταξιδια στο εξωτερικο
Γ3. Αλμπουμς μελων η κατι παρομοιο

Last edited:
Εγώ πάλι πιστεύω ότι τα sticky χάνονται και δεν τα κοιτάζει κανένας.
Δηλαδή είναι εύκολο να μη το δει κάποιος και να ποστάρει την ερώτησή του αλλού, σαν καινούριο thread.
Αλλα και να το δει, το sticky δε μπορει να αντικαταστήσει μια ολόκληρη ομάδα θεμάτων. Για παράδειγμα αν καρφιτσωθεί το "Φωτογραφικές μηχανές compact" εκει μέσα, στο ίδιο νήμα, θα στέλνουμε τα παντα για όλες τις μικές μηχανές και θα γίνει λίγο μύλος (νομίζω).

Το ιδανικό (προσωπική γνώμη πάντα) θα ήταν δύο ξεχωριστές κατηγορίες κατηγορίες, μια Βιντεο και μια Φωτογραφία. Πάει μακριά η βαλίτσα θα μου πέιτε και ενδεχομένως να έχετε δίκιο, αλλά όσο και να μοιάζουν είναι κάτι διαφορετικό.

Ας πάρουμε μια υπάρχουσα κατηγορία για παράδειγμα:
attachment.php

Προτείνω κάτι σαν το ακόλουθο

Φωτογραφία
Sub-Forums: Dslr, Compact, Gallery, Eπεξεργασία, Film κτλ

Βίντεο
Sub-Forums: Βιντεοκάμερες, Επεξεργασία, Gallery κτλ

Attachments

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    10.6 KB · Views: 146
Προσωπικά θεωρώ ότι η σημερινή μορφή των φόρουμ (όλων των φόρουμ) βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρωτόγονο στάδιο με σοβαρά οργανωτικά και χρηστικά προβλήματα, οπότε σχεδόν ότι και να διαλέξουμε δεν θα είναι παρά ένας συμβιβασμός με διαφορετικά συν και πλήν. Υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα φόρουμ αλλά όλα λίγο-πολύ βρίσκονται στην ίδια... λίθινη εποχή! (Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το γνωστό αδιάκριτο θάψιμο της πληροφορίας, η αναζήτησή της, η οργάνωσή της αλλά και η δύσκολη πλοήγηση και η απομόνωση των χρηστών.)

Για να γίνει ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός στο παρόν φόρουμ, χρειάζεται μελέτη για να ζυγιστούν όσο γίνεται πιο αντικειμενικά τα συν και τα πλην και να παρθεί η καλύτερη οργανωτική απόφαση που κατά το δυνατόν δεν θα επιβαρύνει πολύ την πλοήγηση και δεν θα απομονώνει τους χρήστες... Ακόμα και τα "Μόνιμα Θέματα" (sticky) και όχι μόνο, θα πρέπει να επιλέγονται από τους διαχειριστές έτσι ώστα να προωθούν την ευγενή άμιλλα για συμμετοχή και παρουσίαση φωτογραφιών και βιντεοκλίπ ώστε να αυξηθούν τα ενεργά μέλη.

Οπότε θα αποφύγω άλλες τέτοιες προτάσεις και θα προτείνω κάτι απλό που έχω ξαναζητήσει (αλλά δεν έχω πάρει απάντηση αν γίνεται) την ενσωμάτωση ανεξάρτητου χρωματικά-έστω περιβάλλοντος στο νέο φωτογραφικό τμήμα. Το νέο theam του 2008 το βρίσκω πολύ σκοτεινό και κουραστικό στη χρήση. Εκεί που θα απεικονίζονται οι φωτογραφίες θα πρότεινα μέσο γκρί (127) και σε άλλα σημεία ανοιχτότερο, σε άλλα σκουρότερο (για να ξεκουράζεται το μάτι) -απλά να μην έχει χρώμα. Ένα καλό παράδειγμα θα ήταν το dpgr φόρουμ αλλά εδώ στην απεικόνιση θα προτιμούσα το μέσο γκρί που προανέφερα αντί το ανοιχτό. Ναι μεν μπορεί να επιλέξει ο καθένας, αλλά οι περισσότεροι δεν ασχολούνται και καλύτερα θα είναι ένα καλύτερο αρχικό (default).

Κάτι επιπλέον: Αν είναι εφικτό, θα είχε πολύ ενδιαφέρον η ενσωμάτωση ψηφοφορίας στις φωτογραφίες για πιο αντικειμενική ανάδραση του πόσο πραγματικά αρέσουν οι φωτογραφίες... χωρίς την ανάγκη ευγενικών εκφράσεων όπως "φοβερή" κλπ (κανένας δεν είπε "πατάτα" μέχρι τώρα!) :D

Επίσης, γιατί όχι να μην πρωτοτυπήσουν οι διαχειριστές (και εμείς μαζί) επιλέγοντας μια αντι-ξενομανική νοοτροπία στις λεζάντες και στα θέματα του φόρουμ -όπου είναι εφικτό. Πχ αντί sticky "Μόνιμα θέματα", αντί Threads "Συζητήσεις" (η λέξη νήμα με απωθεί -δεν χρειάζεται μετάφραση λέξη προς λέξη), αντί Reply "Απάντηση", αντί Quote "Παράθεση ή Απάντηση με παράθεση" κλπ. (Όχι τίποτε άλλο, θα μας βλέπουν οι ξένοι και θα λένε "τα κορόϊδα δεν έχουν δικές τους λέξεις και η Αγγλική είναι η μόνη άξια γλώσσα.." ενώ η Ελληνική τους έχει δώσει 5000 λέξεις!)

Μια που πήρα φόρα, να πω ότι καλό θα ήταν γενικά για το φόρουμ να επιλεγούν με προσοχή λίγο πιο κατάλληλες φατσούλες ή προσωπάκια (για να αποφύγω το smilies) έτσι ώστε να εκφραζόμαστε συναισθηματικά λίγο καλύτερα! :smile:

Last edited:
Λοιπόν έχουμε νεότερα:

Δρομολογήθηκε ήδη η ανεξαρτησία της κατηγορίας φωτογραφία από τα gagdets. Αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια νέα κατηγορία, τη Φωτογραφία-Βίντεο

Θα αποτελείται από 4 υποενότητες:
1. Φωτογραφία
2. Βίντεο
3. Photo Gallery (δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε και βίντεο gallery διότι θα έτρωγε τεράστιο μέρος από τους δεσμευμένους πόρους και δίσκους του συστήματος)
4. Επεξεργασία στον ΗΥ (post processing δηλ.)

και με δυνατότητα να αυξηθούν οι κατηγορίες αυτές στο μέλλον ανάλογα με την κίνηση, το ενδιαφέρον και τη δική σας θέληση.

Στη Photo Gallery θα ενσωματώσουμε τις κατηγορίες Ταξιδία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκεί φυσικά θα έχει προτεραιότητα η δημιουργία φωτογραφικών portfoglio από τα μέλη μας.

Τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα ήθελα να έχω την κατανόησή σας διότι θα κάνω μέσα σε 2 μέρες τη μεταφορά των θεμάτων στις νέες κατηγορίες σε πραγματικό χρόνο (δεν θα σταματήσουμε τον server) επομένως μπορεί να έχετε κάποια προβληματάκια, όσοι αναζητάτε παλιά θέματα.

Θα χρειαστούμε διαχειριστές στις επιμέρους κατηγορίες. Η μέχρι τώρα πρακτική (που ακολουθείται σε όλα σχεδόν τα φόρα) είναι εσωτερική, δηλ. η ΓΔ ορίζει τους νέους διαχειριστές με τη σύμφωνη γνώμη τους. Στην περίπτωσή μας, αν συμφωνείτε, μπορούμε να το αλλάξουμε λιγάκι. Δηλ. όποιο μέλος θέλει και νομίζει ότι έχει τον χρόνο, το στομάχι και τις γνώσεις μπορεί να ζητήσει να γίνει διαχειριστής σε μια από τις τέσσερις νέες κατηγορίες. Όπως έχετε καταλάβει δεν είναι τίτλος τιμής, αλλά μάλλον χαμαλίκι, αλλά τουλάχιστον στα φωτογραφικά δεν είχαμε τα τραντάγματα που βλέπουμε στις άλλες κατηγορίες. Πάντως με πολύ χαρά θα περιμένω να δω εθελοντές διαχειριστές για τις νέες κατηγορίες.

Οι νέοι διαχειριστές ή όποιοι επιθυμούν και αισθάνονται ικανοί, καλό θα ήταν να γράψουν κείμενα αναφοράς ή να οργανώσουν δοκιμές. Τα κείμενα αυτά θα μπουν σε μια χωριστή κατηγορία ώστε να μη χάνονται μέσα στον ορυμαγδό των νέων θεμάτων.

Γενικότερα ενθαρρύνουμε τα μέλη να προχωρήσουν σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θα βοηθήσουν τη βελτίωση της γνώσης των μελών τόσο για τις μηχανές και τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιούν, όσο πολύ περισσότερο και για θέματα αισθητικής και προσωπικής έκφρασης. Στο πλαίσιο αυτό ο Μανώλης Κουπέ έχει προτείνει (και η ΓΔ αποδέχθηκε) να δέχεται τη συμμετοχή μελών σε Online courses (δεν ξέρω αν θα είναι με πληρωμή ή χωρίς). Μπορεί και άλλο μέλος του φόρουμ να κάνει ένα αντίστοιχο σεμινάριο για άλλο θέμα (π.χ. φύση, πορτρέτο, χρήση βιντεοκάμερας, χρήση του Premiere) για τα μέλη του φόρουμ. Το avclub δεν θα οργανώνει το ίδιο αυτά τα μαθήματα και τις εκδηλώσεις, αλλά θα τα υποστηρίζει ηθικά.

Το ίδιο το φόρουμ θα παραμείνει πιστό στην οργάνωση εκδηλώσεων και στη δοκιμή αντικειμένων του πόθου μας. Έτσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Kosh, τον οποίο ευχαριστώ θερμά, θα οργανώσουμε την πρώτη παρουσίαση της Red One σε ελληνικό κοινό στην Αθήνα.

Τέλη Σεπτεμβρίου θα κάνουμε το πρώτο τεστ φακών για μοντούρα NIKON στη Θεσσαλονίκη και μετά θα ακολουθήσει και τεστ για μοντούρα CANON αν έχουμε παραπάνω από 3 φακούς παρόμοιου εστιακού μήκους (η καραβιά των φακών χειροκίνητης εστίασης του send εξαιρείται από αυτή τη δοκιμή, αφού αποτελεί από μόνη της μια άλλη δοκιμή, vintage or not?)

Για ΝΙΚΟΝ σε ευρυγώνιους ήδη έχουμε τους NIKKOR AFS 17-35 2.8 D, NIKKOR AFS 18-135 4.5-5.6 DX, AFS AFS 18-200 3.5-5.6 DX VR και όποιον άλλον μας εμπιστευτούν τα μέλη μας. Σε τηλεφακούς θα έχουμε και πάλι τους AFS 18-200, τον AFS 70-300 4.5-5.6 VR και περιμένουμε και έναν 80-200 2.8 AF ED.

Μείνετε συντονισμένοι και όσοι θέλετε να συμμετάσχετε πιο ενεργά στο νέο εγχείρημα καλοδεχούμενοι.

Βλάσης Βλασίδης

Last edited: