Interstellar

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    179
Re: Interstellar (2014)

Aυθαιρετει (ο Στανλευ) απο την μερια που δεν επιδεχεται κριτικης.
Αυτην της εξωγηινης νοημοσυνης. Ειδε κανεις εξωγηινη νοημοσυνη
για να ξερει τι μπορει και το δεν μπορει να κανει ? .... :p

+++

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Καταρχην εγραψα για τις αυθαιρεσιες γιατι καποιος φιλος πιο πριν ειπε αποκλειεται να υπαρχουν,απο κει και περα και το ερωτημα που εθεσες δεν εχει σχεση με αυτα που γραφω γιατι εδω δεν λεμε για μια σεναριακη ανακαλυψη που ειναι αδυνατον να γινει ,αλλα για κατι που ειναι εναντια στην φυσικη του Αινσταιν δηλαδη δεν υπαρχει περιπτωση ενας πλανητης με βαρυτητα λιγο υψηλοτερη απο αυτην της γης να καμπυλωνει τοσο πολυ τον χρονο ωστε μια ωρα να διαρκει 7γηινα χρονια,δεν γινεται απλα,ειναι απλα μαθηματικα..γινεται μονο αν η βαρυτητα του ειναι τοσο τεραστια οσο αυτη μιας μαυρης τρυπας..μπορει να πει καποιος μα ο πλανητης ειναι κοντα στην μαυρη τρυπα μπορει να επηρεαζει την βαρυτητα,το κοντα ειναι σχετικο γιατι αν ηταν πολυ κοντα απλα θα τον ειχε "ρουφηξει",οποτε δεν ειναι τοσο κοντα ωστε να τον επηρεαζει τοσο πολυ...
Οπωσ σωστα ειπε και ο SR71B ο Κιουμπρικ ενω εχει σχεδον συνδημιουργους στην ταινια του επιστημονες αυθαιρετει γιατι να μην το κανει και ο Νολαν που απλα συμβουλευεται,καλα κανει λεω εγω,αλλα αυτη η κυνικη σοβαροτης με το μακροσυρτο προβλεψιμο happy end φερνει την αυθαιρεσια στο προσκηνιο,και αναρωτιεται κανεις αν ο Νολαν μας δουλευει..

εχεις δικιο για το happy end ....και εγω περιμενα κατι αλλο.....αλλα οπως και να το κανεις μιλάμε για ταινια και οχι για ντοκιμαντέρ...που και για ντοκιμαντέρ να μιλάγαμε παλι περπαταμε σε χωραφια που δεν ξερουμε τι συμβαινει γιατι παμε να τα προσεγγισουμε με ανθρωπινα μετρα....τα οποια δεν ξερουμε να ισχυουν.
ακομη και για τα θεωρήματα του αινσταιν περα απο μια μαυρη τρυπα η κοντα της δεν ξερουμε αν ισχυουν.
οποτε μια προσεγγιση γινεται αναλογα τις προθεσεις του καθε σκηνοθετη.
παντως και μονο που μια ταινια προκαλει τοση συζητηση και τοσο υψηλου περιεχομενου αρκει για να την κανει επιτυχημένη περα απο ολα τα αλλα...

Aυθαιρετει (ο Στανλευ) απο την μερια που δεν επιδεχεται κριτικης.
Αυτην της εξωγηινης νοημοσυνης. Ειδε κανεις εξωγηινη νοημοσυνη
για να ξερει τι μπορει και το δεν μπορει να κανει ? .... :p
Εννοειται...

Xωρις καθυστερησεις λοιπον ....

το Interstellar μπαινει (επαξια) σφηνα αναμεσα στο Contact και την Οδυσσεια 2001.
Δεν ειναι ανωτερο της Οδυσσειας αλλα ΣΙΓΟΥΡΑ ειναι ανωτερο της Επαφης !!!!

Αν το κρινουμε ως εργακι που δεν πραγματευεται εξωγηινη νοημοσυνη τοτε ειναι
ΚΟΡΥΦΗ στην θεματολογια του. Και η θεματολογια του δεν ειναι ουτε η βρανη της
Αγαπης (που πολυ μαεστριδικα εισαγεται στην υποθεση) ουτε αν υπαρχει περιπτωση
να επιβιωσει καποιος απο την εισοδο του σε μια Μαυρη Τρυπα (δεν υπαρχει !!!!).
Το εργακι ειναι ενα ΜΥΝΗΜΑ στις πολυ μελλοντικες γεννιες κοσμοναυτων, αυτες
που θα αναγκαστουν να αντιμετωπισουν τα χρονικα παραδοξα των συστηματων
αναφορας του Einstein > οι κολλοσιαιες ταχυτητες συνεπαγονται και κολλοσιαιες
ψυχολογικες ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ, την διαγραφη της πιθανοτητας να ξανασμιξουν
οι ταξιδιωτες με οτιδηποτε οικειο, οτιδηποτε αγαπημενο αφησαν πισω, γονεις, παιδια,
συγγενεις, συζηγους, φιλους, συνεργατες, κοινωνιες ............... ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ !!

Και ειδικα σ'αυτο το σημειο .... το Interstellar παιρνει (πανηγυρικα) 10 απο μενα.

Οταν/εαν ετοιμαστεις για τα διαστρικα ταξιδια ... θα ετοιμαστεις και για τον ημιθανατο σου !
Μπορει να ζησεις αλλα θα ειναι ενα αδωρο δωρο ... γιατι δεν θα χεις κανεναν να το μοιραστεις.
Γιατι δεν θα μπορεις να ξαναγυρισεις στον δικο σου χρονο και τοπο. Γιατι, στην καλυτερη
περιπτωση θα εισαι εσυ και το πληρωμα σου (και ισως ουτε και αυτο). ΘΑ "ΠΕΘΑΝΕΙΣ"
για την κοινωνια που σε ανεθρεψε, που διαμορφωσε την κουλτουρα σου, τις συνηθειες σου,
ιδεες, αξιες και πολιτισμο. Τελος (ολα αυτα) για σενα ! Εισαι μονος μεσα σε μια γεγονοκρατια
που ξεδιπλωνεται ασυμμετρα, "αναρχα" και χαοτικα. Εχεις εγκαταλειψει το γηινο "νημα" χρονου !

Μην βλεπετε που εχουμε happy end στο τελος. O Nolan καπου εκατσε και σκεφτηκε
"αν δειξω στους υποψηφιους ταξιδευτες οτι ΔΕΝ υπαρχει τροπος να γυρισουν πισω ΠΟΤΕ
τοτε το εργακι θα παει απατο .... απο κυβερνησεις και λαο μαζι !"

Οποτε καλα εκανε και τερματισε αυτον τον ψυχολογικο τρομο με ενα ... happy end !

Last edited:

Ο Noλαν πρωτιστως απευθυνεται στο κοινο της γενιας του ,δηλαδη στην γενια της επιστημης του ορθολογισμου της αιτιοκρατιας και της τεχνολογιας,γι αυτο δεν εχει θεση τοσο πολυ στις ταινιες του το συναισθημα,η ποιηση κλπ,αν και απο πολλους κατηγορειται ο Νολαν γι αυτο,στην συγκεκριμενη ταινια οπου υπαρχει δοση συναισθηματισμου σε μεγαλυτερο βαθμο απ οτι μας εχει συνηθησει,ταυτοχρονα υπαρχουν πολλοι φανς που βρισκουν αυτην την "συναισθηματικη υπερβαση" αταιριαστη και αυτο επιβεβαιωνει το Νολαν για τις προηγουμενες προτιμησεις του.
Σχεδον σε ολες τις ταινιες του καταπιανεται με πραγματα που ακομα δεν εχει χαρτογραφησει πληρως ο ανθρωπος και τα παρουσιαζει με στυγνο ορθολογισμο και ωμο ρεαλισμο,αφηνωντας τηνγευση οτι το ανθρωπινο ειδος θα τα κατακτησει και αυτα,θα καταφερει να τα ελενξει,εξ ορισμου ειναι ελπιδοφορος..
Θα πει καποιος μπορει πολυ απλα να μην εχει το ταλεντο ετσι ωστε να κανει το κλικ στον θεατη συναισθηματικα,ισως ,το σιγουρο ειναι οτι εχει το ταλεντο να τον κανει να σκεφτει,να συζητησει,να συμμετεχει..
SR71B δεν με χαλασε το happy end επειδη ηταν happy end αλλα γιατι ηταν πολυ προβλεψιμο happy end,o Νολαν απευθυνεται σε ενα ευρυ κοινο αλλα ταυτοχρονο αρκετα εξυπνο ευρυ κοινο..

Εγω, φιλε μου, εχω τοσο πολυ υλικο να προβληματισθω για τα ΠΡΙΝ του happy end
.... που δεν ξερω αν θα προβληματισθω καθολου με το happy end !

Ειλικρινα, το ΤΑΞΙΔΙ για την Ιθακη εχει νοημα (ουτε η Ιθακη ουτε η Πηνελοπη ουτε οι Μνηστηρες).

Interstellar (2014)

Εγώ πάντως ρε παιδιά δεν καταλαβαίνω που είδατε το happy end. Δεν ήταν happy, ήταν απλά ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της ανθρωπότητας, που πλέον ξεπερνάει τα "στενά" όρια του σύμπαντος όπως το ήξερε.

Όπως το είδα εγώ,

Πάνω από το μισό πλήρωμα σκοτώνεται.
Ο Κούπερ συναντάει την κόρη του μόνο για να τη δει να πεθαίνει.
Η Αννουλα είναι ακροβολισμένη στην άλλη άκρη του σύμπαντος (κυριολεκτικά όμως) και περιμένει ελπίζοντας, μάλλον χωρίς ποτέ να ξαναβρεί τον καλό της, που ποτέ δε μαθαίνουμε τι απέγινε).
Δεν μαθαίνουμε τι ακριβώς συνέβη με την ανθρωπότητα (αυτός ο φυγόκεντρος κόσμος -διαστημόπλοιο πόσους χώρεσε μέσα; Μήπως ήταν κάτι σαν κιβωτός απλά; ) -ίσως να έχω χάσει κάτι από την πλοκή λόγω του σαματά του IMAX ... Αλλά αυτό το τελευταίο ποτέ δεν το κατάλαβα πως και αν το εξήγησαν...)

Ε δεν το λες και χολιγουντιανό χάπι εντ όλο αυτό...

Αυτό που μου άρεσε στην ταινία παραδόξως, και φαίνεται και πολύ εύστοχα στην κριτική του Μανου, δεν ήταν τόσο το επιστημονικό οσο το φιλοσοφικό και συναισθηματικό κομμάτι στο οποίο πάντα ξέρει να κεντάει ο Νολαν. Η ταινία είναι ψυχογράφημα για μια ακόμη φορά, απλά αυτή τη φορά είναι ψυχογράφημα πάνω σε έναν κόσμο που ποτέ δεν τον έχουμε δει με αυτή την οπτική.

Last edited:

Φιλε μου,

πας και βουτας στα σπλαχνα του μεγαλυτερου "τερατος" αυτου του συμπαντος, μια Μαυρη Τρυπα,
και μετα απο μερικα λεπτα βρισκεσαι ξαπλωμενος σε νοσοκομειο τροχιακου σταθμου στον Κρονο ??

Αυτο ειναι τοσο παραδοξο για Happy End, που οσοι εχουμε ασχοληθει λιγο με την ΑστροΦυσικη,
θεωρουμε παντελως ανεφικτο, περα απο τα πιο αγρια ονειρα του Hawking, του Thorne και του Einstein μαζι.
Ο πρωταγωνιστης, αν ισχυουν οι νομοι της Φυσικης εξω απο τον οριζοντα γεγονοτων, θα πρεπε να ειχε
τεντωθει σε ενα απεραντο υπερλεπτο μακαρονι παχους μικροτερο του ηλεκτρονιου και να μην μεινει ουτε
υποψια της προηγουμενης οργανωσης της υλης του (ως ανθρωπος, ρομποτ, σκαφος).

Η βουτια μεσα σε μια Μαυρη Τρυπα δεν ειναι τζογος, ειναι ΘΑΝΑΤΟΣ. Ειναι διαλυση της υλης σε πυρηνικο
επιπεδο και ακομα πιο κατω. Φαντασου λοιπον, οτι ο πρωταγωνιστης κατορθωνει (:blink:) να μετουσιωθει
σε κατι που να θυμιζει την προηγουμενη συνειδηση του, το ποιος ηταν και που ηθελε να παει. Ας πουμε οτι
κατι τετοιο μπορει να συμβει (γιατι ειμαι και εγω χαρουμενο παιδακι και μ'αρεσουν τα αδυνατα και φευγατα).
ΠΩΣ επικοινωνει με τους δεικτες ρολογιου της κορης του ? Θα μας τρελλανει ? Ακομα και αν βλεπει την
κορη του (στις αμετρητες γεγονοκρατικες αλυσιδες ενος πεμπτοδιαστατου κοσμου) ΠΩΣ παει και στριβει
τους δεικτες, την μαζα των δεικτων, τα πρωτονια/νετρονια και οτι αλλο συνιστα μαζα για τον δικο μας
κοσμο ? ΑΦΟΥ ολα αυτα συνιστουν ΜΑΖΑ (για την ακριβεια βαρυονικη υλη) πως αλληλεπιδρα με το
ενα και μοναδικο πραγμα που το εσωτερικο της Μαυρης Τρυπας ..... βγαζει αφρους οταν βλεπει (sic!) ?

Να το εκαναν με μια Σκουληκοτρυπα, που δεν εχει Μοναδικοτητα (και σημειο απειρης πυκνοτητας) ....
ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ. Aλλα με μια Μαυρη Τρυπα, τον ορισμο ενος ΑΦΥΣΙΚΟΥ κοσμου (για την δικη μας
πλευρα) ????

το ψυχογραφημα του εχει πολλους παραληπτες ! Δεν ειναι μονο οι Φυσικοι ....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Mην θεωρηθει οτι σε κοντραρω σε επιστημονικο επιπεδο !
Ενας φτωχος και μονος γραφιστας ειμαι ... που απολαυσε την ταινια ΚΑΙ ... ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΔΕΙ !
Oτι και να πουμε μεταξυ μας, η ταινια ειναι σταθμος και το παρον νηματακι θα μετρησει παρα πολλες
σελιδες ακομα (εικαζω). Χεστηκε η φοραδα στο αλωνι για την μεταστροφη του Νολαν στον συναισθηματισμο.
ΑΛΛΑ "ευρηματα" .... ειναι αυτα που ξελιγωνουν τον οριζοντα (αντιληπτικο) και την ΦΑΝΤΑΣΙΑ μας.

Last edited:
Interstellar (2014)

Βρε δεν είπα εγώ πουθενά ότι ήταν απολύτως πιστό επιστημονικά. Είπα ότι ακουμπούσε σε στέρεες βάσεις, για να ξεφύγει, ποιητική αδεία, ενώ την ίδια στιγμή σε αλλα σημεία ήταν εκνευριστικά συνεπές.

Last edited:
Απάντηση: Interstellar (2014)

Νομιζω πως εχουμε υπερβολικες απαιτησεις "επιστημονικης ορθοτητας" απο τον κινηματογραφο (γενικα). Να μην ξεχνουμε οτι (ο κιν/φος) βασικα ειναι η υλοποιηση της φαντασιωσης καθε συμμετεχοντος δημιουργου. Φυσικα παντα υπαρχει η απαιτηση να μην μας 'κοροϊδευει" μπροστα στα ματια μας, αλλα δεν ειναι σωστο να εχουμε απαιτησεις ακριβους υλοποιησης επιστημονικων θεωριων. Ονειρο ειναι το σινεμα, ονειρα αφηγειται. Οταν πηγαινω στη μεγαλη οθονη απαιτω να ευχαριστηθω ενα "ονειρικο" περιβαλλον (θελετε να το πειτε "παραμυθιασμα; πεστε το, αληθεια θα ειναι) και οχι ντοκυμαντερ των BBC/NG!
Οσο για το happy end...αγαπητοι μου οπου εμφανισθηκε σε κιν/κό πλανο η "Αστερ'οεσσα" υπηρξε περιπτωση μη "ευτυχους καταληξης"; Ας μην ξεχνουμε οτι το αμερικανικο σινεμα ελεγχεται παρα πολυ αυστηρα (απο οχι και τοσο μυστικη επιτροπη) για τετοια ("πατριωτικα") θεματα - δεν ειναι ξεφραγο ("ευρωπαϊκό" ) αμπελι!

Re: Απάντηση: Interstellar (2014)

Νομιζω πως εχουμε υπερβολικες απαιτησεις "επιστημονικης ορθοτητας" απο τον κινηματογραφο (γενικα). Να μην ξεχνουμε οτι (ο κιν/φος) βασικα ειναι η υλοποιηση της φαντασιωσης καθε συμμετεχοντος δημιουργου. Φυσικα παντα υπαρχει η απαιτηση να μην μας 'κοροϊδευει" μπροστα στα ματια μας, αλλα δεν ειναι σωστο να εχουμε απαιτησεις ακριβους υλοποιησης επιστημονικων θεωριων. Ονειρο ειναι το σινεμα, ονειρα αφηγειται. Οταν πηγαινω στη μεγαλη οθονη απαιτω να ευχαριστηθω ενα "ονειρικο" περιβαλλον (θελετε να το πειτε "παραμυθιασμα; πεστε το, αληθεια θα ειναι) και οχι ντοκυμαντερ των BBC/NG!
Οσο για το happy end...αγαπητοι μου οπου εμφανισθηκε σε κιν/κό πλανο η "Αστερ'οεσσα" υπηρξε περιπτωση μη "ευτυχους καταληξης"; Ας μην ξεχνουμε οτι το αμερικανικο σινεμα ελεγχεται παρα πολυ αυστηρα (απο οχι και τοσο μυστικη επιτροπη) για τετοια ("πατριωτικα") θεματα - δεν ειναι ξεφραγο ("ευρωπαϊκό" ) αμπελι!
Τωρα που ειπες για αστεροεασα.....ευτυχώς. Δεν ειδα σε αυτη την ταινια να κυματιζει περιφανα πισω απο παιδια,πρωταγωνιστες και διαστημοπλοια ξανα σε αργη κινηση σε καμια 10ρια πλανα...ευτυχώς...

Σε σκηνες πληθους οχι, μα σε σκηνες κατακτησης (πχ παγωμενο πλανητη) ναι (ισως κι αλλου μα δεν θυμαμαι. Α, και στο νεο εποικισμο στο τελος ( αρα αμερικανικο κατορθωμα κι οχι πανανθρωπινο!)

Re: Απάντηση: Interstellar (2014)

Σε σκηνες πληθους οχι, μα σε σκηνες κατακτησης (πχ παγωμενο πλανητη) ναι (ισως κι αλλου μα δεν θυμαμαι. Α, και στο νεο εποικισμο στο τελος ( αρα αμερικανικο κατορθωμα κι οχι πανανθρωπινο!)

xaxax οπως παντα....αλλα τουλαχιστον δεν μας κουκουλωνει με αυτη....κατι ειναι και αυτο...ακομη θυμαμαι σε κατι αλλες τετοιες ταινιες ( πως το λεγανε αυτο με τα γεωτρύπανα πανω στον κομμητη....) που εγείρονταν ο πρωταγωνιστης σε slow motion και πισω του η αστερόεσσα κυμάτιζε περήφανα και επιανε ολο το πλανο και κανενα λεπτο......εγκεφαλικο....

.
το ποιο βασικο ομως ειναι οταν σχολιαζετε μια ταινια
να μην μας λετε οτι εχει happy end

αυτο ειναι τουλαχιστο αυτονοητο

Ας το βαλει καποιος σε σποιλερ μπας και την γλυτωσει κανας αλλος :-(

Πάντως, ενώ αντιλαμβάνομαι το σπάσιμο νεύρων που προκαλεί το οποιοδήποτε spoiler, αντιλαμβάνεστε ότι κουβέντα για μια ταινία όσο προσεκτικοί και να είμαστε πάντα θα αποκαλύπτει πράγματα.

Γι'αυτό και προσωπικά αποφεύγω να διαβάζω νήματα πριν βρεθώ up to date ο ίδιος.

Αφεντικού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος...! Αναλόγως αν θα καταφέρω να μείνω εκεί 1 ή 2 μέρες...!

Πάντως για να γκρινιάξω και λίγο, η ένταση στο IMAX είναι παραπάνω από αυτό που θα ήθελα, καταντάει σχεδόν κουραστικό ειδικά σε τέτοιες ταινίς να είσαι συνεχώς στα 115 dB. Γενικά οι αμερικανοί είναι λίγο της ποσότητας σε όλα.

Βεβαίως έχω εμπειρία μόνο από το μαγαζί "της γειτονιάς" μου, οπότε αν πάω στο πιο σωστά στημένο στο Chicago θα σας πω!

Last edited: