Ιοί

Status
Not open for further replies.
Απάντηση: Re: Ιοί

Με τον ρυθμο αυτο παντως θελουμε τουλαχιστον εναν μηνα για να "αδειασουν" οι ΜΕΘ χωρις να υπολογιζουμε τυχον ανοδο σε ολους τους δεικτες λογω εορταστικων σουλάτσων.
Έχουν περάσει 17 ημέρες από τα Χριστούγεννα και 10 από την παραμονή πρωτοχρονιάς. Ο δείκτης θετικότητας μέχρι τώρα δεν έχει ανέβει. Αν είχε προκύψει μεγάλη εξάπλωση από τη παραμονή των Χριοτουγέννων, λογικά θα είχε φανεί στις μετρήσεις της εβδομάδας που τελείωσε σήμερα.
Δυστυχώς δεν είχαμε στείλει μέχρι την Πέμπτη στον ECDC τον αριθμό των νέων εισαγωγών σε ΜΕΘ την εβδομάδα 28/12 με 3/1, για να μάθουμε πως πραγματικά κινήθηκε η κατάσταση.
Δεν έχω κοιτάξει πως κινούνται οι περιφέρειες, αλλά η χώρα συνολικά βρίσκεται σε καλό δρόμο (μετά από 2 μήνες lock down).

Υπήρξε κάποια ανακοίνωση γιά το πόσοι εμβολιάστηκαν στην α' φάση;
Σχετικά με το ποσοστό αυτών που έπρεπε να εμβολιαστούν.
To ποσοστό συμμετοχής δεν το ανακοινώνουν. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί 44.080 άτομα. Το Υπουργείο Υγείας έχει γύρω στα 90.000 άτομα προσωπικό (διοικητικό + γιατρούς)
https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker

Σήμερα πρόσεξα ότι το Lock Down έχει σίγουρα καταφέρει να μειώσει τη διασπορά του covid στις ηλικίες 18-39. Σε αυτές τις ηλικίες, από το Ιούλιο μέχρι την ημέρα που επιβλήθηκε το lock down, ήταν η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων.

Δύο πράγματα που έμαθα:
1. Οι ιδιώτες γιατροί θα εμβολιαστούν μετά του δημοσίου.
2. Δεν κοιτάνε αν οι εμβολιαζόμενοι έχουν ήδη αρρωστήσει (κι άρα έχουν αντισώματα).

Πάντως φαίνεται πως η κάθοδος σταμάτησε και ξεκινάει μία περίοδος με επίπεδη καμπύλη.

Πάντως φαίνεται πως η κάθοδος σταμάτησε και ξεκινάει μία περίοδος με επίπεδη καμπύλη.
Το ποσοστό θετικότητας είναι κάτω από 4% από τις 17/12. Αυτό θεωρητικά είναι και το όριο που βάζει ο ΠΟΥ. Αν λάβεις υπόψη σου ότι ο αριθμός των τεστ που γίνονται στην Ελλάδα είναι μικρότερος από το ΜΟ της ΕΕ/ΕΕΑ, νομίζω ότι είμαστε καλά.
Όσο είμαστε κάτω από το 4% η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Το θέμα είναι να παραμείνουμε έτσι μέχρι το καλοκαίρι. Δύσκολο το βλέπω, αλλά ελπίζουμε.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Ιοί

Το ποσοστό θετικότητας είναι κάτω από 4% από τις 17/12. Αυτό θεωρητικά είναι και το όριο που βάζει ο ΠΟΥ. Αν λάβεις υπόψη σου ότι ο αριθμός των τεστ που γίνονται στην Ελλάδα είναι μικρότερος από το ΜΟ της ΕΕ/ΕΕΑ, νομίζω ότι είμαστε καλά.
Όσο είμαστε κάτω από το 4% η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Το θέμα είναι να παραμείνουμε έτσι μέχρι το καλοκαίρι. Δύσκολο το βλέπω, αλλά ελπίζουμε.

Aυτό το οριο του ΠΟΥ 4% σε επίπεδο χώρας ? .. διότι φυσιολογικά αν έχεις Μ.Ο. 3% στην χωρα θα έχεις πολλές περιοχές με 0 - 1 και άλλες με πάνω από 10% .. έχουμε εικόνα ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ιοί

Aυτό το οριο του ΠΟΥ 4% σε επίπεδο χώρας ? .. διότι φυσιολογικά αν έχεις Μ.Ο. 3% στην χωρα θα έχεις πολλές περιοχές με 0 - 1 και άλλες με πάνω από 10% .. έχουμε εικόνα ?
Καλημέρα Ηλία & καλή βδομάδα.
Εικόνα για τις περιοχές έχουν οι επιδημιολόγοι του ΕΟΔΥ που έχουν πρόσβαση στα δημογραφικά στοιχεία των εξεταζόμενων κι έτσι αποφασίζουν τα τοπικά lock downs.
Μέχρι πριν μερικούς μήνες η επιτροπή που κάνει τις εισηγήσεις, είχε πρόσβαση σε λιγότερο λεπτομερή στοιχεία και υπήρχε μια φορά την εβδομάδα κάποια από τους επιδημιολόγους του ΕΟΔΥ στις συναντήσεις τις επιτροπής για να τους τα παρουσιάσει. Δεν ξέρω αν πρόσφατα άλλαξε αυτό.
Κατά τα άλλα, η εικόνα που έχουμε εμείς διαθέσιμη είναι τα νέα κρούσματα ανά νομό, χωρίς να ξέρουμε πόσα test έγιναν για να βρεθούν, άρα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ποσοστό θετικότητας έτσι.
Το όριο που βάζει ο ΠΟΥ είναι κάτω από 5% για 2 εβδομάδες
"Less than 5% of samples positive for COVID-19, at least for the last 2 weeks, ° assuming that surveillance for suspected cases is comprehensive ....
The % positive samples can be interpreted only with comprehensive surveillance and testing of suspect cases, in the order of 1/1000 population/week."
Στην Ελλάδα κάθε εβδομάδα γίνονται τεστ στο 1,38% του πληθυσμού, άρα καλύπτεται η προυπόθεση του 1/1000 και με το παραπάνω.
Αυτό που φαίνεται ότι δεν καλύπτει η παραπάνω διατύπωση, είναι ότι σε χώρες που κάνουν πολλά τεστ (πχ. Λουξεμβούργο) το ποσοστό θετικότητας εμφανίζεται αρκετά μειωμένο, ενώ ταυτόχρονα η αναλογία νεκρών στον πληθυσμό είναι μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι η διατύπωση πρέπει να συμπληρωθεί σαν συνδυασμός του ποσοστού του πληθυσμού που εξετάζεται (testing rate) και του δείκτη θετικότητας (positivity rate).

Χαμηλο νουμερο παντως για τις ΗΠΑ οταν ειχαν την περασμενη εβδομαδα 3500 νεκρους μεσους ορους.

Σιγουρα τους μετρησαν ολους ή λογω ΣΚ ειχαν αλλες μετρησεις ?

xartis11.jpg

350 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

H σημερινή ανακοίνωση αναλυτικά:

Περίληψη Ημέρας (vs χθεσινής ανακοίνωσης)
* PCR: 5.953 (-2.511), Rapid: 10.717 (-527). Σύνολο: 16.670 (-3.038).
* Κρούσματα: 444 (-1). Από αυτά τα 14 είναι εισαγόμενα και 3 προέρχονται από τεστ προηγούμενων ημερών.
* Κρούσματα/(PCR+Rapid): 2,66% (+0,41%).
* Διασωληνωμένοι: 350 (-3).
* Θάνατοι: 39 (+3).
TeRdWKP.png

Κινούμενοι Μέσοι Όροι 7 ημερών (vs Δευτέρα 4/1/2021)
PCR: 9.812 (-35), Rapid: 15.974 (+4.523). Σύνολο 25.785 (+4.487).
* Κρούσματα: 666 (+10).
* Κρούσματα/(PCR+Rapid): 2,58% (-0,5%).
* Διασωληνωμένοι: 378 (-54).
* Θάνατοι: 42 (-6).

LPvCim6.png

Τα λιγότερα τεστ σήμερα έφεραν μια άνοδο του δείκτη θετικότητας, όπως σχεδόν κάθε Δευτέρα. Δεν πάμε άσχημα. Με 350 διασωληνωμένους μέχρι αρχές Φεβρουαρίου δεν βλέπω να αλλάζει κάτι στην καθημερινότητά μας.

@stel67

Ναι έχει ενδιαφέρον .. και δείχνει οτι σε περιόδους που εντείνονται οι ανάγκες στα όρια και πέραν των ορίων του συστήματος, αλλάζει και η πολιτική εισαγωγών/εξιτηρίων .. μένουν έξω ή παίρνουν εξιτήριο ανθρωποι που έχουν ανάγκη απο ΜΕΘ ..

Ετσι ξεφεύγει η καμπύλη απο την θεωρητική (αποκτά ουρά με μικρότερη κλίση) επειδη π.χ. την περίοδο που θα χρειαζόταν 600 εισαγωγές το σύστημα μπόρεσε να ανταποκριθεί στο 50% των αναγκών .. μετά χαλαρώνει το κύμα αλλά το συστημα ανταποκρίνεται στο 80% .. μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν πέφτουν οι διασωληνώσεις ..

Κατι αντίστοιχο είχα παρατηρήσει στην καμπύλη των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Θεσ/νικη .. έπιασε ενα οριο και αντί να κάνει κορυφή έκανε πλατώ ..

Δυστυχώς φαινεται οτι τα Greek statistics ζουν και βασιλεύουν ..

@stel67

Ναι έχει ενδιαφέρον .. και δείχνει οτι σε περιόδους που εντείνονται οι ανάγκες στα όρια και πέραν των ορίων του συστήματος, αλλάζει και η πολιτική εισαγωγών/εξιτηρίων .. μένουν έξω ή παίρνουν εξιτήριο ανθρωποι που έχουν ανάγκη απο ΜΕΘ ..

Ετσι ξεφεύγει η καμπύλη απο την θεωρητική (αποκτά ουρά με μικρότερη κλίση) επειδη π.χ. την περίοδο που θα χρειαζόταν 600 εισαγωγές το σύστημα μπόρεσε να ανταποκριθεί στο 50% των αναγκών .. μετά χαλαρώνει το κύμα αλλά το συστημα ανταποκρίνεται στο 80% .. μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν πέφτουν οι διασωληνώσεις ..

Κατι αντίστοιχο είχα παρατηρήσει στην καμπύλη των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Θεσ/νικη .. έπιασε ενα οριο και αντί να κάνει κορυφή έκανε πλατώ ..

Δυστυχώς φαινεται οτι τα Greek statistics ζουν και βασιλεύουν ..
Γιατί Greek statistics?

Γιατι αυτά που καταχωρούνται και αυτά που ανακοινώνονται δεν δείχνουν την εικόνα ..
Δεν σε καταλαβαίνω. Όλα τα στοιχεία πιο πάνω είναι από ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Δεν είναι δικά μου τα νούμερα αυτά.

Στέλιο δεν λέω για σένα, για αυτά που ανακοινώνουν λέω και το πότε και πώς τα ανακοινώνουν ..

- π.χ. για το ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ εγώ τώρα το είδα 1η φορά απο επίσημη πηγή ..

- π.χ. για τα "κρούσματα" .. όσοι γνωστοί μου κόλλησαν έχουν κάνει πάνω απο 2-3 θετικά τέστ (ακόμα και μετα απο 20 μέρες απο το 1ο θετικοί !! και του ξανάστειλαν σε καραντίνα για άλλη μια εβδομάδα) .. αυτά πως καταγράφονται στα ρηπόρτ ??

BTW .. Κατι πήρε το αυτί μου οτι πρόσφατα έγιναν ενημερώσεις/διορθώσεις για τα στοιχεία Νοεμβρίου αρχών Δεκεμβρίου .. συνάντησες κάτι σχετικό ?

@Γιαρίμης Ηλίας
Δικός μου είναι ο πίνακα συνδυάζοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ με αυτά που στέλνει ο ΕΟΔΥ στον ECDC. Δεν είναι τίποτα καινοτόμο και δεν θα έλεγα ότι είμαι και "επίσημη" πηγή πληροφόρησης. :lol:
[οff topic]
Σαν κοινωνία ζούμε σε ψηφιακό αναλφαβητισμό. ΜΜΕ, κόμματα, κάθε είδους ηγεσία κοκ. Έχει σταματήσει από καιρό να μου κάνει εντύπωση η δυσκολία που υπάρχει στο να ξύσει κάποιος με το νύχι λίγο την επιφάνεια να δει αν από κάτω είναι πλαστικό ή μέταλλο. Λες και περιμένουν όλοι να εμφανισθεί ο πανσοφος παντογνώστης να δώσει την απάντηση στο πόσα λεφτά υπάρχουν συνολικά στις δύο τσέπες τους.
Τεσπα, έχω "λαλήσει" από την κλεισούρα και γκρινιάζω. Θέλω να πάω σε ένα μαγαζί να αγοράσω ένα παντελόνι, μετά να πάω να μου σερβίρουν καφέ και μετά να πάρω ξηρούς καρπούς από το Ματσούκα, να πάμε βόλτα στον Ιανό και να φάω μια μερίδα κεμπαμπ στο Θανάση και μετά να ξαναπιώ καφέ στην πλατεία Θησείου. Έπηξα από την κλεισούρα. Τέλος μουρμούρας. [/οff topic]
Στο report καταγράφουν τεστ όχι ανθρώπους. Οι γνωστοί σου για κάθε θετικό τεστ που έκαναν θα είναι μέσα 2 και 3 φορές.
Για τις διορθώσεις, δεν έχω κάτι υπόψη μου. Αν μάθεις κάτι επιπλέον, πες το μου για να κάνω update και το Excel μου.

Status
Not open for further replies.