Ιοί

Status
Not open for further replies.
Εγώ έχω μερικές απορίες...
Γιατί θεωρείται ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται εύκολα όταν σε μια πόλη 11 εκατομμυρίων που αρχικά δεν ήξερε την ύπαρξη του, προβλήθηκαν μόνο 77.000 άτομα; Λένε ψέματα
Και μιλάμε για ιό που δεν έχει ακόμη εμβόλιο.

Οι αντιεμβολιαστές τρέχουν να αγοράσουν μάσκες; Ηλίθιοι είναι οι αντιεμβολιαστές, ότι θέλουν κάνουν. Εδώ αγωνιούν για το πότε θα βγει το εμβόλιο που.... δεν θα κάνουν

Φοράνε προφυλακτικά, κράνος, ζώνη; Ηλίθιοι είναι οι αντιεμβολιαστές, ότι θέλουν κάνουν.

Σε άλλα νέα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 4 - 3!
..

Δεν ήταν και τόσο πραγματικά ερωτήματα από ότι καταλαβαίνεις Χρήστο... :smile:
Πιο πολύ αναρωτιέμαι για τη νοοτροπία του κόσμου και το τι μυαλά κουβαλάμε.

…κι εδώ είναι που πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες βδομάδες για να δούμε αν θα συνεχιστεί το happy go lucky κλίμα που ΜΜΕ και επίσημοι φορείς εκφράζουν. Διότι είναι προφανές πως ο νέος κορονοιός είναι κάτι παραπάνω από “μία απλή γρίπη”. Τα στοιχεία που έχουμε είναι λίγο διάσπαρτα αλλά λίγο πολύ όλοι συμφωνούν πως είναι αρκετά πιο εύκολο να μεταδοθεί από μία απλή γρίπη, σε πηδάει περισσότερο από μία απλή γρίπη και σου παίρνει περισσότερο χρόνο να αναρρώσεις από μία απλή γρίπη. Κι όλα αυτά στο 80% των περιπτώσεων που θα περάσουν την ασθένεια σχετικά ελαφριά. Το υπόλοιπο 20% θα χρειαστεί κάποιου είδους ιατρική βοήθεια κι εκεί είναι που τα πράγματα σκουραίνουν.
Διότι αν κάτι άλλο μας έχει δείξει η επιδημία στην κίνα, αυτό είναι πως η θνησιμότητα στην επαρχεία που χτύπησε πρώτα ο ιος είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα στην υπόλοιπη κίνα (για να συγκρίνουμε μήλα με σχεδόν μήλα). 2-4% στη Χαμπέι και 0,7% στην υπόλοιπη κίνα. Τι συνέβη λοιπόν στην Χαμπέι σε σχέση με την υπόλοιπη κίνα? Πολύ απλά λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του ιου, το σύστημα υγείας κορέστηκε σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε να προσφέρει σε όλους τους σοβαρά ασθενείς την βοήθεια που χρειάζονταν. Και γιατί το σύστημα υγείας στην Χαμπέι, κορέστηκε σε σχέση με την υπόλοιπη κίνα? Διότι πολύ απλά και η κινέζικη ηγεσία στην αρχή είχε μια happy go lucky αντιμετώπιση του ζητήματος (μια γρίπη είναι ρε παιδιά), πριν ο τιμονιέρης σι αποφασίσει να ανάγει τον κορονο-ιο σε νύν υπερ πάντων ο αγών…
…Άρα για εμένα που θεωρητικά δεν έχω καμία προ-υπάρχουσα ασθένεια που να γνωρίζω, δεν μου είναι καθόλου επιθυμητό να το κολλήσω (ειδικά στο ενδεχόμενο του να το έχουν κολλήσει και τόσοι άλλοι ταυτόχρονα).
Γιατί αυτό το ταυτόχρονα είναι σημαντικό? Διότι τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο είναι σχεδιασμένα για να αρρωσταίνει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Με πολύ γαλαντόμες εκτιμήσεις, αν 30.000 άνθρωποι νοσήσουν ταυτόχρονα στην ελλάδα, το φακελάκι (δηλωμένο ή όχι στην εφορία) για μια θέση στη ΜΕΘ θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που κανείς δεν μπορεί καν να φανταστεί…

Οι παραπάνω απόψεις δεν είναι δικές μου αλλά με βρίσκουν σύμφωνο και για αυτό τις μεταφέρω

Δυστυχως αυτη την happy go lucky attitude την βλεπουμε και εδω.
Με τον περιφημο πλεον συσχετισμο ( Relativisme ) να εχει γινει συνηθεια οπως σε πολλα αλλα πραγματα και κατα τη γνωμη μου ειναι αιτια πολλων ασθενειων που χτυπανε τις κοινωνιες μας.
Στο στυλ "ελα μωρε εδω αλλοι δεν κανουν εμβολιο", "εδω αλλοι δεν φορανε κρανος", "εδω αλλοι πιστευουν στην επιπεδη γη", "ε ολοι θα πεθανουμε" "μηπως οι αλλοι (ιοι) ειναι καλυτεροι ;"...
Ολα ιδια ειναι λοιπον .... "μην ανησυχειτε κυρια μαρκησια δεν συμβαινει τιποτα"...θελω να τους δω οταν χτυπησει την πορτα τους και δεν θα υπαρχει νοσοκομος διαθεσιμος ουτε με το κυαλι.

Και οχι, για να απαντησω σε ερωτηση, εμβολιο γριπης δεν κανω ουτε θελω να κανω προς το παρων. Ζω 55 χρονια με την γριπη γυρω μου. Δεν ειδα ποτε καραντινες για γριπη με στρατο, ουτε πολεμικα πλοια να διωχνουν κρουαζιεροπλοια απο το να πλησιασουν τις ακτες. Οταν δω τα ιδια με την γριπη τοτε θα το σκεφτο για να τα συσχετιζω.

Το εμβόλιο της γρίπης που κυκλοφορεί είναι τετραπλό (ευτυχώς το τριπλό μας τελείωσε) έναντι των ιών

A/California/7/2009, NYMC X-179A (H1N1)
A/Texas/50/2012, NYMC X223A (H3N2)
B/Massachusetts/2/2012 (Yamagata lineage)
B/Brisbane/60/2008 (Victoria lineage)

Δηλαδή 2 τύπου Α και 2 τύπου Β (υπάρχει και γρίπη τύπου C.)

Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές

Τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο δεν είναι για όλους (όπως πχ το αντιτετανικό) αλλά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να το επαναλαμβάνουν ετησίως λόγω των μεταλλάξεων του ιού και φυσικά ΔΕΝ εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/3.1_3ptyxo_griph-2017.pdf

...και το έκανα για πρώτη μου φορά γιατί ειχα βαρεθεί να με κολλάνε κάθε χρόνο τα παιδιά μου ιώσεις και να σέρνομαι...

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει γιατί το κοινό κρυολόγημα που αναφέρεις μπορεί να προκληθεί και από άλλους ιούς όπως ρινοιοί (κυρίως) αδενοιοί και κορωνοιοί που το αντιγριπικό δεν καλύπτει. (Ο ιός της γρίπης ευθύνεται μόνο για το 5-15%)

Στο μόνο που διαφωνώ μαζί σου είναι στο "δεν είναι για όλους". Στις ΗΠΑ καλύπτεται εταιρείες/ ασφάλειες το κόστος έτσι ώστε να το κάνουν όλοι οι Όχι μόνο οι υψηλού κινδύνου.

Πάντως δεν είναι κ πολύ αποτελεσματικό. Από προσωπική εμπειρία το λεω...

Στο μόνο που διαφωνώ μαζί σου είναι στο "δεν είναι για όλους". Στις ΗΠΑ καλύπτεται εταιρείες/ ασφάλειες το κόστος έτσι ώστε να το κάνουν όλοι οι Όχι μόνο οι υψηλού κινδύνου.

Κι εγώ όταν πρωτοήρθα ΗΠΑ τα ίδια πίστευα, ότι δεν είναι για όλους, και μάλιστα τους ψιλοκορόιδευα τους εδώ ως υστερικούς που τα πουλάνε μέχρι και στα supermarket.

Τελικά υποχρέωθηκα να το κάνω πρώτη φορά πέρσι (λόγω πράσινης κάρτας - aka σοβαρό κράτος που δεν αφήνει ούτε καν αυτό στην τύχη), μου δούλεψε ωραία (ούτε μισό κρύωμα όλο τον χειμώνα), και είπα να το συνεχίσω.

Προφανώς δε λειτουργεί για τα πάντα, όπως και κάποιες χρονιές λόγω μεταλλάξεων δε λειτουργεί όπως περίμεναν (μια από αυτές είναι φέτος).

Αλλά η άποψη στην Ελλάδα ότι δεν είναι για όλους μάλλον δεν έχει βάση.

Kατσε βρε Ιασωνα, ποσο εισαι ? 35 ετων ? 37 ?
Δεν περναμε το ιδιο ανετα μια γριππη ΟΛΟΙ μας.
Το ανοσοποιητικο συστημα δεν ειναι το ιδιο σφριγηλο
σε καθε δεκαετια της ζωης μας.

Εμενα, η προηγουμενη γριππη με τυραννησε ΕΝΑΝ μηνα (απο βηχα).
Εβηχα μεσα στον υπνο μου (εξαιτιας ασθματος, παρασημο απο δουλειες
σε καπνιστικα περιβαλλοντα). Το αυτο ισχυει και για σενα ?

Re: Απάντηση: Ιοί

Kατσε βρε Ιασωνα, ποσο εισαι ? 35 ετων ? 37 ?
Δεν περναμε το ιδιο ανετα μια γριππη ΟΛΟΙ μας.
Το ανοσοποιητικο συστημα δεν ειναι το ιδιο σφριγηλο
σε καθε δεκαετια της ζωης μας.

Εμενα, η προηγουμενη γριππη με τυραννησε ΕΝΑΝ μηνα (απο βηχα).
Εβηχα μεσα στον υπνο μου (εχω ασθμα, παρασημο απο δουλειες σε
καπνιστικα περιβαλλοντα). Το αυτο ισχυει και για σενα ?

Βήχα για ένα μήνα μπορεί να πάθεις από ένα απλό κρυωματάκι, οχι μόνο από βαριά γρίπη. Και σε μένα έτσι ακριβώς δουλεύει κάθε κρύωμα, ενώ μέσα σε 3-4 μέρες περνάνε τα διάφορα (αμυγδαλές, πυρετός, κλπ), ο βήχας συνεχίζει επ'αόριστον, γιατί έχεις ερεθισμένο το ανώτερο αναπνευστικό σου, και συνήθως μεταμορφώνεται σε κάτι σαν αλλεργικό). Μάλιστα, την τελευταία φορά που έτυχε αυτό είχα φάει εδώ κάνα 500αρικο σε γιατρούς να ψάχνω να δω γιατί δε σταματάει ο βήχας, και χρειάστηκε να πάω Ελλάδα το καλοκαίρι για να με καθησυχάσουν και να το "φτιάξουν" σε μια βδομάδα με ένα κορτιζονούχο.

Το θέμα είναι ότι κυκλοφορούν και σοβαροί ιοί (λέγε με γρίπη) που εκτός από τον βήχα μπορεί να'χεις 40άρια πυρετού, ξεράσματα, και συχνά πνευμονίες κλπ. Γι'αυτούς είναι τα εμβόλια, αλλά πιθανόν να σκουπίσουν και κάτι πιο απλό (γι'αυτό το τελευταίο δεν είμαι βέβαιος).

Δεν ήταν και τόσο πραγματικά ερωτήματα από ότι καταλαβαίνεις Χρήστο... :smile:
Πιο πολύ αναρωτιέμαι για τη νοοτροπία του κόσμου και το τι μυαλά κουβαλάμε.

Ξέρω ότι δεν είχες αυτές τις απορίες.

Aπλά μου άρεσε πολύ η ευκαιρία για να τη χάσω! :D

Κι εγώ όταν πρωτοήρθα ΗΠΑ τα ίδια πίστευα, ότι δεν είναι για όλους, και μάλιστα τους ψιλοκορόιδευα τους εδώ ως υστερικούς που τα πουλάνε μέχρι και στα supermarket.

Τελικά υποχρέωθηκα να το κάνω πρώτη φορά πέρσι (λόγω πράσινης κάρτας - aka σοβαρό κράτος που δεν αφήνει ούτε καν αυτό στην τύχη), μου δούλεψε ωραία (ούτε μισό κρύωμα όλο τον χειμώνα), και είπα να το συνεχίσω.

Προφανώς δε λειτουργεί για τα πάντα, όπως και κάποιες χρονιές λόγω μεταλλάξεων δε λειτουργεί όπως περίμεναν (μια από αυτές είναι φέτος).

Φυσικά και το εμβόλιο της γρίπης είναι για όλους.

Και ιδανικά πρέπει να το κάνουν όλοι γιατί έτσι ενισχύεται η ανοσία της αγέλης και θα προστετευτούν και όσοι δεν μπορούν να το κάνουν (αλεργικοί πχ).

Ειλικρινά δεν ξέρω πόθεν προέκυψε ο συγκεκριμένος μύθος στην χώρα μας.

Από την άλλη έχουμε μακρά παράδοση στην μυθοπλασία.

Εγώ το κάνω κάθε χρόνο.

Έχεις δίκιο που διαφωνείς μαζί μου μόνο που εδώ δεν είναι ΗΠΑ
Σύμφωνα με το ισχύον εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών -€“ ενηλίκων το αντιγριπικό εμβόλιο είναι για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και μόνο.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και φέτος από τα μέσα Νοεμβρίου εμφανίστηκε σοβαρή έλλειψη και στα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν VAXIGRIP, INFLUVAC, FLUARIX με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς από τις ομάδες υψηλού κινδύνου που δεν πρόλαβαν να περιμένουν τον ΙΦΕΤ να κυκλοφορήσει αρχές Ιανουαρίου το FLUCELVAX αγνώστου προελεύσεως και αποτελεσματικότητας μιας και οι τρεις παραπάνω αξιόπιστες φαρμακευτικές εταιρίες εξάντλησαν τα αποθέματα τους (ξεπούλησαν στα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ)
Θεωρώ ότι δεν είναι λάθος να εμβολιαστεί και κάποιος που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου διαφωνώ με την χορήγηση του στα σούπερ μάρκετ γιατί όπως σε όλα τα φάρμακα υπάρχουν και αντενδείξεις -€“ παρενέργειες

Και καταλήγω στον λόγο που ανησυχώ για την πιθανή εξάπλωση του κορονοιού όχι γιατί ξέρω κάτι περισσότερο από εσάς για τον ιό αλλά γιατί δουλεύοντας ως επαγγελματίας υγείας πάνω από 25 χρόνια στην χώρα μου είμαι σίγουρος ότι το υπάρχον σύστημα υγείας δεν θα αντέξει μια πανδημία (όπως δεν μπορεί να εξασφαλίσει έναν καθολικό αντιγριπικό εμβολιασμό όπως στις ΗΠΑ)
αυτό που επίσης φοβάμαι είναι ότι ακόμα και να φτιαχτεί σύντομα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοιού στη Ελλάδα θα αργήσει πολύ να έρθει (είναι πολλά τα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ)

Να διευκρινίσω ότι το supermarkets το είπα λίγο χαριτολογώντας, τα supermarkets εδώ έχουν τμήματα φαρμακείου μέσα, όπου -συνήθως- μεταξύ των υπαλλήλων υπάρχει και κανονικός φαρμακοποιός σε βάρδια. Δεν είναι ότι τα πουλάνε δίπλα στις τσίχλες και τα κάνεις μόνος σου! Αλλά ναι, προφανώς για φάρμακα τύπου Depon κλπ, μπορείς να τα αγοράσεις ελεύθερα από όπου θες.

[OFF TOPIC Mode ON] Πρασινη Καρτα? Μπραβο βρε συ!!! Δεν κανω πλακα, ειναι πραγματικη αναγνωριση για τη δουλεια που κάνεις απο τον εργοδοτη, αφου περαν του κοστους ($20,000+ πριν 5 χρονια που την εκαναν σε μενα) εχει γινει και πολυ δυσκολη πλεον. Οχι πως αμφεβαλλα ποτε για τις ικανοτητες σου βεβαια...:ernaehrung004: Την πηρες στα χερια σου? Σε μενα πηρε 18 μηνες αλλα ηταν επι Ομπαμα, κι εδω με αναγνωριζουν ως ισοτιμο MBA οποτε πηρε προτεραιότητα. Σε καθε περιπτωση, ευχομαι να σου την δωσουν γρηγορα (αν δεν την εχεις ηδη παρει). Με αυτην εισαι πραγματικα ελευθερος να αλλαξεις εργοδοτη και δεν εχεις το αγχος καθε φορα που επιστρεφεις στη χωρα. Μολις την παρεις, να κανεις οποσδηποτε το Global Entry. Μεγαλη ευκολια [OFF TOPIC Mode OFF]

[OFF TOPIC ON]
Με την πρώτη ευκαιρία πάρτε την υπηκοόητα.

Μην το αμελείτε. Στην βράση κολλάει το σίδερο.

Εγώ όλο το αμελώ και ακόμη λέω "ε μωρέ με την πρώτη ευκαιρία...

[OFF TOPIC OFF]

[OFF TOPIC ON]
Με την πρώτη ευκαιρία πάρτε την υπηκοόητα.

Μην το αμελείτε. Στην βράση κολλάει το σίδερο.

Εγώ όλο το αμελώ και ακόμη λέω "ε μωρέ με την πρώτη ευκαιρία...

[OFF TOPIC OFF]

[OFF TOPIC ON] Το ξεκινησαμε Χρηστο... 5 χρονια μετα την Πρασινη εχεις το δικαιωμα. Αιτηση τον Σεπτεμβρη και μου εχει estimated time: July. Τα εχει δυσκολεψει πολυ ολα ο Τραμπ. Εσυ γιατι το χρειαζεσαι ομως? Θελεις να κανεις φορολογικες δηλωσεις στο Θειο Σαμ εφ ορου ζωης? :cowboy:

[OFF TOPIC OΦΦ]

[OFF TOPIC ON] Το ξεκινησαμε Χρηστο... 5 χρονια μετα την Πρασινη εχεις το δικαιωμα. Αιτηση τον Σεπτεμβρη και μου εχει estimated time: July. Τα εχει δυσκολεψει πολυ ολα ο Τραμπ. Εσυ γιατι το χρειαζεσαι ομως? Θελεις να κανεις φορολογικες δηλωσεις στο Θειο Σαμ εφ ορου ζωης? :cowboy:

[OFF TOPIC OΦΦ]

[OFF TOPIC ON] Βασικά δεν το χρειάζομαι για αυτός είναι ο λόγος που δεν έκανα την διαδικασία (αν και είναι απλή για εμένα, λόγω μητέρας)

Είναι όμως μεγάλος ο πειρασμός μόνο και μόνο για να ψηφίζεις αντίθετα σε άτομα σαν τον Τράμπα ή τους Μπους.

[OFF TOPIC OΦΦ]

Σχετικά με το αντιγριπικο εμβόλιο. Μπερδεύετε για ποιες ομάδες αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με το για ποιους έχει ένδειξη (όλους απο, νομίζω 6 μηνών και άνω).

Δεν υπήρξε έλλειψη αλλά τα φετινά εμβόλια άργησαν πολύ να βγουν στην στην αγορά, ειδικά τα vaxigrip. Δεν είναι δηλαδή ότι "τελείωσαν και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες". Ακούστηκε ότι άργησε η επιλογή των στελεχών που θα περιλάμβαναν, αλλά δεν είναι κάτι που το γνωρίζω με απόλυτη σιγουριά, οπότε το αναφέρω με κάθε επιφύλαξη.

[OFF TOPIC Mode ON] Πρασινη Καρτα? Μπραβο βρε συ!!! Δεν κανω πλακα, ειναι πραγματικη αναγνωριση για τη δουλεια που κάνεις απο τον εργοδοτη, αφου περαν του κοστους ($20,000+ πριν 5 χρονια που την εκαναν σε μενα) εχει γινει και πολυ δυσκολη πλεον. Οχι πως αμφεβαλλα ποτε για τις ικανοτητες σου βεβαια...:ernaehrung004: Την πηρες στα χερια σου? Σε μενα πηρε 18 μηνες αλλα ηταν επι Ομπαμα, κι εδω με αναγνωριζουν ως ισοτιμο MBA οποτε πηρε προτεραιότητα. Σε καθε περιπτωση, ευχομαι να σου την δωσουν γρηγορα (αν δεν την εχεις ηδη παρει). Με αυτην εισαι πραγματικα ελευθερος να αλλαξεις εργοδοτη και δεν εχεις το αγχος καθε φορα που επιστρεφεις στη χωρα. Μολις την παρεις, να κανεις οποσδηποτε το Global Entry. Μεγαλη ευκολια [OFF TOPIC Mode OFF]

Ναι βρε, την έχω ήδη από τα Χριστούγεννα του 18. Μου πήρε η διαδικασία (processing) κάπου 8 μήνες, συν άλλους 4-5 που μάζευα συστατικές διάφορες ιστορίες για αγρίους (δεν μου την έκανε ο εργοδότης μου, έκανα αίτηση ο ίδιος ως εξέχων επιστήμων - τρομάρα μου-, άρα πλήρωσα απ'την τσέπη μου, πολύ λιγότερα βέβαια).

Global entry θελω να κανω αλλα δεν εχει στην Ομαχα (έλεος) οπότε όλο το αναβάλω.

Υπηκοότητα στο μέλλον, αν είμαστε ακόμα εδώ (άγνωστο!).

Off topic off!

Status
Not open for further replies.