Όσον αφορά την χλωροκίνη,
Αρνητική σύσταση για την χλωροκίνη από ερευνητές:
https://www.euro2day.gr/news/world/...h-systash-gia-th-hlorokinh-apo-ereynhtes.html
Σύμφωνα με το άρθρο, η μελέτη στην πορεία 81 ασθενών στη Βραζιλία διεκόπη πρόωρα, καθώς ασθενείς παρουσίασαν καρδιακά προβλήματα.
Επίσης, το Health Canada προειδοποιεί για παρενέργειες των φαρμάκων υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη:
https://ygeia-news.com/ereynes-–-fa...makon-ydroksyxlorokini-kai-xlorokini-26-4-20/
O σύνδεσμος του άρθρου:
http://pdf.reuters.com/htmlnews/htm...&u=urn:newsml:reuters.com:20200426:nCNW4tyQKa
Να σημειωθεί πως ο καθηγητής του Στάνφορτ, κος Ιωαννίδης, επανειλημένως, από τον Μάρτιο κιόλας, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην χορήγηση χλωροκίνης.
Η αρχική αισιοδοξία για την χλωροκίνη είχε προκύψει από κλινική μελέτη τριών Κινέζων ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση BioScience Trends, τον Φεβρουάριο. (
https://www.makthes.gr/gallia-einai-i-chlorokini-apotelesmatiki-gia-tin-antimetopisi-toy-261670), αλλά και αντίστοιχης γαλλικής μελέτης. Διαβάζοντας κάποιος τα άρθρα εκείνο τον καιρό, είχαμε την επιστημονική κοινότητα διχασμένη σε σχέση με το αν θα έπρεπε να χορηγείται σε ασθενείς δίχως να έχουμε απτά επιστημονικά δεδομένα από ολοκληρωμένες κλινικές μελέτες.
Ωστόσο, μεταγενέστερη μελέτη, πάλι στιν Κίνα, στις 6 Μαρτίου, έδειξε διαφορετικά αποτελέσματα (
https://www.iatropedia.gr/ygeia/kor...chlorokini-se-ti-symperasma-kataligei/129155/).
Όσον αφορά τη χώρα μας, το υπ. Υγείας και ο ΕΟΦ παρήγγειλαν 5 τόνους χλωροκίνη από την Ινδία, με πτήση cargo της Aegean, στα τέλη Μαρτίου. Το γεγονός είχε αποκαλύψει στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου «έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».
Όσον αφορά την νικοτίνη και τις ευεργετικές ή όχι συνέπειες στην μάχη κατά του κοροναιού, η επιστημονική κοινότητα πάλι παρέχει διαφορετικές εκτιμήσεις.
Ένα ενδιαφέρον επεισόδιο της εκπομπής "αντιθέσεις" του kreteTV,
https://www.youtube.com/watch?v=KdHT738GqHc
με εκτενή επιστημονική ανάλυση αλλά και διαφωνία στον άερα, για όποιον αντέχει (και καταλαβαίνει τους όρους). Τόσο για τη νικοτίνη, όσο και γενικότερα για την αντιμετώπιση τόσο της επιδημίας όσο και της ασθένειας. Μιλούν καταξιωμένοι έλληνες γιατροί - καθηγητές που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ), ενώ και η διαφοροποίηση στις ειδικότητές τους, (Πνευμονολόγος, Επιδημιολόγος, Αιματολόγος, Λοιμοξιολόγος, Παθολόγος, Ανοσολόγος κ.α) δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον στην κουβέντα και προτείνω να το παρακολουθήσετε.