Ιοί

Status
Not open for further replies.
@send, μάλλον ο πίνακας που βάζω έχει πολλές στήλες και μπερδεύει και σε κινητά διαβάζεται με μεγάλη δυσκολία.
Από σήμερα θα κόψω τις στήλες πληθυσμού και συνόλου νεκρών και θα βγάζω μόνο τις αναλογίες ανά 100.000 πληθυσμού.
Τα στοιχεία του ECDC έχουν τις ανακοινώσεις που κάνουν οι χώρες την προηγούμενη ημέρα. Σε λίγο που θα βγάλουν τα σημερινά, θα τα ανεβάσω
Έχω απίστευτα πολλή δουλειά από το Πάσχα και μετά. Χθες κατάφερα να βγω από το σπίτι μετά τα μεσάνυχτα για ένα βραδυνό περίπατο.

Έχουμε στοιχεία για την μετάδοση στη θάλασσα; το έψαξα λίγο αλλά καμία χώρα δεν έχει παραλίες όπως η Ελλάδα και συνεπώς δεν βρίσκω εύκολα μελέτη!

προσωπικά δεν άντεξα και πήγα για μπάνιο, θα σας πω αποτελέσματα σε 7 ημέρες!

Re: Απάντηση: Ιοί

Με τα χθεσινά στοιχεία του ECDC, η κατάσταση ήταν η εξής.
Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία εξακολουθούν και μετράνε καθημερινά πάνω από 200 νεκρούς.
Το IHME μείωσε στο μισό την πρόβλεψη των συνολικών νεκρών στη Σουηδία. Από 10.000+ στους 5760. Μακάρι.

Στέλιο, λίγο μπερδεύομαι με τις ημερομηνίες σου .. γράφεις την 16-05 .. στοιχεία ECDC15-05-2020 .. τα οποία όμως αφορούν την 14-05-2020 Edit ,, ΟΚ τωρα είδα το προηγούμενο μύνημα

Το οτι έχουμε στην Ελλάδα το μικρότερο (πλην Κίνας) ποσοστό θανάτων > 65 τι να σημαίνει άραγε ??

@Γιαρίμης Ηλίας
Προσωπικά δεν έχω αξιόπιστη γνώμη. Τέτοιου είδους ερωτήσεις δεν είναι στο γνωστικό μου αντικείμενο.
Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα ο ιός δεν κατάφερε να χωθεί στους οίκους ευγηρίας όπως σε χώρες σαν το Βέλγιο, Ισπανία. Αυτή είναι δική μου υπόθεση/εκτίμηση άρα τη παίρνεις ελάχιστα στα σοβαρά.

Aυτή είναι η εικόνα με τα σημερινά στοιχεία του ECDC.
Το IHME κάνει πρόβλεψη για περισσότερες χώρες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του dataset.
Το σημερινό xls αρχείο του ΕCDC είναι λάθος (έχουν βάλει σ' ένα κελί του xls όλη τη γραμμή σε csv, ότι να 'ναι δηλαδή).
Πως σας φαίνεται ο πιο συνοπτικός πίνακας ? Διευκολύνει ή τα ίδια είναι ? Θέλετε να προσθέσω κάτι επιπλέον ?
Η Ιταλία δεν μπορεί να πέσει κάτω από το φράγμα των 100 νεκρών την ημέρα ! Τα ίδια και η Ισπανία. Αυτά είναι τρομακτικά νούμερα. Μήνες ολόκληρους αυτή η κατάσταση.

Πιθανώς τα πράγματα να είναι πάρα πολύ χειρότερα απ'οσο φαίνεται στις ΗΠΑ:

Officials raise concerns about CDC counting systems

The public health system by which Covid-19 deaths are reported to the US Centers for Disease Control and Prevention is "antiquated" and "not timely," often lagging by up to three weeks, causing senior leaders at the agency to believe the current death count in the US could be significantly higher, two federal health officials tell CNN.

Both of the federal health officials said it is not clear just how much higher the Covid-19 death toll might be -- potentially thousands or tens of thousands higher.
At issue is the way in which data is sent in from states, the officials said.

https://www.metrosport.gr/gemise-apo-kosmo-o-potamos-stin-epanomi-252665

Πήγαμε κι εμείς νωρίτερα σε αυτή τη παραλία. Άπειρος κόσμος, δε κατεβήκαμε και γυρίσαμε πίσω. Ο καθένας έστηνε ομπρέλα όπου του καπνίσει, καμία προσπάθεια να τηρούνται στοιχειώδεις αποστάσεις. Ειδικά οι νεώτεροι έδειχναν πλήρη αδιαφορία. Για να μη πλακωθώ με κανέναν Σαββατιάτικα σηκώθηκα κι έφυγα.

Με την απαγόρευση μετάβασης στη Χαλκιδική, έστω και σε κάποιες κοντινές παραλίες όπως Νέα Ηράκλεια και Νέα Καλλικράτεια, όλη η Θεσσαλονίκη πήγε στον Ποταμό.

Νομίζω πολύ γρήγορα αίρονται τα μέτρα, σε 7-10 μέρες θα φανεί αν ως τώρα είμασταν απλώς τυχεροί.

Το νήμα έχει αλλάξει πλεύση αρκετό καιρό τώρα. Δεν είναι κάτι νέο. Φαίνεται άλλωστε από την μικρότερη συμμετοχή.
Σαφώς και αναπολώ τις μέρες έντονης συζήτησης γύρω από το θέμα, αλλά όπως προαναφέρθηκε σεβαστή κάθε απόφαση των αποφασιζόντων.

Με τα σημερινά στοιχεία του ECDC η κατάσταση είναι η εξής.
Η Ιταλία εδώ και 69 ημέρες στη σειρά δηλώνει πάνω από 153 νεκρούς την ημέρα.
H Ισπανία δηλώνει τουλάχιστον 104 νεκρούς 60 ημέρες στη σειρά.
To UK δηλώνει τις τελευταίες 30 ημέρες τουλάχιστον 210 νεκρούς την ημέρα.
Θα ήθελα αν είναι δυνατόν κάποιος να κοιτάξει πιο πρόσφατα στοιχεία για την αναλογία νεκρών άνω τω 65 ετών σε σχέση με το σύνολο των νεκρών για τη Γαλλία.
Δεν ξέρω Γαλλικά και είναι μεγάλος μπελάς να καταλάβω τι γράφουν.

Αυτά είναι τα σημερινά στοιχεία. Το blogsport δείχνει ότι τα έχουν δει μόνο 5 άνθρωποι χθες, ο ένας ήμουν εγώ. Μάλλον δεν έχει νόημα να συνεχίζω να τ' ανεβάζω. Ευτυχώς δηλαδή, αλλά το νήμα δεν είναι πια επίκαιρο, which is good news !
Καλά μπάνια αγαπητοί! Πήγα στα μαγαζιά κι αγόρασα το πρώτο μακό για φέτος !

Αυτά είναι τα σημερινά στοιχεία. Το blogsport δείχνει ότι τα έχουν δει μόνο 5 άνθρωποι χθες, ο ένας ήμουν εγώ. Μάλλον δεν έχει νόημα να συνεχίζω να τ' ανεβάζω. Ευτυχώς δηλαδή, αλλά το νήμα δεν είναι πια επίκαιρο, which is good news !
Καλά μπάνια αγαπητοί! Πήγα στα μαγαζιά κι αγόρασα το πρώτο μακό για φέτος !

Εγώ θα πρότεινα αν δεν σου κάνει πολύ κόπο να υπάρχει μια ενημέρωση τουλάχιστον ανα τριήμερο μέχρι τέλους του μήνα. Εκεί θα ξέρουμε πραγματικά και με τα δικά μας στοιχεία πως πάμε μιας και θα έχει τρέξει ικανός χρόνος δράσης του ιου μετά την κατάργηση των απαγορεύσεων τόσο εδώ όσο και σε άλλες χώρες.

Ας ελπίσουμε ολα να πάνε κάτ ευχήν.

@kbouk, ευχαριστώ. Η ανανέωση των στοιχείων είναι 10 λεπτά υπόθεση, γιατί σχεδόν τα πάντα γίνονται αυτόματα με πρόγραμμα home made. Η επαλήθευση παίρνει χρόνο, καθώς πάντα υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιο λάθος κάπου. Είτε στο πρόγραμμα είτε στα αρχεία που κοινοποιούν το ECDC και το IHME.
Τεσπα, με τα σημερινά στοιχεία του ECDC και την ανανεωμένη πρόβλεψη του ΙΗΜΕ η κατάσταση είναι αυτή.

42 χρόνια πριν. Καλοκαίρι του 1968. Μια νέα φονική γρίπη έπληττε τον κόσμο. Ξέσπασε στη Κίνα και πέρασε αυτομάτως στο Χονγκ Κονγκ, από όπου πήρε και το όνομα της και γρήγορα εξαπλώθηκε στο πλανήτη.

Σύμφωνα με το κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, το ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καθώς και με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, το ιός H3N2 -όπως επιστημονικά αποκαλούνταν- σκότωσε μεταξύ ενός και τεσσάρων εκατομμυρίων ασθενών σε 122 χώρες σε όλη την υφήλιο.

Στην Ευρώπη διαδόθηκε σε δυο κύματα. Στις ΗΠΑ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100.000.

Παρόλη τη δριμύτητα της πανδημίας τα σχολεία δεν έκλεισαν στην Αμερική, εκτός από μερικές δεκάδες λόγω πάρα πολλών ασθενών δασκάλων, οι μάσκες προσώπου δεν κρίθηκαν απαραίτητες, σε καμία από τις 50 πολιτείες δεν εφαρμόσθηκε η κοινωνική αποστασιοποίηση. Η ζωή συνεχίστηκε κανονικά, χωρίς μέτρα, παρότι οι New York Times περιέγραψαν την πανδημία ως «μια από τις χειρότερες στην ιστορία του έθνους», ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς είχε μολύνει χιλιάδες πεζοναύτες που επέστρεφαν από τον πόλεμο του Βιετνάμ στη πατρίδα τους.

Παρότι η γρίπη κορυφώθηκε μέχρι το Δεκέμβριο του 1968, όλες οι πτυχές της δημόσιας ζωής ξεδιπλώνονταν δίχως αγωνία και πανικό. Ήταν σαν να μην συνέβαινε τίποτα, κανείς δεν ανησύχησε παρότι η αμερικανίδα ηθοποιός Ταλούλα Μπάνχεντ και ο διευθυντής της CIA Άλεν Ντάλες ήταν διαπιστωμένα θύματα του ιού.

Πόσο μάλλον αφότου ασθένησαν από αυτόν τόσο ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον όσος και ο αντιπρόεδρος Χιoύμπερτ Χάμφρεϊ, ενώ κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του Apollo 8 της NASA στο διάστημα, ο αστροναύτης Φρανκ Μπόρμαν αρρώστησε ενόσω βρισκόταν εν πτήση; Κι όμως η κοινωνία αδιαφόρησε, η καλύτερα αγνόησε τον θανάσιμο κίνδυνο του ιού H3N2.

Εκει που λες παει να πεσει η καμπυλη στις ΗΠΑ.... 1500+ νεκροι και 17,249 σε ΜΕΘ.

Πέφτει μεν, ως προς τον αριθμό των νέων cases καθημερινά, απελπιστικά αργά δε. Βέβαια αυτό συνολικά, γιατί σε επιμέρους Πολιτείες αυξάνει, ενώ γενικότερα η χώρα έχει ανοίξει εδώ και 2 βδομάδες.

Παρακάτω βλέπετε το trend από τα μέσα Μαρτίου και μετά, για ολόκληρη τη χώρα (ΗΠΑ)

Screen Shot 2020-05-19 at 9.58.24 PM.jpg

Πηγή

Re: Απάντηση: Ιοί

Ευτυχώς δηλαδή, αλλά το νήμα δεν είναι πια επίκαιρο, which is good news !

Νομίζω οτι όλοι ξερουμε πως δεν ισχύει αυτό.
Υπάρχει όμως μία οδηγία και οφείλουμε να την τηρήσουμε.
Πάντως εγώ να σημειώσω πως εδώ ήταν ένα από τα 2-3 μέρη διαδυκτιακά που βρήκα σοβαρά άτομα να συζητούν γιά το θέμα και επίπεδο.
ΟΚ υπήρξε αναπαραγωγή και αφελών δημοσιεύσεων, αλλά κατά κύριο λόγο, νομίζω πως γίναμε καλύτεροι μέσω του νήματος αυτού. Σε διάφορα επίπεδα.

απο σημερα περασαμε στην βεβαιοτητα.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας η επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη εγρήγορση.

Χαρακτήρισε εστίες υπερμετάδοσης τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος - το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους

«Οι κορωνοϊοί προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα ACE2 (μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2). Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», είπε και συνέχισε: «Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα.

Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα ACE2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη σε 6.000 παιδιά θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό, τη θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».

Η κατάσταση με τα σημερινά στοιχεία του ECDC και τη χθεσινή εκτίμηση του IHME είναι η εξής.
Η Αγγλία ξεπέρασε την Ιταλία σε αναλογία νεκρών ανά 100.000 πληθυσμού.
Τo ΙΗΜΕ στη σελίδα του δε δημοσιεύει πια πρόβλεψη για αριθμό νεκρών, παρόλο που τα datasets που προσφέρει την έχουν. Έχει ένα ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στη 4η χειρότερη θέση στην αναλογία ηλικιωμένων νεκρών προς το σύνολο του ηλικιωμένου πληθυσμού της χώρας. Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία εξακολουθούν και δηλώνουν καθημερινά πάνω από 100 νεκρούς.

Status
Not open for further replies.