Οι νεκροί είναι πολλοί. Οι αριθμοί που έχουμε επίσημα από κάθε χώρα αντικατοπτρίζουν και το αντίστοιχο πρωτόκολλο της χώρας γιατί το COVID-19 είναι μια περίπλοκη ασθένεια.
Εμένα αυτό που μου λέει ότι υπάρχει πρόβλημα είναι ότι έχουν "τερματίσει" τα συστήματα υγείας των ανεπτυγμένων κρατών και χάνονται και ζωές που δεν έχουν καμία σχέση με το COVID-19 και πριν από αυτό με την κατάλληλη φροντίδα σε νοσοκομεία (και ΜΕΘ) θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν. Και εδώ δεν συζητάμε καν το πόσο πίσω έχουν πάει προληπτικές εξετάσεις που θα είχαν σώσει κόσμο ήδη και άμεσα στα επόμενα χρόνια.
Οπότε δεν με απασχολεί καθόλου αν είναι 89 ή 45 ή 128.
Επίσης τα δεδομένα από τα εμβόλια δείχνουν και αυτά ότι κάνει απίστευτα καλό το να εμβολιαστείς για να μην χάσεις τη ζωή σου αν κολλήσεις. Πάλι δεν μπαίνω στη διαδικασία των ποσοστών γιατί υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραμέτρων που επηρεάζουν το αποτέλεσμα και τσουβαλιάζονται όλα μαζί για να βγει το 93%, 80% ή 55%. Μην ξεχνάμε ότι πριν τα εμβόλια οι αρχές ήταν διατεθημένες να δώσουν έκτακτη άδεια κυκλοφορίας σε εμβόλια με άνω του 50-55% απότελεσματικότητα και ΟΛΑ τα εμβόλια από ΟΛΕΣ τις χώρες το πέτυχαν αυτό (αναφέρομαι σε αυτά που τελικά αδειδοτήθηκαν σε χώρες όχι αυτά που ήταν σε έρευνα ή ακόμη τελούν υπό δοκιμές).
Ερωτήματα υπάρχουν πολλά και το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα είναι οι "ψεκασμένοι" κάθε λογής. Μπορώ να κατανοήσω "φόβους" για μια πολύ νέα τεχνολογία όπως τα εμβόλια (ή προληπτική θεραπεία) στη βάση του mRNA. Όμως στην Ελλάδα μόνο είχαμε και έχουμε άλλες 2 εναλλακτικές. Επίσης στο μόνο που διαφωνώ με την κεντρική διαχείριση είναι ότι δεν επιτράπηκε η εισαγωγή και χρήση ρώσικων και κινέζικων εμβολίων. Πιστεύω ότι ένα μέρος του κόσμου που δεν έχει εμβολιαστεί θα είχε εμβολιαστεί με αυτά, οπότε θα είχαμε πετύχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (ήξερα άνθρωπο που δεν ήθελε με τίποτα mRNA, είχε ιστορικό θρομβώσεων και έψαχνε με ποιο τρόπο ακόμη και μέσω ταξιδιού θα κατάφερνε να κάνει το κινέζικο εμβόλιο που είναι παλιάς τεχνολογίας και δεν έχει συνδεθεί με θρομβώσεις). Βέβαια υπάρχει ένας αριθμός συμπολιτών μας που πέρασαν τα βόρεια σύνορα για να κάνουν το ρώσικο και το έκαναν (δεν μιλάω για μαϊμού εμβολιασμούς).
Προσωπικά όταν μίλαγα φιλολογικα πριν κάνω εμβόλιο έλεγα πως αν μου δινόταν η δυνατότητα θα έκανα J&J. Τελικά αυτό έκανα όχι όμως από επιλογή, αλλά επειδή ήταν το μόνο διαθέσιμο εκεί που βρισκόμουν και μπορούσε να μου προσφέρει προστασία σε σύντομο χρονικό διάστημα μιας και αναμενόταν η περιοχή να γινόταν κόκκινη μετά 1-1.5 μήνες (και προφανώς τελικά θα είχα κάνει όποιο ήταν πιο άμεσα διαθέσιμο). Ήταν σύμπτωση δηλαδή που έκανα αυτό που ήθελα να κάνω.
Αλήθεια πόσοι από εσάς ρωτάτε ποιο αντιγριπικό εμβόλιο σας κάνουν; Εγώ μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν διαθέσιμα διαφορετικά σκευάσματα και το ανακάλυψα όταν έπρεπε να το κάνω στα παιδιά μου και μόνο ένα είχε άδεια για χρήση σε παιδιά μικρής ηλικίας (και από τότε ζητώ να πάρω και εγώ εκείνο

)
Οι κολλημένοι ψεκ είναι εκεί που είναι και δεν θα άλλαζε τίποτα για αυτούς. Ότι και να ήταν διαφορετικό θα έβρισκαν πάντα κάτι να πουν και να αντιδράσουν. Είναι τρομερό όμως πως τα νούμερά τους αυξάνονται παγκοσμίως.