iPad as laptop replacement !

επειδή φεύγω για δουλειά,
να πω στα γρήγορα ότι τα παραπάνω γίνονται
είτε με προγράμματα του NAS είτε με πργράμματα τρίτων που υπάρχουν στο ios,

η βασική ιδέα είναι ότι έχεις κάποιους φακέλους στο NAS που συγχρονίζονται με διάφορους υπολογιστές ή συσκευές με το NAS σαν κεντρικό σημείο αναφοράς
το θέμα είναι πως θα σετάρεις όλα αυτά, δεν θέλει γνώσεις υπολογιστή, αλλά θέλει κάποια σκέψη και σχεδιασμό,
αλλά δεν είναι ανάγκη να το κάνεις από την αρχή, το χτίζεις και το σετάρεις λίγο λίγο

να δώσω ένα παράδειγμα:
έχω υπolογιστή dual boot (windows + linux) και πιο παλιά και macbook. Κάποια αρχεία τα χειριζόμουνα και από τους 3 υπλoογιστές, οπότε είχα κάποιυς φακέλους που συγχρόνιζα μεταξύ windows + linux και άλλους και με το mac. Ένα μικρό μέρος αυτών των αρχείων το ήθελα και στο iphone, και τα είχα σε έναν φάκελο μέσα στους παραπάνω, Το iphone συγχρόνιζε μόνο με αυτόν. Έτσι αν ήμουν στον υπολογιστή και αγόραζα ένα εισιτήριο που έπρεπε να έχω στο κινητό το έσωzα στον αντίστοιχο φάκελο στο pc και αυτόματα ήταν και στο κινητό. Όταν δεν το ήθελα άλλο το έσβηνα (ή από το κινητό ή από το pc ) και έσβηνε από παντού, Ανάλογα σε εφαρμογές είχα ρυθμίσει να διαβάζουν-σώζουν από αντίστοιχους φακέλους.
Αυτά τα παραπάνω τα έκανα με την εφαρμογή cloudstation του Synology.

Κάποια άλλα αρχεία που δεν θέλω συγχρονισμό, χρησιμοποιώ άλλες εφαρμογές (υπάρχουν άπειρες) πχ το ds file μπορεί να κάνει αυτόματα back τις φωτο από το κινητό στο NAS, όταν μπαίνω σπίτι

Για αρχεία pdf που επεξεργάζομαι στο ipad , με έχει βολέψει περισσότερο η εφαρμογή Goodreader (καταπληκτική και πολύ φθηνή) που έχει τη δυνατότητα να διαβάζει - σώνει απυθείας από το NAS και δεν χρησιμοποιούσα το παραπάνω.

Για συγχρονισμό ημερολόγιο μεταξύ linux και iphone , απλά περνάς τις ρυθμίσεις caldav στο ένα και το άλλο , δεν θέλει κάποιο πρόγραμμα (απλά να τρέχει η εφαρμογή στο NAS).

Υπάρχουν (ευτυχώς) πολλοί τρόποι να το κάνει κανείς, αναλόγως αναγκών και προτιμήσεων.

Αν κάποιος δεν θέλει NAS ας ρίξει μια ματιά και στην εφαρμογή syncthing, ακούγονται καλά σχόλια, αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει.

Σόρρυ, δεν μπορώ να τα γράψω καλύτερα, στην έκθεση παρά τα φροντιστήρια και τα μαθήματα. στούρνος έμεινα ......

(και δυστυχώς τίποτα σχεδόν από τα παραπάνω δεν μπορούσα να κάνω με windows phone που είχα για ένα φεγγάρι και ήταν και ο λόγος που το πούλησα,
αν και ήταν κατά τη γνώμη μου το πιο έξυπνο και ευκολόχρηστο περιβάλλον από τα 3)

Μας έκανες την καρδιά περιβόλι!!! χαχα...χάθηκα εντελώς!!!! Λέω να παραμείνω στον απλό σκληρό δίσκο...δεν είναι για μένα αυτά!!!χαχα

Υ.Γ. Τα windows phone τα λάτρευα, χρησιμοποιούσα μέχρι πρόσφατα σαν βασικό κινητό μου το 950XL για γεμάτα 3 χρόνια και η κάμερά του νομίζω είναι ακόμη η καλύτερη που έχω δουλέψει σε μονοκάμερο....άλλα χωρίς updates κλπ. έπρεπε να προχωρήσω και το απέσυρα...κρίμα

μετρησα 13 MB/sec ταχυτητα μεταφορας απο pc σε ipad μεσω WiFi ( 5GHz) ...

Μη αποδεκτό για μένα, προσωπικά δεν έχω και 5GHz, όποτε κλάφτα, εχτές δοκίμασα ένα αρχείο βίντεο 1 gb να το βάλω στο Ipad μέσω Wifi Και κόντεψα να κοιμηθώ. Έκανε πάνω από 5 λεπτά!! Με τον ssd θα το είχα μεταφέρει σε κάτω από 50 sec. άνετα. Οπότε αν πάω και στο Ipad pro με usb c και βελτιωθεί η κατάσταση με την έκδοση 14 τότε δεν θα τίθεται καν δίλημμα.

μετρησα 13 MB/sec ταχυτητα μεταφορας απο pc σε ipad μεσω WiFi ( 5GHz) ...

Από MacBook Pro σε iPad Pro έκανε 5 sec για την μεταφορά 1gb αρχείου μέσω Airdrop (περίπου 200 MB/sec).
Από IPad σε MacBook έκανε 10 δευτερόλεπτα.
Φυσικά το Airdrop είναι Ad hoc connection όποτε είναι πιο γρήγορο.
Πως έκανες εσυ την μεταφορά μέσω WiFi για να τσεκάρω;

Last edited:
Μια ερωτηση, αν συνδεσω το ipad pro σε hdmi εισοδο av receiver μπορω να παρω ηχο dts ma και πανω ή με περιορίζει σε απλό dts?

Εννοείται ότι το αρχείο είναι με ηχο dts ma +

να πω οτι οι μετρησεις μου εγιναν με router της vodafone , δεν ξερω τι ρολοπαιζει και αν καποιο αλλο, καλυτερο, θα ηταν γρηγοροτερο.

Εκει είναι το θέμα Γιάννη, είναι κυρίως θέμα Router..

Απάντηση: Re: iPad as laptop replacement !

Από MacBook Pro σε iPad Pro έκανε 5 sec για την μεταφορά 1gb αρχείου μέσω Airdrop.

Μερικές πρόχειρες μετρήσεις.

-Μεταφορά από MacBook Pro σε iPad Pro 40 sec μεσω SMB το 1GB. Tο αντιστροφο 48 sec.
Και τα δυο κοντα στον router (Fritzbox 7590) σε Wifi 5 (ac).

-Μεταφορά από PC σε iPad 18 sec μεσω SMB το 1GB. Tο αντιστροφο 25 sec.
To Pc ειναι συνδεδεμενο με ethernet στον ρουτερ και απο εκει ασυρματα με Wifi 5 στο iPad που ειναι κοντα.

Δεν ξέρω αν άλλο πρωτόκολλο πέραν του SMB θα εδινε καλυτερες ταχυτητες.

ειναι και θεμα ρυθμισεων... αλλαξα καναλι στο router , εκανα κι επαννεκινηση , και μετρησα καλυτερους χρονους.

εκανα αρκετες μετρησεις και ειδα ταχυτητες εως και 30 MB/sec, καλυτερες απο πριν.

Παιζει μεγαλο ρολο το router, οι συνθηκες και τα καναλια εκπομπης.

YΓ... τωρα ειδα τα νουμερα του Τακη, ειναι πολυ παρομοια με τα δικα μου, μετα τις ρυθμισεις/reset κλπ. Μιλαμε για 30 MB/sec εως 60 MB/sec ... οχι ασχημα.
Ρολο παιζει επισης και η αποσταση απο το router, ειδικα στα 5 GHz....

Μια ερωτηση, αν συνδεσω το ipad pro σε hdmi εισοδο av receiver μπορω να παρω ηχο dts ma και πανω ή με περιορίζει σε απλό dts?

Εννοείται ότι το αρχείο είναι με ηχο dts ma +

Το θεωρώ απίθανο να περάσει ΜΑ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: iPad as laptop replacement !

Ok χίλια ευχαριστώ.

(εννοείται δεν εννοώ να κάνει decoding αλλά απλό passthrough για να μην παρεξηγηθώ. )

Ναι, το κατάλαβα...

Μας έκανες την καρδιά περιβόλι!!! χαχα...χάθηκα εντελώς!!!! Λέω να παραμείνω στον απλό σκληρό δίσκο...δεν είναι για μένα αυτά!!!χαχα

Υ.Γ. Τα windows phone τα λάτρευα, χρησιμοποιούσα μέχρι πρόσφατα σαν βασικό κινητό μου το 950XL για γεμάτα 3 χρόνια και η κάμερά του νομίζω είναι ακόμη η καλύτερη που έχω δουλέψει σε μονοκάμερο....άλλα χωρίς updates κλπ. έπρεπε να προχωρήσω και το απέσυρα...κρίμα

εντάξει
είναι πιο εύκολο να το κάνεις από το να το περιγράφεις (ειδικά αν το περιγράφω εγώ, είπαμε ... έκθεση)

Από MacBook Pro σε iPad Pro έκανε 5 sec για την μεταφορά 1gb αρχείου μέσω Airdrop (περίπου 200 MB/sec).
Πως έκανες εσυ την μεταφορά μέσω WiFi για να τσεκάρω;

σωστό και αυτό,
αλλά πέστα όλα :idea:
δηλαδή ότι επηρεάζεται η ταχύτητα από την απόσταση,
και αν τυχόν είσαι στο μπαλκόνι (και εκτός εμβέλειας bluetooth) πρέπει να σηκωθείς να πάρεις το macbook κοντά για να ξεκινήσει η σύνδεση

και ακόμη ένα θέμα είναι και το ότι επικοινωνεί μόνο με το mac
και εγώ που είμαι φαν του λίνουξ, αλλά τη μισή μέρα στα windows γιατί εκεί τρέχει η εφαρμογή της δουλειάς μόνο,
μόνη λύση για διατήρηση της συνέχειας είναι το NAS ή το cloud

αλλοιώς είναι η πιο γρήγορη ασύρματη επικοινωνία σήμερα όπως λες

Last edited by a moderator:

σωστό και αυτό,
αλλά πέστα όλα :idea:
δηλαδή ότι επηρεάζεται η ταχύτητα από την απόσταση,
και αν τυχόν είσαι στο μπαλκόνι (και εκτός εμβέλειας bluetooth) πρέπει να σηκωθείς να πάρεις το macbook κοντά για να ξεκινήσει η σύνδεση

και ακόμη ένα θέμα είναι και το ότι επικοινωνεί μόνο με το mac
και εγώ που είμαι φαν του λίνουξ, αλλά τη μισή μέρα στα windows γιατί εκεί τρέχει η εφαρμογή της δουλειάς μόνο,
μόνη λύση για διατήρηση της συνέχειας είναι το NAS ή το cloud

αλλοιώς είναι η πιο γρήγορη ασύρματη επικοινωνία σήμερα όπως λες

Το Airdrop έχει σχεδιαστεί για μεταφορά δεδομένων όταν είναι κοντά οι συσκευές πχ να περάσεις ένα video από το iPhone στο iPad η στο Mac για μοντάζ. Όμως έχει αρκετά καλη εμβέλεια. Μου έχει τύχει στο γραφειο να στείλω αρχεία σε ένα άλλο MacBook που είναι στο meeting room σε απόσταση 10 μέτρων όπου παρεμβάλλονται γυψοσανίδες, πανελ, χωρίσματα κλπ Προφανώς όσο πιο μακριά, τόσο χαμηλότερη η ταχύτητα σύνδεσης.

Το wireless δεν είναι αξιόπιστος τρόπος μέτρησης. Ότι είναι 5Ghz δεν σημαίνει αυτομάτως επιδόσεις lan.

Το wireless δεν είναι αξιόπιστος τρόπος μέτρησης. Ότι είναι 5Ghz δεν σημαίνει αυτομάτως επιδόσεις lan.

Σωστό, μπακάλικες μετρήσεις κάναμε για να δούμε τι γίνεται σε πραγματικές συνθήκες.
Πάντως ad hoc ασυρματες συνδέσεις τύπου Airdrop φαίνονται να δίνουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες από ότι μέσω του router.

To airdrop (wifi direct κατά κόσμον) μπορεί κατά συνθήκη να είναι πιο γρήγορο από τις περισσότερες υλοποιήσεις wireless.

Έστω πως κάνουμε μια μετάδοση σε ένα 80Mhz κανάλι σε ένα συγκεκριμένο χώρο μεταξύ δύο συσκευών με 802.11ac και 2x2MIMO και η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να υποστηρίξει το κανάλι είναι 400Mbit. Στη περίπτωση του wifi direct, δεν υπάρχει κάποια απώλεια. Εάν παρεμβάλεται ένα access point, στη καλύτερη οι ταχύτητες θα είναι /2 μιας και θα χρησιμοποιείται το ίδιο φάσμα για μεταφορά δεδομένων από τη συσκευή 1 στο access point -> switch -> access point -> συσκευή 2.

Εάν υπάρχουν και άλλες συσκευές το rate μειώνεται ακόμη παραπάνω.

Ωραίο και εντυπωσιακό γκάτζετ για το iPad αλλά η τιμή του πονάει - κοντά στα 350 - ειδικά αν ήδη έχεις το folio...