Ήρθε η Fuji μου. Help!

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
805
Παρέλαβα χθες την πρώτη μου ψηφιακή μηχανή (μέχρι τώρα είχα αναλογική). Πρόκειται για τη Fujifilm FinePix S6500 fd. Όπως καταλαβαίνετε, είμαι ενθουσιασμένος αλλά και αρκετά μπερδεμένος με όλα αυτά τα καλούδια και τα κουμπάκια, καθώς είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με ψηφιακή μηχανή. Κύριοι, τη βοήθειά σας παρακαλώ! Προς το παρόν μελετώ το εγχειρίδιο χρήσης στα ελληνικά (παρεμπιπτόντως να πω ότι οι εικόνες και τα σχήματα στην ελληνική έκδοση του εγχειριδίου είναι επιεικώς απαράδεκτες), αλλά δεν νομίζω ότι θα καλύψει όλες τις απορίες μου. Για να μη σας ζαλίζω και σας κουράζω με δεκάδες συγκεκριμένες απορίες, θα διατυπώσω μόνο μία: Υπάρχει κάποιος απλοϊκός οδηγός ψηφιακής φωτογραφίας για πανάσχετους;

Σας ευχαριστώ πολύ!

Να βρεθούμε μια μέρα και να τα πούμε από κοντά. Αυτός είναι ο πιο απλός οδηγός. :ernaehrung004:

Αλλά μέχρι τότε διάβαζε αυτά που λέει το μάνουαλ και ταυτόχρονα δοκίμασέ τα στην πράξη.

Τελικά οι διαφορές αναλογικής-ψηφιακής δεν είναι τόσο μεγάλες. Τράβα όπως τραβούσες και θα δεις ότι όλα θα πάνε καλά. :music-smiley-005:

Βλάση καλορίζικη.

Ειμαι και εγώ κάτοχος της 6500 απο τον Αύγουστο και τυχαίνει όπως και εσύ να είχα χρησιμοποιήσει μόνο "φιλμάτες κόμπακτ" μέχρι τότε.
Οπως λέει και ο Βλάσης, μιά φωτογραφική συνάντηση είναι μια καλή αρχή διότι έτσι μπορεί να λυθούν απορίες - δοθουν οδηγίες επι του πρακτέου.
Βασικά εκτός απο τις οδηγίες χρειάζεται εξάσκηση ώστε να αφομοιωθούν οι όποιες τεχνικές.

Εαν συγκεντρώσεις απορίες μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια (ίσως με ΠΜ)

Last edited:
Παιδιά, σας ευχαριστώ! Η συνάντηση είναι κομματάκι δύσκολη, γιατί μένω στην Αλεξανδρούπολη (βλ. εξορία του Αδάμ). Πάντως τα Χριστούγεννα (από τις 22 Νοεμβρ.) θα βρίσκομαι στην Αθήνα για δύο εβδομάδες για τις καθιερωμένες διακοπές. Ως τότε, ας ανταλλάξουμε τηλέφωνα. Θα στείλω pm.

Παιδιά, σας ευχαριστώ! Η συνάντηση είναι κομματάκι δύσκολη, γιατί μένω στην Αλεξανδρούπολη (βλ. εξορία του Αδάμ). Πάντως τα Χριστούγεννα (από τις 22 Νοεμβρ.) θα βρίσκομαι στην Αθήνα για δύο εβδομάδες για τις καθιερωμένες διακοπές. Ως τότε, ας ανταλλάξουμε τηλέφωνα. Θα στείλω pm.

Αλεξανδρούπολη ??

μια αφιέρωση...

attachment.php

iso 800, f/3.2, 1/2.6sec, Raw. Tραβηγμένη χωρίς τρίποδο (αλλά με κάγκελο) απο την κλειστή καγκελόπορτα.

Attachments

• 2007_1029-20079_web.jpg
    2007_1029-20079_web.jpg
    142.7 KB · Views: 109
Last edited:
Παρέλαβα χθες την πρώτη μου ψηφιακή μηχανή (μέχρι τώρα είχα αναλογική). Πρόκειται για τη Fujifilm FinePix S6500 fd. Όπως καταλαβαίνετε, είμαι ενθουσιασμένος αλλά και αρκετά μπερδεμένος με όλα αυτά τα καλούδια και τα κουμπάκια, καθώς είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με ψηφιακή μηχανή. Κύριοι, τη βοήθειά σας παρακαλώ! Προς το παρόν μελετώ το εγχειρίδιο χρήσης στα ελληνικά (παρεμπιπτόντως να πω ότι οι εικόνες και τα σχήματα στην ελληνική έκδοση του εγχειριδίου είναι επιεικώς απαράδεκτες), αλλά δεν νομίζω ότι θα καλύψει όλες τις απορίες μου. Για να μη σας ζαλίζω και σας κουράζω με δεκάδες συγκεκριμένες απορίες, θα διατυπώσω μόνο μία: Υπάρχει κάποιος απλοϊκός οδηγός ψηφιακής φωτογραφίας για πανάσχετους;

Σας ευχαριστώ πολύ!

Μπράβο πολύ καλή επιλογή θα την κατά ευχαριστηθείς!

Οδηγός δεν υπάρχει, απλά θα ακολουθήσεις την συμβουλή του Βαγγέλη. Γενικά ως νέος (& άσχετος) κάτοχος της 9600 (νομίζω ότι είναι παρόμοια με την 6500) δεν έχω να σου προτείνω πολλά πράγματα. Θα έλεγα γενικά ότι έχω καταλήξει στο πρόγραμμα (λήψης ημέρας) P με ISO 200 και το αντίστοιχο πρόγραμμα Λευκού (για ηλιοφάνεια ή συννεφιά). Τα υπόλοιπα τα αφήνω στις στάνταρ επιλογές. Επίσης εξαιρετικά χρήσιμο είναι το πρόγραμμα για γρήγορη λήψη (αυτό με το κουνημένο ανθρωπάκι), αλλά και το πρόγραμμα Ν για τον φυσικό φωτισμό. Μεγάλη προσοχή θα δώσεις στην φωτομέτρηση (όπως έχει αναφέρει και ο φίλος Βαγγέλης) γιατί μπορεί να κάψεις τα λευκά πάρα πολύ εύκολα ειδικά εάν είναι έντονη η ηλιοφάνεια (ένα κλικ μείον θα είναι χρήσιμη).

Όπως κατάλαβες μιλάω και περιγράφω αυτά που καταλαβαίνω από την πλευρά του αρχάριου, σύντομα θα περιγράψω λίγο πιο αναλυτικά (δεν σημαίνει και πιο σωστά) τα συμπεράσματά μου στο Άτυπο Club S9600 που έχουμε δημιουργήσει με τα υπόλοιπα παιδιά. Αν θέλεις μπορείς να μας τιμήσεις με την παρουσία σου και τα συμπεράσματά σου μιας και η φωτογραφική που διαθέτεις είναι παρόμοια.

Απάντηση: Re: Ήρθε η Fuji μου. Help!

Μπράβο πολύ καλή επιλογή θα την κατά ευχαριστηθείς!

Οδηγός δεν υπάρχει, απλά θα ακολουθήσεις την συμβουλή του Βαγγέλη. Γενικά ως νέος (& άσχετος) κάτοχος της 9600 (νομίζω ότι είναι παρόμοια με την 6500) δεν έχω να σου προτείνω πολλά πράγματα. Θα έλεγα γενικά ότι έχω καταλήξει στο πρόγραμμα (λήψης ημέρας) P με ISO 200 και το αντίστοιχο πρόγραμμα Λευκού (για ηλιοφάνεια ή συννεφιά). Τα υπόλοιπα τα αφήνω στις στάνταρ επιλογές. Επίσης εξαιρετικά χρήσιμο είναι το πρόγραμμα για γρήγορη λήψη (αυτό με το κουνημένο ανθρωπάκι), αλλά και το πρόγραμμα Ν για τον φυσικό φωτισμό. Μεγάλη προσοχή θα δώσεις στην φωτομέτρηση (όπως έχει αναφέρει και ο φίλος Βαγγέλης) γιατί μπορεί να κάψεις τα λευκά πάρα πολύ εύκολα ειδικά εάν είναι έντονη η ηλιοφάνεια (ένα κλικ μείον θα είναι χρήσιμη).

Όπως κατάλαβες μιλάω και περιγράφω αυτά που καταλαβαίνω από την πλευρά του αρχάριου, σύντομα θα περιγράψω λίγο πιο αναλυτικά (δεν σημαίνει και πιο σωστά) τα συμπεράσματά μου στο Άτυπο Club S9600 που έχουμε δημιουργήσει με τα υπόλοιπα παιδιά. Αν θέλεις μπορείς να μας τιμήσεις με την παρουσία σου και τα συμπεράσματά σου μιας και η φωτογραφική που διαθέτεις είναι παρόμοια.

ΣΟΙΧΙΡΟ βαλτην καλυτερα την ημερα με ηλιοφανεια στα 100 ΙΖΟ αλλιως θα εχεις καμενα λευκα .....εκτος αν κανεις 2 στοπ - μειον φωτομετρηση ......

θα σε βολεψει καλυτερα στα 100 σε ηλιοφανεια ....

καθως και ο φιλος ο Βλασης στην δικια του !

200 ΙΖΟ βαζουμε σε συνεφια καλυτερα ....

το ΙΖΟ το βαζουμε αν πατησουμε το πληκτρο F και ρυθμιζουμε οπου θελουμε ..

Soichiro και Βαγγέλη, σας ευχαριστώ πολύ! Βρήκα πολύ χρήσιμα τα στοιχεία που μου δώσατε και θα πειραματιστώ μ' αυτά. Εννοείται, βέβαια, ότι σήμερα κιόλας θα μπω στο Άτυπο Club S9600 , για να παίρνω ιδέες και να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου. Θα ήθελα τώρα να κάνω δύο ερωτήσεις, που θα με κάλυπταν προς το παρόν:
1. Στις ρυθμίσεις αυτές που μου προτείνατε οι τιμές διαφράγματος και η ταχύτητα κλείστρου μπαίνουν αυτόματα ή πρέπει να τις ρυθμίσω χειροκίνητα;
2. Για τις νυχτερινές λήψεις ποιες ρυθμίσεις προτείνετε;

Ευχαριστώ και πάλι!

Soichiro και Βαγγέλη, σας ευχαριστώ πολύ! Βρήκα πολύ χρήσιμα τα στοιχεία που μου δώσατε και θα πειραματιστώ μ' αυτά. Εννοείται, βέβαια, ότι σήμερα κιόλας θα μπω στο Άτυπο Club S9600 , για να παίρνω ιδέες και να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου. Θα ήθελα τώρα να κάνω δύο ερωτήσεις, που θα με κάλυπταν προς το παρόν:
1. Στις ρυθμίσεις αυτές που μου προτείνατε οι τιμές διαφράγματος και η ταχύτητα κλείστρου μπαίνουν αυτόματα ή πρέπει να τις ρυθμίσω χειροκίνητα;

Ευχαριστώ και πάλι!

Προσωπικά τις έχω στο αυτόματο. Για νυχτερινή δεν έχω μεγάλη εμπειρία, αλλά θα πρότεινα να ασχοληθείς για αρχή με το νυχτερινό πρόγραμμα που έχει η φωτογραφική.

Ευχαριστώ και πάλι!

Νυχτερινές προσώπων ή τοπίου; Με φλας ή χωρίς φλας;

Πολύ απλό. Υπάρχουν 3 θέματα σχετικά. Το night photography, το μια νυχτερινή βόλτα στην Αθήνα και το αντίστοιχο για τη Θεσσαλονίκη.

Τα διαβάζεις και μετά ρωτάς για τα υπόλοιπα. Πάντως την περίπτωση να βγάλεις φωτογραφία με τη μηχανή στο χέρι να την βγάλεις από το μυαλό σου.... Τρίποδο rulez.

Πολύ απλό. Υπάρχουν 3 θέματα σχετικά. Το night photography, το μια νυχτερινή βόλτα στην Αθήνα και το αντίστοιχο για τη Θεσσαλονίκη.

Τα διαβάζεις και μετά ρωτάς για τα υπόλοιπα. Πάντως την περίπτωση να βγάλεις φωτογραφία με τη μηχανή στο χέρι να την βγάλεις από το μυαλό σου.... Τρίποδο rulez.

Πέφτω κιόλας με τα μούτρα στη μελέτη.

Χίλια ευχαριστώ!!!

Εννοείται, νυκτερινή φωτογράφηση τοπίου, ακόμη και φωτισμένου αστικού τοπίου, είναι αδιανόητη δίχως τρίποδο. Τα σχετικώς καλά φωτισμένα θέματα, μπορούν να βγουν βέβαια με dslr (δίχως φλας εννοείται), εάν ανεβάσουμε ευαισθησία σε iso800 ή 1600, τραβήξουμε με ανοικτά διαφράγματα (κοντά στο f/2) και οριακά χαμηλές ταχύτητες (εδώ θα βοηθούσε η σταθεροποίηση).
Δύσκολο να έχει τα παραπάνω όμως μία κόμπακτ (και φωτεινό φακό, και ποιότητα στα πολύ ψηλά iso και ενδεχομένως σταθεροποιητή), οπότε το τρίποδο είναι αναγκαίο κακό. Οι φωτογραφίες που έχουν ανεβεί στα παραπάνω θέματα, έχουν τραβηχθεί με έκθεση κάποιων δευτερολέπτων (έως και 10, αναλόγως το διάφραγμα και τα iso)

Αν φωτογραφισεις βραδυ χωρις φλας θες οπωσδηποτε ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΒΑΡΥ τριποδο !!!!
βαζεις την μηχανη στο αυτοματο δηλ, να βγαλει μονη της ! επελεξε απο τις 2 θεσεις αυτη με τα 10 δευτερολεπτα .....

αν εχεις τριποδο καλο το ΙΖΟ μπορεις να το αφησεις ακομα και στο 80 !!!
αλλα για πιο καλυτερο και γρηγορο αποτελεσμα βαζουμε το ΙΖΟ σε νυχτερινη φωτογραφιση απο 200 εως 400 ΙΖΟ !

αν βαλεις πιο μεγαλο ΙΖΟ ενδεχωμενως να καψεις τις περιοχες που φωτιζονται πιο πολυ ......

αν δεν θες να μπερδευτεις με διαφραγματα και ταχυτητες ... βαλε την μηχανη σου στο Ρ (αυτοματο) η στην νυχτερινη ρυθμιση που δειχνει ενα φεγγαρι ...

απλα το μονο που θα ρυθμιζεις καθε φορα θα ειναι το να τραβηξει μονη της στα 10 δευτερολεπτα ...
αυτο θα το κανεις πατωντας το κεντρικο κουμπι στο σταυρωτο επιλογεα και θα βρεις φατσα καρτα την επιλογη μπροστα σου ......

αν θες να ρυθμισεις μονος σου τα διαφραγμα και ταχυτητα ...... τοτε επιλεγεις την επιλογη Α στον επιλογεα των προγραματων απο πανω ...και βαζεις διαφραγμα 2,8 και η ταχυτητα ρυθμιζετε μονη της .......

αν θες ομως να εχεις μεγαλο βαθος πεδιου δηλ, ολα εστιασμενα και τα κοντινα και τα μακρια τοτε βαλε 4,5 η και 5 και πανω διαφραγμα ....
τοτε βεβαια η ταχυτητα θα λιγοστεψει αρκετα και εκει θες το σταθερο και βαρυ ΑΚΟΥΝΗΤΟ τριποδο !!!!!

οπως ειπαμε

ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΡΙΠΟΔΟ η σταθερο στηριγμα οπως πετρα αυτοκηνιτο παγκακι....κτλ,

αλλιως αν δεν εχεις τριποδο πηγαινε για καφε καλυτερα.......

Last edited:
Ε ναι, με κόμπακτ είναι μάλλον δύσκολο. Ούτε ευαισθησία πολύ μπορείς να σηκώσεις (ακόμη και στις fuji, το iso800 είναι οριακό), ούτε διάφραμα έχεις να ανοίξεις (2.8 στο πιο ευρυγώνιο του φακού πρέπει να έχει, όπως και οι περισσότερες). Αναγκαστικά δηλαδή περιορίζεσαι σε φωτιστικές συνθήκες +3EV από εκεί που μπορεί να φτάσει μία slr με φωτεινό φακό και φωτογράφηση στο χέρι. Που και εκεί τα πράγματα είναι συχνά οριακά.