ίσως ένα δείγμα απ'αυτά που έρχονται ...

Γιατί δεν κάνετε απεργία γιαυτό και απλώς συμπαραστέκεσθε;
Είπαμε no money no honey.
Πως μένει άνεργος ένας δικηγόρος, ένα γιατρός; όταν δεν διορίζεται στο δημόσιο ή δεν δορίζεται στην Αθήνα;
 
Εγώ θα πώ μία μόνο πρόταση (δανεική απο τον Χαρυ Κλυν) που ειναι σαν τον χρησμό της πυθίας, καθώς απευθύνεται σε όλους, αριστερόθεν και δεξιόθεν:
-Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτε δικέ μου!
 
10/04/2007

«Αλαλούμ» στα νηπιαγωγεία
Τα πάνω κάτω στη λειτουργία των νηπιαγωγείων αναμένεται να φέρει η απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει ως υποχρεωτική την προσχολική αγωγή για όλα τα 5χρονα παιδιά από το προσεχές σχολικό έτος, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί η αναγκαία προετοιμασία. Το «αλαλούμ» θα διαφανεί από τον Ιούνιο, όταν θα προσέλθουν χιλιάδες γονείς στα δημόσια νηπιαγωγεία για να εγγράψουν τα παιδιά τους, ενώ προς το παρόν ουδείς φαίνεται να γνωρίζει το ύψος της ζήτησης. Στο «πόδι» όμως βρίσκεται και ο κλάδος των εκπαιδευτικών, ο οποίος αντιτίθεται στην τροπολογία που θα προωθήσει το υπουργείο Παιδείας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να ιδρύσουν τμήματα νηπιαγωγείων για το 2007-2008.

Στελέχη της εκπαίδευσης διαβεβαιώνουν, πάντως, πως «κανένα νήπιο δε θα μείνει εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων», προβάλλοντας ως πιθανές λύσεις την ανάπτυξη τμημάτων, την προσθήκη ή και την ενοικίαση αιθουσών, όπου παρατηρούνται υπεραριθμίες και έλλειψη υποδομών. Πάντως, δυσοίωνες θεωρούνται και οι προβλέψεις για τα προνήπια, για τα οποία ούτως ή άλλως δεν είναι υποχρεωτική η φοίτηση. Πιθανολογείται ότι θα αποκλειστούν, προκειμένου να απορροφηθούν όλα τα νήπια, τα οποία σαφώς έχουν προτεραιότητα.

Συνάντηση νηπιαγωγών

Μετά την πολυήμερη απεργία της Διδασκαλικής Oμοσπονδίας Ελλάδος στο τέλος του 2006, η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα κεντρικό αίτημα του κλάδου, ψηφίζοντας τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, αρχής γενομένης από τη σχολική χρονιά 2007-2008.

Μετά το θετικό αυτό βήμα, επήλθε αναστάτωση στους κόλπους των νηπιαγωγών όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να δώσει τη δυνατότητα στους 1.600 δημοτικούς και στους 2.500 ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να διατηρήσουν τα τμήματα νηπιαγωγείων, το σχολικό έτος 2007-2008. Για τη λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά εκπαιδευτικό προσωπικό του κλάδου νηπιαγωγών. Oι τελευταίοι θα διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων στους σταθμούς, γεγονός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Ηδη, στη Θεσσαλονίκη συστάθηκε «Πρωτοβουλία Νηπιαγωγών», η οποία έχει οργανώσει μία συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΔO-Θ στο τέλος Μαρτίου και προγραμματίζει νέα συνάντηση στον ίδιο χώρο στις 18 Απριλίου. «Δημιουργούνται νηπιαγωγοί δύο ταχυτήτων, οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι», επισήμανε ο νηπιαγωγός Δημήτρης Μάνος, μέλος της «Πρωτοβουλίας», υποστηρίζοντας ότι «αναμειγνύεται ο ιδιωτικός και ο δημόσιος φορέας στην παροχή της πρώην δωρεάν εκπαίδευσης».

Oι νηπιαγωγοί καταγγέλλουν την προσπάθεια να δοθεί κομμάτι της προσχολικής αγωγής στους ιδιώτες και στους δήμους, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις ενάντια στην υπονόμευση της δημόσιας-δωρεάν προσχολικής αγωγής και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

«Ευνοούνται οι ιδιώτες»

Εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Oμοσπονδίας Ελλάδος (ΔOΕ) δήλωσαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους σε κάθε τέτοια προκλητική ρύθμιση, ισχυριζόμενοι ότι ευνοεί σκανδαλωδώς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Εκτιμώ ότι θα έχουμε αυξημένη ζήτηση για εγγραφές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου σημαντικό μέρος των παιδιών πήγαινε σε παιδικούς σταθμούς. Συνεπώς κάποια προνήπια θα αποκλειστούν», είπε στον «Α» ο αντιπρόεδρος της ΔOΕ, Μιχάλης Χατζίρης, ο οποίος διερωτήθηκε: «Πώς θα αναπτύξουν τα τμήματα, αφού δεν έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν καμία υποδομή; Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια».

Αντί το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη ΔOΕ, να κάνει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό στην κατεύθυνση υλοποίησης έστω και αυτής της λειψής ρύθμισης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την υποδοχή όλων των νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία, εξετάζει την ίδρυση τμημάτων νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των ιδιωτικών σχολείων και των δήμων.

«Η ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων νηπιαγωγείων θα συμβάλει, ώστε να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. O κλάδος θα αντιδράσει σύσσωμος», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης «O Προμηθέας», επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο αποκλεισμού των προνηπίων. «Γι αυτό ζητάμε να δημιουργηθούν χώροι, ειδικά στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου το πρόβλημα σχολικής στέγης είναι οξυμμένο».


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
 
Alfavita.gr : 8.500 ωρομίσθιοι στα σχολεία με 7,74 ευρώ την ώρα!

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί τέθηκαν στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που ανέπτυξε ο βουλευτής του Συνασπισμού Θανάσης Λεβέντης.
Σήμερα το υπουργείο Παιδείας απασχολεί περίπου 5.500 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 3.000 στη Δευτεροβάθμια. Για να συμπληρωθεί το ωράριό τους, που είναι το πολύ δώδεκα ώρες την εβδομάδα, χρειάζεται να μετακινούνται σε δύο και τρία σχολεία την ίδια μέρα. Αμείβονται με το εξευτελιστικό ποσό των 7,74 ευρώ την ώρα, το οποίο δεν επαρκεί για να καλυφθούν ακόμα και τα έξοδα μετακίνησής τους από τη μία εκπαιδευτική μονάδα στην άλλη.
Επίσης, δεν πληρώνονται τις αργίες και τις σχολικές εορτές, πράγμα που δεν συμβαίνει με κανέναν άλλον εκπαιδευτικό στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
Με ιδιαίτερη έμφαση ο βουλευτής υπογράμμισε ότι:
- Η ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας δεν γίνεται με ωρομίσθιους και απλήρωτους εκπαιδευτικούς.
- Οι ωρομίσθιοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γιατί προφανώς είναι μία φθηνή και οικονομικά συμφέρουσα λύση, καθώς το υπουργείο μπορεί να τους απολύει κάθε καλοκαίρι και τους προσλαμβάνει ξανά όποτε προκύψει ανάγκη, δηλαδή σχεδόν πάντα, προσφέροντας το δέλεαρ της μοριοδότησης.
Ο Θανάσης Λεβέντης έκανε λόγο για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη μισθοδοσία αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας εκπαιδευτικών. Οι περισσότεροι απ αυτούς έχουν πληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε:
- Να πληρωθούν αμέσως οι ωρομίσθιοι και να μην εμφανιστούν πάλι καθυστερήσεις στην πληρωμή τους.
- Να καλυφθούν τα σοβαρά κενά σε διδακτικό προσωπικό σε όλα τα σχολεία της χώρας, με τρόπο που να μη χρειάζονται ωρομίσθιοι για τη λειτουργία τους.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός παραδέχτηκε ότι ο θεσμός του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού πρέπει να καταργηθεί. «Η ωρομίσθια απασχόληση -τόνισε- είναι πολύ μικρής σημασίας και όσον αφορά τη χρονική της σταθερότητα και όσον αφορά την απαιτούμενη ποιότητα στην απόδοση του εκπαιδευτικού έργου».
Υποστήριξε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε ο αριθμός των προσλαμβανομένων μονίμων εκπαιδευτικών και μειώθηκε ο αριθμός των ωρομισθίων.
Σ ό,τι αφορά τη μισθοδοσία, ο Γ. Καλός ανέφερε ότι το υπουργείο:
- Εδωσε για το έτος 2006 πιστώσεις συνολικού ύψους 43.068.000 ευρώ για την Πρωτοβάθμια και 19.870.000 ευρώ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το ποσοστό διάθεσης ήταν 100%, ώστε να εκταμιευθούν πλήρως αυτά τα ποσά και να καλύψουν όλους τους ωρομίσθιους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2006.
- Εκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εκδοθούν τα απαραίτητα χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, που θα αφορούσαν τον Δεκέμβριο, επειδή ο μήνας αυτός θα πληρωνόταν το πρώτο δίμηνο του 2007 και προφανώς δεν έπρεπε τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου να χαθούν με την εκτέλεση του προηγούμενου προϋπολογισμού.
Ο Θανάσης Λεβέντης παρατήρησε πως το πρόβλημα των ωρομισθίων πρέπει να λυθεί ριζικά με την πρόσληψή τους ως μόνιμου προσωπικού. Ο αριθμός των προσληφθέντων είναι μικρός. Μένουν χιλιάδες ακόμα αδιόριστοι.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Να πληρωθούν αμέσως και να μην εμφανιστούν στο εξής καθυστερήσεις στην πληρωμή.
Να καλυφθούν τα κενά με περισσότερους διορισμούς

Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ – ΕΡΓΑΣΙΑ , 3/4/2007 Επιμέλεια: Θοδωρής Ρουμπάνης
 
Θα αστειεύονται....
Δεν μας έφτασαν οι ουρές για τις ταυτότητες στα αστυνομικά τμήματα, τώρα θα έχουμε ουρές και για τα νηπιαγωγεία; Λες και δεν έφτανε η ανεπίσημη "επιδότηση" της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης (αφού είναι σαφές ότι εκεί κατευθύνονται οι γονείς από την εκπαιδευτική πολιτική), τώρα να "επιδοτήσουμε" και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, σωστά;

«κανένα νήπιο δε θα μείνει εκτός δημόσιων νηπιαγωγείων»
Ε, αν χωρέσουν 4 βάρδιες την ημέρα, κάτι θα γίνει....
 
12/04/2007

56 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Καταγγέλλουν τη Μαριέττα για εμπαιγμό
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Εμπαιγμό από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου καταγγέλλουν 56 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θεμελιώνουν δικαίωμα απόσπασης βάσει του νόμου για πολύ σοβαρούς και τεκμηριωμένους λόγους. «Απ' τις αρχές του χρόνου οι ζωές και οι καριέρες τους βρίσκονται στον αέρα», υποστηρίζουν.

Η Κίνηση Εκπαιδευτικών για την Υπογραφή Αποσπάσεων αναφέρει πως στις 11 Ιανουαρίου το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) αποφάσισε ότι 56 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «θεμελιώνουν το δικαίωμα απόσπασης για πολύ σοβαρούς, τεκμηριωμένους λόγους, καθοριστικούς για τη ζωή τους». Στις 31 Ιανουαρίου οι αποσπάσεις είχαν υπογραφεί από όλους και απ' τον υφυπουργό. Ολοι δηλαδή, έκριναν ότι καλώς έγιναν. Ολοι, εκτός από την υπουργό.

«Επί δυόμισι μήνες μάς κορόιδευαν οι προϊστάμενοι των διαφόρων γραφείων στο υπουργείο και μας ζητούσαν να κάνουμε υπομονή... γιατί όπου να 'ναι θα υπογράψει. Χωρίς καμία σοβαρή εξήγηση, μάλλον σοβαροφανή θα λέγαμε, το υπουργείο έπειτα από δυόμισι μήνες αναμονής, εμπαιγμού, καταρράκωσής μας ηθικής, οικονομικής και ψυχολογικής κι ένα μακρόσυρτο αόριστο "θα", μας είπε "όχι"», καταγγέλλει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

«Πώς θα ζήσουν τα ανήλικα παιδιά μας χωρίς εμάς φέτος; Πώς θα επιβιώσει κάποιος που είναι σοβαρά ασθενής κι αναγκάζεται να ζει χιλιόμετρα μακριά από τη φροντίδα του γιατρού και της οικογένειάς του; Πώς θα κάνει το μεταπτυχιακό του κι ας μιλάει υποκριτικά το υπουργείο περί συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών;» αναρωτιούνται οι 56 διαμαρτυρόμενοι.

«Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αντικαταστάτες δάσκαλοι είναι εντελώς αστήρικτη και αδικαιολόγητη. Ολοι ξέρουμε για τις ρουσφετολογικές (συνήθως υπεράριθμες) αποσπάσεις νεοδιόριστων στα κάθε είδους γραφεία, που γίνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια», καταλήγουν.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 
13/04/2007

Αυξήσεις στα δίδακτρα

Ρεπορτάζ: ΧΑΡ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ


Αυξήσεις - σοκ έως και 50% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων -όπου φοιτούν 94.000 μαθητές- ενέκρινε για τη νέα χρονιά 2007/08 το υπουργείο Ανάπτυξης, υιοθετώντας στο ακέραιο τις «προτάσεις» των σχολαρχών.
Τα νέα δίδακτρα «καίνε» στην κυριολεξία τα «πρωτάκια» που θα πληρώσουν από του χρόνου έως και 800 ευρώ παραπάνω σε σχέση με το ποσό των φετινών διδάκτρων.
Ακριβότερα, όμως, κατά 150-500 ευρώ (κατά μέσο όρο) θα είναι και η επιβάρυνση για κάθε μαθητή στις ενδιάμεσες τάξεις.
Οι εξοργιστικές αυτές αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων οφείλονται στο σύστημα που την τελευταία τριετία εφαρμόζει το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο:
- «Πρωτάκια» (13.000 μαθητές)
Είναι απελευθερωμένα τα δίδακτρα για τις πρώτες τάξεις των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Ετσι την επόμενη σχολική χρονιά τα «πρωτάκια» θα πληρώσουν δίδακτρα αυξημένα έως και 50% (δημοτικό του Εκπαιδευτηρίου «Μαρία Πανταζοπούλου» στην Αττική).
Αλλα εκπαιδευτήρια σε ολόκληρη τη χώρα αυξάνουν τα δίδακτρά τους κατά 2,3%, 3,5%, 8,5%, 9,4%, 10,8%, 12,5%, 35,2%, 21,5%, 42,3% κ.λπ.
Αιτιολογώντας τις συγκεκριμένες ανατιμήσεις των διδάκτρων, το υπουργείο Ανάπτυξης τις αποδίδει κατά περίπτωση: στα πολύ χαμηλά ποσά, στην προσθήκη επιπλέον μαθημάτων στα ελληνικά, στην αύξηση ωρών διδασκαλίας αγγλικής γλώσσας, στην αντικατάσταση παλαιών σχολικών λεωφορείων, στο αυξημένο κατά 5,3% κόστος μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.
Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο επί της Ανάπτυξης υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.
Τα μέσα ποσοστά αυξήσεων στα απελευθερωμένα δίδακτρα των πρώτων τάξεων είναι σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:
Νηπιαγωγεία Αττικής 9,4% και περιφέρειας 7,1%.
Δημοτικά σχολεία Αττικής 10,2%, περιφέρειας 7,1%
Γυμνάσια Αττικής 6,4%, περιφέρειας 5,3%.
«Πάρτι»
«Πάρτι» των σχολαρχών θα πρέπει να θεωρηθούν κυρίως τα νέα δίδακτρα που ανακοινώθηκαν για τις πρώτες τάξεις (νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου) καθώς:
n Διαμορφώνονται ελεύθερα σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και με βάση αυτά θα υπολογίζονται και τα δίδακτρα για τις άλλες τάξεις με βάση τον μαθηματικό τύπο.
Ετσι τη μεθεπόμενη χρονιά θα έχουμε υψηλότερες αυξήσεις στα δίδακτρα σε σχέση με αυτές της περιόδου 2007/08, και γενικά κάθε χρονιά μέχρι να αποφοιτούν τα... «πρωτάκια».
Για όλες τις υπόλοιπες τάξεις (πλην της πρώτης τάξης του νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου), η αύξηση στα δίδακτρα θα είναι αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό και θα φτάνει το 4,6%.
Οι αυξήσεις εδώ προκύπτουν με βάση έναν «μαθηματικό τύπο» στον οποίο έχουν συμφωνήσει το υπουργείο και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια


ΕΘΝΟΣ
 
Εδώ έχω μια ένσταση. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο που ζήτησε αύξηση 50% είχε δίδακτρα 1450 ευρώ και ζητά να πάνε στα 2250 ευρώ. Δηλ. περίπου 3000 και πλέον λιγότερα από αυτά που πληρώνει κανείς στα πολύ καλά ιδιωτικά. Άκουσα τον Χρήστο Κολώνα να το αναφέρει στο Flash. Εδώ δεν μπήκε. Πήρα τηλ. στο Υπουργείο και το επιβεβαίωσα.

Επίσης η αύξηση δικαιολογείται από την επέκταση του προγράμματος εκπαίδευσης και από την -υποχρεωτική- αλλαγή λεωφορείων λόγω αλλαγής προδιαγραφών.

Για τις υπερωρίες των εκπαιδευτικών, την αποζημίωση των ωρομισθίων και τις αποσπάσεις συμφωνώ απολύτως ότι έτσι είναι.
 
15/04/2007

Ιδιωτικά ΑΕΙ απ' το ευρωπαράθυρο
Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΜΠΙΚΑΤΖΙΚ

Οριστικά ανοίγει πλέον, από την ερχόμενη εβδομάδα, ο δρόμος για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών όσων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών λειτουργούν στη χώρα μας και συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με πληφορίες της «Κ.Ε.», η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Ιβ Μποτ, θα είναι αρνητική για τις θέσεις της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι το πρώτο βήμα για τη νόμιμη λειτουργία «ξένων ιδιωτικών ΑΕΙ» από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά. Μια εξέλιξη που καθιστά ανεξέλεγκτη την «παραγωγή πτυχίων» και δείχνει παρωχημένη ακόμη και τη συζήτηση για το άρθρο 16.

Πικρή απόφαση

Ο κ. Μποτ θα ανακοινώσει τις προτάσεις του το πρωί της Πέμπτης, ενώ σύμφωνα με την πάγια πρακτική του Δικαστηρίου, η ολομέλεια των δικαστών θα τις εγκρίνει και θα τις υιοθετήσει χωρίς ουσιώδεις ενστάσεις. Κάτι που αναμένεται να γίνει με την έκδοση της απόφασης μέσα στο επόμενο δίμηνο το πολύ.

Η υπόθεση, άλλωστε, τούς είναι γνωστή και οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στους δικαστές κατά την ακροαματική διαδικασία (18/01/2007), κρίθηκαν ως ανεπαρκείς.

- Αυτή τη φορά, μάλιστα, η Ελλάδα δεν επικαλέστηκε το απαγορευτικό για τη λειτουργία των ΚΕΣ άρθρο 16 εμπρός στον κίνδυνο ενός ναυαγίου παρόμοιου με εκείνο του βασικού μετόχου. Στήριξε κυρίως τα επιχειρήματά της στην «ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης από ιδιωτικές επιχειρήσεις».

- Μια, λοιπόν, πολύχρονη δικαστική διαμάχη που αφορά πάνω από 100.000 σπουδαστές και πτυχιούχους αυτών των εκπαιδευτηρίων φτάνει στο τέλος της και, όπως διαμήνυσαν στελέχη της Κομισιόν στην «Κ.Ε.», δεν πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα ούτε ημέρα ως προθεσμία συμμόρφωσης. Και αμέσως θα επιβληθεί ημερήσιο πρόστιμο. Κάτι που γνωρίζει και το υπουργείο Παιδείας και προετοιμάζεται καταλλήλως!

- Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πρώτο βήμα της κυβέρνησης για να αποφευχθεί το πρόστιμο, θα είναι η άμεση υιοθέτηση της νέας οδηγίας η οποία καθορίζει τις προϋποθέσεις όσων θέλουν να εργαστούν σε άλλη χώρα από εκείνη που σπούδασαν ή δουλεύουν μέχρι σήμερα. Τα προσόντα, δηλαδή, που πρέπει να διαθέτουν για να τους χορηγηθεί η άδεια έναρξης και άσκησης ενός επαγγέλματος.

Το... φίδι έτσι θα το βγάλουν από την τρύπα και πάλι οι Βρυξέλλες, καθώς στο άρθρο 50 της οδηγίας καταγράφονται ρητά οι τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να αναγνωριστεί κάποιος τίτλος ενός ΚΕΣ. Ετσι, αυτόματη θα είναι η αναγνώριση:

Τρεις προϋποθέσεις

- Εάν το ίδρυμα του εξωτερικού πιστοποιεί (με δίπλωμα, πτυχίο κ.λπ.) την εκπαίδευση και την κατάρτιση η οποία παρασχέθηκε από το ΚΕΣ.


- Εάν ο τίτλος εκπαίδευσης που έχει εκδοθεί από το ΚΕΣ είναι ίδιος με εκείνον που θα είχε χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος-μέλος καταγωγής του τίτλου.

- Εάν ο τίτλος εκπαίδευσης που εκδόθηκε προσδίδει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην επικράτεια του κράτους καταγωγής του τίτλου.

- Οι προϋποθέσεις αυτές αναμένεται να αλλάξουν άρδην τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΣ, ευελπιστεί το υπουργείο Παιδείας, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα επαναδιαπραγματευτούν τις συμφωνίες που έχουν κλείσει με ευρωπαϊκά ΑΕΙ (περίπου 20 ΚΕΣ με 40.000 φοιτητές).

Για παράδειγμα, σήμερα, πολλά κοινοτικά ΑΕΙ διαχωρίζουν τα πτυχία που χορηγούν σε φοιτητές που σπούδασαν στην έδρα των ιδρυμάτων, από εκείνα που δίνουν σ' όσους φοίτησαν σε κάποιο συνεργαζόμενο οργανισμό. Συχνά, ακόμα και ο κύκλος σπουδών είναι διαφορετικός και ίσως ζητηθεί η εξέταση της επάρκειας του κατόχου του.

- Στην οδηγία αναφέρεται ρητά επίσης ότι κάθε κράτος πρέπει να ορίσει μία ειδική επιτροπή για το σκοπό αυτό, ενώ ο ενδιαφερόμενος πρέπει να λάβει απάντηση στο αίτημά του μέσα σε ένα μήνα.

Η προθεσμία ενσωμάτωσής της στο εθνικό δίκαιο λήγει στις 28/10/2007 και, εάν συμβεί, θα είναι μία από τις ελάχιστες φορές που θα υιοθετήσουμε μία οδηγία πριν από την... ώρα της! Οπως, όμως, τόνιζαν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.

Η ιστορία άλλωστε έπρεπε να έχει τελειώσει από το 1991, χρονιά που οφείλαμε να μεταφέρουμε στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 89/48 η οποία επέβαλλε «τη γενική υποχρέωση αναγνώρισης των διπλωμάτων που χορηγούνται από τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών-μελών».

Οι κυβερνήσεις έκτοτε απέφυγαν να αντιμετωπίσουν την «απειλή» των ΚΕΣ που διαμόρφωσαν «νομική βάση» για τη λειτουργία τους, και οχυρώθηκαν πίσω από «έωλα επιχειρήματα», όπως τα χαρακτηρίζουν τώρα έμπειροι στα νομικά θέματα δικαστές. Απαγόρευσαν, δηλαδή, όχι μόνο την αναγνώριση των τίτλων αυτών, αλλά και την υποβολή σε δοκιμασία επάρκειας των αποφοίτων.

Καταγγελίες 37 πολιτών

Επειτα, λοιπόν, από καταγγελία 37 ιδιωτών, η Κομισιόν έκρινε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν συμβαδίζει με το κοινοτικό δίκαιο και προσέφυγε στο ΔΕΚ (4/7/2005).

Εκρινε, δηλαδή, ότι «οι τίτλοι που χορηγήθηκαν από αρμόδιες αρχές άλλου κράτους-μέλους στο πλαίσιο σπουδών βάσει συμφωνιών δικαιόχρησης αποτελούν διπλώματα και η Ελλάδα πρέπει να τους αναγνωρίσει».

- Η αναμενόμενη απόφαση δημιουργεί, πέραν των άλλων σοβαρών προβλημάτων, και νέες συνθήκες για όσους εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Κι αυτό επειδή όλοι θα μπορούν πλέον να διεκδικήσουν την ιεραρχική και μισθολογική τους αναβάθμιση λόγω της επαγγελματικής ισοτιμίας των τίτλων σπουδών. Κάτι που σημαίνει, δαπάνη ενός εκατομμυρίου ευρώ στον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά και ενίσχυση από 50 έως 150 ευρώ του μηνιαίου εισοδήματός τους.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/04/2007

 
14/04/2007


Τελεσίγραφο για τα κολέγια
«Καυτή πατάτα» στα χέρια της κυβέρνησης θα αποδειχτεί η αναγνώριση ή μη των πτυχίων των ελληνικών κολεγίων μέσα στο φθινόπωρο, καθώς μέχρι τις 20 Oκτωβρίου η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία 36/2005. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί και η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο οποίο έχει παραπεμφθεί η χώρα μας για τη μη εφαρμογή της οδηγίας 89/48.

Σήμερα επικρατεί σύγχυση με τα κολέγια, δηλαδή τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία διαφημίζουν πάσης φύσεως προγράμματα μπάτσελορ και μάστερ (δηλαδή προπτυχιακά και μεταπτυχιακά), χωρίς να αναγνωρίζονται τα διπλώματα που χορηγούν στους αποφοίτους τους. Είναι χαρακτηριστική τόσο η απουσία ελέγχου, όσο και η μη διαβάθμισή τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τη στιγμή που 15.000 νέοι φοιτούν σε κολέγια συνεργαζόμενα με βρετανικά πανεπιστήμια, αριθμός που αυξάνεται στις 22.000 αν συνυπολογιστούν και τα αμερικανικά.

Πολλές φορές κατά το παρελθόν οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας απέφευγαν συστηματικά να αγγίξουν το πρόβλημα, προβάλλοντας επιχειρήματα όπως ότι τα κολέγια συνιστούν επιχειρήσεις και υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Oμως με την πάροδο των χρόνων η ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος καθίσταται επιτακτικότερη, αφού επανέρχεται στο προσκήνιο είτε με προσφυγές αποφοίτων στη Δικαιοσύνη, είτε με παραπομπές στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη έχει προηγηθεί άλλη μία παραπομπή της Ελλάδας στο τέλος της δεκαετίας του 90 στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο επέβαλε πρόστιμο ύψους 45 δισ. δραχμών, καθώς και 30 εκατ. δραχμών ημερησίως τον Ιούνιο του 2000. Τότε, με την υπουργική απόφαση 165/2000, η κυβέρνηση του ΠΑΣOΚ κατάφερε να αποφύγει το πρόστιμο, ωστόσο δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας στο καθεστώς αναγνώρισης των διπλωμάτων των κολεγίων, ενώ δε μεσολάβησε και καμία παρέμβαση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Καταληκτική ημερομηνία

Σήμερα όμως τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά και πλέον η επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμάται ότι λαμβάνει τη μορφή τελεσίγραφου, αφού μέχρι τις 20 Oκτωβρίου τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να ενσωματώσουν την οδηγία 36/2005 στο εθνικό δίκαιο.

Oπως ανέφερε στον «Α» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, Κωνσταντίνος Τσοτσουμάνος, η συγκεκριμένη οδηγία (άρθρο 50) προβλέπει την άμεση αναγνώριση των πτυχίων όταν πληρούνται οι εξής τρεις προϋποθέσεις:

1 Τα πτυχία είναι πανομοιότυπα με αυτά που εκδίδονται για σπουδαστές που φοιτούν στην έδρα έκδοσης του τίτλου σπουδών.

2 Υπάρχει επίσημη σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων, δηλαδή αυτού που παρέχει την εκπαίδευση και αυτού που εκδίδει τον τίτλο σπουδών.

3 Oι απόφοιτοι έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα που θα είχαν στη χώρα που εκδίδει τον τίτλο σπουδών. «Περιμένουμε η Πολιτεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το κομμάτι της οδηγίας», πρόσθεσε ο κ. Τσοτσουμάνος.

30% αύξηση στις εγγραφές

Oφέλη από την πρόσφατη κρίση στα πανεπιστήμια εκτιμούν ότι θα αποκομίσουν ιδιοκτήτες των κολεγίων, οι οποίοι αναμένουν μέχρι και 30% αύξηση στις εγγραφές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2007-2008.

«Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό νέων που θέλουν σοβαρές σπουδές σε ιδρύματα που λειτουργούν, δεν κλείνουν, προσέχουν το φοιτητή τους. Νέοι που επιθυμούν να σπουδάσουν σε ιδρύματα που θα τους δώσουν υψηλό επίπεδο σπουδών και καλές προοπτικές καριέρας. Σε ιδρύματα που δε φοβούνται τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας και συνδέουν τις σπουδές με τον πραγματικό κόσμο», υποστήριξε ο γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, Γιάννης Βερβερίδης.

Από την άλλη πλευρά, καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων έχουν καυτηριάσει το καθεστώς λειτουργίας των κολεγίων, κάνοντας λόγο για σπουδές χαμηλής ή αμφιβόλου ποιότητας.

Πάντως, ενδεχόμενη αναγνώριση των διπλωμάτων των ελληνικών κολεγίων θα επιφέρει αναστάτωση, καθώς ανοίγει ο δρόμος για δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους να διεκδικήσουν θέσεις στο Δημόσιο, να εγγραφούν σε επιμελητήρια και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα.

5.000 ευρώ το χρόνο

Oι αυξήσεις στα δίδακτρα για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά θα κυμανθούν στο 2,5%-3%, γεγονός που σημαίνει ότι ο σπουδαστής θα κληθεί να πληρώσει περίπου 5.000 ευρώ κατ έτος για να συμμετάσχει στα τετραετή προγράμματα και να φτάσει στη λήψη ενός τίτλου μπάτσελορ. Για τα διετή προγράμματα μάστερ το «πακέτο» των διδάκτρων διαμορφώνεται στα 5.500 ευρώ. Oι πλέον δημοφιλείς τομείς θεωρούνται το Μάρκετινγκ, το Μάνατζμεντ, η Πληροφορική και η Ψυχολογία.



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
 
Αυτό δεν έρχεται. Είναι ήδη εδώ. Εμάς δεν μας αφορά. Αφορά όμως τα αδέλφια μας και τα παιδιά μας. Εμείς ασχολούμαστε με τον παλιό BENQ 8700 και τα MAGNEPAN πόσο πιο χάλια είναι από τα SOUNDLAB. Όμως η επόμενη γενιά μάλλον θα βολεύεται υποχρεωτικά με BLUESKY.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=78080180,85982772,100026292,20502004,4213876