ΒΛΑΣΙΔΗΣ
AVClub Fanatic
Ανεξάρτητα απ' τα νομικά θέματα, που παραβιάστηκαν ή όχι στην Ισπανία υπάρχει ένα καίριο εθνικο-πολιτικό ζήτημα: ο πανικόβλητος τρόπος που αντιμετώπισε το πρόβλημα ο ισπανός πρωθυπουργός δείχνει ότι φοβόταν -γιά να μη πώ ότι ήταν σίγουρος- ότι η κατάληξη του δημοψηφίσματος θα ήταν δυσμενής γιά την ενότητα της Ισπανίας. Και φυσικά αυτό, αν είναι αληθές, γεννά ένα κατ' αρχή ηθικό θέμα : τι δηλαδή; οι καταλανοί κρατιούνται με το ζόρι σαν κομμάτι της Ισπανίας; Είναι αυτό πολιτικά - όχι νομικά - ορθό; Και όταν βρισκόμασταν στη φάση διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας όλοι οι τώρα λαλίστατοι, που κρύβονταν τότε και είχαν βγάλει το σκασμό;
Εχουμε δυο θέματα:
1. Πώς δημιουργούνται τα σύγχρονα κράτη: α) με συναίνεση στην αποχώρηση όπως στην περίπτωση της Σλοβακίας β) διά της βίας π.χ. με πόλεμο όπως στην περίπτωση της Κροατίας κλπ. και γ) σε ιστορικό κενό όπως στην περίπτωση της αποχώρησης κρατών από την τότε υπό διάλυση Σοβιετική Ένωση. Για να συμβεί το α) θα πρέπει να το θέλουν όλοι και να το επιτρέπει το σύνταγμα της χώρας. Αλλιώς ακόμη κι αυτός που θα δεχθεί ως πρωθυπουργός την αποχώρηση των άλλων θα βρεθεί κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Φυσικά το ιδανικό θα είναι να έχει εκφραστεί ο λαός όλης της χώρας, ή έστω ο λαός της περιοχής αλλά με δημοψήφισμα όπως προβλέπεται από το σύνταγμα της χώρας.
2. Οι Καταλανοί κρατούνται με το ζόρι εντός Ισπανίας; Πόθεν προκύπτει αυτό; Προκύπτει από την έκφραση του συνόλου; Όχι.... μέχρι στιγμής είχαμε δυο τοπικά δημοψηφίσματα όπου οι οπαδοί της παραμονής δεν συμμετέχουν διότι τα θεωρούν μη σύννομα, όπως ορίζει το σύνταγμα και όπως ορίζουν και οι ευρωπαικοί θεσμοί. Αν προκηρυχθεί δημοψήφισμα από το ισπανικό κράτος, όπως ορίζουν οι νόμοι, τότε θα δούμε ποιό είναι το ποσοστό όσων θέλουν την παραμονή και όσων θέλουν την απόσχιση. Μην ξεχνούμε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είχε προκηρυχθεί από το UK.
και ένα τρίτο ερώτημα που είναι ακόμη πιο κρίσιμο. Έστω ότι έχουμε τελικά de facto κι όχι de jure αποχώρηση της Καταλωνίας από την Ισπανία. Στη νέα επικράτεια του κράτους της Καταλωνίας το περίπου 50% του πληθυσμού είτε δεν αισθάνονται Καταλωνοί (άλλωστε έχουμε εκατομμύρια Ισπανών που μετανάστευσαν εκεί από την Ανδαλουσία και την Εστρεμαδούρα) είτε είναι Καταλανοί που δεν επιθυμούν την αποχώρηση από το Ισπανικό κράτος. Σε κάποιες περιοχές όπως στη Χιρόνα η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, σε άλλες όμως με κανένα τρόπο. Εκεί οι αντίπαλοι της παραμονής στην Ισπανία, αν το θελήσουν θα έχουν το δικαίωμα να κηρύξουν απόσχιση και ένωση με την Ισπανία ή το δικαίωμα της απόσχισης και της δημιουργίας κράτους θα το έχουν μόνο οι Καταλανοί αυτονομιστές; Ή μήπως αυτό θα θεωρηθεί casus belli από το νέο κράτος της Καταλωνίας;
Μην ξεχνούμε ότι η περίπτωση του Κοσσόβου θεωρήθηκε και πιστοποιήθηκε από τη Διεθνή Κοινότητα ως sui generis κατάσταση δηλαδή μια και μοναδική και δεν θα επαναληφθεί. Διότι αν επαναληφθεί τότε η Διεθνής Κοινότητα θα έπρεπε να αναγνωρίσει το δικαίωμα στους πληθυσμούς της Κριμαίας της απόσχισης από την Ουκρανία το 2014.