Ησυχία στο Δίκτυο: Γιατί το High-End Audio ξεκινάει από το Firewall (και όχι από τα καλώδια)

Ρωτώ, ποιος μπορεί να πει τι Ρούτερ χρειάζεται, πιο είναι το κόστος του Ρούτερ, πόσο είναι το κόστος του προγραμματιστή κλπ;...

Εγώ έκανα τη δουλειά μου με ένα ubiquity cloud gateway ucg ultra.
Αυτή τη στιγμή το βλέπω κάπου στα 105€.

Πιο user friendly από το mikrotik και πιο δυνατό σαν hardware.
Για κάποιον IT να σου το στήσει δεν ξέρω, πρέπει να ψάξεις ή να το παλέψεις με το chatgpt.
Εγώ το έστησα μόνος μου.

Αν το σύστημα δεν κάνει αυτά που αναφέρεις ακόμα και με το Ρούτερ του παρόχου, τότε το σύστημα έχει γενικά προβλήματα..

Ναι, αλλά πως αλλιώς να περιγράψεις τον θόρυβο του δικτύου; 😉

να ...τρομάξω λίγο κόσμο :P

Εγώ προτίμησα τον δρόμο του cli...🤘

Υποεκτίμηση κινδύνου.
Καλύτερα να γράφεις κώδικα στο IOS της Cisco παρά αυτό το πράγμα.

Αφού το πήρα είδα το πρώτο tutorial.
Μισή ώρα για να καταλήξει στο "και τώρα είσαστε συνδεδεμένοι στο Internet" 😂

• Haha
Reactions: mdvq
Υποεκτίμηση κινδύνου.
Καλύτερα να γράφεις κώδικα στο IOS της Cisco παρά αυτό το πράγμα.
Ίσως καλύτερα θα έπρεπε να πεις....
""""Παληκάρια καλύτερα να ασχοληθείτε με dsp και καμμιά δεκαριά sub,παρά με αυτό το πράγμα """
Θα τους τρομαζες πιο πολύ 😄😄

• Haha
Reactions: Tzimisce
Με τη βοήθεια ενός AI, μιλάμε για βία 2-3 ώρες.
Απλά πρέπει να ξέρεις κάποια βασικά πράγματα για να απενεργοποιήσεις το DHCP server από το modem, να στήσεις τα WiFi modules να παίρνουν ip από το καινούργιο router κλπ κλπ.

Από την άλλη, όλο και κάποιον IT μπορεί να αγκαρέψετε.
Οι περισσότεροι αρκούνται σε μπύρες και πίτσες. 😉

Ένα μ@μημένο streamer είπα να αγοράσω για να ακούω λίγο καλύτερα μουσική από το net..

Έφτασα να έχω 3 πλατφόρμες , εργαλεία για στήσιμο δικτύου , έναν σκασμό καλώδια Ethernet και τώρα πρέπει να γίνω και κομπιουτεράς ;;;;

Μήπως να αλλάξω και επάγγελμα 2 χρόνια πριν την σύνταξη ;;;;

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT ή κάποιο άλλο AI για παραμετροποίηση, προτιμήστε τα πληρωμένα πακέτα ή ai με δοκιμαστική περίοδο, αλλιώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πελαγώσετε αναπόφευκτα.

Αποφάσισα να πειραματιστώ με το δίκτυο, κι ας μην είχα τη δυνατότητα για πλήρη απομόνωση ή VLAN στην παρούσα φάση.
Επιστράτευσα ένα παλιό Asus router που καθόταν σε ένα κουτί και το τοποθέτησα μετά το router του παρόχου, αποκλειστικά για το δίκτυο του laptop και του streamer.

Η συνδεσμολογία που ακολούθησα είναι η εξής: Στο router του παρόχου έκλεισα το WiFi και το σύνδεσα ενσύρματα με το Devolo, ώστε να δίνει internet μόνο στο υπόλοιπο σπίτι και να μην συνδέται άμεσα με το δίκτυο των συσκευών ήχου (αν και ip όλοι παίρνουν από το zte του παρόχου).
Ταυτόχρονα, με ένα δεύτερο καλώδιο από το ρούτερ του πάροχου συνέδεσα το Asus.
Εκεί έστησα ένα δεύτερο, ανεξάρτητο WiFi μόνο για το WiiM, το κινητό και το laptop — το οποίο βέβαια συνδέω στο "βασικό" WiFi του σπιτιού περιστασιακά πχ όταν χρειάζεται να εκτυπώσω κάτι.
Τέλος, από το Asus φεύγει ένα καλώδιο που καταλήγει στο Netgear switch όπου συνδέονται ενσύρματα λαπτοπ, wiim και σε λίγο παλιό pc που θα εκτελεί χρέη nas με open media vault λογικά (οχι 24/7 λειτουργία).

Πρακτικά, φρόντισα να μην "τρέχει" τίποτα περιττό πάνω στο Asus, παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να μοιράζει δεδομένα.

Το δίκτυο έγινε ήδη πιο σταθερό, οπότε έμμεσα νομίζω και ηχητικά υπάρχει μια μικρή ωφέλεια.

Μελλοντικά, το επόμενο βήμα είναι να πάω σε router και switch που υποστηρίζουν κανονικά VLAN για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Για την ώρα το budget πήγε σε καλώδια.

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT ή κάποιο άλλο AI για παραμετροποίηση, προτιμήστε τα πληρωμένα πακέτα ή ai με δοκιμαστική περίοδο, αλλιώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πελαγώσετε αναπόφευκτα.

Αποφάσισα να πειραματιστώ με το δίκτυο, κι ας μην είχα τη δυνατότητα για πλήρη απομόνωση ή VLAN στην παρούσα φάση.
Επιστράτευσα ένα παλιό Asus router που καθόταν σε ένα κουτί και το τοποθέτησα μετά το router του παρόχου, αποκλειστικά για το δίκτυο του laptop και του streamer.

Η συνδεσμολογία που ακολούθησα είναι η εξής: Στο router του παρόχου έκλεισα το WiFi και το σύνδεσα ενσύρματα με το Devolo, ώστε να δίνει internet μόνο στο υπόλοιπο σπίτι και να μην συνδέται άμεσα με το δίκτυο των συσκευών ήχου (αν και ip όλοι παίρνουν από το zte του παρόχου).
Ταυτόχρονα, με ένα δεύτερο καλώδιο από το ρούτερ του πάροχου συνέδεσα το Asus.
Εκεί έστησα ένα δεύτερο, ανεξάρτητο WiFi μόνο για το WiiM, το κινητό και το laptop — το οποίο βέβαια συνδέω στο "βασικό" WiFi του σπιτιού περιστασιακά πχ όταν χρειάζεται να εκτυπώσω κάτι.
Τέλος, από το Asus φεύγει ένα καλώδιο που καταλήγει στο Netgear switch όπου συνδέονται ενσύρματα λαπτοπ, wiim και σε λίγο παλιό pc που θα εκτελεί χρέη nas με open media vault λογικά (οχι 24/7 λειτουργία).

Πρακτικά, φρόντισα να μην "τρέχει" τίποτα περιττό πάνω στο Asus, παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να μοιράζει δεδομένα.

Το δίκτυο έγινε ήδη πιο σταθερό, οπότε έμμεσα νομίζω και ηχητικά υπάρχει μια μικρή ωφέλεια.

Μελλοντικά, το επόμενο βήμα είναι να πάω σε router και switch που υποστηρίζουν κανονικά VLAN για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Για την ώρα το budget πήγε σε καλώδια.

Αν σου πω ότι κατάλαβα πολλά, θα σου πω ψέματα... :(

έτσι όπως υποθέτω πως συνδέθηκε το asus (σαν router, με διαφορετικά subnets στις 2 πλευρές προς το router του παρόχου και προς τις μουσικές συσκευές), υπάρχει απομόνωση με το υπόλοιπο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να κάνεις VLANs