Ηθικολογικοί φασισμοί και νεολογισμοί.

Re: Απάντηση: Re: Ηθικολογικοί φασισμοί και νεολογισμοί.

Μπούρδες γράφει.

Άποψή σου...Τουλάχιστον αυτός έχει βάλει αρκετά λιθαράκια στον ταλαίπωρο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό,σε αντίθεση με κάποιους άλλους που ακολουθούν την τακτική της ισοπέδωσης.
Αλλά είναι απλά τα πράγματα..Ότι έχει ο καθένας μέσα του, δίνει..

Αν τώρα δεν βομβάρδιζαν οι Αμερικάνοι την χώρα της για να εκμεταλλευτούν τις φυτείες οπίου,είμαι σίγουρος ότι θα το σκεφτόταν διπλά και τριπλά,να μπει σε αυτή τη διαδικασία..

Εδω ειναι η τεραστια διαφωνια μας.
Τι σε κανει να πιστευεις οτι ενα κοριτσακι στα 12 η 14 εχει πληρη επιγνωση οτι ΔΕΝ ειναι ετοιμη να μεγαλωσει ενα παιδι ?
Η λεξη που μου απαγορευσε ο Χρηστος, περιγραφει τελεια την αδιαφορια/αγνοια των συνεπειων ενος ακαταπαυστου
γεννοβοληματος. Η γυναικα στο Αφγανισταν, ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ να κανει παιδι. Εξωθειται και παρασυρεται απο αδιεξοδα που
ουτε να φανταστουμε δεν αντεχουμε. Αρα, η ΙΔΙΑ γυναικα, με την ιδια χαμηλη μορφωση, με τα ιδια ανυπαρκτα εισοδηματα
σε μια δυτικη χωρα ΔΕΝ θα εκανε 5 και 6 και 7 παιδια. Και δεν θα τα κανε, οχι γιατι βρισκεται σε εμφυλιο με το μητρικο της
φιλτρο αλλα γιατι αντιλαμβανεται οτι δεν ειναι ετοιμη να εξασφαλισει το minimum ασφαλειας και φροντιδας που απαιτει
η υπαρξη καθε παιδιου.

MINIMUM ... (oυτε αμαξια, ουτε 300 τμ σπιτια, ουτε σπουδες στην Οξφορδη).

Ξαναγραφω (μεχρι να εμπεδωθει) > minimum εξασφαλιση για το παιδι σου ειναι : απουσια ενοπλης συρραξης ακριβως εξω απο το
σπιτι σου, καθαρο νερο για να μην παει απο δυσεντερια το παιδι, ενα πιατακι φαγητο καθε δυο μερες (κανονικα, καθε μια μερα)
και .... εμβολια και φαρμακα που καθε παιδι εχει ΑΠΟΛΥΤΗ αναγκη στα εντελως αφιλοξενα περιβαλλοντα καποιων χωρων.
Συμφωνουμε οτι τα παραπανω ειναι minimum ?

Γιατι υπαρχουν και αλλα ( .... η μανα, μετα βιας, να συντηρει δυο παιδια .... και καλπαζει στο εκτο και το εβδομο).
Επειδη μια μανα δεν εχει ακαδημαικη μορφωση, δεν σημαινει οτι δεν αντιλαμβανεται κανεναν κινδυνο και απειλη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μάνο, αυτό με το "κουνέλα" μας προσβάλει όλους.
Μην ξανά αναφερθείς έτσι σε ανθρώπους σε παρακαλώ.
Θα σβήνω τα μηνύματά με τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Χρηστο,
βρες μου μια λεξη που να περιγραφει αυτο που μου απαγορεψες.
Δεν εχω τροπο να ειμαι ακριβης στην περιγραφη μου.

Η γυναικα στο Αφγανισταν, ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ να κανει παιδι. Εξωθειται και παρασυρεται απο αδιεξοδα που
ουτε να φανταστουμε δεν αντεχουμε.

Σου περασε η ιδεα οτι μπορει να επιλεγει να κανει παιδι ? Οτι μπορει και οι φτωχοι να κανουν παιδια , οπως παμφτωχοι ηταν καποτε οι Ελληνες ? Οτι μπορει η προτεραιοτητα να μην ειναι ο...κρατικος προυπολογισμος η το ευρωκοινοβουλιο για αυτη την αποφαση ? : )

Re: Απάντηση: Ηθικολογικοί φασισμοί και νεολογισμοί.

Εγώ, βασικά, ακόμα δεν έχω καταλάβει πως από ένα ποστ του Κώστα, γεννήθηκε όλη αυτή η...οργή από μέρους του Μάνου. Τα ηθικά διλήμματα, αγαπητέ Μάνο, δεν είναι υποχρεωτικά ή ίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν θέλεις να το συζητήσουμε με τα ερωτήματα που έθεσες, οκ...αλλά, από που και ως που όλος αυτός ο θυμός? Κάθε άνθρωπος φέρει την ευθύνη των πράξεων ή παραλείψεών του. Τίποτα καινούργιο σε αυτό. Το τι θα κάνει ο καθένας μπροστά στο όποιο ηθικό/φιλοσοφικό/υποθετικό ερώτημα έχει να κάνει με μια σειρά παραμέτρους και κυρίως με το πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν ''φυτεύεται'' η όποια ευθύνη, ειδικά ηθικού περιεχομένου, στον οποιονδήποτε. Ούτε γεννιούνται ευθύνες από τον όποιον τρίτο. Οπότε, προς τι όλο αυτός ο χαμός?

Ποιος ειναι ο Κωστας ? (γιατι εγω απο τον Underdog ξεκινησα να γραφω).
Οργη ηταν, την στιγμη που ο Underdog ποσταρε την φωτο του μικρου Αφγανου.
Δεν μπορει να παραμενει οργη τρεις μερες τωρα. Ξεφουσκωσε. Αυτονοητο.
Αυτο που παραμενει ειναι η εκπληξη μου για το ποσος κοσμος μου ζητησε να
ντραπω για αυτα που εγραψα. Το νημα ποσταριστηκε επειδη δεν γινοταν να
βολοδερνει μεσα στο νημα της Υφηλιου, ΟΧΙ γιατι ξυπνησα μια μερα και ειπα
"θελω να γινω αντιπαθητικος".

Οσον αφορα τα περι ηθικων διλληματων και ευθυνων.
Αυτο προσπαθησα να ξεκαθαρισω. Αυτος που βλεπει μια φωτογραφια δυστυχιας
δεν ειναι στο ιδιο σακι με αυτον που εκανε το παιδι (η αυτους που εκαναν το παιδι).
Καποιοι ερχονται πρωτοι, καποιοι δευτεροι και καποιοι τριτοι. Ετσι οπως τεθηκε το
θεμα απο τον Underdog (και με διορθωνεται αν επεσα τοσο εξω) παει κατευθειαν
στον Μανο που δεν θελει (ο καλοπερασακιας) να χασει λιγο απο το επιπεδο ζωης του
(το ηδη χαμηλο) και προσπερναει με χαρακτηριστικη ευκολια τους προηγουμενους.
Το ποιοι εκαναν το παιδι, τι εκανε η χωρα τους (η ποια ?) για ενεινο το παιδι και τι ...
ο βαρκαρης που πηρε τα ωραια λεφτουδακια για να τους παρατησει καπου μεσοπελαγα.
ΟΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ .... στην απ'έξω. Εκτος λογαριασμου. Στο απυροβλητο. Λαμπρα :SFGSFGSF:

Ε ... ΟΧΙ ..... δεν παμε κατευθειαν στον Μανο (στον οποιο πολιτη δυτικης χωρας).
ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΑΜΕ. Υπαρχει διαδρομη και υπαρχει και ροη και υπαρχει και υπαιτιοτητα.
Δεν ειναι αυτος ο κοσμος "παρτο και τελειωνε".

Last edited:
Αν το σκέφτονταν οι Παλαιστίνιοι (πχ) να κάνουν παιδιά με τόσους βομβαρδισμούς που έχουν υποστεί,τώρα δεν θα υπήρχαν στον χάρτη...
Το ίδιο και οι Εβραίοι το σαράντα...
Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε; Να στερηθούμε την χαρά της ζωής,επειδή υπάρχουν δίπλα μας τα αιμοσταγή κοράκια;;

το ΠΑΙΔΙ ειναι Ευθυνη ΠΡΩΤΑ και μετα Χαρα.

Και αν καποιος ειναι υπευθυνος αλλα ξαφνικα απολυθει και γινει..ανευθυνος ? Τι προβλεπει τοτε η θεωρια ?

Σπυρο και Rider
το ΠΑΙΔΙ ειναι Ευθυνη ΠΡΩΤΑ και μετα Χαρα.
Οτι και αν γινεται στον κοσμο.

Η ζωή επίσης ευνοεί τους θαρραλέους και όχι τους ευθυνόφοβους...

Αν ήξερε ο αλλος οτι θα παει για τσιγάρα και θα του πέσει το μάρμαρο στο κεφάλι απο ετοιμόρροπη οικοδομή,θα καθόταν σπίτι και θα έβριζε νυχθημερόν τον Αδάμ που δεν έμεινε εργένης..

Γιατι πραγμα μιλαμε ? Για..πολεμο πολιτισμων ? Θα ηττηθει η μεγαλη των Δυτικων σχολη σκεψης και υπευθυνοτητας ? :flipout:

Βασικά όντως, γιατί πράγμα μιλάτε?

Είπα να μπω στη συζήτηση σχετικά αργά και την έχω χάσει τη μπάλα παντελώς.

Τελικά Μάνο ποιός είναι ο αρχικός προβληματισμός και η στάση σου στο θέμα? Με έχετε μπερδέψει.

Τελικά Μάνο ποιός είναι ο αρχικός προβληματισμός και η στάση σου στο θέμα? Με έχετε μπερδέψει.

Ότι πρέπει να γεννούν όσοι είναι μες τα λούσα.. :smash:

Καλά, αυτό προφανώς είναι προσωπική ανασφάλεια.

Και όντας αλτρουιστές έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιες απόψεις και τους ανθρώπους που τις βιώνουν.

Θαναση .... εχοντας φτασει στην 34η σελιδα ... δεν μπορω να σου κανω περιληψη. Κατσε διαβασε.

Μάνο, κάνεις το λάθος (όλοι μας, πολλές φορές) να κρίνεις καταστάσεις με γνώμονα το δικό σου αξιακό μοντέλο και την διαμορφωμένη οπτική, που απορρέει από μια συγκεκριμένη ευρύτερη κουλτούρα ενός ανθρώπου μιας δυτικής κοινωνίας. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν ότι η τεκνοποίηση είναι ευλογία και δεν την συνδέουν με το βιοτικό επίπεδο ή τα υλικά αγαθά. Πιστεύουν ότι έτσι ολοκληρώνονται και καταξιώνονται (και όχι μόνο αυτοί). Η δική σου ορθολογική προσέγγιση όχι μόνο δεν υπάρχει σαν σκέψη τους, αλλά αποτελεί και επικίνδυνη βλάσφημη παρέκκλιση.

Το πρόβλημα των πολυπολιτισμικών (sic) κοινωνιών ήταν και θα είναι η ανοχή στην διαφορετικότητα. Όταν ο ένας αντιμετωπίζει τον άλλο σαν απειλή, λογικό είναι να έχουμε φαινόμενα με τραγικές συνέπειες. Δεν γνωρίζω πως μπορεί να επιτευχθεί η συνύπαρξη, αλλά η απλή εφαρμογή της αγάπης για τον συνάνθρωπο, που άλλωστε υπάρχει σε όλες τις θρησκείες, πιστεύω είναι η λύση των όποιων προβλημάτων. Το διατροφικό πρόβλημα, από την στιγμή που υπάρχει βούληση για την επίλυσή του, είναι το μικρότερο που πρέπει να απασχολεί το πλανήτη, δεδομένων των σύγχρονων εργαλείων και της τεχνολογίας. Η πληθυσμιακή έκρηξη είναι ένα μεγάλο θέμα, αλλά και εδώ η λύση πρέπει να έχει γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το κέρδος...

Καλά, αυτό προφανώς είναι προσωπική ανασφάλεια.

Και όντας αλτρουιστές έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιες απόψεις και τους ανθρώπους που τις βιώνουν.

Προσωπικη ανασφαλεια ειναι, οταν αυριο-μεθαυριο ερθουν 2 γονεις και 6 παιδια (συνολο 8) στο διαμερισμα
κατω η πανω απο σενα ?

Post edit > Συγνωμη, μια οικογενεια μουσουλμανων μεταναστων που πιστευουν στην Σαρια.
Παρελειψα το σημαντικοτερο. Δεν ειναι ολοι οι πολυτεκνοι. απειλη και κινδυνος.

Last edited:
Εδώ ειναι η τεραστια διαφωνια μας.
......

Χρηστο,
βρες μου μια λεξη που να περιγραφει αυτο που μου απαγορεψες.
Δεν εχω τροπο να ειμαι ακριβης στην περιγραφη μου.

H λέξη που χρησιμοποίησες είναι εντελώς απαράδεκτη για να περιγράψει ανθρώπους ολόιδιους με οποιονδήποτε άλλο.
Είναι άδικο να χαρακτηρίζονται έτσι γυναίκες που είναι απίστευτα θύματα των κοινωνιών στις οποίες ζουν.
Απλά δεν έχουν επιλογή. Όπως δεν έχουν επιλογή να πάνε στο σχολείο ή ακόμη χειρότερα επιλογή να πάνε σε νοσοκομείο (όπου υπάρχει) όταν αρρωστήσουν.
Αν ψάξεις λίγο πιο βαθεία το θέμα θα δεις ότι πράγματι οι σύζυγοι τους ή οι αρσενικοί της οικογένειάς τους, τους απαγορεύουν να πάνε σε γιατρό.
Γιατί οι γιατροί είναι μόνο άντρες.
Αυτά τα πιο αθώα θύματα της οικουμένης ολάκερης βρήκαμε να κρίνουμε?
Φταίνε αυτές αν γεννάνε? αν αρρωσταίνουν? αν τις εκτελούνε άμα περπατήσουν στο δρόμο ασυνόδευτες?

Και τέλος πάντων ο υπερπληθυσμός ΔΕΝ προέρχεται από αυτές τις περιοχές για τις οποίες μιλάτε.
Και ούτε είναι το πρόβλημα που παρουσιάζεται πως είναι. Δεν είναι τραγική η κατάσταση, ούτε θα γίνει ποτέ όπως όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν.

Πραγματικά Μάνο πιστεύω ότι και εσύ αδικείσαι χρησιμοποιώντας αυτό τον όρο και κάνοντας κριτική σε αυτές τις γυναίκες.
Είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις αντιληφθεί πόσο άδικο και αδόκιμο είναι.

Εμένα πάντως όπως και πάμπολλους άλλους μας προσβάλλει σε ότι έχουμε μέσα μας ιερό και σαν αξία ζωής.

Αν είναι διατεθιμένοι να τηρήσουν κάποιο επίπεδο ησυχίας και δε με βάλουν σε έξοδα (νέοι ενισχυτές - μεγαλύτερα ηχεία κλπ)...

Εσύ με αυτό τι πρόβλημα έχεις?

Οτι θα κάνουν φασαρία?