Jean Hiraga's class A amplifier

Εγώ σου είχα ζητήσει την φώτο φίλε geovar, σε ευχαριστώ και πάλι!
Μην ανησυχείς για τα BOSE 901 σήμερα λόγω ημέρας έχουν μεταμφιεστεί σε RockPort :-p
Ααααλλος ήχος!!!
Χρόνια πολλά και καλή σαρακοστή :-)

Απάντηση: Re: Jean Hiraga's class A amplifier

Ντίνο μαζί σου.
Και γι αυτά που συμφωνούμε και γι αυτά που διαφωνούμε.
Στο κάτω κάτω αν συμφωνούσαμε σε όλα, θα ήταν πολύ βαρετά.
Εύχομαι πάντα καλή διάθεση.

Για πες μας ρε Βασίλη πού συμφωνείς και πού διαφωνείς με το Ντίνο? Γιατί το : " Ντίνο μαζί σου.Και γι αυτά που συμφωνούμε και γι αυτά που διαφωνούμε" δεν μου λέει κάτι.
Εγώ ξέρω πού συμφωνώ,για πες κ'εσύ!

ΥΓ. Ντίνο γνωρίζεις,νομίζω,πόσο σέβομαι εσένα και και τον θεσμικό ρόλο σου αλλά .....

Εγώ σου είχα ζητήσει την φώτο φίλε geovar, σε ευχαριστώ και πάλι!
Μην ανησυχείς για τα BOSE 901 σήμερα λόγω ημέρας έχουν μεταμφιεστεί σε RockPort :-p
Ααααλλος ήχος!!!
Χρόνια πολλά και καλή σαρακοστή :-)

Τιιιιι? Μασκάρεψες τα 901 σε Ροκπορτ? Πως έγινε αυτό ρε φίλε? Μιράκολο. Για πες!

Για πες μας ρε Βασίλη πού συμφωνείς και πού διαφωνείς με το Ντίνο? Γιατί το : " Ντίνο μαζί σου.Και γι αυτά που συμφωνούμε και γι αυτά που διαφωνούμε" δεν μου λέει κάτι.
Εγώ ξέρω πού συμφωνώ,για πες κ'εσύ!

ΥΓ. Ντίνο γνωρίζεις,νομίζω,πόσο σέβομαι εσένα και και τον θεσμικό ρόλο σου αλλά .....

Ο Ντίνος νομίζω κατάλαβε τι ήθελα να πω, αν δεν κατάλαβες εσύ, δεν μπορώ να κάνω κάτι.

Ο Ντίνος νομίζω κατάλαβε τι ήθελα να πω, αν δεν κατάλαβες εσύ, δεν μπορώ να κάνω κάτι.

Δεν ξέρω τι ΝΟΜΙΖΕΙΣ πως κατάλαβε ο Ντίνος, ρώτα τον. Σε μένα,που καλοπροαίρετα προσπάθησα (όσο) να βοηθήσω, μπορείς να μου πεις που συμφωνείς/διαφωνείς με το Ντίνο?

Δεν ξέρω τι ΝΟΜΙΖΕΙΣ πως κατάλαβε ο Ντίνος, ρώτα τον. Σε μένα,που καλοπροαίρετα προσπάθησα (όσο) να βοηθήσω, μπορείς να μου πεις που συμφωνείς/διαφωνείς με το Ντίνο?

Κατ' αρχήν πραγματικά θέλω να σε ευχαριστήσω που μπήκες στον κόπο και άνοιξες τον ενισχυτή σου για να δούμε το εσωτερικό του. Μάθαμε πολλά από αυτό που είδαμε.
Κατά δεύτερον να σου πω που συμφωνούμε και με σένα και με τον Ντίνο και όλους εδώ μέσα.
Να είμαστε καλά και να μπορούμε να απολαμβανουμε τις μουσικές που μάς αρέσουν χωρίς να χαλάμε την διάθεσή μας,εξ άλλου στο ίδιο κιαζάνι βράζουμε όλοι.
Είναι κρίμα να τσακωνόμαστε για το αν μας αρέσει να μετράμε ή όχι, ή αν μας αρέσει να κολλάμε στον αέρα ή στην πλακέτα, η αν μας αρέσει να γωνιάζουμε τα καλώδια ή όχι.
Η ουσία μετράει που είναι η αναπαραγωγή της μουσικής όπως μας αρέσει, το μέσον είναι δευτερεύον.
Καλή σαρακοστή.

Καλημέρα σας και καλή σαρακοστή.

Σίγουρα ο δρόμος μας είναι να ακούσουμε τη μουσική μας και ο ειδικότερος δρόμος να την ακούσουμε με δική μας ολοκλήρωση.
Έλα μου όμως που βρισκόμαστε σε τεχνική ενότητα και όχι σε ενότητα κριτικής μουσικόφιλων;
Η τεχνική ενότητα, πάντα έχει τεχνικές αρχές και πρακτικές. 'Οχι τα πάντα ως αξιώματα, αλλά οφείλει να έχει γιατί διαφορετικά, φεύγει σε κάτι το αφηρημένο και εύκολα παρεξηγημένο.

Η προσωπική μου άποψη είναι η εξής.
Εντάξει παρουσιάσατε μια κατασκευή που ξεφεύγει από το σύνηθες της σωστής κατασκευής, υπήρξαν κάποιες ενστάσεις από διάφορα μέλη είτε με κόσμιο είτε με κάπως "άγαρμπο" χαρακτήρα, η λογομαχία ήταν ίσως αναμενόμενη και όπου χρειάστηκε έγινε η πυρόσβεση.
Εδώ όμως το πράγμα ξεφεύγει και πηγαίνουμε σε άλλα δρώμενα, που εμένα προσωπικά με αναστατώνουν.

Αφενός, δεν μπαίνετε καλά μου παιδιά - ως νεοεισερχόμενα μέλη - σε ένα χώρο και το κάνετε "γης μαδιάμ" και εγκαλείτε παλιότερα μέλη προς συμμόρφωση, είναι σαφώς αγενές και ίσως δηλώνει και πρόθεση.
Αφετέρου, δεν με απασχολεί εάν πιστεύετε ή όχι στις μετρήσεις, έχετε κάθε δικαίωμα προς αυτό, αλλά δεν μπορείτε να τις απαξιώνετε σε ένα τεχνικό φόρουμ, όταν το ίδιο το audio engineering αφιερώνει ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαιά του στο πως και το γιατί.

Ο Ντίνος είναι τρομερός γνώστης του αντικειμένου και ως πάντα ηπιότερος υμών, το έθεσε πολύ κόσμια.
Ο Salas σας το είπε αρκετά στρογγυλεμένα, ποτέ στις μετρήσεις ενός καταξιωμένου σχεδίου δεν πας να ανακαλύψεις το σχέδιο, μετράς για να δεις πόσο κοντά έφθασες και δεν έχεις αστοχία.
Ο Saganakis εδώ και αρκετό καιρό, κόσμια ρωτάει πως θα κάνει θερμική αντιστάθμιση ο ενισχυτής σε διάφορετικές περιβαλλοντικές θερμοκρασιακές διαφορές, αλλά συγκεκριμένη τεχνική απάντηση δεν έχει πάρει.

Και ενώ ο φίλτατος Saitis, αναφέρει αρχικά ότι έκανε σαφώς κάποιες μετρήσεις, κυρίως επιλογής και ματσαρίσματος, εντούτοις μας δηλώνεστε ως φανατικοί θιασώτες των μη μετρήσεων.
Θα ήταν προτιμότερο να αναφέρατε, ότι η κατασκευή ελέγχθηκε με τον τυπικό τρόπο (dc-offset, στάθμη καναλιών, ταλάντωση) γιατί δεν υπάρχει ο σχετικός εξοπλισμός και να τελείωνε εκεί το θέμα της κατασκευής.

Διαφορετικά προκαλείτε και να γνωρίζετε ότι εάν αυτό συνεχιστεί θα έχει συνέπειες.

Την καλημέρα μου και πάλι και σκεφτείτε πολιτισμένα και όχι αγανακτισμένα.

Η κατασκευη εγινε "φιλικα" η επι πληρωμη? Αυτη ή διευκρινήση θα εξηγησει πολλα...Φυσικα εαν θελετε απαντατε...

Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο σύντομα μπορώ, γιατί δεν έχω πολύ ώρα στην διάθεση μου αυτή τη στιγμή.
Η κατασκευή έγινε φιλικά, χωρίς πληρωμή και επειδή ακριβώς μου άρεσε το αποτέλεσμα, γι αυτό μπήκα στην διαδικασία να κάνω την παρουσίαση.
Επίσης να σας πω ότι υπάρχει εξοπλισμένο εργαστήριο και μπορούν να γίνουν ολες οι μετρήσεις με παλμογράφο.
Επίσης νομίζω ότι σχετικά με θερμική σύζευξη έχω απαντήσει σε προηγούμενο ποστ, (και είχα σκοπό να απαντήσω πάλι, αφού πρώτα ηρεμουσε η κατάσταση) εκτός και αν ο saganakis ρωτάει κάτι άλλο και εγώ δεν έχω καταλάβει καλά.
Δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανένα να μην κάνει μετρήσεις, απλά προσπαθούμε να πούμε ότι για εμάς οι μετρήσεις δεν είναι απαραίτητες εφόσον έχουν ελεγχθεί όλα όπως περιγράφηκε παραπάνω.
Ίσως ήταν δικό μου το λάθος που δεν σας ανέφερα για τις μετρήσεις αυτές, απλά είχα επικεντρωθεί περισσότερο στις μετρήσεις απόκρισης συχνότητας και γενικά στις μετρήσεις που μας επιβεβαιώνουν ότι όλα πάνε καλά, που συνεχίζω να επιμένω ότι δεν είναι απαραίτητες, χωρίς επαναλαμβάνω να προσπαθώ να πείσω κανένα να συμφωνήσει μαζί μου.
Επίσης εγώ τουλάχιστον δεν είμαι νεοεισερχόμενο μέλος, αφού είμαι στο φόρουμ από το 2006.

Κάτι άλλο που ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι ότι ΔΕΝ αναλαμβάνουμε να φτιάξουμε καμία κατασκευή ούτε με πληρωμή ούτε χωρίς.
Μπορούμε να δώσουμε μόνο συμβουλές, αν ενδιαφέρεται κάποιος.

Φιλε εκει ειναι το ολο θεμα... πως μπορεις να δωσεις συμβουλη σε καποιον? με ποια "σταθερα"? Που μπορεις να "πατησεις"και να εξηγησεις κατι? Οταν καποιος δεν στοιχειοθετει καπως την αποψη του, και απλα η απαντηση ειναι "Ετσι μ αρεσει", ειναι μεν σεβαστη αποψη αλλα απο την αλλη αν πας να δωσεις συμβουλη, ειναι λιγο τσαρλατανικο δεν νομιζεις?...

Η ολη φαση ξερεις τι μου θυμιζει? Οταν ημουνα και γω κολλημενος πιτσιρικαραιος, καθομασταν και διαβαζαμε το περιοδικο High Tec , τον Ηχο κτλ, και αν μας ακουγες , ωρε μανα μου..αποψεις απολυτες ολοι μας ειχαμε.. και ειμασταν και σιγουροι για οτι λεγαμε. και αναθεμα αμα ξεραμε τιποτα.. .

Μου θυμιζει και λιγο φαση "Στεφανακης"... Αμα θες ψαξε στο youtube τι ενοω...

Κάτι άλλο που ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι ότι ΔΕΝ αναλαμβάνουμε να φτιάξουμε καμία κατασκευή ούτε με πληρωμή ούτε χωρίς.

Εγώ θα ήθελα συμβουλή βελτίωσης του δικού μου (Original) Hiraga. Έτσι κι'αλλιώς έχω δύο,αναμένω συμβουλές. Το σχέδιο είναι το "Μαμά" που υποθέτω το έχεις

Εγώ θα ήθελα συμβουλή βελτίωσης του δικού μου (Original) Hiraga. Έτσι κι'αλλιώς έχω δύο,αναμένω συμβουλές. Το σχέδιο είναι το "Μαμά" που υποθέτω το έχεις
Ωραία λοιπόν, ξεκίνα να διαβάσεις προσεκτικά αυτά που έχουμε γράψει από την αρχή του νήματος.
Αν αποφασίσεις να ρισκάρεις και να ξεκινήσεις, ακολούθησε ένα ένα τα βήματα που αναλυτικά περιγράφουμε.
Αν παρ όλα αυτά δυσκολευτείς κάπου, εδώ είμαστε.

Ωραία λοιπόν, ξεκίνα να διαβάσεις προσεκτικά αυτά που έχουμε γράψει από την αρχή του νήματος.
Αν αποφασίσεις να ρισκάρεις και να ξεκινήσεις, ακολούθησε ένα ένα τα βήματα που αναλυτικά περιγράφουμε.
Αν παρ όλα αυτά δυσκολευτείς κάπου, εδώ είμαστε.

Νόμιζα μπορούσες να μου δώσεις συμβουλές,λόγω ενδελεχούς μελέτης σας του αυθεντικού σχεδίου, να βελτιώσω όχι να φτιάξω εξ'αρχής κάτι σαν το δικό σας.

Χαίρομαι που βλέπω μια ύφεση στο ύφος και τη γραφή.

Όσο αφορά τα δύο θέματα που μας ταλανίζουν θα ήθελα να τοποθετηθώ με νηφαλιότητα
και με όση εμπειρία είχα αθροίσει τα χρόνια που ασχολούμουν περισσότερο εντατικά με τις κατασκευές.

Πρώτο θέμα αφορά την κατασκευή σημείο - σημείο (p2p) και
δεύτερο στη χρήση των απλών οργάνων.

Όσο αφορά το πρώτο κομμάτι θα ήθελαν να επισημάνω πως και οι δύο τρόποι κατασκευής είναι αποδεκτοί, τόσο στην DIY όσο και σε επαγγελματικές κατασκευές (των ερευνητικών συμπεριλαμβανομένων) εφ’ όσον ξέρουμε τα όρια τους.
Το κύριο όριο, ειδικά για το forum και τη κατηγορία του DIY, εντοπίζεται στην ασφάλεια της p2p κατασκευής.
Προσωπικά δεν θα επέτρεπα την οποιαδήποτε δημοσίευση και παρότρυνση για κατασκευές p2p στη περιοχή της χρήσης υψηλής τάσης,
που είναι δυνητικά θανατηφόρα. Αν χρειαστεί τότε είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε ειδικούς τεχνικούς (και αυτοί πολλές φορές χρησιμοποιούν p2p αλλά με σωστά καλώδια, κόσσες, κλέμες, ασφάλειες, κτλ και με ειδικές στερεώσεις των αγωγών, διότι γνωρίζουν ότι το δίκτυο δεν είναι παιχνίδι).
Όσο αφορά τις χαμηλές τάσεις η χρήση p2p προϋποθέτει σίγουρα ένα απλό κύκλωμα ώστε να υπάρχει η ευκολία τόσο της κατασκευής,
όσο και του εντοπισμού των προβλημάτων.
Η κατασκευή p2p είναι φαινομενικά ευκολότερη στο DIY διότι δεν απαιτεί πλακέτα και θεωρητικά μπορεί να αντέξει μεγάλα ρεύματα για τα οποία θα χρειάζονται ειδικές παλέτες.
Από την άλλη η p2p είναι ευάλωτη σε μεταβολές των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών από τυχαίους παράγοντες (π.χ μια μετακίνηση ενός αγωγού στο ευαίσθητο κύκλωμα της ανάδρασης ή της διαφορικής βαθμίδας) που μπορεί να οδηγήσει σε ταλάντωση ή σε δραματική μεταβολή του εύρους του ενισχυτή. Και αυτό μπορεί να συμβεί τυχαία ακόμα κα χωρίς της παρέμβαση του χρήστη (π.χ από μια διαστολή, από μια μηχανική ταλάντωση κτλ).
Με τη πλακέτα τα περιθώρια αυτά είναι περιορισμένα (όχι ότι δεν μπορούν να συμβούν) διότι υπάρχουν προδιαγραφές για τη θερμική καταπόνηση ή για τις χωρητικότητες, αλλά και εκεί γίνονται πολλά πειράματα που έχουν κόπο και κόστος.
Σε πολύπλοκα κυκλώματα η χρήση πλακέτας είναι μονόδρομος.

Όσο αφορά τη χρήση οργάνων θα είμαι σύντομος.
Όσα χρόνια τα χρησιμοποιώ δε μπόρεσα ποτέ να συναρτήσω την μέτρηση με την ακουστική απόλαυση.
Η μέτρηση είναι ένα αντικειμενικό γεγονός που σκοπό έχει την γνώση πως βασικά πράγματα λειτουργίας ενός κυκλώματος είναι σωστά.
Η μέτρηση αρχίζει και σταματά για μένα στην βασική τεκμηρίωση της γραμμικής και μη γραμμικής παραμόρφωσης και του θορύβου.
Η ταλάντωση, η θερμική αστάθεια, κτλ είναι απλά απαράδεκτες δυσλειτουργίες και οφείλουμε να τις διαπιστώνουμε.
Μη σας διαφεύγει το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε μετρήσεις για τo συχνό έλεγχο γνωστών και καταξιωμένων μηχανημάτων
ώστε να είναι εντός προδιαγραφών (ξέρει ο κ. Γιώργος - geovar), ποσό μάλλον για μηχανήματα που όσο τα φτιάχνουμε
είναι ακόμα άγνωστες ποσότητες για να μην αναφερθώ στην εξέλιξη μιας καινούργιας σχεδίασης που είναι Tabula Rasa.

Τέλος αν θα μου επιτρέπατε να σας πως ποια είναι κατά τη γνώμη μου τα βασικά όργανα, θα τα συνόψιζα
σε ένα με δύο πολύμετρα με RMS μέτρηση και εύρος τουλάχιστον έως το 20KHz, μια γεννήτρια ημιτόνου και τετραγώνου,
ένας παλμογράφος, και γιατί όχι ένας αναλυτής φάσματος (είναι ιδιαίτερα προσιτός για το ακουστικό φάσμα με την χρήση
μιας σύγχρονης κάρτας ήχου, ενώ σταδιακά εμφανίζονται και συσκευές που ενώ παραμένουν σχετικά ακριβές δεν έχουν καμία σχέση όσο αφορά τη τιμή με τα θηρία, ενώ ελάχιστα υπολείπονται στις δυνατότητες, τουλάχιστον για τις απαιτήσεις μας.
Για χώρο μας υπόδειγμα είναι ο Μανόλης (Lemon) για το πώς σιγά - σιγά και μεθοδικά έφτιαξε ένα εξαιρετικό εξοπλισμό
(όχι χωρίς θυσίες) που του έχει δώσει και ευχαρίστηση και μπελάδες και σίγουρα πολύ γνώση.
Αν παρακολουθήσετε τα βήματά του θα έχετε κάτι ανάλογο στο πάγκο σας που πιστέψτε με, θα μείνει.

Μετά από μερικούς μήνες λειτουργίας του ενισχυτή, νομίζω ότι ήρθε η ώρα για τον επίλογο.
Είναι ο κύριος ενισχυτής στο σύστημά μου.
Το χαρακτηριστικό του, που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι μπορώ να ακούω μουσική για αρκετές ώρες σε μεγάλη ένταση, χωρίς να με κουράζει.
Κι επειδή δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει το πως παίζει ένα σύστημα, αν κάποιος βρεθεί κατά νότια Κρήτη, νομό Ηρακλείου, Μεσαρά, Τυμπάκι και έχει όρεξη για να ακούσουμε μουσική, ας στείλει πμ.
Θα χαρώ να κεράσω καφεδάκι, ρακή, ότι υπάρχει, να τα πούμε κι από κοντά.
Ευχαριστώ όλους σας.