Jumbo Frames και ρυθμίσεις δικτύου

tortish

New member
18 October 2007
82
Καλημερα και Καλη Χρονια.

Εχω ενα MED1000X3D - αγορασμενο περσυ τον Μαρτιο. Με εσωτερικο δισκο και καποιους δισκους στο δικτυο παιζει μια χαρα.
Αποφασισα να αγορασω NAS (Drobo N) πριν απο καποιους μηνες και απο τοτε το MED κολλαει στη διαρκεια ταινιας (streaming NAS) και επανερχετε μονο του μετα απο 2-3 δευτερα.
Το δικτυο ειναι 1000 και πεφτουν πανω σε ενα Linksys 8-Port Gigabit Ethernet Switch (αγορασμενο πριν καμια εβδομαδα μιας και υποπτευομουν το παλιο μου switch). Το προβλημα παραμενει αλλα δεν το κανει παντα. Ειναι βεβαια ενοχλητικο πολυ και μετα απο ψαξιμο αλλαξα και καποιες ρυθμησεις στο MED (NFS) αλλα και παλι τιποτα. Στο DROBO εχω ενεργοποιησει MTU στα 1501.

Γενικα το δικτυο παει σφαιρα μιας και εχω βαλει νεα καλωδια CAT6 παντου.

Οποια γνωμη παρακαλω ευπροσδεκτη!

Φιλικα,
Γ

Last edited:
Re: Απάντηση: Mede8er MED600X3D

Γιατί έβαλες MTU 1501; Χρησιμοποιείς Jumbo frames στο δίκτυό σου; Αν όντως χρησιμοποιείς Jumbo frames πρέπει όλο το δίκτυό σου να χρησιμοποιεί το ίδιο MTU αλλιώς θα δημιουργούνται προβλήματα που μεταφράζονται σε καθυστερήσεις.

Θα σου πρότεινα MTU 1500 και να δεις τι γίνεται.

Αν θέλεις να δεις τι MTU χρησιμοποιείται στο δίκτυό σου πήγαινε σε έναν υπολογιστή και γράψε
Code:
ifconfig
(στα windows είναι
Code:
netsh interface ip show interface
)

κατά 99.99% το MTU σου θα είναι 1500.

Last edited:
Re: Απάντηση: Mede8er MED600X3D

1500 ειναι... το MTU το ανεβασα μονο στο NAS μου μιας και μου εκανε κολπα, αλλα ποτε δεν το ειχα βαλει 1500. Θα το δοκιμασω και θα δω.
Σε ευχαριστω πολυ!

Απάντηση: Mede8er MED600X3D

εγώ υποπτεύομαι το switch

στο med έχεις ορίσει το NFS με UDP & rsize=32768,wsize=32768;

στο drobo το NFS με UDP read/write είναι στα 32768;

από το med, όταν είσαι στο media library --> NFS και βλέπεις τους κοινόχρηστους φακέλους, πάνω στο φάκελο με το f1 βλέπεις διάφορες πληροφορίες π.χ. protocol UPD, rsize, wsize etc
αν δε είναι το f1 τότε κάποιο από τα άλλα f κουμπιά

Το MTU να το βάλεις στις 9000, σε όλα σου τα μηχανήματα. Να ενεργοποιήσεις jumbo frames παντού.

Re: Mede8er MED600X3D

Γιατί;

Δεν υποστηρίζουν όλες οι συσκευές τόσο μεγάλο MTU. Το max mtu το αναφέρει ο κατασκευαστής. Αν ενεργοποιήσεις Jumbo frames και μία συσκευή που δεν υποστηρίζει Jumbo frames ή ακόμα και να υποστηρίζει, δεν υποστηρίζει 9000 MTU το δίκτυο θα γίνεται πιο αργό και από την Ελληνική δικαιοσύνη κάθε φορά που θα συνδέεται αυτή η συσκευή. πχ... ένα smartphone αν συνδεθεί, ξέχνα το δίκτυο!

Last edited:

Τα jumbo frames αφορούν αποκλειστικά το ενσύρματο δίκτυο, και όλες οι σύγχρονες συσκευές υποστηρίζουν 9000 MTU.

Θα πρέπει να το ξέρει και το δίκτυο. Φυσικά αν έχεις δίκτυο με jumbo frames enabled θα πρέπει και οι ασύρματες συσκευές να το υποστηρίζουν. Και υπάρχουν κάποιες μάλιστα που το υποστηρίζουν. Λίγες και ακριβές. Αλλά υπάρχουν.

Τα jumbo frames είναι αυτό που λέμε "special configuration". Είναι μια χρήσιμη τεχολογία που βελτιώνει τις ταχύτητες ειδικά σε corporate περιβάλλοντα με ανάγκες μεταφοράς τύπου backups και τέτοια. Δεν προτείνεται σε οικιακά περιβάλλοντα γιατί όταν συνδέονται συσκευές με διαφορετικό MTU, ότι frame λαμβάνουν πάνω από το υποστηριζόμενό τους το κατακερματίζουν.

Μίλησα για το smartphone γιατί είχε γίνει σάλος με το ios 4.κάτι που για κάποιο λόγο έκανε το mtu του iphone λιγότερο από 1500, και όταν συνδέονταν σε δίκτυα αυτά κατέρρεαν. Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσεις το ενσύρματο και το ασύρματο δίκτυο έτσι ώστε να χρησιμοποιούν διαφορετικό MTU αλλά χρειάζεσαι δυνατό router (layer 3) που να αναλαμβάνει την μετατροπή των frames ώστε να μην κατακερματίζονται. Εκτός του ότι πρέπει να μπορεί να το κάνει αυτό το router σου, θα πρέπει να ορίσεις και τα IPs έτσι ώστε να ανήκουν οι συσκευές σε διαφορετικά IP subnets.

Τώρα το frame fragmentation δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Το δίκτυο πάλι δουλεύει. Αλλά και πιο αργά, και υπάρχει περίπτωση για μεγάλα κολλήματα. Μάλιστα αν αποσυνδεθούν οι συσκευές με διαφορετικό MTU θα πηγαίνει σφαίρα. Το θέμα είναι ότι και με το default MTU πάλι σφαίρα θα πηγαίνει. Το πολύ πολύ κανένα backup στην time machine (όχι της apple. Της Lacie που υποστηρίζει Jumbo frames. Της apple δεν το υποστηρίζει!!! ;)) να έχει αισθητή διαφορά. Αλλά όχι και τίποτα που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Μην ξεχνάς ότι μεγαλύτερα frames σημαίνει και μεγαλύτερες πιθανότητες σφάλματος από μέτρια καλωδίωση. Τα jumbo frames συγχωρούν λιγότερα πράγματα.

Γιατί να το κάνεις αυτό;

(fragmentation αν σας αρέσει στα αγγλικά). Ένα δίκτυο που θα αντιμετωπίζει με διαφορετικό MTU το ενσύρματο και το ασύρματο δίκτυο

Τα jumbo frames δεν είναι ειδική ρύθμιση, μεταφέρουν μεγάλους όγκους δεδομένων με μικρότερο overhead. Κερδίζεις διπλά, επειδή μεταφέρεις και πολλά δεδομένα ανά πακέτο, και λιγότερα πακέτα (οπότε η cpu του switch είναι ελεύθερη να διαχειριστεί και άλλα πράγματα). Σε συσκευές που θες επικοινωνία με μεγάλους όγκους δεδομένων (π.χ. το med & το nas), το jumbo frame είναι απαραίτητο. Η δική μου πρόταση (και φυσικά έτσι έχω το δικό μου δίκτυο) είναι *όλες* οι συσκευές να έχουν jumbo frames ενεργοποιημένα στο 9000, στις ενσύρματες κάρτες δικτύου. Η μόνη εξαίρεση είναι οι παιχνιδοκονσόλες, που το MTU δεν πρέπει να ξεπερνά το 1492 (και να μην είναι 1500).
Η τιμή 1500 για το MTU δεν έχει καμία λογική. Δεν χρειάζονται ειδικά ρούτερ για να χειριστούν την μετατροπή των πακέτων, όλα το κάνουν, και δεν χρειάζονται subnets.

Δεν είπα ότι τα jumbo frames ΕΙΝΑΙ ειδική ρύθμιση. Ένα δίκτυο που λειτουγεί με jumbo frames είναι special δίκτυο γιατί κάθε συσκευή που συνδέεται σ'αυτό πρέπει να ρυθμιστεί κατάλληλα.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς για τις παιχνιδοκονσόλες. Γιατί ειδικά οι παιχνιδοκονσόλες να έχουν τέτοιο πρόβλημα; Το MTU 1492 ήταν στην αρχή το μέγεθος της ωφέλιμης πληροφορίας που μεταφέρονταν ανα πακέτο όταν πρωτοεισάχθηκε το Ethernet 2. Εδώ και 30 χρόνια και βάλε έχει αυτό το πρωτόκολλο. Φυσικά και τότε το μέγεθος MTU ήταν 1500 απλά χρειάζονταν και ένα extra header μεγέθους 8 bytes και γι αυτό το 1492. Με τα χρόνια αυτό έφυγε και το MTU έγινε πάλι 1500. Το 1500 έχει την εξής λογική: Το Ethernet 2 protocol (99% των δικτύων σήμερα ίσως και παραπάνω) έχει MTU 1500. Το ορίζει το πρωτόκολλο. Τώρα πως γίνεται αυτό να κάνει την τιμή 1500 να μην έχει καμιά λογική;

Τώρα επειδή ακριβώς αυτά είναι τα δεδομένα, οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) υπολογιστές της αγοράς που θα συνδεθούν με ένα δίκτυο (πχ ένα laptop) έχουν default MTU 1500. Το special της όλης υπόθεσης είναι ότι πρέπει να ρυθμίσεις το laptop για να επικοινωνεί σωστά με το δίκτυο.

Το μη special είναι ότι αν στο δίκτυό σου όλες οι συσκευές έχουν το default MTU (1500), καμία δεν χρειάζεται ρύθμιση.

Το Ethernet πάντως έχει default MTU 1500 και νομίζω ότι θα μας διώξουν από το topic έτσι που πάμε.

Αν δεν με πιστεύεις πάντως μπορείς να τα διασταυρώσεις αυτά που σου λέω. Τα περισσότερα από αυτά που σου λέω ούτε που θυμάμαι που τα έμαθα, οπότε για να σου δώσω links αυτή την στιγμή πρέπει να κάτσω να τα ψάξω κι εγώ. Δεν "νομίζω" πάντως. Αυτή είναι η βασική θεωρία των PPP δικτύων και κυρίως του δημοφιλέστερου Ethernet 2.

PS: θα ήθελα να μου πεις για ποιά παιχνιδοκονσόλα μιλάς που θέλει MTU 1492. Αλλά να ξέρεις ότι υπάρχουν συσκευές που έχουν επιλογή (όχι manual setting) MTU 1492 αλλά "διαβάζουν" 1500 bytes. Ειναι κατάλοιπο από αυτό που σου είπα με τα 8 bytes του παρελθόντος. Οπότε μήπως μιλάμε για κάτι τέτοιο. Θα μου φανεί πολύ περίεργο μια συσκευή για χρήση από ευρύ κοινό να έχει παραξενιές τύπου MTU.

Δεν με αφήνει να κάνω edit. Αν το βλέπει κάποιος admin ας το κολλήσει στο προηγούμενο post μου.

Οι σημερινές συσκευές δεν έχουν κανένα θέμα με το MTU, θα δουλέψουν ότι τιμή και να βάλεις μέχρι τις 9000. Καμιά συσκευή δεν απαιτεί τίποτα.
Για να βάλεις κάποια άλλη τιμή στο MTU, σημαίνει ότι ζητάς να βελτιστοποιήσεις κάτι. Στο τοπικό σου δίκτυο (που το θεωρώ gigabit) και στο συγκεκριμένο νήμα, μια βασική ανάγκη είναι αναπαραγωγή πολυμέσων από κάποιο NAS, οπότε θες μεγάλα πακέτα (άρα jumbo frames στο med & nas, καθώς και στους υπολογιστές που θες μεγάλες ταχύτητες για όγκους δεδομένων στο nas).

Από την άλλη, μια παιχνιδομηχανή (η οποιαδήποτε), θέλει χαμηλό latency. Το πρόβλημα εκεί είναι πως τα πακέτα θα προσαρμοστούν καλύτερα στους περιορισμούς που βάζει το dsl.
H λογική πίσω από το 1492, είναι τα 8 bytes που χρειάζεται το PPPoE επιπλέον. Που και αυτό δεν είναι βέλτιστο.
Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει βέλτιστη ρύθμιση για dsl (PPPoA/VC multiplexing). Το πακέτο θα πρέπει να σπάσει σε ATM cells, που αυτά χωράνε 48 bytes δεδομένων.
Από την στιγμή που το πακέτο θα σπάσει σε κομμάτια των 48 bytes, το μεγαλύτερο πακέτο που σπάει ακριβώς σε 31 κομμάτια είναι 1488 bytes. Άρα θέλουμε το πολύ 1488 bytes. Επειδή όμως για να μεταδοθούν αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10 bytes (2 byte PPP header + 8 byte CPCS-PDU), το βέλτιστο MTU σε αυτή την περίπτωση είναι 1478 bytes.

Οπότε αν βάλεις στο playstation MTU 1478, αυτό θα περάσει με τον βέλτιστο τρόπο από το adsl modem (αν έχει PPPoA/VC). Θα περάσουν τελικά 1438 bytes δεδομένων σε συνολικά 1643 bytes που θα σταλούν στην γραμμή, δίνοντας μια απόδοση 87.52%.
Αν το βάλεις στο 1500, αυτό θα γίνει 1510, θα σπάσει σε 32 πακέτα (το τελευταίο θα είναι το μισό άδειο), θα σταλούν 1696 bytes στην γραμμή, ενώ θα μεταφερθούν 1480 bytes δεδομένων. Απόδοση 87.26%.
Οπότε εγώ στην παιχνιδοκονσόλα θα έβαζα:
1478 για PPPoA/VC-MUX
1470 για PPPoA/LLC
1446 για PPPoE over ATM/LLC
Και γιατί όχι, και μικρότερα (θέλει ψάξιμο, που ευτυχώς δεν χρειάζομαι γιατί δεν παίζω παιχνίδια).

Απάντηση: Mede8er MED600X3D

η αποψή μου είναι ότι τα jumbo frames δε χρειάζονται.
στο δικό μου δίκτυο δεν υποστηρίζονται, ούτε από το PC, ούτε από τον microserver, ούτε το med υποστηρίζει νομίζω.
αλλά δεν έχω και κάποιο πρόβλημα στην θέαση με streaming από microserver.

Το να μην θες να τα ενεργοποιήσεις είναι επιλογή, αλλά είσαι σίγουρος ότι δεν υποστηρίζονται; Τι κάρτα δικτύου έχει π.χ. ο υπολογιστής;

Απάντηση: Re: Mede8er MED600X3D

Το να μην θες να τα ενεργοποιήσεις είναι επιλογή, αλλά είσαι σίγουρος ότι δεν υποστηρίζονται; Τι κάρτα δικτύου έχει π.χ. ο υπολογιστής;
Ναι σίγουρος, gigabit κάρτες αλλά δεν υποστηρίζουν 9k frames, δεν υπάρχει επιλογή.
Αλλά και να υπήρχε πάλι δε θα το έβαζα, δε βλέπω κέρδος

Το θέμα είναι ότι εμένα με ΜΗ ενεργοποιημενο MTU μου κάνει κολλήματα το MET. Με 1501 μου έκανε λιγότερα και με 1500 δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα.
Καταφερα και εγκατεστησα NFS στο DROBO και τωρα πλεον μεσα απο το library βλεπω τους φακελους μου ...ΚΕΝΟΥΣ! (off topic)
Επισης ενεργοποιησα και το SAMBA σαν service στο MED - δεν ξερω εαν θα δω καποια βελτιωση.

Οι σημερινές συσκευές δεν έχουν κανένα θέμα με το MTU, θα δουλέψουν ότι τιμή και να βάλεις μέχρι τις 9000. Καμιά συσκευή δεν απαιτεί τίποτα.
Για να βάλεις κάποια άλλη τιμή στο MTU, σημαίνει ότι ζητάς να βελτιστοποιήσεις κάτι. Στο τοπικό σου δίκτυο (που το θεωρώ gigabit) και στο συγκεκριμένο νήμα, μια βασική ανάγκη είναι αναπαραγωγή πολυμέσων από κάποιο NAS, οπότε θες μεγάλα πακέτα (άρα jumbo frames στο med & nas, καθώς και στους υπολογιστές που θες μεγάλες ταχύτητες για όγκους δεδομένων στο nas).

Από την άλλη, μια παιχνιδομηχανή (η οποιαδήποτε), θέλει χαμηλό latency. Το πρόβλημα εκεί είναι πως τα πακέτα θα προσαρμοστούν καλύτερα στους περιορισμούς που βάζει το dsl.
H λογική πίσω από το 1492, είναι τα 8 bytes που χρειάζεται το PPPoE επιπλέον. Που και αυτό δεν είναι βέλτιστο.
Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει βέλτιστη ρύθμιση για dsl (PPPoA/VC multiplexing). Το πακέτο θα πρέπει να σπάσει σε ATM cells, που αυτά χωράνε 48 bytes δεδομένων.
Από την στιγμή που το πακέτο θα σπάσει σε κομμάτια των 48 bytes, το μεγαλύτερο πακέτο που σπάει ακριβώς σε 31 κομμάτια είναι 1488 bytes. Άρα θέλουμε το πολύ 1488 bytes. Επειδή όμως για να μεταδοθούν αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10 bytes (2 byte PPP header + 8 byte CPCS-PDU), το βέλτιστο MTU σε αυτή την περίπτωση είναι 1478 bytes.

Οπότε αν βάλεις στο playstation MTU 1478, αυτό θα περάσει με τον βέλτιστο τρόπο από το adsl modem (αν έχει PPPoA/VC). Θα περάσουν τελικά 1438 bytes δεδομένων σε συνολικά 1643 bytes που θα σταλούν στην γραμμή, δίνοντας μια απόδοση 87.52%.
Αν το βάλεις στο 1500, αυτό θα γίνει 1510, θα σπάσει σε 32 πακέτα (το τελευταίο θα είναι το μισό άδειο), θα σταλούν 1696 bytes στην γραμμή, ενώ θα μεταφερθούν 1480 bytes δεδομένων. Απόδοση 87.26%.
Οπότε εγώ στην παιχνιδοκονσόλα θα έβαζα:
1478 για PPPoA/VC-MUX
1470 για PPPoA/LLC
1446 για PPPoE over ATM/LLC
Και γιατί όχι, και μικρότερα (θέλει ψάξιμο, που ευτυχώς δεν χρειάζομαι γιατί δεν παίζω παιχνίδια).

Μου είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσω αυτά που γράφεις παραπάνω. Πετάς όρους και διαδικασίες που ανήκουν σε διαφορετικά επίπεδα OSI.
Επίσης έχεις φύγει στα μαθηματικά μιας και το ATM cell είναι 53 bytes. (48bytes +5 bytes header)
Καταλαβαίνω τι λες για το ATM (αν και η ανάλυσή σου δεν είναι σαφής. Αν το διάβαζα πρώτη φορά δεν θα καταλάβαινα τίποτα) γιατί το ξέρω το θέμα, αλλά η διαφορά της απόδοσης είναι ελάχιστη (περί του 2%).
Στους υπολογιστές και στα δίκτυα δεν χωρούν "απόψεις". Το πρωτόκολλο Ethernet 2 έχει MTU 1500. Τέλος. Δεν χωρά συζήτηση πέρα από αυτό. Μιλάμε για το Data link layer τώρα. Τα έχεις λίγο μπερδεμένα αυτά τα πράγματα νομίζω και δεν αναλύεται αυτό μέσα από το forum ειδικά τώρα που μου φαίνεται ότι δεν είσαι διατεθειμένος να ακούσεις. Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά αυτή την εντύπωση μου δίνες.

Για ιστορικούς λόγους θα σου ξαναπώ μόνο αυτό. Μην σε μπερδεύει το MTU 1492. Χρειάζονταν για το PPP αλλά πάλι ήταν ουσιαστικά το MTU 1500 του ethernet με το extra header του ppp. Δεν υπάρχει λόγος να σε απασχολεί αυτό. Το setting 1492 όπου το βλέπεις είναι ουσιαστικά το 1500. Ψάξτο. Είναι γεμάτο το internet με επίδοξους home brewed δικτυάδες (που δεν έχουν αρκετη θεωρητική υποδομή οι άνθρωποι) και ρωτούν αυτό ακριβώς: "ρε παιδιά το... <device> μου δεν έχει ρύθμιση 1500. Το κοντινότερο είναι το 1492, το έβαλα αλλά μου αναφέρει ότι πάλι 1500 bytes πέρασαν και δεν παρατηρώ fragmentation στα πακέτα. Πως γίνεται αυτό;". Τέτοιες ερωτήσεις ή παρόμοιες.

Άλλο ένα που δεν χωρά συζήτηση: Όλες οι συσκευές σε ένα δίκτυο πρέπει να έχουν το ίδιο MTU ώστε το δίκτυο να αποδίδει όσο το δυνατό καλύτερα. Αφού λοιπόν το default MTU είναι 1500 για το Ethernet, οτιδήποτε άλλο απαιτεί να είσαι σίγουρος ότι όλες οι συσκευές που θα είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σου θα έχουν το ίδιο MTU. Αν λοιπόν το βάλεις στο 9000 για μία πρέπει να το κάνεις για όλες. Αυτό απαιτεί να μην έχεις συσκευές που μπαινοβγαίνουν στο δικό σου και σε άλλα δίκτυα, (πχ κινητά ή laptop) και αυτές οι συσκευές να υποστηρίζουν το MTU που επέλεξες. Γι' αυτό αυτή η εγκατάσταση είναι ειδική εγκατάσταση συνήθως σε ελεγχόμενα εταιρικά περιβάλλοντα με συγκεκριμένες ανάγκες.

Οι διαφορές που προσφέρει είναι μικρές ειδικά σε multi purpose δίκτυα. Ίσως να είναι χρήσιμο αν θέλεις να streamάρεις HD βίντεο ή να κάνεις backup συνεχώς και δεν σε ενδιαφέρουν οι υπόλοιπες λειτουργίες. Ξαναλέω μιλάμε για Data link layer εδώ. Είναι 1500bytes vs 9000bytes. 1500bytes Δεν είναι ούτε ενάμισι kilobyte. Αντίστοίχως τα 9000bytes. Είναι το MAXIMUM μέγεθος του frame. Δεν θα σε κάνει να μην μπορείς να δεις την ταινία σου ομαλά. Εγώ σου λέω ότι οι ταινίες που βλέπεις είναι 40giga και βλέπεις μία κάθε μέρα. Δεν θα έχεις περισσότερο από 1-2% διαφορά και αυτό τραβηγμένο απ' τα αυτιά μόνο για την θέαση αυτής της ταινίας. Αν δεν μπορείς να την δεις χωρίς jumbo frames, τότε δεν μπορείς να την δεις και με jumbo frames. Αν δε, η ταινία σου είναι 720p ή τες πα κάτω από 6gigs τότε και με 100άρι δίκτυο την βλέπεις οπότε δεν θα κάνει καμία διαφορά η αλλαγή του MTU. Για αυτή την διαφορά απόδοσης υπό συνθήκας δεν αξίζει να κάνεις το δίκτυό σου special purpose.

Πιστεύω ότι ο pap έχει όντως κάρτα που δεν υποστηρίζει jumbo. Παίζουν αρκετές που δεν το υποστηρίζουν, αλλά όχι καθόλου. Απλά ίσως να μην υποστηρίζει 9000MTU. Ο κάθε κατασκευαστής αναφέρει το maximum MTU. Οτιδήποτε πάνω του 1500 θεωρείται jumbo. (μην επιχειρηματολογήσεις πάνω σε αυτό. Έτσι ορίζεται από τα πρωτόκολλα). Υπάρχουν μερικά router που υποστηρίζουν μέχρι και 17966 MTU. Για βάλτο να δεις πως θα χορέψει το δίκτυο!

Λοιπόν τράβηξε αυτό αρκετά και κουράσαμε νομίζω. Ίσως αν θελήσεις περισσότερες πληροφορίες να μου στείλεις μήνυμα, να γνωριστούμε και να πούμε και περισσότερα.

Συμφωνώ ότι το κουράσαμε το θέμα... :flipout:
Εγώ έκανα μια πρόταση να δοκιμάσει jumbo frames, μένει να δοκιμάσει και να μας πει. Αν δεν θέλει, πάλι όλα καλά.
(Διαφωνούμε σε βασικά θέματα ή απόψεις, και έχεις δίκιο στο ότι δεν θέλω να μάθω - δεν είναι ο τομέας μου. Το ότι τα ATM cells έχουν header 5 bytes, και τα έχω λάβει στον υπολογισμό των bytes που περνάνε από την γραμμή του adsl. Επίσης σωστά αναφέρεις τι λένε τα πρότυπα. Εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ δυνατότητες που μου δίνουν οι συσκευές, ακόμα και αν είναι εκτός προτύπων.)

Να θυμίσω ότι έχει γίνει ήδη μια παρατήρηση από τον διαχειριστή; Δεν ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση το νήμα.
(Και δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε αυτό το "έχω φύγει στα μαθηματικά" ενώ δεν έχω φύγει. Για αυτό απάντησα, αν και δεν έπρεπε να απαντήσω :smile:)

Από το λίγο που διάβασα...τσακώνεστε χωρίς λόγο (εκτός κι αν κάπου γράφτηκε και δεν το πήρα χαμπάρι..:D ) .
Αφού στο set up του φίλου όλα περνάνε από switch. Εάν το switch δεν είναι managable η ρύθμιση στα 9000 jumbo θα προκαλέσει συμφόρηση......Tα switches που υποστηρίζουν jumbo frames κοστίζουν γύρω στα 400+ ευρώ....:D

Ας μας πεί ο φίλος πως στριμάρει. Μέσω NFS? Samba? Και πως ακριβώς είναι συνδεδεμένα όλα μεταξύ τους στο set up του......