Re: Mede8er MED600X3D
Οι σημερινές συσκευές δεν έχουν κανένα θέμα με το MTU, θα δουλέψουν ότι τιμή και να βάλεις μέχρι τις 9000. Καμιά συσκευή δεν απαιτεί τίποτα.
Για να βάλεις κάποια άλλη τιμή στο MTU, σημαίνει ότι ζητάς να βελτιστοποιήσεις κάτι. Στο τοπικό σου δίκτυο (που το θεωρώ gigabit) και στο συγκεκριμένο νήμα, μια βασική ανάγκη είναι αναπαραγωγή πολυμέσων από κάποιο NAS, οπότε θες μεγάλα πακέτα (άρα jumbo frames στο med & nas, καθώς και στους υπολογιστές που θες μεγάλες ταχύτητες για όγκους δεδομένων στο nas).
Από την άλλη, μια παιχνιδομηχανή (η οποιαδήποτε), θέλει χαμηλό latency. Το πρόβλημα εκεί είναι πως τα πακέτα θα προσαρμοστούν καλύτερα στους περιορισμούς που βάζει το dsl.
H λογική πίσω από το 1492, είναι τα 8 bytes που χρειάζεται το PPPoE επιπλέον. Που και αυτό δεν είναι βέλτιστο.
Αν υποθέσουμε ότι κάποιος έχει βέλτιστη ρύθμιση για dsl (PPPoA/VC multiplexing). Το πακέτο θα πρέπει να σπάσει σε ATM cells, που αυτά χωράνε 48 bytes δεδομένων.
Από την στιγμή που το πακέτο θα σπάσει σε κομμάτια των 48 bytes, το μεγαλύτερο πακέτο που σπάει ακριβώς σε 31 κομμάτια είναι 1488 bytes. Άρα θέλουμε το πολύ 1488 bytes. Επειδή όμως για να μεταδοθούν αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10 bytes (2 byte PPP header + 8 byte CPCS-PDU), το βέλτιστο MTU σε αυτή την περίπτωση είναι 1478 bytes.
Οπότε αν βάλεις στο playstation MTU 1478, αυτό θα περάσει με τον βέλτιστο τρόπο από το adsl modem (αν έχει PPPoA/VC). Θα περάσουν τελικά 1438 bytes δεδομένων σε συνολικά 1643 bytes που θα σταλούν στην γραμμή, δίνοντας μια απόδοση 87.52%.
Αν το βάλεις στο 1500, αυτό θα γίνει 1510, θα σπάσει σε 32 πακέτα (το τελευταίο θα είναι το μισό άδειο), θα σταλούν 1696 bytes στην γραμμή, ενώ θα μεταφερθούν 1480 bytes δεδομένων. Απόδοση 87.26%.
Οπότε εγώ στην παιχνιδοκονσόλα θα έβαζα:
1478 για PPPoA/VC-MUX
1470 για PPPoA/LLC
1446 για PPPoE over ATM/LLC
Και γιατί όχι, και μικρότερα (θέλει ψάξιμο, που ευτυχώς δεν χρειάζομαι γιατί δεν παίζω παιχνίδια).
Μου είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσω αυτά που γράφεις παραπάνω. Πετάς όρους και διαδικασίες που ανήκουν σε διαφορετικά επίπεδα OSI.
Επίσης έχεις φύγει στα μαθηματικά μιας και το ATM cell είναι 53 bytes. (48bytes +5 bytes header)
Καταλαβαίνω τι λες για το ATM (αν και η ανάλυσή σου δεν είναι σαφής. Αν το διάβαζα πρώτη φορά δεν θα καταλάβαινα τίποτα) γιατί το ξέρω το θέμα, αλλά η διαφορά της απόδοσης είναι ελάχιστη (περί του 2%).
Στους υπολογιστές και στα δίκτυα δεν χωρούν "απόψεις". Το πρωτόκολλο Ethernet 2 έχει MTU 1500. Τέλος. Δεν χωρά συζήτηση πέρα από αυτό. Μιλάμε για το Data link layer τώρα. Τα έχεις λίγο μπερδεμένα αυτά τα πράγματα νομίζω και δεν αναλύεται αυτό μέσα από το forum ειδικά τώρα που μου φαίνεται ότι δεν είσαι διατεθειμένος να ακούσεις. Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά αυτή την εντύπωση μου δίνες.
Για ιστορικούς λόγους θα σου ξαναπώ μόνο αυτό. Μην σε μπερδεύει το MTU 1492. Χρειάζονταν για το PPP αλλά πάλι ήταν ουσιαστικά το MTU 1500 του ethernet με το extra header του ppp. Δεν υπάρχει λόγος να σε απασχολεί αυτό. Το setting 1492 όπου το βλέπεις είναι ουσιαστικά το 1500. Ψάξτο. Είναι γεμάτο το internet με επίδοξους home brewed δικτυάδες (που δεν έχουν αρκετη θεωρητική υποδομή οι άνθρωποι) και ρωτούν αυτό ακριβώς: "ρε παιδιά το... <device> μου δεν έχει ρύθμιση 1500. Το κοντινότερο είναι το 1492, το έβαλα αλλά μου αναφέρει ότι πάλι 1500 bytes πέρασαν και δεν παρατηρώ fragmentation στα πακέτα. Πως γίνεται αυτό;". Τέτοιες ερωτήσεις ή παρόμοιες.
Άλλο ένα που δεν χωρά συζήτηση:
Όλες οι συσκευές σε ένα δίκτυο πρέπει να έχουν το ίδιο MTU ώστε το δίκτυο να αποδίδει όσο το δυνατό καλύτερα. Αφού λοιπόν το default MTU είναι 1500 για το Ethernet, οτιδήποτε άλλο απαιτεί να είσαι σίγουρος ότι όλες οι συσκευές που θα είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σου θα έχουν το ίδιο MTU. Αν λοιπόν το βάλεις στο 9000 για μία πρέπει να το κάνεις για όλες. Αυτό απαιτεί να μην έχεις συσκευές που μπαινοβγαίνουν στο δικό σου και σε άλλα δίκτυα, (πχ κινητά ή laptop) και αυτές οι συσκευές να υποστηρίζουν το MTU που επέλεξες. Γι' αυτό αυτή η εγκατάσταση είναι ειδική εγκατάσταση συνήθως σε ελεγχόμενα εταιρικά περιβάλλοντα με συγκεκριμένες ανάγκες.
Οι διαφορές που προσφέρει είναι μικρές ειδικά σε multi purpose δίκτυα. Ίσως να είναι χρήσιμο αν θέλεις να streamάρεις HD βίντεο ή να κάνεις backup συνεχώς και δεν σε ενδιαφέρουν οι υπόλοιπες λειτουργίες. Ξαναλέω μιλάμε για Data link layer εδώ. Είναι 1500bytes vs 9000bytes. 1500bytes Δεν είναι ούτε ενάμισι kilobyte. Αντίστοίχως τα 9000bytes. Είναι το MAXIMUM μέγεθος του frame. Δεν θα σε κάνει να μην μπορείς να δεις την ταινία σου ομαλά. Εγώ σου λέω ότι οι ταινίες που βλέπεις είναι 40giga και βλέπεις μία κάθε μέρα. Δεν θα έχεις περισσότερο από 1-2% διαφορά και αυτό τραβηγμένο απ' τα αυτιά μόνο για την θέαση αυτής της ταινίας. Αν δεν μπορείς να την δεις χωρίς jumbo frames, τότε δεν μπορείς να την δεις και με jumbo frames. Αν δε, η ταινία σου είναι 720p ή τες πα κάτω από 6gigs τότε και με 100άρι δίκτυο την βλέπεις οπότε δεν θα κάνει καμία διαφορά η αλλαγή του MTU. Για αυτή την διαφορά απόδοσης υπό συνθήκας δεν αξίζει να κάνεις το δίκτυό σου special purpose.
Πιστεύω ότι ο pap έχει όντως κάρτα που δεν υποστηρίζει jumbo. Παίζουν αρκετές που δεν το υποστηρίζουν, αλλά όχι καθόλου. Απλά ίσως να μην υποστηρίζει 9000MTU. Ο κάθε κατασκευαστής αναφέρει το maximum MTU. Οτιδήποτε πάνω του 1500 θεωρείται jumbo. (μην επιχειρηματολογήσεις πάνω σε αυτό. Έτσι ορίζεται από τα πρωτόκολλα). Υπάρχουν μερικά router που υποστηρίζουν μέχρι και 17966 MTU. Για βάλτο να δεις πως θα χορέψει το δίκτυο!
Λοιπόν τράβηξε αυτό αρκετά και κουράσαμε νομίζω. Ίσως αν θελήσεις περισσότερες πληροφορίες να μου στείλεις μήνυμα, να γνωριστούμε και να πούμε και περισσότερα.