Jumbo Frames και ρυθμίσεις δικτύου

Όλα τα switches στις μέρες μας υποστηρίζουν jumbo frames. :smile:
Ένα τυχαίο (το φθηνότερο gigabit από το πλαίσιο, 20 ευρώ: http://www.plaisio.gr/periferiaka-o...nk-D-Link-5-Port-10-100-1000Mbps-GO-SW-5G.htm):

http://www.dlink.com/gr/el/support/product/go-sw-5g-5-port-gigabit-desktop-switch

Jumbo Frames
• 9,216 Bytes

Δεν νομίζω να πωλείται οτιδήποτε στις μέρες μας με gigabit ethernet χωρίς jumbo frames.

Όλα τα switches στις μέρες μας υποστηρίζουν jumbo frames. :smile:
Ένα τυχαίο (το φθηνότερο gigabit από το πλαίσιο, 20 ευρώ: http://www.plaisio.gr/periferiaka-o...nk-D-Link-5-Port-10-100-1000Mbps-GO-SW-5G.htm):

http://www.dlink.com/gr/el/support/product/go-sw-5g-5-port-gigabit-desktop-switch

Δεν νομίζω να πωλείται οτιδήποτε στις μέρες μας με gigabit ethernet χωρίς jumbo frames.

Ok... απλά γίνεται αυτόματα και δεν είναι ρυθμίσιμο. Εχει μεγάλη διαφορά.......

Δεν κατάλαβα... Το switch ότι λάβει θα το περάσει. Δεν κάνει κάποια επεξεργασία στα πακέτα (η παράγει νέα) για να έχει κάποια ρύθμιση.
Τι εννοείς με την διαφορά;

Τα switches όντως μπορεί να υποστηρίζουν πολλές φορές jf. Αλλά τα router και πάρα πολλές άλλες συσκευές δεν τα υποστηρίζουν.
400+ ευρώ που είπε ο φίλος εννοούσε Router φαντάζομαι και λίγα υποστηρίζουν JF, σίγουρα όχι τα καβουρδιστίρια που δίνου τσάμπα οι εταιρίες τηλεφωνίας. (καλά αυτά δεν είναι τις περισσότερες φορές και Gigabit οπότε...)

Όσο για τα μαθηματικά γράφεις:
Από την στιγμή που το πακέτο θα σπάσει σε κομμάτια των 48 bytes, το μεγαλύτερο πακέτο που σπάει ακριβώς σε 31 κομμάτια είναι 1488 bytes

Δηλαδή 31*48=1488 που είναι σωστό (μαθηματικά σωστό), άρα δεν υπολόγισες ότι τα κομμάτια είναι μεν με 48 bytes δεδομένων αλλά πιάνουν 53bytes χώρου. Την τελευταία φορά που κοίταξα 31*53 = 1643 και συνεπώς δεν το υπολόγισες στα μαθηματικά σου αυτό μιας και δεν βγάζεις τέτοιο αποτέλεσμα. Αυτό με τα μαθηματικά δεν το είπα για να σε προσβάλλω, ούτε για να σε πικάρω. Το εντόπισα και το ανέφερα. Λάθη γίνονται και το συγκεκριμένο είναι ασήμαντο, απλά σε βγάζει 2 bytes off.

Τώρα όλο αυτό είναι άσχετο με το θέμα μας, γιατί το ATM είναι για το DSL που ανήκει σε διαφορετικό δίκτυο. Τα jumbo frames και το MTU 1500 ή κάτι άλλο και όλα αυτά που συζητάμε είναι για το τοπικό σου δίκτυο. Το ΑΤΜ συνδέεται με PPPoE τις περισσότερες φορές, και ναι σπάει σε ATM cells των 48+5 bytes. Το default MTU του PPPoE είναι (βάση πρωτοκόλλου) 1492. για να δούμε τα μαθηματικά: 48+5=53. 53*28=1484bytes. 1484bytes+8bytes (pppoe header) =1492 (!!!) Εκεί ναι. Να βάλεις 1492 MTU. Για την ακρίβεια εκεί καλύτερα να βάλεις ότι τιμή σου πει ο ISP σου. Αλλά το πρωτόκολλο σου δεν είναι το Ethernet 2. Έχει πολλά κοινά σημεία αλλά είναι το pppoE. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αυτό σε τοπικό δίκτυο. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και αφορά point to point συνδέσεις. Γι' αυτό τα περισσότερα router έρχονται με default MTU για το PPPoE στα 1492.

Επίσης σου λέω οτι μπερδεύεις επίπεδα OSI γιατί:
1ον το ATM έχει διαφορετικά επίπεδα από το OSI και το 2ο επίπεδό του αναφέρεται μόνο εν μέρει στο Data link layer του OSI (layer 2). Επίσης Εσάγει και το ATM Adaptation Layer που δεν υπάρχει στο OSI. Το να μιλάς για το Ethernet 2 και το ATM που χρησιμοποιούν διαφορετικά επίπεδα είναι σαν να μιλάς για να βάλεις την μηχανή από ένα Jumbo jet σε ένα υποβρύχιο.
2ον Κάνεις το κοινό λάθος να συγχέεις το Maximum transmission Unit με την πληροφορία προς αποστολή. Το MTU είναι απλά το μέγιστο μέγεθος από ένα frame ή ένα πακέτο στο δίκτυό σου. Πρώτα απ' όλα δεν είναι το Minimum transmission Unit (όρος που χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του '80 για να ορίσει το maximum transmission unit. Στον αρχικό ορισμό του πρωτοκόλλου από παρασπονδία αντί για maximum χρησιμοποίησαν minimum και αργότερα χρειάστηκε να εκδώσουν διορθωτικό έγγραφό για τον ορισμό του πρωτοκόλλου! Αστεία ιστορία.). Η πληροφορία δεν είναι 1500bytes λοιπόν. το maximum του κάθε frame που μπορεί να μεταφερθεί χωρίς κατακερματισμό είναι 1500. Στην περίπτωση κατακερματισμού φυσικά έχουμε καθυστερίσεις γιατί αν χαθεί ένα fragment από το fragmented πακέτο χάνεται όλο το πακέτο και όχι μόνο το frangment. Αυτό είναι η καθυστέρηση που μπορεί να δημιουργηθεί. Το να έχεις ενεργοποιημένο το MTU 9000 σε κάποιες συσκευές αλλά όχι σε όλες δεν θα δημιουργεί ΠΑΝΤΑ καθυστερήσεις. Μόνο τις φορές, που στέλνονται πακέτα σε συσκευές που δεν υποστηρίζουν jumbo frames και κάποια fragments χάνονται.

Οπότε, μπορεί εσύ να βλέπεις μια μικρή βελτίωση όταν το δίκτυό σου streamάρει ταινιάρα, και όλα τα άλλα δεν ασχολούνται με τίποτα στο σπίτι. Αλλά αν πάει κάποιος να αντιγράψει ένα τραγούδι από τον υπολογιστή στο κινητό του εκείνη την στιγμή, τότε όλο το δίκτυο (συγκεκριμένα το router σου.) θα ασχολείται για να ξαναστέλνει τα χαμένα fragments (ξαναστέλνοντας ολόκληρα jumbo frames) στο κινητό και θα κολλά το σύμπαν. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κολλήματα κι όχι μόνο απλές καθυστερήσεις. Δεν θα είναι "έπεσε η απόδοση λίγο". Θα είναι full stop.

Δεν κατάλαβα... Το switch ότι λάβει θα το περάσει. Δεν κάνει κάποια επεξεργασία στα πακέτα (η παράγει νέα) για να έχει κάποια ρύθμιση.
Τι εννοείς με την διαφορά;

Αυτό είναι σωστό που λές. Υπάρχουν και manageable switches όμως που πρέπει να ορίσεις και το MTU.

Τα switches όντως μπορεί να υποστηρίζουν πολλές φορές jf. Αλλά τα router και πάρα πολλές άλλες συσκευές δεν τα υποστηρίζουν.
400+ ευρώ που είπε ο φίλος εννοούσε Router φαντάζομαι και λίγα υποστηρίζουν JF, σίγουρα όχι τα καβουρδιστίρια που δίνου τσάμπα οι εταιρίες τηλεφωνίας. (καλά αυτά δεν είναι τις περισσότερες φορές και Gigabit οπότε...)

Όσο για τα μαθηματικά γράφεις:

Δηλαδή 31*48=1488 που είναι σωστό (μαθηματικά σωστό), άρα δεν υπολόγισες ότι τα κομμάτια είναι μεν με 48 bytes δεδομένων αλλά πιάνουν 53bytes χώρου. Την τελευταία φορά που κοίταξα 31*53 = 1643 και συνεπώς δεν το υπολόγισες στα μαθηματικά σου αυτό μιας και δεν βγάζεις τέτοιο αποτέλεσμα. Αυτό με τα μαθηματικά δεν το είπα για να σε προσβάλλω, ούτε για να σε πικάρω. Το εντόπισα και το ανέφερα. Λάθη γίνονται και το συγκεκριμένο είναι ασήμαντο, απλά σε βγάζει 2 bytes off.

Οπότε αν βάλεις στο playstation MTU 1478, αυτό θα περάσει με τον βέλτιστο τρόπο από το adsl modem (αν έχει PPPoA/VC). Θα περάσουν τελικά 1438 bytes δεδομένων σε συνολικά 1643 bytes που θα σταλούν στην γραμμή, δίνοντας μια απόδοση 87.52%.
Αν το βάλεις στο 1500, αυτό θα γίνει 1510, θα σπάσει σε 32 πακέτα (το τελευταίο θα είναι το μισό άδειο), θα σταλούν 1696 bytes στην γραμμή, ενώ θα μεταφερθούν 1480 bytes δεδομένων. Απόδοση 87.26%.

Αφού το έχω γράψει σωστά... :smash:

Τώρα όλο αυτό είναι άσχετο με το θέμα μας, γιατί το ATM είναι για το DSL που ανήκει σε διαφορετικό δίκτυο. Τα jumbo frames και το MTU 1500 ή κάτι άλλο και όλα αυτά που συζητάμε είναι για το τοπικό σου δίκτυο. Το ΑΤΜ συνδέεται με PPPoE τις περισσότερες φορές, και ναι σπάει σε ATM cells των 48+5 bytes. Το default MTU του PPPoE είναι (βάση πρωτοκόλλου) 1492. για να δούμε τα μαθηματικά: 48+5=53. 53*28=1484bytes. 1484bytes+8bytes (pppoe header) =1492 (!!!) Εκεί ναι. Να βάλεις 1492 MTU. Για την ακρίβεια εκεί καλύτερα να βάλεις ότι τιμή σου πει ο ISP σου. Αλλά το πρωτόκολλο σου δεν είναι το Ethernet 2. Έχει πολλά κοινά σημεία αλλά είναι το pppoE. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αυτό σε τοπικό δίκτυο. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και αφορά point to point συνδέσεις. Γι' αυτό τα περισσότερα router έρχονται με default MTU για το PPPoE στα 1492.

Εγώ απάντησα στην ερώτηση γιατί το 1500 σε μια παιχνιδοκονσόλα δεν είναι βέλτιστο. Από την στιγμή που γνωρίζεις ότι η κονσόλα κατά κύριο λόγο θέλει χαμηλό latency, πρέπει να τις βάλεις το MTU που θα εξασφαλίσει την βέλτιστη μεταφορά εκεί που είναι η στενωπός, και αυτό είναι η μεταφορά μέσω dsl. Διαφωνείς ότι το βέλτιστο mtu σε αυτή την περίπτωση είναι το 1478 για PPPoA/VC-MUX; (Ελπίζω όχι... :smile:)

Επίσης σου λέω οτι μπερδεύεις επίπεδα OSI γιατί:
1ον το ATM έχει διαφορετικά επίπεδα από το OSI και το 2ο επίπεδό του αναφέρεται μόνο εν μέρει στο Data link layer του OSI (layer 2). Επίσης Εσάγει και το ATM Adaptation Layer που δεν υπάρχει στο OSI. Το να μιλάς για το Ethernet 2 και το ATM που χρησιμοποιούν διαφορετικά επίπεδα είναι σαν να μιλάς για να βάλεις την μηχανή από ένα Jumbo jet σε ένα υποβρύχιο.
2ον Κάνεις το κοινό λάθος να συγχέεις το Maximum transmission Unit με την πληροφορία προς αποστολή. Το MTU είναι απλά το μέγιστο μέγεθος από ένα frame ή ένα πακέτο στο δίκτυό σου. Πρώτα απ' όλα δεν είναι το Minimum transmission Unit (όρος που χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του '80 για να ορίσει το maximum transmission unit. Στον αρχικό ορισμό του πρωτοκόλλου από παρασπονδία αντί για maximum χρησιμοποίησαν minimum και αργότερα χρειάστηκε να εκδώσουν διορθωτικό έγγραφό για τον ορισμό του πρωτοκόλλου! Αστεία ιστορία.). Η πληροφορία δεν είναι 1500bytes λοιπόν. το maximum του κάθε frame που μπορεί να μεταφερθεί χωρίς κατακερματισμό είναι 1500. Στην περίπτωση κατακερματισμού φυσικά έχουμε καθυστερίσεις γιατί αν χαθεί ένα fragment από το fragmented πακέτο χάνεται όλο το πακέτο και όχι μόνο το frangment. Αυτό είναι η καθυστέρηση που μπορεί να δημιουργηθεί. Το να έχεις ενεργοποιημένο το MTU 9000 σε κάποιες συσκευές αλλά όχι σε όλες δεν θα δημιουργεί ΠΑΝΤΑ καθυστερήσεις. Μόνο τις φορές, που στέλνονται πακέτα σε συσκευές που δεν υποστηρίζουν jumbo frames και κάποια fragments χάνονται.

Εγώ δεν νομίζω ότι μπερδεύω κάτι. Φυσικά και σε ένα οποιοδήποτε δίκτυο κυκλοφορούν πακέτα διαφόρων μεγεθών. Αν πρόσεξες, δεν στηρίζω καν αυτό που λες ότι όλες οι συσκευές πρέπει να έχουν καν το ίδιο MTU. Κάτω από 9000 να είναι σε gigabit, και ας είναι οτιδήποτε... :smile:

Οπότε, μπορεί εσύ να βλέπεις μια μικρή βελτίωση όταν το δίκτυό σου streamάρει ταινιάρα, και όλα τα άλλα δεν ασχολούνται με τίποτα στο σπίτι. Αλλά αν πάει κάποιος να αντιγράψει ένα τραγούδι από τον υπολογιστή στο κινητό του εκείνη την στιγμή, τότε όλο το δίκτυο (συγκεκριμένα το router σου.) θα ασχολείται για να ξαναστέλνει τα χαμένα fragments (ξαναστέλνοντας ολόκληρα jumbo frames) στο κινητό και θα κολλά το σύμπαν. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κολλήματα κι όχι μόνο απλές καθυστερήσεις. Δεν θα είναι "έπεσε η απόδοση λίγο". Θα είναι full stop.

Καλά, μόλις μου συμβεί, θα πω μου τα είπε ο escozul. :smile:Αν και όταν μου συμβεί όμως. Ίσως αν βάλω κανένα router από το 1990... :blush:

Καλά, μόλις μου συμβεί, θα πω μου τα είπε ο escozul. :smile:Αν και όταν μου συμβεί όμως. Ίσως αν βάλω κανένα router από το 1990... :blush:

Χαίρομαι να με μνημονεύουν... Και καινούργιο router να βάλεις δεν μπορεί να αγνοήσει την λειτουργία του πρωτοκόλλου.

Εγώ δεν νομίζω ότι μπερδεύω κάτι. Φυσικά και σε ένα οποιοδήποτε δίκτυο κυκλοφορούν πακέτα διαφόρων μεγεθών. Αν πρόσεξες, δεν στηρίζω καν αυτό που λες ότι όλες οι συσκευές πρέπει να έχουν καν το ίδιο MTU. Κάτω από 9000 να είναι σε gigabit, και ας είναι οτιδήποτε... :smile:
Αυτό εννοώ όταν λέω ότι δεν θέλεις να μάθεις. Το να λές οτιδήποτε κάτω του 9000 και ας είναι διαφορετικό σε κάθε συσκευή είναι πείσμα να το πω; Σε ορισμένα πράγματα δεν χωρά επιχειρηματολογία. Αλλά δικό σου δίκτυο είναι. Έφερα αντίρρηση όταν συμβούλεψεις κάποιον άλλο στο forum λάθος. Ούτος ή άλλως καμία μόνιμη ζημιά δεν θα γίνει. Διορθώνεται μόλις χρησιμοποιήσεις ίδιο MTU σε κάθε συσκευή. Κατά προτίμηση 1500 που το υποστηρίζουν όλες.

Εγώ απάντησα στην ερώτηση γιατί το 1500 σε μια παιχνιδοκονσόλα δεν είναι βέλτιστο. Από την στιγμή που γνωρίζεις ότι η κονσόλα κατά κύριο λόγο θέλει χαμηλό latency, πρέπει να τις βάλεις το MTU που θα εξασφαλίσει την βέλτιστη μεταφορά εκεί που είναι η στενωπός, και αυτό είναι η μεταφορά μέσω dsl. Διαφωνείς ότι το βέλτιστο mtu σε αυτή την περίπτωση είναι το 1478 για PPPoA/VC-MUX; (Ελπίζω όχι... :smile:)
Τελικά η παιχνιδοκονσόλα με τι συνδέεται στο δίκτυο; Γιατί τώρα πάλι λες για το pppoa. εκεί το default mtu ειναι το 1478. Πάλι όμως υπάρχουν ISP που χρησιμοποιούν διαφορετικές τιμές. Μην το αναλύω πάλι και αυτό. Αλλά είναι το 3ο πρωτόκολλο που μπερδεύεις. Επίσης αν έχεις παιχνιδοκονσόλα που συνδέεται με κάποιο δίκτυο (μάλλον κάποιον ISP) με pppoa τότε η κονσόλα αυτή πρέπει να έχει και demuxer μέσα, έξοδο για τηλέφωνική γραμμή και γενικά να κάνει το modem!

Έιναι πολλά τα πρωτόκολλα. Ethernet 2, pppoe, pppoa... έχει κι άλλα. Σε μερικά δεν υπάρχει καν MTU. ότι θέλουμε μπορούμε να γράψουμε αν πηδάμε από ιδιότητες του ενός πρωτοκόλλου στο άλλο. Μιλάμε για ethernet δίκτυο και το default MTU είναι 1500 και για να δουλέψει σωστά θέλει όλες οι συσκευές να έχουν το ίδιο MTU.

Απ´όσο ξέρω οι web enabled κονσόλες έχουν μια κάρτα ethernet, και συνδέονται με το internet μέσω του τοπικού δικτύου. Αυτό το δίκτυο χρησιμοποιεί το DSL modem για να συνδεθεί στο internet μέσω του ISP που είτε το κάνει με pppoe ή με pppoa και χρησιμοποιεί ένα MTU που σου το δίνει όταν σου στέλνει τις ρυθμίσεις δικτύου. Έτσι λοιπόν η παιχνιδοκονσόλα δεν ασχολείται με το MTU του pppoe ή pppoa αλλά έχει και αυτή MTU1500 και επικοινωνεί με το υπόλοιπο Ethernet δίκτυο.

Αφού το έχω γράψει σωστά... :smash:

Μιλάς για 31 cells. Ή στον ένα υπολογισμό έκανες λάθος ή στον άλλο. Ή είναι δηλαδή 31 τα cells (δεν είναι. Είναι 28) ή είναι 1643 τα bytes. (δεν είναι είναι 1484+8=1492). :smash:. Ο άλλος συλλογισμός που έχεις λάθος είναι που αντιμετωπίζεις το επίπεδο 2 σαν να είναι το επίπεδο εφαρμογής. Δεν είναι 1500bytes τα δεδομένα. 1500 είναι μόνο ένα μέρος τους. Τώρα από κεινο το κατακαϊμένο post που προσπάθησα να βγάλω άκρη, μερικά τα προσπέρασα γιατί δεν έβγαζαν νόημα. πχ κάτι για αποδόσεις 80τόσο τοις εκατό και το 1438 που πιο πάνω ήταν 1488 (ενώ έπρεπε να είναι 1484)... Πραγματικά είναι χάσιμο... "Lycy in the sky with diamonds" κατάσταση.

Κοίτα ο λόγος που επιμένω είναι γιατί η συζήτηση εδώ είναι δημόσια. Σαν μέλος του forum δεν μπορώ να επιτρέψω να μείνουν εσφαλμένες πληροφορίες εδώ χωρίς να παραθέσω τουλάχιστο την σωστή. Αν μιλούσαμε με προσωπικά μηνύματα θα σου έλεγα: "οκ αφού θέλεις να πειραματιστείς, δικό σου δίκτυο είναι. Καλό όμως να πειραματίζεσαι σε κάτι καινούργιο. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις ότι όντως το πρωτόκολλο έχει δίκιο!" και θα τελείωνε εκεί. Τώρα όμως αν δεν απαντήσω μπορεί κάποιος να πάρει εσφαλμένες πληροφορίες και να μπει σε περιπέτειες προσπαθώντας να δει (π.χ.) το Avatar ο άνθρωπος.

Γι' αυτό θα γράψω τα εξής: Αν κάποιος έφτασε στο νήμα αυτό προσπαθώντας να πάρει πληροφορίες που αφορούν την απόδοση του δικτύου του καλύτερα να μην λάβει υπόψιν του αυτά που λέγονται εδώ γιατί σίγουρα θα μπερδευτεί. Αν θέλει επίσης μπορεί να μου στείλει μήνυμα και θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω.

Αν και με έχεις κουράσει, ο υπολογισμός ξανά:

Το κάθε ATM cell χωρά 48 bytes.
1500/48=31.25 cells.
Για να μην στέλνεις μισό-άδεια cells, πρέπει να στέλνεις πακέτα που να σπάνε σε 31 ATM cells.
Αυτό είναι 31*48=1488. Επειδή το PPPoA/VC-MUX θα προσθέσει 10 bytes με δικά του πράγματα, το MTU που πρέπει να μπει είναι 1478.

ΑΦΟΥ το μόντεμ σπάσει το πακέτο σε ATM cells, ΤΟΤΕ θα προσθέσει τα ATM cells headers, που είναι άλλα 31 cells * 5 bytes.
1488 + 31*5 = 1643 bytes, που τελικά θα στείλει το μόντεμ στην γραμμή.

Και επειδή με δουλεύεις με τα μαθηματικά μου (ενώ εγώ θεωρώ ότι σου απάντησα όσο πιο ευγενικά μπορούσα), θέλω 1 (μια) μόνο απάντηση:

Είναι το 1478 το βέλτιστο MTU στην περίπτωση του PPPoA/VC-MUX; Αυτό που δηλαδή έχουμε όλοι (τουλάχιστον στον ΟΤΕ; )

[Κακό πράγμα να ψάχνεις να βρεις σώνει και καλά λάθος στον άλλο. Και να γράφεις πράγματα όπως "Γιατί τώρα πάλι λες για το pppoa. εκεί το default mtu ειναι το 1478"...]

Για να βοηθησω λιγο, κατεβαστε αυτο , δοκιμαστε οτι θελετε στο δικτυο σας και δειτε τι γινεται με τα πακετα, τα μεγεθη και τις ταχυτητες.

Σε ευχαριστώ Browser. Σωστή η πρότασή σου. Έπρεπε να το είχα προτείνει κι εγώ νωρίτερα αυτό.

Είναι το 1478 το βέλτιστο MTU στην περίπτωση του PPPoA/VC-MUX; Αυτό που δηλαδή έχουμε όλοι (τουλάχιστον στον ΟΤΕ; )

[Κακό πράγμα να ψάχνεις να βρεις σώνει και καλά λάθος στον άλλο. Και να γράφεις πράγματα όπως "Γιατί τώρα πάλι λες για το pppoa. εκεί το default mtu ειναι το 1478"...]
Ούτε να σε προσβάλλω προσπάθησα ούτε "έψαξα να βρώ λάθος σε σένα". Και βλέπω ότι αυτή η συζήτηση οδηγεί σε αδιέξοδο.

Ναι το 1478 είναι το σωστό MTU στην περίπτωση του PPPoA εφ' όσον ο provider σου δεν σου ορίσει κάποιο άλλο. Δεν έχει να κάνει με μαθηματικά, δεν έχει να κάνει με επιχειρηματολογία και τίποτ' άλλο. Επίσης αν δεις τα post μου ένα ένα θα δεις ότι δεν το αρνήθηκα ποτέ αυτό, ίσα ίσα το υποστήριξα. Δεν καταλαβαίνω γιατί μπερδεύεις τόσο πολύ τα πρωτόκολλα. Μόνο και μόνο για να βρεις κάποιο που χρησιμοποιεί άλλο MTU; Βρήκες λοιπόν. Δεν ξέρω πολλά για παιχνιδοκονσόλες, για δίκτυα ξέρω. Τώρα αν η παιχνιδοκονσόλα συνδέεται με PPPoA με τα δίκτυα που επικοινωνεί θα μου φανεί παρα πολύ περίεργο αλλά δεν μπορώ να πω και τίποτα γι' αυτό περισσότερο από αυτό που σου είπα στην αρχή: "ποιά παιχνιδοκονσόλα έχει τέτοια συμπεριφορά και δεν συνδέεται με ethernet στα δίκτυα;". Τώρα εσύ λες για το playstation. Οκ. Αν συνδέεται με pppoa πρέπει να του βάλεις το MTU που του αντιστοιχεί. 1478. Αν βάλεις pppoe θέλει 1492 και αν το βάλεις στο δικτυάκι σου το ethernet θέλει 1500. Αν έχεις ενεργοποιήσει jumbo frames στο δίκτυό σου πρέπει να του βάλεις το μέγεθος του frame που επέλεξες (πχ. 9000). Αν δεν το κάνεις θα έχεις fragmentation και συνεπώς καθυστερήσεις. Αυτά είναι.

Δεν έχουν όλοι PPPoA. Στην δική μου περίπτωση ο provider χρησιμοποιεί PPPoE. Δεν φέρνω αντίρρηση όμως πολλοί χρησιμοποιούν το pppoa.

Τώρα επειδή κι εγώ κουράστηκα δεν το συνεχίζω. Μπορείς να ψάξεις και θα βρεις το πως δουλεύουν τα πράγματα. Κάντο αν θες γιατί ότι και να πω φαίνεται οτι εμένα δεν με ακούς.

Καλημέρα σου.

Αν βάλεις το PS3 σε ethernet που θα βγει με μόντεμ από PPPoA/VC-MUX, τότε το PS3 θέλει MTU 1478 στο *ethernet* (αν σε ενδιαφέρει φυσικά η βελτιστοποίηση).
Και αυτή η τιμή ισχύει μόνο με VC-MUX, δεν είναι γενικό το 1478 για όλες τις περιπτώσεις PPPoA...

Απορώ πάντως με το πόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις τι γράφω, και υποθέτεις ουτοπικά πράγματα όπως PS3 με μόντεμ...
Έχεις δίκιο στο ότι δεν σε ακούω, είσαι αρκετά δογματικός κατά την γνώμη μου. Έχεις κολλήσει στο ethernet = MTU 1500, και αν σου πουν ότι το MTU 1478 είναι πιο βέλτιστη τιμή για το ethernet για την πλειοψηφία των οικιακών δικτύων σε όλη την χώρα, κατηγορείς ότι μπλέκουμε πρωτόκολλα και επίπεδα και χλευάζεις με παιχνιδοκοσνόλες με ενσωματωμένα μόντεμ. Την συζήτηση με την καταστροφολογία των jumbo frames, δεν την λαμβάνω υπ' όψιν.

Ξαναλέω: αν συνδέσεις το PS3 σε δίκτυο με PPPoA πρέπει να βάλεις το MTU που σου ορίζει το δίκτυο και συνήθως είναι 1478. Αλλά επειδή δεν θα κάνεις κάτι τέτοιο και θα το συνδέσεις με ethernet στο router σου και εκείνο θα συνδεθεί με τον ISP με pppoa, θα βάλεις το σωστό MTU στο PS3 σου που θα πρέπει να είναι 1500 ή αν χρησιμοποιείς jumbo frames (που απ' ότι καταλαβαίνω χρησιμοποιείς) θα βάλεις το MTU του υπόλοιπου δικτύου σου. Μάλλον 9000 απ' ότι κατάλαβα.

Αυτό δεν είναι δόγμα! Τι είναι τα δίκτυα θρησκεία; Για να λειτουργήσουν όλες αυτές οι συσκευές από διάφορους κατασκευαστές πρέπει ο τρόπος επικοινωνίας τους να προτυποποιηθεί. Έτσι λειτουργεί αυτό το πεδίο. Αν θέλεις να το παίξεις "μποέμ" και "επαναστάτης" κάντο. Αλλά μην δίνεις συμβουλές σε άλλους που δεν θέλουν να κάνουν την επανάστασή τους αμφισβητώντας τα πρότυπα της πληροφορικής.

Τώρα για το πιο είναι βέλτιστο, μάλλον την άποψή σου πρέπει να την πεις εδώ. Αυτοί έκδωσαν και αυτό.

Βλέπεις ο στόχος μου δεν είναι να σε μηδενίσω. Η απλά να σου την πω. Αλλά μπες στην θέση μου. Από την μία πλευρά έχω εσένα, που δεν είσαι άσχετος αλλά πειραματίζεσαι και γενικώς βλέπω ότι αποκτάς τις δικές σου απόψεις βάσει μικρής ποσότητας δεδομένων: μερικά δίκτυα δηλαδή οικιακά (το δικό σου και φαντάζομαι και των φίλων σου). Μόνος σου είπες ότι το κάνεις από χόμπι.
Από την άλλη έχω τις δικές μου γνώσεις που αποτελούνται από μακρόχρονη απασχόληση με τα δίκτυα, αυτά που έχω μάθει στην σχολή μου, στην μετεκπαίδευσή μου και αυτα που έμαθα και στην δουλειά μου που είναι ακριβώς αυτή. Εγκατάσταση δικτύων. Κυρίως σε εταιρικά περιβάλλοντα αλλά και βιομηχανικά. Η δε πρακτική μου ήταν πάνω στην παρασκευή προτύπου δικτύου (τύπου TCP/IP) για επικοινωνία PC με υπολογιστές που έτρεχαν IBM ΟS2 warp4. Φυσικά αυτό δεν προτυποποιήθηκε ποτέ, έγινε για λόγους πρακτικής άσκησης, αλλά είναι ενασχόληση "με τα μούτρα" που λέμε. Μαζί με όλα αυτά, έχω και τους τύπους στο Internet engineering task force να συμφωνούν με αυτά που ξέρω και... εχ δεν μπορώ να μην δώσω περισσότερη βαρύτητα σε όλα αυτά από την άποψη σου σε ένα θέμα που δεν χωρούν απόψεις. Εν' τω μεταξύ ενώ μέχρι το MTU =1500 υπάρχει προτυποποίηση και τα πράγματα είναι σαφή, από κει και μετά δεν υπάρχει. Οτιδήποτε μετά το 1500 θεωρείται Jumbo frames και είναι specific per Network. Δεν είναι standard. Αυτό που σου έλεγα "special configuration". Δεν προτυποποιήθηκε ακόμα. Αν βάλεις κάτι πάνω από το 1500 ρυθμίζεις χειροκίνητα το δίκτυό σου και τα προβλήματα που θα συναντήσεις είναι συγκεκριμένα, αναμενόμενα και πρέπει να ξέρεις πως θα τα αντιμετωπίσεις. Ξέρεις τι καλά που θα ήταν να μπορούσαμε να βάλουμε 65535 στο MTU; Και κάποια στιγμή θα φτάσουμε κι εκεί σίγουρα. Αλλά τώρα δεν είμαστε εκεί. Δεν είμαστε ούτε στα 9000. Το τελευταίο όμως το υποστηρίζουν αρκετές συσκευές και αν θέλεις μπορείς να το δοκιμάσεις και αν το κάνεις σωστά θα παίξει και καλά μάλιστα. Δεν είναι όμως μέσα στα πρότυπα και άρα δεν το βάζεις σε κάποιον που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα. Άσε που μόνο και μόνο που το med δεν το υποστηρίζει είναι αρκετό για να μην το βάλει κάποιος στο forum που μιλούσαμε. (Βασικά ίσως ειδικά το med να έπρεπε να το υποστηρίζει αυτό αλλά μάλλον αυτά τα players προσπαθούν να ρίξουν τόσο το κόστος παραγωγής τους που κάτι τέτοιο που δεν είναι αρκετά κοινό, να πιστεύουν οτι δεν αξίζει να επενδύσουν. Ακριβότερη δηλαδή κάρτα δικτύου.)
Δες εδώ τι έγινε σε έναν κατακαημένο που είχε βάλει jumbo frames σε δίκτυο με mede8er. Ο άνθρωπος ήταν έτοιμος να το πετάξει το μηχανάκι.

Μόνο και μόνο το παραπάνω thread είναι αρκετό για να επιμένω να βάλει ο άνθρωπος 1500. Αν μου έλεγε "θέλω να πειραματιστώ" θα του απαντούσα διαφορετικά. Πάλι όμως θα του έλεγα ότι το καλύτερο είναι το 1500. Το router θα κάνει τις μετατροπές που χρειάζονται για το internet και δεν θα υπάρχουν προβλήματα.

Ξαναλέω: αν συνδέσεις το PS3 σε δίκτυο με PPPoA πρέπει να βάλεις το MTU που σου ορίζει το δίκτυο και συνήθως είναι 1478. Αλλά επειδή δεν θα κάνεις κάτι τέτοιο και θα το συνδέσεις με ethernet στο router σου και εκείνο θα συνδεθεί με τον ISP με pppoa, θα βάλεις το σωστό MTU στο PS3 σου που θα πρέπει να είναι 1500 ή αν χρησιμοποιείς jumbo frames (που απ' ότι καταλαβαίνω χρησιμοποιείς) θα βάλεις το MTU του υπόλοιπου δικτύου σου. Μάλλον 9000 απ' ότι κατάλαβα.

Δεν έχω υπ' όψιν μου κάποιο μόντεμ που θα ορίσει αυτόματα το βέλτιστο MTU. To draytek 2710 που έχω προσωρινά δεν το κάνει. Έχει μια προκαθορισμένη τιμή (1492), και αλλάζει χειροκίνητα. Επίσης, δεν φαντάζομαι ότι οι υπόλοιπες συσκευές θα αλλάξουν MTU μόνες τους, αν δεν αλλάξει χειροκίνητα θα παραμείνει 1500...
Άρα στο PS3 κάποιος θα πρέπει να βάλει χειροκίνητα το 1478.
Να ενεργοποιήσει κανείς jumbo frame στο PS3, δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα. Εγώ δεν θα το έκανα (αν είχα παιχνιδοκονσόλα, δεν έχω).
Βέβαια το θέμα δεν είναι το δικό μου δίκτυο, εγώ έχω jumbo frames παντού, εκτός από κάτι τηλεοράσεις και bluray που δεν έχω ασχοληθεί...

Αυτό δεν είναι δόγμα! Τι είναι τα δίκτυα θρησκεία; Για να λειτουργήσουν όλες αυτές οι συσκευές από διάφορους κατασκευαστές πρέπει ο τρόπος επικοινωνίας τους να προτυποποιηθεί. Έτσι λειτουργεί αυτό το πεδίο. Αν θέλεις να το παίξεις "μποέμ" και "επαναστάτης" κάντο. Αλλά μην δίνεις συμβουλές σε άλλους που δεν θέλουν να κάνουν την επανάστασή τους αμφισβητώντας τα πρότυπα της πληροφορικής.

Τώρα για το πιο είναι βέλτιστο, μάλλον την άποψή σου πρέπει να την πεις εδώ. Αυτοί έκδωσαν και αυτό.

Τα πρότυπα είναι εκεί και είναι γνωστά. Δεν νομίζεις όμως ότι σήμερα (25 χρόνια μετά) όλες οι συσκευές (ακόμα και οι πιο φθηνές) υλοποιούν τα πρότυπα και κάτι παραπάνω; Δεν το βλέπω σαν επανάσταση να χρησιμοποιώ πράγματα που υλοποιούν οι συσκευές, ακόμα και αν είναι εκτός προτύπων.

Βλέπεις ο στόχος μου δεν είναι να σε μηδενίσω. Η απλά να σου την πω. Αλλά μπες στην θέση μου. Από την μία πλευρά έχω εσένα, που δεν είσαι άσχετος αλλά πειραματίζεσαι και γενικώς βλέπω ότι αποκτάς τις δικές σου απόψεις βάσει μικρής ποσότητας δεδομένων: μερικά δίκτυα δηλαδή οικιακά (το δικό σου και φαντάζομαι και των φίλων σου). Μόνος σου είπες ότι το κάνεις από χόμπι.

Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα δίκτυα. Πριν 15 χρόνια παρίστανα τον system admin από ανάγκη. Δεν είναι χόμπι, το βρίσκω λίγο βαρετό... :smile:

Από την άλλη έχω τις δικές μου γνώσεις που αποτελούνται από μακρόχρονη απασχόληση με τα δίκτυα, αυτά που έχω μάθει στην σχολή μου, στην μετεκπαίδευσή μου και αυτα που έμαθα και στην δουλειά μου που είναι ακριβώς αυτή. Εγκατάσταση δικτύων. Κυρίως σε εταιρικά περιβάλλοντα αλλά και βιομηχανικά. Η δε πρακτική μου ήταν πάνω στην παρασκευή προτύπου δικτύου (τύπου TCP/IP) για επικοινωνία PC με υπολογιστές που έτρεχαν IBM ΟS2 warp4. Φυσικά αυτό δεν προτυποποιήθηκε ποτέ, έγινε για λόγους πρακτικής άσκησης, αλλά είναι ενασχόληση "με τα μούτρα" που λέμε. Μαζί με όλα αυτά, έχω και τους τύπους στο Internet engineering task force να συμφωνούν με αυτά που ξέρω και... εχ δεν μπορώ να μην δώσω περισσότερη βαρύτητα σε όλα αυτά από την άποψη σου σε ένα θέμα που δεν χωρούν απόψεις.

Δεν είχα κάποια αμφιβολία ότι αυτή είναι η δουλεία σου, και αυτός ήταν ο λόγος που στην "περιβόητη" ανάρτηση έγραψα τα απολύτως απαραίτητα, θεωρώντας ότι εσύ θα καταλάβεις, και οι υπόλοιποι δεν θα βαρεθούν (πολύ). Λιγάκι με προβλημάτισε όλο αυτό που έγινε με τους headers των ATM cells, τα 28 & 31 cells που έγραφες, και τα λοιπά. Μάλλον το διάβασες λίγο βιαστικά...

Εν' τω μεταξύ ενώ μέχρι το MTU =1500 υπάρχει προτυποποίηση και τα πράγματα είναι σαφή, από κει και μετά δεν υπάρχει. Οτιδήποτε μετά το 1500 θεωρείται Jumbo frames και είναι specific per Network. Δεν είναι standard. Αυτό που σου έλεγα "special configuration". Δεν προτυποποιήθηκε ακόμα. Αν βάλεις κάτι πάνω από το 1500 ρυθμίζεις χειροκίνητα το δίκτυό σου και τα προβλήματα που θα συναντήσεις είναι συγκεκριμένα, αναμενόμενα και πρέπει να ξέρεις πως θα τα αντιμετωπίσεις. Ξέρεις τι καλά που θα ήταν να μπορούσαμε να βάλουμε 65535 στο MTU; Και κάποια στιγμή θα φτάσουμε κι εκεί σίγουρα. Αλλά τώρα δεν είμαστε εκεί. Δεν είμαστε ούτε στα 9000. Το τελευταίο όμως το υποστηρίζουν αρκετές συσκευές και αν θέλεις μπορείς να το δοκιμάσεις και αν το κάνεις σωστά θα παίξει και καλά μάλιστα. Δεν είναι όμως μέσα στα πρότυπα και άρα δεν το βάζεις σε κάποιον που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα. Άσε που μόνο και μόνο που το med δεν το υποστηρίζει είναι αρκετό για να μην το βάλει κάποιος στο forum που μιλούσαμε. (Βασικά ίσως ειδικά το med να έπρεπε να το υποστηρίζει αυτό αλλά μάλλον αυτά τα players προσπαθούν να ρίξουν τόσο το κόστος παραγωγής τους που κάτι τέτοιο που δεν είναι αρκετά κοινό, να πιστεύουν οτι δεν αξίζει να επενδύσουν. Ακριβότερη δηλαδή κάρτα δικτύου.)
Δες εδώ τι έγινε σε έναν κατακαημένο που είχε βάλει jumbo frames σε δίκτυο με mede8er. Ο άνθρωπος ήταν έτοιμος να το πετάξει το μηχανάκι.

Μόνο και μόνο το παραπάνω thread είναι αρκετό για να επιμένω να βάλει ο άνθρωπος 1500. Αν μου έλεγε "θέλω να πειραματιστώ" θα του απαντούσα διαφορετικά. Πάλι όμως θα του έλεγα ότι το καλύτερο είναι το 1500. Το router θα κάνει τις μετατροπές που χρειάζονται για το internet και δεν θα υπάρχουν προβλήματα.

Το ότι τα jumbo frames είναι εκτός προτύπου, δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζονται από σχεδόν όλες τις (οικιακές) συσκευές.
Σε εταιρικό περιβάλλον ίσως να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί η εταιρίες δεν περιμένω να δίνουν έτσι πράματα που μπορούν να χρεώσουν...

Δεν έχω υπ' όψιν μου κάποιο μόντεμ που θα ορίσει αυτόματα το βέλτιστο MTU. To draytek 2710 που έχω προσωρινά δεν το κάνει. Έχει μια προκαθορισμένη τιμή (1492), και αλλάζει χειροκίνητα. Επίσης, δεν φαντάζομαι ότι οι υπόλοιπες συσκευές θα αλλάξουν MTU μόνες τους, αν δεν αλλάξει χειροκίνητα θα παραμείνει 1500...
Άρα στο PS3 κάποιος θα πρέπει να βάλει χειροκίνητα το 1478.
Να ενεργοποιήσει κανείς jumbo frame στο PS3, δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα. Εγώ δεν θα το έκανα (αν είχα παιχνιδοκονσόλα, δεν έχω).
Βέβαια το θέμα δεν είναι το δικό μου δίκτυο, εγώ έχω jumbo frames παντού, εκτός από κάτι τηλεοράσεις και bluray που δεν έχω ασχοληθεί...
Πραγματικά το PS3 δεν ξέρω πως δουλεύει. Να υποθέσω μόνο μπορώ. Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να ορίσεις τίποτα. Έχει "μανήσια" το MTU στο 1500. Αλλά αφού ούτε 'συ ούτε 'γω έχουμε PS3 γιατί το κουράζουμε το θέμα; Ο μπατζανάκης μου έχει. Όταν πάω πάντως θα του ζητήσω να το ψάξω λίγο γιατί με έκανες να αναρρωτιέμαι.

Τα πρότυπα είναι εκεί και είναι γνωστά. Δεν νομίζεις όμως ότι σήμερα (25 χρόνια μετά) όλες οι συσκευές (ακόμα και οι πιο φθηνές) υλοποιούν τα πρότυπα και κάτι παραπάνω; Δεν το βλέπω σαν επανάσταση να χρησιμοποιώ πράγματα που υλοποιούν οι συσκευές, ακόμα και αν είναι εκτός προτύπων.
Δεν έχω καμία αντίρρηση να πειραματιστεί όποιος θέλει. Τα πρότυπα είναι για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Το πρότυπο πχ του 802.11n ορίστικε πριν μερικά χρόνια. Πρίν από αυτό φυσικά έβγαιναν κάρτες δικτύου και wireless access points που υποστήριζαν μεταγωγή δεδομένων πάνω από 54mbps. 200Mbps, 300mbps με υποστήριξη προτύπου 802.11g στα 54mbits και αν είχεις κάρτα και access point της ίδιας εταιρίας μπορούσες να πιάσεις και τις ταχύτητες εκείνες στο wireless. Αλλά αυτή ήταν το θέμα. Δεν υπήρχε η προτυποποίηση και ο καθένας έκανε ότι γούσταρε. Οι συσκευές μεταξύ τους "μιλούσαν" με το 802.11g συνήθως γιατί ποιός θα έβρισκε laptop με wifi netgear; Δεν λέω. Φύγε εκτός προτύπων. Αλλά δεν στο προτείνω παρά μόνο αν θέλεις να πειραματιστείς. Επίσης θα σου θυμήσω ότι αν προσπαθούσες να πιάσεις ταχύτητες επιπέδου 300mbps στο wireless (πριν βγει το n) τότε πραγματικά θα έβλεπες βελτίωση στην απόδοση του δικτύου σου, ενώ με την ενεργοποίηση των jumbo frames πιστεύω ότι θα δεις μικρή βελτίωση σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις. Για παράδειγμα εκείνη η ταινιάρα που σου είπα των 40Gb full 3D. (αν το med υποστήριζε Jumbo frames) Πολλά "αν" και "ίσως" και "όταν" για πολύ μικρή βελτίωση.

Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα δίκτυα. Πριν 15 χρόνια παρίστανα τον system admin από ανάγκη. Δεν είναι χόμπι, το βρίσκω λίγο βαρετό... :smile:
οκ. Ότι αρέσει στον καθένα. Εγώ το βρίσκω ενδιαφέρον από την άλλη και έχω χάσει αρκετά βράδια για τα δίκτυα

Δεν είχα κάποια αμφιβολία ότι αυτή είναι η δουλεία σου, και αυτός ήταν ο λόγος που στην "περιβόητη" ανάρτηση έγραψα τα απολύτως απαραίτητα, θεωρώντας ότι εσύ θα καταλάβεις, και οι υπόλοιποι δεν θα βαρεθούν (πολύ). Λιγάκι με προβλημάτισε όλο αυτό που έγινε με τους headers των ATM cells, τα 28 & 31 cells που έγραφες, και τα λοιπά. Μάλλον το διάβασες λίγο βιαστικά...
Αυτό πρέπει πραγματικά να το ξαναπεράσεις και ίσως να το ξαναγράψεις. Θα "σιδερώσεις" πολλά σημεία του...

Το ότι τα jumbo frames είναι εκτός προτύπου, δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζονται από σχεδόν όλες τις (οικιακές) συσκευές.
Σε εταιρικό περιβάλλον ίσως να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί η εταιρίες δεν περιμένω να δίνουν έτσι πράματα που μπορούν να χρεώσουν...
Αυτό αλήθεια δεν το κατάλαβα. Αλλά αυτό με τα quotes μου άρεσε πολύ και είπα να τα αφήσω όλα.
Τι εννοείς "εταιρίες δεν περιμένω να δίνουν έτσι πράματα που μπορούν να χρεώσουν" (φυσικά έτσι κάνουν οι εταιρίες αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς σε σχέση με τις οικιακές συσκευές)

Πραγματικά το PS3 δεν ξέρω πως δουλεύει. Να υποθέσω μόνο μπορώ. Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να ορίσεις τίποτα. Έχει "μανήσια" το MTU στο 1500. Αλλά αφού ούτε 'συ ούτε 'γω έχουμε PS3 γιατί το κουράζουμε το θέμα; Ο μπατζανάκης μου έχει. Όταν πάω πάντως θα του ζητήσω να το ψάξω λίγο γιατί με έκανες να αναρρωτιέμαι.

Η προεπιλογή δεν θυμάμαι που είναι. Έχει ο αδερφός μου και χτες που κοίταξα είχε 1490. Το έβαλα σε 1478...

Δεν έχω καμία αντίρρηση να πειραματιστεί όποιος θέλει. Τα πρότυπα είναι για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Το πρότυπο πχ του 802.11n ορίστικε πριν μερικά χρόνια. Πρίν από αυτό φυσικά έβγαιναν κάρτες δικτύου και wireless access points που υποστήριζαν μεταγωγή δεδομένων πάνω από 54mbps. 200Mbps, 300mbps με υποστήριξη προτύπου 802.11g στα 54mbits και αν είχεις κάρτα και access point της ίδιας εταιρίας μπορούσες να πιάσεις και τις ταχύτητες εκείνες στο wireless. Αλλά αυτή ήταν το θέμα. Δεν υπήρχε η προτυποποίηση και ο καθένας έκανε ότι γούσταρε. Οι συσκευές μεταξύ τους "μιλούσαν" με το 802.11g συνήθως γιατί ποιός θα έβρισκε laptop με wifi netgear; Δεν λέω. Φύγε εκτός προτύπων. Αλλά δεν στο προτείνω παρά μόνο αν θέλεις να πειραματιστείς. Επίσης θα σου θυμήσω ότι αν προσπαθούσες να πιάσεις ταχύτητες επιπέδου 300mbps στο wireless (πριν βγει το n) τότε πραγματικά θα έβλεπες βελτίωση στην απόδοση του δικτύου σου, ενώ με την ενεργοποίηση των jumbo frames πιστεύω ότι θα δεις μικρή βελτίωση σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις. Για παράδειγμα εκείνη η ταινιάρα που σου είπα των 40Gb full 3D. (αν το med υποστήριζε Jumbo frames) Πολλά "αν" και "ίσως" και "όταν" για πολύ μικρή βελτίωση.

Στο ασύρματο τα πράγματα είναι πιο φρέσκα, αλλά τα jumbo frames είναι πιο παλιά περίπτωση, με σχεδόν καθολική αποδοχή μέχρι 9000.

οκ. Ότι αρέσει στον καθένα. Εγώ το βρίσκω ενδιαφέρον από την άλλη και έχω χάσει αρκετά βράδια για τα δίκτυα

Ε, φαντάζομαι ναι. Για να ασχολείσαι...

Αυτό πρέπει πραγματικά να το ξαναπεράσεις και ίσως να το ξαναγράψεις. Θα "σιδερώσεις" πολλά σημεία του...

Μπα, δεν έχει σημασία. Ας μείνουν οι βέλτιστες τιμές για κάθε περίπτωση. Το πως βγαίνουν, δεν αφορά και κανέναν...

Αυτό αλήθεια δεν το κατάλαβα. Αλλά αυτό με τα quotes μου άρεσε πολύ και είπα να τα αφήσω όλα.
Τι εννοείς "εταιρίες δεν περιμένω να δίνουν έτσι πράματα που μπορούν να χρεώσουν" (φυσικά έτσι κάνουν οι εταιρίες αλλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς σε σχέση με τις οικιακές συσκευές)

Εννοώ ότι ένα switch των 20 ευρώ για οικιακό δίκτυο, θα υποστηρίζει σίγουρα π.χ. jumbo frames (έβαλα ένα τέτοιο στο νήμα ήδη). Αν αγοράσεις εταιρικό switch, μπορεί και να μην υποστηρίζει στις "φθηνές" σειρές, γιατί θα υποστηρίζει το "ακριβότερο"... Οπότε αφού μπορεί να πάρει περισσότερα λεφτά, γιατί να στο δώσει τσάμπα;