Τα switches όντως μπορεί να υποστηρίζουν πολλές φορές jf. Αλλά τα router και πάρα πολλές άλλες συσκευές δεν τα υποστηρίζουν.
400+ ευρώ που είπε ο φίλος εννοούσε Router φαντάζομαι και λίγα υποστηρίζουν JF, σίγουρα όχι τα καβουρδιστίρια που δίνου τσάμπα οι εταιρίες τηλεφωνίας. (καλά αυτά δεν είναι τις περισσότερες φορές και Gigabit οπότε...)
Όσο για τα μαθηματικά γράφεις:
Από την στιγμή που το πακέτο θα σπάσει σε κομμάτια των 48 bytes, το μεγαλύτερο πακέτο που σπάει ακριβώς σε 31 κομμάτια είναι 1488 bytes
Δηλαδή 31*48=1488 που είναι σωστό (μαθηματικά σωστό), άρα δεν υπολόγισες ότι τα κομμάτια είναι μεν με 48 bytes δεδομένων αλλά πιάνουν 53bytes χώρου. Την τελευταία φορά που κοίταξα 31*53 = 1643 και συνεπώς δεν το υπολόγισες στα μαθηματικά σου αυτό μιας και δεν βγάζεις τέτοιο αποτέλεσμα. Αυτό με τα μαθηματικά δεν το είπα για να σε προσβάλλω, ούτε για να σε πικάρω. Το εντόπισα και το ανέφερα. Λάθη γίνονται και το συγκεκριμένο είναι ασήμαντο, απλά σε βγάζει 2 bytes off.
Τώρα όλο αυτό είναι άσχετο με το θέμα μας, γιατί το ATM είναι για το DSL που ανήκει σε διαφορετικό δίκτυο. Τα jumbo frames και το MTU 1500 ή κάτι άλλο και όλα αυτά που συζητάμε είναι για το τοπικό σου δίκτυο. Το ΑΤΜ συνδέεται με PPPoE τις περισσότερες φορές, και ναι σπάει σε ATM cells των 48+5 bytes. Το default MTU του PPPoE είναι (βάση πρωτοκόλλου) 1492. για να δούμε τα μαθηματικά: 48+5=53. 53*
28=1484bytes. 1484bytes+8bytes (pppoe header) =1492 (!!!) Εκεί ναι. Να βάλεις 1492 MTU. Για την ακρίβεια εκεί καλύτερα να βάλεις ότι τιμή σου πει ο ISP σου. Αλλά το πρωτόκολλο σου δεν είναι το Ethernet 2. Έχει πολλά κοινά σημεία αλλά είναι το pppoE. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αυτό σε τοπικό δίκτυο. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και αφορά point to point συνδέσεις. Γι' αυτό τα περισσότερα router έρχονται με default MTU για το PPPoE στα 1492.
Επίσης σου λέω οτι μπερδεύεις επίπεδα OSI γιατί:
1ον το ATM έχει διαφορετικά επίπεδα από το OSI και το 2ο επίπεδό του αναφέρεται μόνο εν μέρει στο Data link layer του OSI (layer 2). Επίσης Εσάγει και το ATM Adaptation Layer που δεν υπάρχει στο OSI. Το να μιλάς για το Ethernet 2 και το ATM που χρησιμοποιούν διαφορετικά επίπεδα είναι σαν να μιλάς για να βάλεις την μηχανή από ένα Jumbo jet σε ένα υποβρύχιο.
2ον Κάνεις το κοινό λάθος να συγχέεις το Maximum transmission Unit με την πληροφορία προς αποστολή. Το MTU είναι απλά το μέγιστο μέγεθος από ένα frame ή ένα πακέτο στο δίκτυό σου. Πρώτα απ' όλα δεν είναι το Minimum transmission Unit (όρος που χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του '80 για να ορίσει το maximum transmission unit. Στον αρχικό ορισμό του πρωτοκόλλου από παρασπονδία αντί για maximum χρησιμοποίησαν minimum και αργότερα χρειάστηκε να εκδώσουν διορθωτικό έγγραφό για τον ορισμό του πρωτοκόλλου! Αστεία ιστορία.). Η πληροφορία δεν είναι 1500bytes λοιπόν. το maximum του κάθε frame που μπορεί να μεταφερθεί χωρίς κατακερματισμό είναι 1500. Στην περίπτωση κατακερματισμού φυσικά έχουμε καθυστερίσεις γιατί αν χαθεί ένα fragment από το fragmented πακέτο χάνεται όλο το πακέτο και όχι μόνο το frangment.
Αυτό είναι η καθυστέρηση που μπορεί να δημιουργηθεί. Το να έχεις ενεργοποιημένο το MTU 9000 σε κάποιες συσκευές αλλά όχι σε όλες δεν θα δημιουργεί ΠΑΝΤΑ καθυστερήσεις. Μόνο τις φορές, που στέλνονται πακέτα σε συσκευές που δεν υποστηρίζουν jumbo frames και κάποια fragments χάνονται.
Οπότε, μπορεί εσύ να βλέπεις μια μικρή βελτίωση όταν το δίκτυό σου streamάρει ταινιάρα, και όλα τα άλλα δεν ασχολούνται με τίποτα στο σπίτι. Αλλά αν πάει κάποιος να αντιγράψει ένα τραγούδι από τον υπολογιστή στο κινητό του εκείνη την στιγμή, τότε όλο το δίκτυο (συγκεκριμένα το router σου.) θα ασχολείται για να ξαναστέλνει τα χαμένα fragments (ξαναστέλνοντας ολόκληρα jumbo frames) στο κινητό και θα κολλά το σύμπαν. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κολλήματα κι όχι μόνο απλές καθυστερήσεις. Δεν θα είναι "έπεσε η απόδοση λίγο". Θα είναι full stop.