Καφετέριες και τσιγάρο

Όταν λέω δημόσιο χώρο, ίσως να χωρά εξαίρεση σε νυχτερινά κέντρα όπου είναι λίγο υποκριτικό να σερβίρεις αλκοόλ μέχρι λιποθυμίας τα ξημερώματα και να ενοχλείται κάποιος λόγω... παθητικού καπνίσματος.

Τι σχέση εχει το ένα με το άλλο;

Τι σχεση εχει ένα μαγαζι τεκες που δεν μπορεις να ανασάνεις (και όταν βγεις βρωμοκοπας) με τι / το ποσο θα πιει κάποιος;

Τι σχέση εχει το ένα με το άλλο;

Τι σχεση εχει ένα μαγαζι τεκες που δεν μπορεις να ανασάνεις (και όταν βγεις βρωμοκοπας) με τι / το ποσο θα πιει κάποιος;

Ακριβώς! ποτέ δεν με ενόχλησε σε μπαρ το πόσο αλκόλ πίνει ο διπλανός μου. Αντίθετα το τσιγάρο του με ενόχλησε πάρα πολύ.

Απάντηση: Re: Καφετέριες και τσιγάρο

Δεν είναι εμμονή, αλλά σκέψη, που σκοπό έχει να δώσει λύση κι όχι να σκεπάσει το πρόβλημα ή να το παραπέμψει στο μέλλον.
Γιατί, αν εστιάσουμε την πίεσή μας στο να αλλάξει ο μαγαζάτορας τον τρέχοντα εξαερισμό με μιά καλύτερη και ακριβότερη εγκατάσταση, ακόμα κι αν αυτή η πίεση πετύχει, το πρόβλημα δεν λύνεται... Απο την επόμενη μέρα, θα επιστρέψουμε στις γνώριμες διαφωνίες, τσακωμούς και παράπονα.

Για παράδειγμα, η θέση των "Αμερικανών για τα Δικαιώματα των Μη Καπνιστών" (ANR) είναι σαφής...

"Don't be fooled! No ventilation system has ever been designed that can protect the public from the death and disease caused by exposure to secondhand smoke.
In July 2006, U.S. Surgeon General Richard Carmona declared that the debate is over about the science of secondhand smoke, concluding that separating smokers from nonsmokers, air cleaning technologies, and ventilating buildings cannot eliminate secondhand smoke exposure, stating that conventional air cleaning systems cannot remove all the poisons, toxins, gases, and particles found in secondhand smoke. Additionally, heating, ventilation, and air conditioning systems can distribute secondhand smoke throughout a building.
..."
http://www.no-smoke.org/getthefacts.php?id=15

Κατόπιν, τίποτα δεν αποκλείει την ισχυροποίηση της άποψης ότι "ο χώρος δεν μπορεί να είναι ποτέ 100% smoke free, απο την στιγμή που στα παγκάκια της διπλανής πλατείας το ντουμανιάζουν οι καπνιστές και η κίνηση του αέρα οπωσδήποτε θα φέρει μέρος του καπνού μέσα στο εστιατόριο ή την καφετέρια. Εφόσον η κατεύθυνση του αέρα αλλάζει συνεχώς και απροειδοποίητα, είναι εμφανές οτι πρέπει να απαγορευτεί ρητά το κάπνισμα στις πλατείες"... :)))

Οσο για τα παράπονα στα εστιατόρια, υπάρχουν πολλά... Αλλοι πάνε να φάνε και παραπονούνται οτι φεύγοντας, τα ρούχα τους μυρίζουν φαγητό...

http://www.tripadvisor.com/Location...um_Cafe-Kuala_Lumpur_Wilayah_Persekutuan.html

Όταν ακούω τα αμερικάνια να μιλάνε έτσι, μια ανατριχίλα, ένα ρίγος, ένα κάτι τέλος πάντων με πιάνει από...τα γέλια!! Οι ταινίες του Μπόγκαρντ είναι επικηρυγμένες στο αμέρικα? Χιλιάδες ταινίες '60s, '70s, '80s που δεν έβλεπες μισή σκηνή από τον πρωταγωνιστή μέχρι τον κομπάρσο με το τσιγάρο στο χέρι, τις έχουν καταστρέψει?

Δηλαδή...ήμαρτον και ουαί υμίν!!

Αυτό δε με τον αέρα στις πλατείες...ΚΟΡΥΦΑΙΟ!!:flipout:

Προσοχή! Η οδηγία ισχύει όταν φυσάει γραιγολεβάντες...στην τραμουντάνα καπνίζουμε ελεύθερα!!:flipout:

Υπερβολές υπάρχουν και από τις 2 πλευρές

Το δικαιωμα μου όμως να μην τρώω στη μαπα τον καπνό του οιουδήποτε είναι αναφαίρετο (και προφανως μη συγκρίσιμο με την επιθυμία / αναγκη / whatever του αλλου να καπνίσει)

Η αναφορά επίσης στο παρελθόν είναι ατυχης.

Ναι, ο κόσμος προοδεύει, μαθαίνουμε, προστατεύουμε την υγεία μας (και γι αυτό και ο μέσος όρος ζωής έχει ανέβει τόσο).

Αυτό έλλειπε να κάνουμε (ή να μην κάνουμε) ότι και πριν 30-40-50-60 χρονια (και ναι κι εμένα μου κακοφάνηκε όταν είδα τον Λουκυ με το σανό στο στόμα αντί το τσιγάρο αλλά με το χρόνο συνειδητοποιησα ότι είναι απλώς θεμα συνήθειας και ότι φυσικα το πρότυπο που μεταφέρει (στα παιδιά κυρίως) είναι μεγάλης σημασίας)

Όταν ακούω τα αμερικάνια να μιλάνε έτσι, μια ανατριχίλα, ένα ρίγος, ένα κάτι τέλος πάντων με πιάνει από...τα γέλια!! Οι ταινίες του Μπόγκαρντ είναι επικηρυγμένες στο αμέρικα? Χιλιάδες ταινίες '60s, '70s, '80s που δεν έβλεπες μισή σκηνή από τον πρωταγωνιστή μέχρι τον κομπάρσο με το τσιγάρο στο χέρι, τις έχουν καταστρέψει?
...

Φίλμ νουάρ, μαγαζιά με ατμόσφαιρα και πράσιν'άλογα...
Χάθηκε αντι για μισοσκόταδο, καπνό, ουίσκι και τζάζ, να δείχνουν ενα καθαρό φωτεινό περιβάλλον, πορτοκαλάδα μπλέ και πιτσιρίκια να τρέχουν ανάμεσα στον Μπόγκαρντ και την Μπέργκμαν ? lol

Υπερβολές υπάρχουν και από τις 2 πλευρές

Το δικαιωμα μου όμως να μην τρώω στη μαπα τον καπνό του οιουδήποτε είναι αναφαίρετο (και προφανως μη συγκρίσιμο με την επιθυμία / αναγκη / whatever του αλλου να καπνίσει)

Η αναφορά επίσης στο παρελθόν είναι ατυχης.

Ναι, ο κόσμος προοδεύει, μαθαίνουμε, προστατεύουμε την υγεία μας (και γι αυτό και ο μέσος όρος ζωής έχει ανέβει τόσο).

Αυτό έλλειπε να κάνουμε (ή να μην κάνουμε) ότι και πριν 30-40-50-60 χρονια (και ναι κι εμένα μου κακοφάνηκε όταν είδα τον Λουκυ με το σανό στο στόμα αντί το τσιγάρο αλλά με το χρόνο συνειδητοποιησα ότι είναι απλώς θεμα συνήθειας και ότι φυσικα το πρότυπο που μεταφέρει (στα παιδιά κυρίως) είναι μεγάλης σημασίας)

Σαφώς και ο κόσμος προοδεύει. Σαφώς και μαθαίνουμε πράγματα για να προστατευόμαστε και να ζούμε μια καλύτερη ζωή. Οι υστερίες, όμως, και οι Θούριοι από τους ίδιους που ''σφήνωσαν'' την ιδέα στο μυαλό του καθένα με κάθε τρόπο (μόνο στο φεγγάρι δεν έγραψαν Marlboro), ας είναι μετριοπαθέστεροι με λιγότερη αμετροέπεια ή ας βγάλουν στην τελική τον σκασμό διότι βασιλικότεροι του βασιλέως σε τέτοιο θέμα από την πλευρά τους δεν παίζει με την καμμία!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Φίλμ νουάρ, μαγαζιά με ατμόσφαιρα και πράσιν'άλογα...
Χάθηκε αντι για μισοσκόταδο, καπνό, ουίσκι και τζάζ, να δείχνουν ενα καθαρό φωτεινό περιβάλλον, πορτοκαλάδα μπλέ και πιτσιρίκια να τρέχουν ανάμεσα στον Μπόγκαρντ και την Μπέργκμαν ? lol

The Hustler:

Ο George Scott έπινε γάλα όταν έπαιζε πόκερ για να μην μεθάει και χάνει, αλλά, το τσιγάρο - τσιγάρο!!!:flipout::grinning-smiley-043

τώρα που το λέτε,
Ακόμα θυμάμαι το πόσο μαλάκας ένιωσα πριν μερικά χρόνια σε αεροδρόμιο της Γερμανίας(πιθανόν στο Μόναχο) όταν πήγα να καπνίσω σε μια "γυάλα" 1,5χ1,5 που είχαν στήσει μέσα στην μέση του αεροδρομίου κι ένας καλτσοσανδαλάκιας σήκωσε την dslr για να βγάλει φωτογραφίες δεν περιγράφεται..

Όσο καλός και αν είναι ο εξαερισμός το πρόβλημα παραμένει για τον μη καπνιστή. Όταν ο άλλος καπνίζει στο μισό μέτρο από εσένα είναι αδύνατο να μην εισπνέεις τον καπνό ή να μην μυρίσουν τα ρούχα σου. Μπορεί να μην γίνεται ντουμάνι όπως σε άλλα μαγαζιά όμως παραμένεις να είσαι παθητικός καπνιστής....

Eγώ ειλικρινά, είμαι με το μέρος σου πάντως.

edit
... εννοώ οτι καταλαβαίνω την ενόχλησή σου

Re: Απάντηση: Re: Καφετέριες και τσιγάρο

Σαφώς και ο κόσμος προοδεύει. Σαφώς και μαθαίνουμε πράγματα για να προστατευόμαστε και να ζούμε μια καλύτερη ζωή. Οι υστερίες, όμως, και οι Θούριοι από τους ίδιους που ''σφήνωσαν'' την ιδέα στο μυαλό του καθένα με κάθε τρόπο (μόνο στο φεγγάρι δεν έγραψαν Marlboro), ας είναι μετριοπαθέστεροι με λιγότερη αμετροέπεια ή ας βγάλουν στην τελική τον σκασμό διότι βασιλικότεροι του βασιλέως σε τέτοιο θέμα από την πλευρά τους δεν παίζει με την καμμία!

Μα τώρα καθόμαστε και ασχολούμαστε με το ποιος είναι αυτός που λεει το προφανές (για την υγεία και τα δικαιώματά μας) και όχι για το περιεχόμενο του προφανούς;

ΟΚ, ας το κρίνουμε, δεν λέω. Αλλά προφανώς είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στη ουσία (και εν δυνάμει, πρόφαση για την έμμεση έκφραση διαφωνίας)

Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

τώρα που το λέτε,
Ακόμα θυμάμαι το πόσο μαλάκας ένιωσα πριν μερικά χρόνια σε αεροδρόμιο της Γερμανίας(πιθανόν στο Μόναχο) όταν πήγα να καπνίσω σε μια "γυάλα" 1,5χ1,5 που είχαν στήσει μέσα στην μέση του αεροδρομίου κι ένας καλτσοσανδαλάκιας σήκωσε την dslr για να βγάλει φωτογραφίες δεν περιγράφεται..

Χαχαχα, καλό!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καφετέριες και τσιγάρο

Μα τώρα καθόμαστε και ασχολούμαστε με το ποιος είναι αυτός που λεει το προφανές (για την υγεία και τα δικαιώματά μας) και όχι για το περιεχόμενο του προφανούς;

ΟΚ, ας το κρίνουμε, δεν λέω. Αλλά προφανώς είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στη ουσία (και εν δυνάμει, πρόφαση για την έμμεση έκφραση διαφωνίας)

Έγραψα σε προηγούμενο ποστ ένα παράδειγμα για τον τρόπο, Σύριε. Προφανώς, δεν το διάβασες. Η ''ουσία'' όπως την αποκαλείς, δεν επιβάλλεται σ' έναν ελεύθερο άνθρωπο, που κάνει τις επιλογές του, με κραυγές και κατάρες (μιλάω για το ενεργητικό κάπνισμα, μην μπερδευτούμε..). Αλλιώς, γνωρίζω και 'γω πολλές ''ουσίες'' που έχουν αιματοκυλίσει τον πλανήτη τα τελευταία 200 χρόνια προσπερνώντας με συνοπτικές διαδικασίες ''ανούσιες'' διατυπώσεις, όπως το να προσπαθήσω να πείσω για την ουσία των επιχειρημάτων μου απευθυνόμενος στην ευθυκρισία του κόσμου. Για να το κάνω αυτό, όμως, πρέπει να έχω εξαρχής στο μυαλό μου την πιθανότητα διαφωνίας ή άλλης επιχειρηματολογίας. Ε, όταν δεν το έχω, κάνω τσιτάτα σαν τα αμερικάνια...ένας Μπόγκαρντ, δηλαδή, σε παράλληλο σύμπαν.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καφετέριες και τσιγάρο

Έγραψα σε προηγούμενο ποστ ένα παράδειγμα για τον τρόπο, Σύριε. Προφανώς, δεν το διάβασες. Η ''ουσία'' όπως την αποκαλείς, δεν επιβάλλεται σ' έναν ελεύθερο άνθρωπο, που κάνει τις επιλογές του, με κραυγές και κατάρες (μιλάω για το ενεργητικό κάπνισμα, μην μπερδευτούμε..). Αλλιώς, γνωρίζω και 'γω πολλές ''ουσίες'' που έχουν αιματοκυλίσει τον πλανήτη τα τελευταία 200 χρόνια προσπερνώντας με συνοπτικές διαδικασίες ''ανούσιες'' διατυπώσεις, όπως το να προσπαθήσω να πείσω για την ουσία των επιχειρημάτων μου απευθυνόμενος στην ευθυκρισία του κόσμου. Για να το κάνω αυτό, όμως, πρέπει να έχω εξαρχής στο μυαλό μου την πιθανότητα διαφωνίας ή άλλης επιχειρηματολογίας. Ε, όταν δεν το έχω, κάνω τσιτάτα σαν τα αμερικάνια...ένας Μπόγκαρντ, δηλαδή, σε παράλληλο σύμπαν.

Ναι, δεν διαβασα τα προηγουμενα posts.

Προφανως μιλαμε για κατι διαφορετικό τελικά

Εγώ αναφέρομαι στην ''ουσία'' κυρίως ως προστασία (των μη καπνιστών) αλλά και ως ενημέρωση.

Eπ'ευκαιρία, να ενημερώσω οτι πριν 1 μήνα χάσαμε πρόωρα, σε ηλικία 85 ετών, απο μιά "unspecified 'lengthy illness' ", τον μεγάλο ηγέτη, τιμονιέρη, λαικό ήρωα και σύμβολο μιας μεγάλης μερίδας του λαού μας, Darrell Winfield - ο original Marlboro Man...
Πληροφορίες οτι η οδός Ταγματάρχου Πλέσσα (ο καθετος στην Συγγρού δρόμος) μπροστά απο το Ωνάσειο θα μετονομαστεί σε Ντ.Γουίνφηλντ ελέγχονται ως ανακριβείς.
http://www.latimes.com/local/obituaries/la-me-darrell-winfield-marlboro-man-20150114-story.html

RIP Ντάρελ, Ενας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα...

24BA454400000578-2910742-image-a-156_1421343815185.jpg

Click και BIOS

Δεν ειναι λογικα αυτα που προτεινετε.
Δηλαδη, ξεχωριστα μαγαζια (η χωροι) επειδη παντα λιγος καπνος θα φτανει στον ακαπνο.
Δεν μπαινουν στο ιδιο καλαθι το ντουμανι ενος μαγαζιου με μηδεν εξαερισμο με την ανεπαισθητη οσμη
τσιγαρου απο καποιο με σωστο εξαερισμο. Τα αερομεταφερομενα ανθυγιεινα σωματιδια παραμενουν,
δεν αντιλεγω. Ομως, μπορω να κατσω διπλα στον φιλο καπνιστη για ... ΩΩΩΩΩΡΕΣ χωρις να κοιταω
το ρολοι. Τεραστια η διαφορα.

Το πως παει ο αερας, μεσα και εξω απο ενα μαγαζι, ειναι αλλη ιστορια. Το ποσα ανθυγιεινα σωματιδια
εισπνεω ειναι μια αλλη ιστορια και το ΠΟΣΟ μπορω να αντεξω χωρις να "πνιγομαι", παλι, μια αλλη ιστορια.
Επιμερισμος, λοιπον. Οχι ολα στο ιδιο καλαθι και με την ιδια βαρυτητα.

Εαν ειναι κοινωνικος αποκλεισμος αυτο που γινεται σε ορισμενα αεροδορομια, αντιλαμβανεστε τι σοι
απεραντος κοινωνικος αποκλεισμος θα ηταν οι ξεχωριστοι χωροι, μαγαζια και ... "πολωμενες" παρεες ?
Δηλαδη, που θα φτασουμε ? Μολις γνωρισουμε καποιον που να αναβει τσιγαρο να του λεμε "γεια" ?
Πολυ γερμανικη προσεγγιση αναμεσα σε US and ΤΗΕΜ.

Last edited:
Καλυτερα στο εσωτερικο καταστηματος με εξαερισμο
παρα στο αιθριο με απνοια.
Θυμαμαι φασεις οπως περσι καλοκαιριατικα στο Λοφο, με διπλανη παρεα
που καπνιζαν σαν αραπηδες και το ντουμανι ερχοταν
αργα-αργα στο τραπεζι μας.
Οτι φαγαμε τελικα ηταν σε καπνιστη εκδοση.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καφετέριες και τσιγάρο

Ελεύθερο άνθρωπο;;;!!!

Το ποιά είναι "πολιτισμένη συμπεριφορά" αλλάζει με τα χρόνια.

Στο δυτικό κόσμο δεν είναι πια πολιτισμένη συμπεριφορά να καπνίζει κανείς σε κλειστό κοινόχρηστο χώρο στον οποίο μπορούν να πάνε και μη καπνιστές. Και γι αυτό απαγορεύεται και με νόμο.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για περιορισμό της ελευθερίας του ανθρώπου. Το αντίθετο μάλιστα!

Πριν από 100 χρόνια οι Έλληνες ουρούσαν στους δρόμους. Σήμερα το θεωρούμε σιχαμερό, ενώ σε κάποιες τριτοκοσμικές χώρες το κάνουν ακόμη στο δρόμο. Αν το σκεφτεί κανείς, και το ουρείν και το καπνίζειν βρωμάνε, αλλά τουλάχιστον το ουρίν είναι φυσική ανάγκη που την κάνουμε όλοι μας. Το κάπνισμα όχι.

Να θυμίσω τον Σουρή:

Ο Έλληνας δυό δίκαια ασκεί πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε και ουρείν εις όποιο θέλει μέρος.

Εγώ πάντως ποτέ δεν θεώρησα ότι περιορίζεται η ελευθερία μου αν δεν ουρώ στον δρόμο! Όμως ίσως κάποιος τριτοκοσμικός να το βλέπει έτσι.

Σχετικά με αυτά περί κοινωνικού αποκλεισμού, να θυμίσω πως η βασική αρχή της ελευθερίας του ατόμου λέει ότι είσαι ελεύθερος να κάνεις ότι θες αρκεί να μην περιορίζεις την ελευθερία του άλλου. Από την στιγμή που ο καπνιστής μου περιορίζει το δικαίωμα μου να βρίσκομαι σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο θέλω, είτε ο χώρος αυτός λέγεται μπαρ, είτε καφετέρια, είτε εστιατόριο, είτε το παγκάκι της πλατείας της γειτονιάς, απλά γιατί δεν μπορώ να αναπνέω ανθρώπινα, ο περιορισμός του καπνίσματος παύει να αποτελεί κοινωνικό αποκλεισμό!

Επίσης να σημειώσω πως ο καπνιστής είναι καπνιστής από δική του επιλογή, δεν τον εξανάγκασε κανένας να γίνει, επομένως με αυτή του την επιλογή θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να κάνει υποχωρήσεις ώστε να μην περιορίζει τον συνάνθρωπό του.

Όπως π.χ. κάποιος που επιλέγει να ζει με ένα κατοικίδιο σκύλο, ξέρει ότι θα έχει κάποιες υποχρεώσεις και θα κάνει κάποιους συμβιβασμούς στην καθημερινότητα του, όπως να μαζευει τα περιττώματά του ζώου από τον δρόμο, να μην πηγαίνει οπουδήποτε με τον σκύλο, κλπ. έτσι και αυτός που έχει κάνει την επιλογή να είναι καπνιστής θα πρέπει να δεχτεί τους περιορισμούς που επιβάλλει η κοινωνία και να μην καπνίζει οπουδήποτε. Δεν τίθεται θέμα κοινωνικού αποκλεισμού όταν περιορίζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στον καθαρό αέρα.

Click

Αν ο Χ φιλος καπνιστης εχει περισσοτερα απο εικοσι χρονια φιλιας μαζι μου και μοιραζομαστε περισσοτερα θετικα
απ'οτι αρνητικα στοιχεια, τοτε βεβαιως και θα σκεφτω να υπομεινω καποια ελαχιστη οχληση καπνου εκ μερους του
απ'οτι να διακοψω την επαφη. Ακομα και αν ο αερας που μοιραζομαστε δεν ειναι 100% καθαρος.

Ομως, για να συμβει αυτο ..... ο εξαερισμος θα "σηκωνει" κορμια μεσα στο μαγαζι. Ολα θα οδευουν προς τα πανω !

Αν ο Χ φίλος καπνιστής είναι τόσο καλός φίλος, οφείλει πρώτα αυτός να σεβαστεί το ότι ενοχλείσαι από το τσιγάρο και στην παρέα σας να κάνει ένα διάλλειμα να βγει 5 λεπτά έξω να κάνει το τσιγάρο του. Δεν είναι πιο λογικό αυτό από το να εισπνέεις εσύ τον καπνό του είτε σε αεριζόμενο περιβάλλον είτε σε μη;