Καφετέριες και τσιγάρο

Πάντως ενώ δίνεις την εντύπωση δύσκολου ανθρώπου Μάνο,τελικά απλά γκρινιαρούλης είσαι.
Πάμε σινεμά στο cosmos. τηλέφωνο Μάνος: Θα πάμε αλλά δε θα καπνίζεις στο αμάξι (με το δικό μου πήγαμε και μου το απαγόρεψε χεχεχε)
Όντως δεν κάπνισα. Φτάνουμε νωρίτερα και τσιμπάμε κάτι στα γρήγορα. Έξω κρύο. Αρκετό. Ε, με λίγη γκρίνια παραπάνω από πλευράς του τον πείσαμε και κάτσαμε έξω για να προλάβουμε το-τα τσιγαράκια πριν την ταινία. :grinning-smiley-043

Αν ο Χ φίλος καπνιστής είναι τόσο καλός φίλος, οφείλει πρώτα αυτός να σεβαστεί το ότι ενοχλείσαι από το τσιγάρο και στην παρέα σας να κάνει ένα διάλλειμα να βγει 5 λεπτά έξω να κάνει το τσιγάρο του. Δεν είναι πιο λογικό αυτό από το να εισπνέεις εσύ τον καπνό του είτε σε αεριζόμενο περιβάλλον είτε σε μη;

Προσπαθω να ΜΗΝ ξεμεινω μονο με δυο φιλους (ακαπνους).
Ολοι οι υπολοιποι που γνωριζω ειναι φουγαρα. Τι προτεινεις λοιπον ?
Να τους σπρωξω να επιβληθουν στους νικοτινικους υποδοχεις τους
για να αποδειξουν την φιλια τους ? Εχεις ιδεα ποσο ισχυρη εξαρτηση
εχουν αυτοι οι υποδοχεις με τους εγκεφαλικους ιστους ? Μηπως να
τους βαζω νηστικους τρεις μερες μπροστα απο φρεσκια μπριζολα ?

Το δικιο ειναι με τους ακαπνους !!!
Ομως .... οι ακαπνοι δεν ειναι πολλοι στην ελληνικη κοινωνια.
Εκει στην γερμανικη κοινωνια μπορει να ειναι περισσοτεροι.
Πολυ πιο μακροπνοη επιτυχια θα ειχε να ψαξουμε ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ
πρωην καπνιστες (οπως ο NikosGX) το κοψαν εντελως.
Οχι να χωρισουμε, με θεικη αλαζονεια, αμνους απο εριφια.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πάντως ενώ δίνεις την εντύπωση δύσκολου ανθρώπου Μάνο,τελικά απλά γκρινιαρούλης είσαι.
Πάμε σινεμά στο cosmos. τηλέφωνο Μάνος: Θα πάμε αλλά δε θα καπνίζεις στο αμάξι (με το δικό μου πήγαμε και μου το απαγόρεψε χεχεχε)
Όντως δεν κάπνισα. Φτάνουμε νωρίτερα και τσιμπάμε κάτι στα γρήγορα. Έξω κρύο. Αρκετό. Ε, με λίγη γκρίνια παραπάνω από πλευράς του τον πείσαμε και κάτσαμε έξω για να προλάβουμε το-τα τσιγαράκια πριν την ταινία. :grinning-smiley-043

Eφοσον ειμαι ευκολος, λοιπον, για πες ποσες φορες αποχωρησα νωριτερα (προφασιζομενος την δισκοκηλη μου)
απο το σπιτι σου, ενω το κεφι ηταν αμειωτο και η αποχωρηση μου εντελως προωρη. And by the way .....
σ'ευχαριστω που με σεβαστηκες μεσα στο αμαξι σου. Μπορουσα να παρω λεωφορειο να ρθω στο Ster, αλλα
επελεξες να επιβληθεις στους A4B2 μεσα σου γιατι οι φιλοι ... εχουν και αυτοι καποια ελαχιστα δικαιωματα
(οπως εχεις και εσυ). Εφοσον καταλαβαινεις λοιπον αυτα τα πολυ λεπτα ορια ... τα σεβομαι και εγω !
Ετσι λειτουργουν οι .... ΑΝΘΡΩΠΟΙ !

Για αυτό εντυπωσιάστηκα σήμερα
Έστελνε τους καπνιστές επάνω και κάτω ήμασταν καθαροί.
Μαγαζί το Κιόσκι στον Χορτιάτη.

Πριν κα'να μήνα πάντως, μια χαρά κάπνισαν οι καπνιστές της παρέας, στον κυρίως χώρο, μπροστά στο τζάκι...

Eγώ εντυπωσιάστηκα από τα παϊδάκια αγριογούρουνου και τη μοσχαρίσια γάλακτος... :eating:

Τα smoking rooms ειναι ο υστατος κιονωνικος αποκλεισμος. Σε πολυ λιγα οι συνθηκες ειναι βιωσιμες και ειναι σαν κουτια με τζαμαρια να κανουν χαζι απεξω οι υπολοιποι τα πειραματοζωα

Βιώσιμες; Σαν τασάκι που το σκούπισες με ιδρωμένη, άπλυτη κάλτσα μυρίζουν τα περισσότερα... :p

Εμμμμ, φυσικός απορροφητήρας το τζάκι.

Για φιλίες διαβάζω, για υπερευαισθησίες διαβάζω, μέχρι και για το πόσο πολιτισμένος είσαι αν σου τύχει να κατουριέσαι στο δρόμο... .

Δεν μπορει να ειναι φιλια μια σχεση οπου ο υγιης πνευμονας κανει συνεχως τα στραβα ματια.
Το ξαναγραφω, ειδικα για ΣΕΝΑ Pleo > εχεις ερμηνευσει την πολυχρονη ανοχη ως απροσκοπτη συμβιωση.
Δεν ειναι ετσι τα πραγματα, ποτε δεν ηταν και δεν προκειται να γινουν. Οι ανθρωποι ανεχονται απιστευτα
πραγματα για πολυ μεγαλα χρονικα διαστηματα (πολυ χειροτερα απο το τσιγαρο).

Ώρα για άσμα σχετικό μου φαίνεται...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καφετέριες και τσιγάρο

Πριν από 100 χρόνια οι Έλληνες ουρούσαν στους δρόμους. Σήμερα το θεωρούμε σιχαμερό, ενώ σε κάποιες τριτοκοσμικές χώρες το κάνουν ακόμη στο δρόμο.
Εγώ πάντως ποτέ δεν θεώρησα ότι περιορίζεται η ελευθερία μου αν δεν ουρώ στον δρόμο! Όμως ίσως κάποιος τριτοκοσμικός να το βλέπει έτσι.

Στο Άμστερνταμ υπάρχουν ακόμα τα παραβάν για να κατουράς από πίσω:

pissoir-amsterdam.jpg

Δημόσιες τουαλέτες έχετε δει πουθενά στην Ελλάδα;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καφετέριες και τσιγάρο

Ελεύθερο άνθρωπο;;;!!!

Το ποιά είναι "πολιτισμένη συμπεριφορά" αλλάζει με τα χρόνια.

Στο δυτικό κόσμο δεν είναι πια πολιτισμένη συμπεριφορά να καπνίζει κανείς σε κλειστό κοινόχρηστο χώρο στον οποίο μπορούν να πάνε και μη καπνιστές. Και γι αυτό απαγορεύεται και με νόμο.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για περιορισμό της ελευθερίας του ανθρώπου. Το αντίθετο μάλιστα!

Πριν από 100 χρόνια οι Έλληνες ουρούσαν στους δρόμους. Σήμερα το θεωρούμε σιχαμερό, ενώ σε κάποιες τριτοκοσμικές χώρες το κάνουν ακόμη στο δρόμο. Αν το σκεφτεί κανείς, και το ουρείν και το καπνίζειν βρωμάνε, αλλά τουλάχιστον το ουρίν είναι φυσική ανάγκη που την κάνουμε όλοι μας. Το κάπνισμα όχι.

Να θυμίσω τον Σουρή:

Ο Έλληνας δυό δίκαια ασκεί πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε και ουρείν εις όποιο θέλει μέρος.

Εγώ πάντως ποτέ δεν θεώρησα ότι περιορίζεται η ελευθερία μου αν δεν ουρώ στον δρόμο! Όμως ίσως κάποιος τριτοκοσμικός να το βλέπει έτσι.

Άλλα γράφω, άλλα γράφεις...για να θυμίσω και τη λαϊκή σοφία:

Άλλα τα μάτια του λαγού, άλλα της κουκουβάγιας.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Eφοσον ειμαι ευκολος, λοιπον, για πες ποσες φορες αποχωρησα νωριτερα (προφασιζομενος την δισκοκηλη μου)
απο το σπιτι σου, ενω το κεφι ηταν αμειωτο και η αποχωρηση μου εντελως προωρη.

Τι μου την θύμισες τώρα? Και έχει αλλάξει ο κ@λ@καιρος και με βαράει τα βράδια...:icon15:

Προσπαθω να ΜΗΝ ξεμεινω μονο με δυο φιλους (ακαπνους).
Ολοι οι υπολοιποι που γνωριζω ειναι φουγαρα. Τι προτεινεις λοιπον ?
Να τους σπρωξω να επιβληθουν στους νικοτινικους υποδοχεις τους
για να αποδειξουν την φιλια τους ? Εχεις ιδεα ποσο ισχυρη εξαρτηση
εχουν αυτοι οι υποδοχεις με τους εγκεφαλικους ιστους ? Μηπως να
τους βαζω νηστικους τρεις μερες μπροστα απο φρεσκια μπριζολα ?

Το δικιο ειναι με τους ακαπνους !!!
Ομως .... οι ακαπνοι δεν ειναι πολλοι στην ελληνικη κοινωνια.
Εκει στην γερμανικη κοινωνια μπορει να ειναι περισσοτεροι.
Πολυ πιο μακροπνοη επιτυχια θα ειχε να ψαξουμε ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ
πρωην καπνιστες (οπως ο NikosGX) το κοψαν εντελως.
Οχι να χωρισουμε, με θεικη αλαζονεια, αμνους απο εριφια.

Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό σου γιατί στην ίδια θέση ακριβώς βρισκόμουν και εγώ επί χρόνια. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που κάπνιζαν όλοι σαν φουγάρα, γονείς, συγγενείς και αργότερα και ο μικρότερος αδερφός. Μετά το σχολείο οι παρέες μου αποτελούνταν κατά 90% από καπνιστές. Παρά την μεγάλη ενόχληση που είχα ανέκαθεν με τον καπνό στα μάτια και στην αναπνοή, είχα συνηθίσει να υπομένω αδιαμαρτύρητα αυτή την κατάσταση γιατί απλά έτσι ήταν η Ελληνική κοινωνία. Μέχρι που σε κάποια στιγμή έφυγα για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό για άρχισα να το βλέπω το θέμα διαφορετικά. Σημειωτέων πως εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 90 με αρχές του 2000 ούτε στο εξωτερικό είχε εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, ωστόσο η κουλτούρα γύρω από το κάπνισμα ήταν πολύ διαφορετική από την Ελλάδα.

Όταν επέστρεψα λοιπόν στην Ελλάδα ξέροντας πως δεν μπορώ να κάνω πολλά για να αλλάξω την κατάσταση, ξεκίνησα αρχικά από το σπίτι μου. Έθεσα βέτο πως όποιος θέλει να καπνίζει στον χώρο μου θα βγαίνει στο μπαλκόνι. Κάποιοι φίλοι γκρινιάξανε λίγο αρχικά αλλά στην συνέχεια το δέχτηκαν και το συνήθισαν. Επίσης άρχισα να αλλάζω συνήθειες, τα νυχτερινά κέντρα όπου η καταπάτηση του νόμου δεν έχει όρια τα έκοψα τελείως, έκοψα τα εστιατόρια όπου καπνίζουν, περιόρισα τις εξόδους μου σε λίγα συγκεκριμένα μπαρ όπου εφαρμόζεται ο νόμος ή τουλάχιστον που έχουν ανοιχτούς χώρους το καλοκαίρι και έκοψα τις καφετέριες όπου γινόταν ντουμάνι. Κάποιοι φίλοι καπνιστές εναρμονίστηκαν με τις επιλογές μου, με κάποιους άλλους απλά αραίωσε η παρέα μας και κάποιοι άλλοι το έκοψαν το κάπνισμα ύστερα από κάποια στιγμή. Προσωπικά για όσους φίλους αραίωσε η παρέα μας λόγω καπνίσματος δεν με πείραξε καθόλου. Στο κάτω κάτω είναι και αυτό ένα κριτήριο για το μέγεθος της φιλίας, το πόσο θα σεβαστεί ο άλλος την ευαισθησία σου και θα κάνει την υποχώρησή στα δικά του θέλω.

Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει όπως νομίζει και πράττει ανάλογα. Αν εσύ κρίνεις πως για χάρη κάποιων "φίλων" αξίζει να θέτεις την υγειά σου σε ταλαιπωρία έως και σε κίνδυνο ακόμα, περισσότερο από όσο αξίζει να κάνουν αυτοί την στοιχειώδη υποχώρηση, είναι επιλογή σου. Οι στατιστικές δείχνουν πολύ καθαρά πάντως την άμεση επιρροή του παθητικού καπνίσματος σε καρκίνους και καρδιακά προβλήματα που φτάνουν μέχρι και τον θάνατο .

Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον πως όλοι αυτοί οι ανυποχώρητοι καπνιστές που προτιμάνε να περιορίσουν την παρέα μαζί σου προκειμένου να μην μπουν στην διαδικασία να κάνουν ένα τσιγάρο λιγότερο και να βγαίνουν στο μπαλόνι, μόλις κάνουν δικά τους παιδιά αμέσως βλέπεις πως αλλάζουν συνήθειες στο θέμα του τσιγάρου...

Last edited:
Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει όπως νομίζει και πράττει ανάλογα. Αν εσύ κρίνεις πως για χάρη κάποιων "φίλων" αξίζει να θέτεις την υγειά σου σε ταλαιπωρία έως και σε κίνδυνο ακόμα, περισσότερο από όσο αξίζει να κάνουν αυτοί την στοιχειώδη υποχώρηση, είναι επιλογή σου. Οι στατιστικές δείχνουν πολύ καθαρά πάντως την άμεση επιρροή του παθητικού καπνίσματος σε καρκίνους και καρδιακά προβλήματα που φτάνουν μέχρι και τον θάνατο .

Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον πως όλοι αυτοί οι ανυποχώρητοι καπνιστές που προτιμάνε να περιορίσουν την παρέα μαζί σου προκειμένου να μην μπουν στην διαδικασία να κάνουν ένα τσιγάρο λιγότερο και να βγαίνουν στο μπαλόνι, μόλις κάνουν δικά τους παιδιά αμέσως βλέπεις πως αλλάζουν συνήθειες στο θέμα του τσιγάρου...

Και γνωρίζω μόνον έναν ο οποίος εκτός Ελλάδος (και μια δανέζα) οι οποίοι επιθυμούν να καπνίσουν στο εξωτερικό, όπως και στην Ελλάδα. Όλοι οι άλλοι με ένα μαγικό τρόπο σέβονται όλους τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις χωρίς καν να τις συζητήσουν.

Και γνωρίζω μόνον έναν ο οποίος εκτός Ελλάδος (και μια δανέζα) οι οποίοι επιθυμούν να καπνίσουν στο εξωτερικό, όπως και στην Ελλάδα. Όλοι οι άλλοι με ένα μαγικό τρόπο σέβονται όλους τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις χωρίς καν να τις συζητήσουν.

Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή τους νόμους στο εξωτερικό τους παίρνουν στα σοβαρά, ενώ στην Ελλάδα όχι.

Υπαρχει ατιμωρησια στην Ελλαδα γι αυτο δεν τους παιρνουν στα σοβαρα...

Έτσι είναι. Όταν στις ΗΠΑ το πρόστιμο για το κατάστημα είναι 5000 ανά ημέρα, και ο καταστηματάρχης γνωρίζει ότι το πρόστιμο θα το φάει στα σίγουρα και δεν θα υπάρχει τρόπος να το σβήσει... ε, είναι σίγουρο ότι αν πας να καπνίσεις θα σε πετάξει έξω στη στιγμή.

Επειδη οι διαφορες μεταξυ προ- και αντικαπνιστων ειναι αγεφυρωτες σκεφτομαι οτι ο αδιαλλακτος αποκλεισμος της μιας ή της άλλης πλευράς (είτε των αντι- με το σκεπτικο των προ- κανω οτι γουσταρω, ειτε το αντιθετο με προστιμα τσεκουρια κλπ) μπορει να οδηγησει σε αλλαγη της κοινωνικης συμπεριφορας γενικοτερα.
Ειδικα στην Ελλαδα που χωροι οπως τα καφε (ειδικα αυτα) δεν ειναι απλως μαγαζια για να πιεις καφε αλλα κοινωνικοι χωροι. Παω στο καφε για να δω φιλους ή απλως κοσμο. Καφε (και οτι αλλο) πινω και στο σπιτι μου.
Δεν κρινω ποιος εχει δικιο ή αδικο, αλλα με αυτη τη νοοτροπια προβλεπω να κλεινομαστε στο καβουκι μας ολο και περισσοτερο.

Τα καφέ ως χώρος κοινωνικοποίησης δεν αποτελεί Ελληνική πρωτοτυπία. Και σε πολλές άλλες χώρες ο κόσμος περνάει ώρες με την παρέα του στα καφέ, χωρίς όμως να τα κάνει τεκέ! Και μάλλον εκεί ο κόσμος κάνει πολλά περισσότερα πράγματα στα καφέ από το να αράζει σε ένα καναπέ με ένα τσιγάρο στο χέρι και ένα ηχείο πάνω από το κεφάλι του να βαράει στην διαπασών. Συζητάει, διαβάζει εφημερίδες και βιβλία, κάνει ομαδικές εργασίες, παίζει επιτραπέζια κλπ.

Πρεμούρα να αλλάξουμε ακόμα και το τι θα κάνουμε την ώρα του καφέ. Δεν είναι καπνιστικό/αντικαπνιστικό το θέμα λοιπόν... .

Αυτό που δεν μπορω να καταλάβω είναι γτ πρέπει να εφαρμοστεί ή το ενα ή το άλλο στα μαγαζιά.

Εχεις καφε-εστιατοριο-ταβερνα-οτιδηποτε.
Ενα αυτοκόλλητο στην είσοδο που χαρακτηρίζει το μαγαζί ,αν επιτρέπετε η οχι το καπνισμα,και τελείωσε το θέμα.
Μετα το μπαλάκι στον πελάτη να επιλέξει που θα παει.

Εννοειτε πως δεν μιλάμε για δημοσιους χώρους αλλά για καταστήματα.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως τα καταστήματα κάθε είδους θεωρούνται δημόσιοι χώροι σε ιδιωτική περιουσία και όχι ιδιωτικοί χώροι. Επομένως το τι γίνεται εκεί υπόκεινται σε νόμους του κράτους. Κατά δεύτερον έχουμε δει τι συμβαίνει αν δοθεί το ελεύθερο στους μαγαζάτορες στο αν ή όχι θα επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο μαγαζί. Προκειμένου να μην χάνουν πελάτες η συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζιών γίνεται ελεύθερος χώρος για κάπνισμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία μέριμνα για τον μη καπνιστή.