Καφετέριες και τσιγάρο

Είμαι κανονικός καπνιστής. Πακέτο +, την ημέρα. Δεν καπνίζω σε κλειστό χώρο εδώ και χρόνια. Στα περισσότερα μαγαζιά 9/10 που πηγαίνω, δεν καπνίζουν μέσα. Κι εγώ το προτιμώ καλύτερα έτσι. Βλέπεις να μιλήσεις και να φας.
Ακόμα και στις καφετέριες,
Γγα τσιγάρο έξω, κάνω και καινούριες παρέες έτσι.
Έχω όμως την εντύπωση οτι σχεδόν παντού στην Αθήνα, δεν καπνίζουν σε κλειστούς δημοσιους χώρους.

Ε, και;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κατ' αρχήν το θέμα με τον εξαερισμό και τον διαμορφωμένο χώρο εσωτερικά το καλύψαμε; Υποθέτω πως έγινε κατανοητό.

Πάμε τώρα στα πακέτα. Πως αποτρέπει τον παθητικό καπνιστή η φωτό στα πακέτα; :rolleyes:

Αυτο που λες ειναι γενικοτητα που δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα.Ποσες καφετεριες ξερεις που να λειτουργουν οπως περιγραφεις?

Κάτσε γιατί τώρα μπερδεύτηκα. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μαγαζιά που όντως δεν καπνίζει κανείς; (9/10 πα να πει ότι σίγουρα υπάρχουν άκαπνα μέρη).

Όχι πως δεν είναι γνωστό τι επιδιώκεται, αλλά κουβέντα να γίνεται. Ότι οι αντικαπνιστές δεν γουστάρουν να πάνε αλλού. Θέλουν σώνει και καλά εκεί που καπνίζουν... .

Αυτο που λες ειναι γενικοτητα που δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα.Ποσες καφετεριες ξερεις που να λειτουργουν οπως περιγραφεις?

Για το παθητικό κάπνισμα δε μιλάμε που είναι το πρόβλημα; Ή μήπως (λέω γω τώρα) θα ήθελες να είσαι και χωροφύλακας στην υγεία του άλλου;

Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Είμαι κανονικός καπνιστής. Πακέτο +, την ημέρα. Δεν καπνίζω σε κλειστό χώρο εδώ και χρόνια. Στα περισσότερα μαγαζιά 9/10 που πηγαίνω, δεν καπνίζουν μέσα. Κι εγώ το προτιμώ καλύτερα έτσι. Βλέπεις να μιλήσεις και να φας.
Ακόμα και στις καφετέριες,
Γγα τσιγάρο έξω, κάνω και καινούριες παρέες έτσι.
Έχω όμως την εντύπωση οτι σχεδόν παντού στην Αθήνα, δεν καπνίζουν σε κλειστούς δημοσιους χώρους.

Η εχεις λαθος εντυπωση η δεν αλλαζεις συχνα στεκι....

Δεν υπάρχει κάνενα σύστημα εξαερισμού που να εξασφαλίζει ότι τα βλαβερά στοιχεία του καπνού δεν μεταφέρονται σε κλειστό χώρο. Κανένα

Την τελευταία φορά που πήγα για καφέ ήταν άκαπνο το μέρος και αναγκαστικά κάθισα έξω (και έκανε και κρύο). Πως γίνεται οι αντικαπνιστές να μην τα βρίσκουν; Μυστήρια πράματα... .

Κάτσε γιατί τώρα μπερδεύτηκα. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μαγαζιά που όντως δεν καπνίζει κανείς; (9/10 πα να πει ότι σίγουρα υπάρχουν άκαπνα μέρη).

Όχι πως δεν είναι γνωστό τι επιδιώκεται, αλλά κουβέντα να γίνεται. Ότι οι αντικαπνιστές δεν γουστάρουν να πάνε αλλού. Θέλουν σώνει και καλά εκεί που καπνίζουν... .

Για το παθητικό κάπνισμα δε μιλάμε που είναι το πρόβλημα; Ή μήπως (λέω γω τώρα) θα ήθελες να είσαι και χωροφύλακας στην υγεία του άλλου;

Χεσ...κα για την υγεια του αλλου οταν δεν ενδιαφερεται ο ιδιος....η δικη μου με νοιαζει ομως.

Δεν υπάρχει κάνενα σύστημα εξαερισμού που να εξασφαλίζει ότι τα βλαβερά στοιχεία του καπνού δεν μεταφέρονται σε κλειστό χώρο. Κανένα
:a0210:

Σε εσωτερικό χώρο ξεχωριστό με σύστημα εξαερισμού; Πως δεν υπάρχει. Υπάρχει και παραυπάρχει.

Εκτός πια κι αν μιλάς για πιθανότητες τέτοιες που είναι τόσο πιθανό να πάθεις καρκίνο, όσο και από την υπεριώδη ακτινοβολία που δέχεσαι στην καφετέρια. :HTEHETH63:

Για δες αυτό

http://www.kaffe.gr/datafiles/file/SNG - PLYMOVENT fylladio.pdf

Σε εσωτερικό χώρο ξεχωριστό με σύστημα εξαερισμού; Πως δεν υπάρχει. Υπάρχει και παραυπάρχει.

Ξέρεις πολλά τέτοια μαγαζιά στην Αθήνα;

Ξέρεις πολλά τέτοια μαγαζιά στην Αθήνα;

Και σου φταίνε οι καπνιστές ε;

Είπαμε, υπάρχουν και άκαπνα μέρη. Όπως εγώ δεν πάω σε άκαπνα, έτσι κι εσύ μπορείς να μην πηγαίνεις σε καπνίζοντα.

Οταν σου λεμε οτι αποκτησαμε ηπιο ασθμα απο παθητικο καπνισμα δεκαετιων
και εσυ γραφεις οτι δεν γινεται μαγαζι (την νυχτα) χωρις τσιγαρο .... we rest our case !
Ομως, το προβλημα θα ηταν ελεγχομενο ΑΝ περιοριζοταν μονο στην διασκεδαση και την νυχτα.
ΔΕΝ περιοριζεται μονο στην διασκεδαση. Και ο κοσμος της μερας (και της δουλειας) εξουσιαζεται
απο το θεριακλικι των πολλων. Δεν μπορεις να πεις σε εναν πελατη "παρακαλω, οχι τσιγαρο"
γιατι θα το ξανασκεφτει να ξαναρθει. Επισης δεν υπαρχει κανεις μεσα σε δημοσια υπηρεσια
να απαιτησεις το δικιο σου (και πχ. να ανοιξει ενα παραθυρο). Ιδιως σε ενα τοσο "πασε" θεμα
οσο το τσιγαρο.

Οποτε, ποιος νοιαζεται για τις καφετεριες. Το θεμα εχει ξεφυγει Π-Α-Ν-Τ-Ο-Υ.
Απο οπου μπορει να περασει ενα θεριακλης. Και μπορει να περασει απο παντου.
Ακομα και μεσα απο ενα παιδικο σταθμο, μια παιδικη χαρα, ενα σχολειο, ενα ασανσερ.
Ειδικα με το ασανσερ, οπου καποιος δεν μπορει να κρατηθει ουτε 10 δευτερολεπτα και
πρεπει να αναψει τσιγαρο μεσα στο ασανσερ, πνιγοντας τον στενοτατο χωρο της καμπινας
το θεμα του πολιτισμου και της ευαισθησιας εφονευθηκε με τον πιο εκκωφαντικο τροπο.
Δεν επιδεχεται καν δευτερης ερμηνειας. Ειναι σαν να καπνιζω σε μια σακουλα που θα
την φορεσει ο επομενος. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ειναι τα πραγματα.

Εχω ζησει καποιες αλλες εποχες, οπου καθηγητες λυκειου, καπνιζαν στο διαλλειμα στο προαυλιο
διπλα στους μαθητες τους, διατυμπανιζοντας, εμμεσως πλην σαφως, το σαφεστατο μυνημα
"ειμαι μαγκακι ... και εγω μαζι με σας ... αφηστε τους αλλους τους ξενερωτους .. σας νιωθω".
Ολη αυτη η γενια .... πως νομιζεις οτι βλεπει το ολο θεμα ... κοντα στα -ηντα της, ΣΗΜΕΡΑ ?

Η ευσυνειδησια εχει πεθανει σε πολλα πραγματα. Στο θεμα του παθητικου καπνισματος ειναι με
τον πιο απροκαλυπτο τροπο.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Η εχεις λαθος εντυπωση η δεν αλλαζεις συχνα στεκι....
Μάλλον δεν κυκλοφορώ πολύ σε καφετέριες. Οι 3 που πηγαίνω είναι 100% "άκαπνες" (κι έχουν και εξαιρετικό καφέ, για αυτό τις προτιμώ). Αλλά και σε κεντρικά μπαρ που πηγαίνω πάλι δεν καπνίζουν μέσα. Το ίδιο και σε εστιατόρια. Μόνο σε μερικές ψησταριές ή ταβέρνες βλέπω κόσμο να καπνίζει.
Αυτό με ενοχλεί και μένα. Μεγάλη βρωμιά το τασάκι σε κλειστό χώρο.

Άρα το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με νόμο που απαγορεύει. Αντιμετωπίζεται μια κατάσταση που δεν αλλάζει με άλλο τρόπο, αφού η απαγόρευση δεν την άλλαξε.

Είναι αυτό που λέω πάντα. Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της. Αλλιώς να γίνουμε όλοι Ολλανδία. Να πάρουμε και άλλα μέτρα. Μια χαρά θα αποτύχουν και αυτά. Γιατί; Μα γιατί δεν είναι δυνατή η εφαρμογή τους επάνω σε κάτι που δεν είναι συμβατό με αυτά.

Τι δεν καταλαβαίνεις.
Το 95% των μαγαζιών δεν έχει ξεχωριστούς χώρους για καπνίζοντες.
Από αυτό το 95% σχεδόν παντού οι θεριακλήδες σκορπάνε τον καρκίνο τους ελεύθερα!
Και μου λές να βρίσκω άκαπνα μέρη να πηγαίνω;
Ωραία λογική έχεις..

Στην Τήνο πάντως καπνίζουν παντού σε κλειστούς χώρους και σε εστιατόρια και σε καφετέριες.

Παντου ετσι ειναι,σημερα Ναυπλιο πχ σε εστιατοριο και μετα σε καφετερια που ημουν καπνιζαν κανονικα ενω ηταν γεματα κοσμο...

Βρε Pleo
γιατι το βλεπεις συνεχεια απο την πλευρα των νομων ?
Οι ανθρωπινες κοινωνιες ΔΕΝ μπορουν να εχουν νομους για την ευσυνειδησια.
Δεν ειναι πανακεια οι νομοι. Δυστυχως η ευτυχως, υπαρχει και η προσωπικη αυτοπειθαρχια.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, Pleo .... οχι συλλογικη, κολπο-ομιχλη, ολοι μεσα !

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καφετέριες και τσιγάρο

Μάλλον δεν κυκλοφορώ πολύ σε καφετέριες. Οι 3 που πηγαίνω είναι 100% "άκαπνες" (κι έχουν και εξαιρετικό καφέ, για αυτό τις προτιμώ). Αλλά και σε κεντρικά μπαρ που πηγαίνω πάλι δεν καπνίζουν μέσα. Το ίδιο και σε εστιατόρια. Μονο σε μερικές ψησταριές ή ταβέρνες βλέπω κόσμο να καπνίζει.
Αυτό με ενοχλεί και μένα. Μεγάλη βρωμιά το τασάκι σε κλειστό χώρο.

Κι εγώ πήγα σε μια ταβέρνα με παρέα και μου είπαν από την αρχή ότι κάπνισμα γιοκ. Απλά έφυγα. Πολλά μέρη υπάρχουν που είναι άκαπνα.

Βρε Pleo
γιατι το βλεπεις συνεχεια απο την πλευρα των νομων ?
Οι ανθρωπινες κοινωνιες ΔΕΝ μπορουν να εχουν νομους για ευσυνειδησια.
Δεν ειναι πανακεια οι νομοι. Δυστυχως η ευτυχως, υπαρχει και η προσωπικη αυτοπειθαρχια.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, Pleo .... οχι συλλογικη, κολπο-ομιχλη, ολοι μεσα !

Σε μένα τι το λες; Πεστα σε αυτούς που ζητάνε απαγορεύσεις. Ενώ το θέμα θέλει άλλη λύση. Πως να το κάνουμε;

Τι δεν καταλαβαίνεις.
Το 95% των μαγαζιών δεν έχει ξεχωριστούς χώρους για καπνίζοντες.
Από αυτό το 95% σχεδόν παντού οι θεριακλήδες σκορπάνε τον καρκίνο τους ελεύθερα!
Και μου λές να βρίσκω άκαπνα μέρη να πηγαίνω;
Ωραία λογική έχεις..

Οπότε τι ακριβώς ζητάς; Νόμος υπάρχει που το απαγορεύει. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά.