Καφετέριες και τσιγάρο

Ξαναπάμε από την αρχή. Ο τίτλος του νήματος που λέτε... .

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κοίτα είναι απλό.
Ξεκίνα να διαβάζεις κτιριοδομικό κανονισμό, ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και τους κανονισμούς που διέπουν την λειτουργία αναψυκτηρίων, εστιατορίων, καφετεριών και χώρων συνάθροισης κοινού προκειμένου να πάρουν άδεια λειτουργίας και μετά τα συζητάμε αν θες. Μετά θα δούμε γιατί ο αντικαπνιστικός νόμος αφορά και αυτά και όχι μόνο τα νηπιαγωγεία.
Αυτό που σε ξεπερνά τελικά είναι το μέγεθος της άγνοιάς σου για αυτά τα ζητήματα και για αυτό απορείς.

Και ένα απλό: αν το παθητικό κάπνισμα δεν βλάπτει τότε γιατί να μην καπνίζουν οι δασκάλες στα νηπιαγωγεία? για πες?

EDIT: και καλό είναι στην ηλικία σου να σταματήσεις την τσουλήθρα. Άμα θες βέβαια. Αλλά να μπορεί να σε βρει κακό.

Να ρωτήσω άλλη μία για τους στραβούς νόμους ή μπα;

Γιατί φέρνεις επιχείρημα το νηπιαγωγείο; Ποιος μίλησε για όλα αυτά; Για το τυχαίο παθητικό κάπνισμα θα μας πεις με ποιο τρόπο είναι επικίνδυνο σε μέρη που έτσι κι αλλιώς δεν είναι υποχρεωτικό να πηγαίνεις;

Άμα είναι έτσι.... και άλλα τσουβαλιάσματα. Προσπάθησε να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ νηπιαγωγείου και μπουζουκιών κατ' αρχήν. Μετά ίσως και να έχουμε την πιθανότητα να συνενοηθούμε.

@ Pleo

το τυχαίο που αναφέρεις γιατί δεν ξέρεις,
είναι ότι οι καρκινογόνες ουσίες, όπως ο καπνός του τσιγάρου, έχουν συνήθως στοχαστικά αποτελέσματα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία δόση και πάνω που παθαίνεις καρκίνο, αλλά όσο αυξάνεται η επίδραση αυξάνονατι οι πιθανότητες, μπορεί να πάθει ένας που κάπνισε 10 φορές και να μην πάθει άλλος που κάπνισε 1.000.000 φορές. Αυξάνονται οι πιθανότητες, όσο παραπάνω εκτίθεσαι, στον καπνό του τσιγάρου. Ακόμη και περιστασιακά να εκτίθεσαι έχεις παραπάνω πιθανότηατες για καρκίνο από ότι αν δεν εκτίθεσαι καθόλου.

Ο κίνδυνος αυτός του περιστασιακού (παθητικού0 καπνίσματος αναφέρεται ρητά εδώ
http://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/secondhand_smoke/general_facts/
και σε πολλές άλλες πηγές που μπορώ να σου βρω

και επίσης δεν απάντησες για τους εργαζόμενους που υφίστανται τον καπνό σε μόνιμη βάση

και δεν έχεις κανένα επιχείρημα εκτός του ότι ο νόμος είναι λάθος επειδή δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη ακόμη; είναι επιχείρημα σοβαρο αυτό;
να σου πω άλλους 100 νόμους που δεν εφαρμόζονται στην πράξη στην Ελλάδα.
Και το φακελλάκι των γιατρών απαγορεύεται, αλλά δεν εξαφανίστηκε ακόμη (να το πω κομψά), άρα είναι στραβός ο νόμος που το απαγορεύει;

Πρώτον, έχω απαντήσει για τους εργαζόμενους, απλά εσύ δεν το διάβασες.
Δεύτερον, συνεχίζεις να μας βάζεις "αποδείξεις" που δεν δείχνουν τίποτε.

Ξαναρωτώ λοιπόν. Πως συνδέεται το τυχαίο παθητικό κάπνισμα με τον κίνδυνο υγείας. Το να μου λες ότι μπορεί να πάθεις και μπορεί να μην πάθεις, δεν είναι απάντηση. Sorry, θέλω συγκεκριμένα να μου πεις. Δεν θέλω να μου λες δηλαδή ότι όποιος εκτίθεται στον ήλιο, μπορεί να πάθει και μπορεί να μην πάθει καρκίνο του δέρματος.
Καταλαβαίνεις φαντάζομαι το άκυρο του επιχειρήματος.

Βλέπω επίσης ότι συνεχίζεται η επίκληση σε διαφορετικά παραδείγματα. Είστε σίγουροι γι' αυτό που κάνετε; Ποιο φακελάκι πάλι; Που κολλάει το φακελάκι με ό,τι συζητάμε; Πες το μπόνους αμοιβής εσύ, μην το λες φακελάκι, να ακούγεται πιο ευρωπαικό :-P

άκυρο είναι επειδή δεν σου αρέσει;

είπαμε όσο παραπάνω εκτίθεσαι αυξάνουν οι πιθανότητες, από την πρώτη φορά, τι δεν καταλαβαίνεις;
Πάρε βιβλία και διάβασε για στοχαστικές και μη στοχαστικές επιδράσεις στην υγεία και θα καταλάβεις.

Σε όλον τον κόσμο το έχουν δεχτεί, κανείς δεν αμφιβάλλει για τις αρνητικές επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος,
ακόμη και οι καπνοβιομηχανίες έχουν σταματήσει να έχουν τέτοια επιχειρήματα γιατί πλέον δεν τους παίρνει να το λένε και προτιμούν να κάνουν τον κινέζο,

και πως θα ορίσει κανείς τις λίγες φορές και τις πολλές; μπορεί να θέλω να πηγαίνω κάθε μέρα για καφέ, πρέπει να καπνίζω τον καπνό σου;

άκυρο είναι επειδή δεν σου αρέσει;

είπαμε όσο παραπάνω εκτίθεσαι αυξάνουν οι πιθανότητες, από την πρώτη φορά, τι δεν καταλαβαίνεις;
Πάρε βιβλία και διάβασε για στοχαστικές και μη στοχαστικές επιδράσεις στην υγεία και θα καταλάβεις.

Σε όλον τον κόσμο το έχουν δεχτεί, κανείς δεν αμφιβάλλει για τις αρνητικές επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος,
ακόμη και οι καπνοβιομηχανίες έχουν σταματήσει να έχουν τέτοια επιχειρήματα γιατί πλέον δεν τους παίρνει να το λένε και προτιμούν να κάνουν τον κινέζο,

και πως θα ορίσει κανείς τις λίγες φορές και τις πολλές; μπορεί να θέλω να πηγαίνω κάθε μέρα για καφέ, πρέπει να καπνίζω τον καπνό σου;

Όχι. Άκυρο είναι γιατί δεν λέει τίποτε επί της ουσίας.

Το μόνο που κάνει, είναι να προσπαθεί να παίζει με τον φόβο.

field.jpg

Τίποτε πιο ουσιαστικό έχεις να μας δείξεις; Κάτι που να δείχνει ας πούμε έναν θαμώνα που έπαθε καρκίνο από την πολύ καφετέρια; :rolleyes:

γιατί αν σου τον δείξω τι θα γίνει;

εδώ αμφισβητείς επίσημα στοιχεία που έχουν παραδεχτεί ιατρικοί σύλλογοι σε όλον τον κόσμο και που δεν αμφισβητούν πλέον ούτε οι καπνοβιομήχανοι,
υπάρχουν πολλές μελέτες για το θέμα

τώρα αν εσύ θες να σου δείξω συγκεκριμένα τον "κυρ Θανάση", το κάνεις γιατι ξέρεις ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει

γιατί αν σου τον δείξω τι θα γίνει;

εδώ αμφισβητείς επίσημα στοιχεία που έχουν παραδεχτεί ιατρικοί σύλλογοι σε όλον τον κόσμο και που δεν αμφισβητούν πλέον ούτε οι καπνοβιομήχανοι,
υπάρχουν πολλές μελέτες για το θέμα

τώρα αν εσύ θες να σου δείξω συγκεκριμένα τον "κυρ Θανάση", το κάνεις γιατι ξέρεις ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει

Δεν έχεις να μου δείξεις, γι' αυτό δεν μου δείχνεις.

Η παραπάνω φωτό, από τα "στοιχεία" που επικαλείσαι είναι. Φαίνεται το γήπεδο του ράγκμπι έτσι δεν είναι;

Με τις υστερίες δεν θα πάτε μακριά. Όπως και δεν πήγατε στην πράξη.

να δείξω έχω,
κάθε μέρα βλέπω και καρκινοπαθείς από τσιγάρο και με αποφρακτική πνευμονοπάθεια και με βουλωμένα αγγεία,

θα ζητήσω από κάποιον να φωτογραφηθεί για χάρη σου :flipout:

αφού δεν σου αρέσει η επίσημη άποψη της επιστήμης, που την έχουν αποδεχτεί σε όλον τον κόσμο

Ξαναπάμε από την αρχή. Ο τίτλος του νήματος που λέτε... .

Να ρωτήσω άλλη μία για τους στραβούς νόμους ή μπα;

Γιατί φέρνεις επιχείρημα το νηπιαγωγείο; Ποιος μίλησε για όλα αυτά; Για το τυχαίο παθητικό κάπνισμα θα μας πεις με ποιο τρόπο είναι επικίνδυνο σε μέρη που έτσι κι αλλιώς δεν είναι υποχρεωτικό να πηγαίνεις;

Άμα είναι έτσι.... και άλλα τσουβαλιάσματα. Προσπάθησε να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ νηπιαγωγείου και μπουζουκιών κατ' αρχήν. Μετά ίσως και να έχουμε την πιθανότητα να συνενοηθούμε.

Μια τελευταία από μένα προσπάθεια μήπως και ξεκαθαρίσουν 2 πράγματα.

Το αν είναι υποχρεωτικό να πας σε ένα χώρο ή όχι δεν έχει καμία σχέση με τα όσα προβλέπουν οι ειδικές διατάξεις για τους χώρους αυτούς. Και σοβαρούς λόγους μάλιστα.
Στην καφετέρια για παράδειγμα δεν είναι υποχρεωτικό να πάει κανείς. Για να πάει όμως ο οποιοσδήποτε, πρέπει να καλυπτόνται κάποιες προϋποθέσεις.
Π.Χ. ο κανονισμός πυρασφάλειας. Το ότι πας εθελοντικά δεν σημαίνει ο ότι ο ιδιοκτήτης άμα θέλει μπορεί να ΜΗΝ εφαρμόσει αυτή ή ένα μάτσο άλλο ειδικές διατάξεις.
Για να σε προλάβω, ΟΧΙ δεν μπλέκω το κάπνισμα με την φωτιά.
Σου αποδεικνύω ότι η εθελοντική παρουσία του κοινού σε ένα χώρο δεν έχει καμιά σχέση με το τι προδιαγραφές πρέπει να έχει ο χώρος αυτός προκειμένου να πάρει άδεια λειτουργίας.
Και οι προδιαγραφές δεν έχουνε να κάνουν μόνο με κινδύνους κατά της ζωής όπως η φωτιά αλλά και με άλλους όπως ο ρυθμός ανανέωσης του αέρα, το ποσοστό ανακυκλωμένου/νωπού αέρα κ.λπ. κ.λπ..
Οι προδιαγραφές είναι κοινές κατά μεγάλο βαθμό σε όλους τους χώρους συνάθροισης κοινού και εμπλουτίζονται με περισσότερες και ειδικότερες ανάλογα με τη χρήση του χώρου.
Η επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος και στις καφετέριες προέρχεται από όσα ορίζονται στις πρώτες (τις γενικές) διατάξεις και όχι τις δεύτερες (τις ειδικές).
Στα λέω πολύ χοντρικά γιατί απλά δεν γνωρίζεις το αντικείμενο αλλά δεν είναι δυνατό να λες "γιατί ο νόμος περιέλαβε τις καφετέριες και τους χώρους αναψυχής". Είναι τόσο άστοχο που προκαλεί γέλιο.

Όσο αφορά για τα νηπιαγωγεία και την αίθουσα εντατικής σε ένα νοσοκομείο, γιατί ενοχλείσαι όταν σου τα φέρνουνε για παράδειγμα?
Αφού δεν τίθεται θέμα υγείας όπως ισχυρίζεσαι, γιατί να απαγορεύεται το κάπνισμα? Και μη μου πεις γιατί εκεί δεν είναι θέμα επιλογής αν βρεθεί κάποιος, αυτό δεν ισχύει.
Ναι υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία. Αν κάνεις ελάχιστο κόπο θα τις βρεις.
Μην ζητάς από τους άλλους, ψάξε το μόνος σου.
Δεν πρόκειται για παγκοσμίου επιπέδου συνωμοσία.

Όχι πούρο καλέ..αμέσως στα hardcore εσύ!!:Banane0:

Αμάν βρε Γιάννη... που σου πήγε ο νους?
Θα το ανάψει ο άνθρωπος δεν θα κάνει χρήση σβηστού πούρου τύπου Μόνικα!

:flipout:

Απάντηση: Re: Καφετέριες και τσιγάρο

Αμάν βρε Γιάννη... που σου πήγε ο νους?
Θα το ανάψει ο άνθρωπος δεν θα κάνει χρήση σβηστού πούρου τύπου Μόνικα!

Μόλις έγραψα για hardcore γράφεις για Μόνικα και με κατηγορείς για διαστροφή?:flipout:

Εγώ ο μαύρος το έγραψα με την έννοια ''μην πέφτεις κατευθείαν στα βαριά''...:D

Re: Απάντηση: Re: Καφετέριες και τσιγάρο

Μόλις έγραψα για hardcore γράφεις για Μόνικα και με κατηγορείς για διαστροφή?:flipout:

E όχι και διαστροφή το τύπου Μόνικα!!!!
Ούτε καν στο 50 shades of grey* δεν το περιλάβανε?

*(δεν το έχω δει, αλλά δεν φαντάζομαι)

EDIT: και καλό είναι στην ηλικία σου να σταματήσεις την τσουλήθρα. Άμα θες βέβαια. Αλλά να μπορεί να σε βρει κακό.

Διαφωνω ...... :marchmellow::elefant::marchmellow::elefant: ..... καθετα, οριζοντια και διαγωνια ! :p

Γερναμε οταν ξεκοψουμε απο τις παιδικες χαρες (κουνιες, τραμπαλες, τσουληθρες).

Last edited:
να δείξω έχω,
κάθε μέρα βλέπω και καρκινοπαθείς από τσιγάρο και με αποφρακτική πνευμονοπάθεια και με βουλωμένα αγγεία,

θα ζητήσω από κάποιον να φωτογραφηθεί για χάρη σου :flipout:

αφού δεν σου αρέσει η επίσημη άποψη της επιστήμης, που την έχουν αποδεχτεί σε όλον τον κόσμο

Πάλι μπέρδεψες τι συζητάμε. Δεν μιλάμε για τους καπνιστές. Λέμε για τους αντικαπνιστές που πηγαίνουν για καφέ. Δεν πειράζει μόλις τα ξεμπλέξεις, συζητάμε.

Μια τελευταία από μένα προσπάθεια μήπως και ξεκαθαρίσουν 2 πράγματα.

Το αν είναι υποχρεωτικό να πας σε ένα χώρο ή όχι δεν έχει καμία σχέση με τα όσα προβλέπουν οι ειδικές διατάξεις για τους χώρους αυτούς. Και σοβαρούς λόγους μάλιστα.
Στην καφετέρια για παράδειγμα δεν είναι υποχρεωτικό να πάει κανείς. Για να πάει όμως ο οποιοσδήποτε, πρέπει να καλυπτόνται κάποιες προϋποθέσεις.
Π.Χ. ο κανονισμός πυρασφάλειας. Το ότι πας εθελοντικά δεν σημαίνει ο ότι ο ιδιοκτήτης άμα θέλει μπορεί να ΜΗΝ εφαρμόσει αυτή ή ένα μάτσο άλλο ειδικές διατάξεις.
Για να σε προλάβω, ΟΧΙ δεν μπλέκω το κάπνισμα με την φωτιά.
Σου αποδεικνύω ότι η εθελοντική παρουσία του κοινού σε ένα χώρο δεν έχει καμιά σχέση με το τι προδιαγραφές πρέπει να έχει ο χώρος αυτός προκειμένου να πάρει άδεια λειτουργίας.
Και οι προδιαγραφές δεν έχουνε να κάνουν μόνο με κινδύνους κατά της ζωής όπως η φωτιά αλλά και με άλλους όπως ο ρυθμός ανανέωσης του αέρα, το ποσοστό ανακυκλωμένου/νωπού αέρα κ.λπ. κ.λπ..
Οι προδιαγραφές είναι κοινές κατά μεγάλο βαθμό σε όλους τους χώρους συνάθροισης κοινού και εμπλουτίζονται με περισσότερες και ειδικότερες ανάλογα με τη χρήση του χώρου.
Η επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος και στις καφετέριες προέρχεται από όσα ορίζονται στις πρώτες (τις γενικές) διατάξεις και όχι τις δεύτερες (τις ειδικές).
Στα λέω πολύ χοντρικά γιατί απλά δεν γνωρίζεις το αντικείμενο αλλά δεν είναι δυνατό να λες "γιατί ο νόμος περιέλαβε τις καφετέριες και τους χώρους αναψυχής". Είναι τόσο άστοχο που προκαλεί γέλιο.

Όσο αφορά για τα νηπιαγωγεία και την αίθουσα εντατικής σε ένα νοσοκομείο, γιατί ενοχλείσαι όταν σου τα φέρνουνε για παράδειγμα?
Αφού δεν τίθεται θέμα υγείας όπως ισχυρίζεσαι, γιατί να απαγορεύεται το κάπνισμα? Και μη μου πεις γιατί εκεί δεν είναι θέμα επιλογής αν βρεθεί κάποιος, αυτό δεν ισχύει.
Ναι υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία. Αν κάνεις ελάχιστο κόπο θα τις βρεις.
Μην ζητάς από τους άλλους, ψάξε το μόνος σου.
Δεν πρόκειται για παγκοσμίου επιπέδου συνωμοσία.

Πάμε άλλη μία μήπως και το καταλάβεις καλύτερα.

Βγάλε κατ' αρχήν από το μυαλό σου νηπιαγωγεία/σχολεία/νοσοκομεία γενικά βγάλε τους χώρους αυτούς. Δεν μιλάμε για αυτούς τους χώρους. Μιλάμε για καφετέριες μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Το έχω ξαναγράψει, αλλά πάμε άλλη μία. Όταν πας για καφέ ζητάς το σχέδιο της πυρασφάλειας; ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και τον κατάλογο με τους εργαζόμενους τον ζητάς;
Αφού δεν τον ζητάς, τι ζητάς ευθύνη από τον καπνιστή που του προσφέρεται τασάκι;

Πάμε τώρα στο παθητικό κάπνισμα. Που υπάρχει απόδειξη για τη σχέση του με τον κίνδυνο, όταν αυτό δεν είναι επαναλαμβανόμενο με τακτική έκθεση μεγάλης διάρκειας;

Όταν απαντηθούν αυτά, βλέπουμε... .