Και λίγη ορθογραφία....

Δυστυχώς καταργείται η χρήση πολλών τύπων που έδιναν χρώμα στη γλώσσα μας και της έδιναν μία λακωνικότητα με την καλή έννοια. Οι μετοχές αντικαθίστανται από δευτερεύουσες προτάσεις, οι πλάγιες πτώσεις οι οποίες έχουν τόσες μα τόσες χρήσεις τείνουν να χρησιμοποιούνται στη θέση του αντικειμένου και μόνο, φεύγει το απαρέμφατο κλπ κλπ.
Κάπου στην περίφραση χάνεται όχι μόνο η ομορφιά, μα και το νόημα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Και λίγη ορθογραφία....

Συμφωνώ στο ότι με τη δοτική έχουμε 'ανώτερη' αισθητική στη γλώσσα. Την πρακτικότητα δεν την βλέπω όμως:
π.χ. "εν καιρώ" - "έγκαιρα/εγκαίρως"
"εν τω μεταξύ" - "στο μεταξύ"
"εν δυνάμει" - "κατά το δυνατό/στο δυνατό"

Βέβαια, δεν υποστηρίζω οτι η χρηστικότητα ειναι το μόνο κριτήριο της γλώσσας. Σημαντικό είναι να έχουμε και εύηχη γλώσσα.

Ορισμένα γραφόμενα είναι και θέμα αισθητικής.
Θεωρώ αδιανόητο να έχω ´βγεί αντάρτης στό βουνό´επειδή αισθητικά ,αλλά και επί τής ουσίας τό ´εν δυνάμει´ηχεί πανέμορφα εμπρός στό κακόγουστο ´στό δυνατό´.
Η γλώσσα δέν έχει σχέση πάντα μέ την πρακτικότητα.Η μάλλον μιά γνησια γλώσσα είναι καί πρακτική...
Και εμείς τού πολυτονικού ,μήν φανταστείς ότι μιλάμε πάντα μέ την ´ανώτερη αισθητική´...
Αλλά τό ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα εμένα εξακολουθεί να μέ συγκινεί...
Υ.Γ
Και η μεγάλη μουσική δέν έχει καμιά πρακτικότητα.Πετρέλη ακούει ο λαός...
Αυτό όμως δέν σημαίνει πώς όποιος έρθει σέ επαφή μαζί της δέν ωφελείται.:ernaehrung004::ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Και λίγη ορθογραφία....

Ωμιλείτο δεν ομιλείτο, αδερφέ (δεν θα βγάλουμε άκρη με την ορθογραφία της λέξης, αφού δεν υπάρχει στα αρχαία ελληνικά......:ernaehrung004:) εγώ πάω να συνεχίσω την Αϊμά........:D:D

Καληνύχτα σας κύριοι......

αφού δεν έχουμε πια χρονική αύξηση, αποφασίστε πώς θα γράφουμε...

μεγάλο μπέρδεμα η νεοελληνική, ειδικά για εμάς που βγάλαμε ένα ψιλο-τραβεστί σύστημα
:flipout::flipout:

Re: Απάντηση: Re: Και λίγη ορθογραφία....

Υ.Γ
Και η μεγάλη μουσική δέν έχει καμιά πρακτικότητα.Πετρέλη ακούει ο λαός...
Αυτό όμως δέν σημαίνει πώς όποιος έρθει σέ επαφή μαζί της δέν ωφελείται.:ernaehrung004::ernaehrung004:

Τώρα έγινα λιώμα...:blush: Ο παραλληλισμός με την μουσική είναι αθέμιτος! :flipout:

Ούτε κι εγω ονειρεύομαι μια πρακτική και άχρωμη γλώσσα. Από την άλλη πλευρά, βλέπω κείμενα του Καστοριάδη, του Πλωρίτη, του Βέλτσου γραμμένα στη γλώσσα που επίσημα ομιλείται σήμερα και δεν μπορώ να χωνέψω ότι η σημερινή γλώσσα ειναι παρηκμασμένη. Το οποίο είναι η άποψη που έγραψα προηγουμένως. Γι αυτό και δεν μένω στην κατάργηση του πολυτονικού ως αρχή του κακού αλλά στους λόγους που εξήγησα.

Βέβαια δεν αποκλείεται να μου διαφεύγει κάτι μεσα σε όλα αυτά, μια και δεν έζησα την μετάβαση απο πολυτονικό σε μονοτονικό...πήγα σχολείο μετά το σωτήριον έτος 1981 :flipout:

Δεν έχεις άδικο στο τελευταίο, αλλά έχει ειπωθεί και παραπάνω, είναι η λογική πίσω από την κατάργηση του πολυτονικού και όχι η καθιέρωση του μονοτονικού καθεαυτή εκείνο που προβληματίζει πολλούς. Η απλοποίηση ενός πράγματος πολλές φορές το κάνει να ωθεί σε ακόμη μικρότερη ενασχόληση, ακόμη και από την απολύτως απαιτούμενη, μαζί του.
Και μια και φέρνουμε παραδείγματα από άλλους χώρους, εγώ θα φέρω από τη φωτογραφία. Παλαιότερα υπήρχαν μόνο οι φακοί χειροκίνητης εστίασης, και ως εκ τούτου το να εστιάσεις ήθελε από μόνο του τον χρόνο του. Καθώς όμως αφιέρωνες τα λίγα παραπάνω δευτερόλεπτα αυτά, επ' ευκαιρία της πράξης εστίασης πρόσεχες και λιγάκι παραπάνω το κάδρο σου, τι έβαζες μέσα τι άφηνες έξω, μπορεί να άλλαζες γνώμη στη μέση, και να αποφάσιζες να εστιάσεις κάπου αλλού γιατί στην πορεία σου φάνηκε πιο ενδιαφέρουσα ιδέα κλπ.
Μετά ήρθε το autofocus... Ωραία θα πείτε, ευκολία, ταχύτητα, κινούμενα θέματα κλπ. Γιατί να παιδευόμαστε. Χάθηκε όμως αυτή η μικροταλαιπωρία που ήταν ενδεχομένως ευκαιρία για παραπάνω τριβή με το θέμα. Μπορεί στον ίδιο χρόνο να βγάζουμε 20 καρέ, όμως τα κάδρα μας μπορεί να βγαίνουν πιο αδιάφορα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Και λίγη ορθογραφία....

Τώρα έγινα λιώμα...:blush: Ο παραλληλισμός με την μουσική είναι αθέμιτος! :flipout:

Ούτε κι εγω ονειρεύομαι μια πρακτική και άχρωμη γλώσσα. Από την άλλη πλευρά, βλέπω κείμενα του Καστοριάδη, του Πλωρίτη, του Βέλτσου γραμμένα στη γλώσσα που επίσημα ομιλείται σήμερα και δεν μπορώ να χωνέψω ότι η σημερινή γλώσσα ειναι παρηκμασμένη. Το οποίο είναι η άποψη που έγραψα προηγουμένως. Γι αυτό και δεν μένω στην κατάργηση του πολυτονικού ως αρχή του κακού αλλά στους λόγους που εξήγησα.

Βέβαια δεν αποκλείεται να μου διαφεύγει κάτι μεσα σε όλα αυτά, μια και δεν έζησα την μετάβαση απο πολυτονικό σε μονοτονικό...πήγα σχολείο μετά το σωτήριον έτος 1981 :flipout:

Αυτό μέ τον Βέλτσο τί τόθελες τώρα??
Καί σέ είχα γιά καλό παιδί.:cool::cool::ernaehrung004::ernaehrung004:
Η γλώσσα παραμένει ζωντανή ασφαλώς(όχι ευτυχώς μέσω τού Βέλτσου)γιατί δέν είναι θέμα νόμων η λαλιά της..
Η εποχή είναι σέ παρακμή.Οπότε η κρίση επηρεάζει πολλές εκφάνσεις τού πολιτισμού...
Δεν ανησυχώ γιά την γλώσσα.Γιά τούς οπαδούς τής αφασίας ανησυχώ.
Υ.Γ
Ωραίο παράδειγμα ο send μέ τήν φωτογραφία..
Λείπουν οι Τεχνίτες σήμερα καλέ μου φίλε..Αυτοί πού σμιλεύουν τό μάρμαρο μέ υπομονή και αγάπη...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Και λίγη ορθογραφία....

Αυτό μέ τον Βέλτσο τί τόθελες τώρα??
Καί σέ είχα γιά καλό παιδί.:cool::cool::ernaehrung004::ernaehrung004:
Η γλώσσα παραμένει ζωντανή ασφαλώς(όχι ευτυχώς μέσω τού Βέλτσου)γιατί δέν είναι θέμα νόμων η λαλιά της..
Η εποχή είναι σέ παρακμή.Οπότε η κρίση επηρεάζει πολλές εκφάνσεις τού πολιτισμού...
Δεν ανησυχώ γιά την γλώσσα.Γιά τούς οπαδούς τής αφασίας ανησυχώ.
Υ.Γ
Ωραίο παράδειγμα ο send μέ τήν φωτογραφία..
Λείπουν οι Τεχνίτες σήμερα καλέ μου φίλε..Αυτοί πού σμιλεύουν τό μάρμαρο μέ υπομονή και αγάπη...

Nαι... Καταλαβαίνω οτι είμαστε σε εποχή fast food από αυτά που τρώμε εως εκείνα που μιλάμε. Ίσως γι αυτό έχω αρχίσει να συμπαθώ τα πικάπ :grinning-smiley-043 Γιατί για να βγαλουν μουσική θέλει φροντίδα, τριβή και κόπο καμια φορά. Αλλά όταν βγάζουν μουσική η εμπειρια ειναι ανάλογη με αυτη του σπιτικού φαγητού σε σχέση με την "πίτα γυρο απ' όλα".

Υ.Γ. Μην ξεχνάτε οτι εκτος του Βέλτσου υπάρχει πάντα και η Σκάρλετ...:flipout::flipout::flipout:

Μακράν το πιο ενδιαφέρον θρεντ μαζί με τους Τετρομαγμένους.

Και ευχαριστώ -έστω αργοπορημένα-όσους τοποθετήθηκαν μετά την απορία μου.
Και να με συχωράτε για τα τυχόν λάθη μου.
Και εγώ πάνω στο σύστημα τραβεστί (συγγνώμη Drag Queen) έπεσα.

Εφτιχός που εγό είμε καλώς στιν ορθρογραφεία.
Και μου αρέσι ο χαλβάς από ταχύνει !!:flipout:

Δημήτρη είναι από τά θέματα,που συναντιώνται διαφορετικές γενιές .
Εχει πολύ ενδιαφέρον τό πώς ο καθένας μέσα από την εμπειρία του από τό σχολείο ή από τον προσωπικό του μόχθο(εκτός σχολείου)συνεισφέρει στήν συζήτηση..
Υ.Γ
Δεν θεωρώ την δική μου γενιά καλύτερη .Ισα-ίσα που την δική μου και τήν προηγούμενη (τού Πολυτεχνείου λεγόμενη)τίς θεωρώ σάν κυρίως υπεύθυνες γιά τήν ´απλοποίηση´πολλών πραγμάτων..
Εάν μάλιστα κρίνω και από τά πρότυπα πού δημιουργήσαμε ως ενήλικες στούς επόμενους(οτι φάμε και ότι πιούμε αλλά τό προοδευτιλίκι νάν´καλά...)κλαύτα Χαράλαμπε.

Μα αυτό είναι το ζητούμενο στην συζήτηση Σπυράκο και χαίρομαι που τελικά ο διαχωρισμός δεν είναι και τόσο διακριτός ως προς τις γενιές κ' τις ηλικίες.

Αλλωστε εγώ πρώτος θεωρώ εαυτόν αγράμματο και κάνω ότι μπορώ για να ξαναμάθω την γλώσσα μου.

Πάντως ασχέτως ηλικίας και γενιάς ανορθόγραφοι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα.Το θυμάμαι απ το σχολείο μου,το βλέπω εδώ μέσα, το διαβάζω στον τύπο..

Anyway (για να μη ξεχνιόμαστε) σας ετοιμάζω ένα ποτ (μ)πουρί από την σημερινή γλώσσα τύπου Down Town κλπ που θα πέσει πολύ γέλιο (το κλάμα είναι βέβαιο..:flipout:)

Αυτό θέλω να το δω, Δημήτρη.

Πάντως, για να συνδυάσουμε και λίγο το γραπτό λόγο με τον... ιντερνετικό, αυτό που με ξενίζει περισσότερο είναι ότι ακόμα και σήμερα, χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα greeklish. Μην κοιτάτε σ' εμάς, σ' άλλα φόρα γίνεται πανικός, δε διαβάζονται με τίποτα.

Η πλάκα είναι ότι κοίταζα να έχω πλήρη υποστήριξη ελληνικών (και το κατάφερνα στις περισσότερες περιπτώσεις) από τις αρχές της δεκαετίας του 90, με το DOS. Τόσο δύσκολο είναι να γράψουμε ελληνικά;

Εγώ πάλι διάβασα ένα άρθρο που εξηγούσε ότι από τους ελληνιστικούς χρόνους, η γλώσσα βρίσκεται σε κρίση. Έντονες διαμαρτυρίες και τότε για τον εκχυδαϊσμό της αττικής διαλέκτου και την καθιέρωση της αγοραίας γλώσσας του Ευαγγελίου.

Η γλώσσα δεν είναι απλώς ένας ζωντανός οργανισμός. Είναι μια αποικία ολόκληρη και κάθε κομμάτι της εξελίσσεται με μικρή ή μεγαλύτερη σύνδεση με τα υπόλοιπα. Έτσι, εγώ παρατηρώ τα εξής ταυτόχρονα φαινόμενα:

1. Το λεξιλόγιο των χαμηλού πνευματικού επιπέδου ανθρώπων παραμένει χαμηλό. Δεν χειροτερεύει. Ίσα-ίσα, έχουμε πολλές εισροές πιο λόγιων τύπων, λέξεων και φράσεων, έστω και άτσαλα, δηλαδή χωρίς απόλυτη κατανόηση των εννοιών τους ή συνέπεια στους κανόνες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το "Εν καρπώ" που ανέφερε ο Τάσος.

2. Η πάντα περιορισμένη και ανατρεπτική γλώσσα των νέων ξεπερνάει τα φυσιολογικά της όρια και η χρήση της επεκτείνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε πιο κραυγαλέες περιπτώσεις υιοθετείται επί τούτου!

3. Επιταχύνεται η εισαγωγή ξένων λέξεων σε εξειδικευμένες χρήσεις (πληροφορική, διοίκηση επιχειρήσεων, δίκτυο καλή ώρα), οι οποίες ωστόσο πληθαίνουν και χρησιμοποιούνται από πολύ περισσότερους ανθρώπους. Άλλο να χρησιμοποιεί έναν ξένο όρο ο ηλεκτρονικός και άλλο ο καθημερινός άνθρωπος που ποστάρει σε θρέντς όπως το παρόν. Δυστχυώς, δε λείπουν και οι κομπλεξισμοί. Σήμερα άκουγα στο ραδιόφωνο διαφήμηση εστιατορίου με αργεντίνικα steaks. Κατανοητό ότι οι μπριζόλες παραπέμπουν στα Βλάχικα, αλλά δεν μπορούσαν να σκεφτούν τίποτα άλλο;

4. Επιστρέφουν πολλοί τύποι καθαρεύουσας, άλλοτε για προακτικούς, άλλοτε για αισθητικούς λόγους. Εξού και το φαινόμενο (1) παραπάνω. Αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού το γλωσσικό ζήτημα που οδήγησε στην επισημοποίηση της δημοτικής σημαδεύτηκε από ακραίες συμπεριφορές. Μόνο στο λεξικό του Ριζοσπάστη πλέον βλέπεις να απαγορεύεται ρητά ο Οκτώβριος χάριν του Οχτώβρη.

5. Σε άμεση σχέση με το προηγούμενο, προσωπικά βλέπω έντονο παρεμβατισμό. Δεν ξέρω πώς ήταν τα πράγματα παλιότερα, αλλά τώρα, από τη μία μέρα στην άλλη, έρχεται μια οδηγία ( από πού; ) και σύσσωμη η δημοσιογραφία (εντάξει, εκτός από τον Ριζοσπάστη), αλλάζει τύπους. Και μάλιστα επιπλήττονται αυτοί που δεν συμμορφώνονται. Ομολογουμένως, συχνά αυτό γίνεται κατόπιν μιας τεκμηριωμένης απόφανσης περί της ορθής γραφής. Αλλά δεν παύει να είναι υπερβολικά ενορχηστρωμένη η όλη διαδικασία, σε αντίθεση με τη φυσιολογική εξέλιξη της γλώσσας.

6. Το περίεργο αμάλγαμα προφορικού και γραπτού λόγου που εμφανίζεται σε chat rooms και fora όπως εδώ. Ειδικά όταν δεν τηρείται η ορθογραφία και η σύνταξη, μιλάμε για το πιο απαίσιο μόρφωμα, το οποίο δεν διατηρεί καν τη δικαιολογία του πρακτικού. Τέτοια μηνύματα διαβάζονται τόσο δύσκολα, που σου αφήνουν μόνο μια υποψία του τι μπορεί να ήθελε να πει ο συντάκτης τους. Καθόλα συνεπές με την εποχή της εικόνας και της εντύπωσης εις βάρος της ακρίβειας νοήματος. Παγκόσμιο φαινόμενο που πιθανότατα θα ξεπεράσουμε αλλά ίσως και όχι.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Και λίγη ορθογραφία....

Βλάσση, νομίζω το θέμα το έχουμε ξανασυζητήσει στο παρελθόν και τότε διαφωνούσαμε αν θυμάμαι καλά......-bye--bye-

Αλλά......

Μια γλώσσα, ακόμα και αν δεν ομιλήθηκε αυτούσια σε συγκεκριμένη περιοχή, δεν είναι ποτέ τεχνητή. Θέλεις να την πεις συλλεκτική, θέλεις να την πεις ερανιστική (αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος), θέλεις να την πεις γλωσσικό ομηρικό δημιούργημα, πες την όπως αγαπάς. Όμως, όχι, τεχνητή!!!! Δεν ήταν στο μυαλό του Ομήρου η γλώσσα και μια ωραία πρωία μας την μετέφερε στο χαρτί. Δεν ήταν κατασκεύασμα από το μυαλό του. Ωμιλείτο!!!!!!! Σε δέκα μεριές της Ελλάδας????? Ναι, αλλά ωμιλείτο.....

Ναι, Γιάννη, όντως το είχαμε ξανασυζητήσει το θέμα. Εντάξει, ο όρος "τεχνητή" μπορεί να μην είναι και τόσο δόκιμος. Δεν είμαι σίγουρος αν τον έχει χρησιμοποιήσει ο Μπαμπινιώτης. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο Όμηρος πήρε ζωντανά διαλεκτικά στοιχεία και δημιούργησε μια γλώσσα κατανοητή μεν σε όλους αλλά ουδέποτε ομιληθείσα ως είχε. Όπως ακριβώς σήμερα δεν υπάρχει μέρος στην Ελλάδα όπου οι κάτοικοί του να μιλούν συγχρόνως στο σουφλιώτικο, στο ηπειρώτικο, στο κερκυραϊκό και στο κρητικό ιδίωμα. Γίνεται;

Όταν ξεκινά κάποιος, να φθείρει, να αλλοιώσει, να καταστρέψει (κατ' εμέ), κάτι τόσο συμπαγές όπως είναι η ελληνική γλώσσα, φυσικά και δεν ξεκινάει λέγοντας ''από σήμερα καταργείται η ελληνική γλώσσα''. Θ' αρχίσει από τα πνεύματα, από τον τονισμό, την ορθογραφία........για να φτάσουμε στα greeklish. Όλα αυτά δεν έγιναν εν μία νυκτί. Υπάρχει καλά οργανωμένο σχέδιο από πίσω, από κάτι ''πνεύματα'' (όχι αυτά που καταργήθηκαν αλλά από αυτά που ζουν και βασιλεύουν). Και μην μου πει κανείς ότι βλέπω φαντάσματα και συνωμοσίες διότι τα αποτελέσματα της ''προσπάθειας'' τα βλέπουμε και τα διαβάζουμε καθημερινά.

Αλλαγές στο γραπτό λόγο επιχειρούσαν και οι αρχαίοι - και μάλιστα με καθαρά πρακτικούς προσανατολισμούς (ανάλογα με το τι τους βόλευε και τι όχι). Ξαναθυμίζω ότι το πολυτονικό επινοήθηκε κατά τους αλεξανδρινούς χρόνους, απλώς και μόνο για να διαβάζουν οι μαθητές σωστότερα τα κείμενα παλαιότερον περιόδων της γλώσσας. Οι τόνοι και τα πνεύματα λοιπόν εξυπηρετούσαν συγκεκριμένο σκοπό. Αργότερα η γραφή από κεφαλαιογράμματη έγινε μικρογράμματη, και όλες αυτές οι σημαντικές αλλαγές δεν φάνηκε να ενόχλησαν κανέναν. Ακόμη πιο πριν (403 π.Χ.) οι Αθηναίοι μέχρι και το αλφάβητό τους άλλαξαν σε κάποια σημεία (υιοθέτησαν το αλφάβητο των Ιώνων της Μιλήτου), γιατί αυτό που είχαν δεν τους εξυπηρετούσε στην ανάγνωση και κατανόηση των κειμένων τους. Και πάλι κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Εμείς όμως, υπό το βάρος μιας μεγάλης και σπουδαίας παράδοσης, δύσκολα συνειδητοποιούμε ότι η γλώσσα, σαν ζωντανός οργανισμός, μεταβάλλεται σε όλα τα επίπεδα - φωνητικό/φωνολογικό, μορφοσυντακτικό, αλλά και στο γραπτό λόγο.
Δεν είμαι βέβαιος, Γιάννη μου, αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πίσω από την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων. Για εκείνο που είμαι βέβαιος είναι ότι επικρατεί μέγιστη αγραμματοσύνη μεταξύ των εκπαιδευτικών, των δημοσιογράφων, των πολιτικών και άλλων φορέων που ευθύνονται για τη γλωσσική επάρκεια των νεοελλήνων. Αν όλοι αυτοί ήταν επαρκείς και αν οι Έλληνες είχαν μάθει να μιλούν και να γράφουν σωστά, η κατάργηση των τόνων θα μας φαινόταν κάτι απόλυτα φυσιολογικό, η φυσική δηλαδή αποτύπωση του προφορικού λόγου στον γραπτό. Τώρα, αν η αγραμματοσύνη αυτή είναι μέρος του "σχεδίου" δεν μπορώ να το ξέρω, αν και μου φαίνεται κάπως "τραβηγμένο".

Υ.Γ. Κι εγώ σ' ευχαριστώ για το διάλογο που μου προσφέρεις. Οι δημιουργικές διαφωνίες είναι απόλυτα θετικές.

Τελικά να το ξαναρωτήσω, χρονική/συλλαβική αύξηση χρησιμοποιούμε πλέον;
Εννοώ πάντα, όχι μόνο όταν γίνεται χάριν ανάγκης να έχουμε τον τόνο στην προπαραλήγουσα (πχ παίζω-έπαιξα).

πάντως παρατηρώ, τελικά, ότι το θέμα αν και αρχικά έτυχε της ειρωνίας αρκετών μελών, στη συνέχεια είχε και ευρεία αποδοχή και συμμετοχή...

Απάντηση: Re: Και λίγη ορθογραφία....

Αυτό θέλω να το δω, Δημήτρη.

Πάντως, για να συνδυάσουμε και λίγο το γραπτό λόγο με τον... ιντερνετικό, αυτό που με ξενίζει περισσότερο είναι ότι ακόμα και σήμερα, χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα greeklish. Μην κοιτάτε σ' εμάς, σ' άλλα φόρα γίνεται πανικός, δε διαβάζονται με τίποτα.

Η πλάκα είναι ότι κοίταζα να έχω πλήρη υποστήριξη ελληνικών (και το κατάφερνα στις περισσότερες περιπτώσεις) από τις αρχές της δεκαετίας του 90, με το DOS. Τόσο δύσκολο είναι να γράψουμε ελληνικά;

Το αντίδοτο σ'αυτούς που γράφουν greeklish είναι να τους απαντάς σε μιά ξένη γλώσσα.:singer: Εγω χρησιμοποιώ κατα κόρον τα αγγλικά σε τέτοιες περιπτώσεις, η πλάκα είναι που αρκετές φορές δεν ξέρουν να ανταπαντήσουν σωστά ή και καθόλου ασχέτως αν χρησιμοποιούν λατινικό αλφάβητο.
Μια φίλη μου απαντά στα γαλλικά στους γκρικλισίζοντες.
Δεν θεωρώ ειρωνία εκ μέρους μου αυτό που κάνω, απλώς θεωρώ τα greeklish ασέβεια πρός τη γλώσσα τον πολιτισμό.

Υ.Γ Υπάρχουν και οι περιπτώσεις Ελλήνων στο εξωτερικό όπου το πληκτρολόγιό τους δεν υποστηρίζει τα ελληνικά,αυτό όμως είναι άλλη ιστορία.

____
Βασίλης

Last edited:
Αν είσαι στο δικό σου PC, το να βάλεις υποστήριξη ελληνικών είναι υπόθεση δευτερολέπτων.

Τώρα, ο Liberopoulos για παράδειγμα, όταν γράφει από τη δουλειά του, δε μπορεί να κάνει κάτι. Εκεί, είναι κατανοητό.
Τουλάχιστον, αν πρέπει να γράψει κάποιος greeklish, να γράφει σύντομα και περιεκτικά. Έχω δει κάτι κατεβατά greeklish, στα οποία η στίξη είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Φρίκη...