Και λίγη ορθογραφία....

Re: Απάντηση: Re: Και λίγη ορθογραφία....

Εννοείς ότι διαμορφώθηκαν οι επιλογές σου από τά παιδικά σου χρόνια??
Φυσιολογικό μού ακούγεται...:flipout::flipout::flipout:

λάθος, θέλω να μάθω τι είναι αυτό που λένε τρενάκι αυτή την εποχή...........

μπορεί να ψήνομαι, αλλά λόγια στο στόμα μου δεν "προωθείς" !!!!!:p

Κύριοι , αβγό είναι ο ορθός τρόπος γραφής , ενώ αυγό είναι ο εσφαλμένος ( όρα Δημητράκος και Μπαμπινιώτης στα αντίστοιχα λεξικά τους ) .

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου Δημήτρη. Εύγε.

Επίσης όσοι δεν έχουν διδαχθεί ποτέ την δοτική , ως πτώση , καλόν θα είναι να μην την χρησιμοποιούν με λαθεμένο τρόπο π.χ. "εν χορδαίς" είναι το ορθόν ενώ "εν χορδές" το λάθος , "δόξα τω θεώ" και όχι "δόξα το θεό" .

Τό ´αβγό´δέν κατάλαβα γιατί είναι σωστό...
Απο πού και ως πού ο δίφθογγος αυ,επειδή ακούγεται ως άφ ή αβ θά πρέπει να γράφεται και ως τέτοιος.??
Σέ λίγο θά γραφουμε εφχαριστίες και Αβγουστος ή και αφτί.
Αυτό προέρχεται από την λαθεμένη εκτίμηση τής Μεσαιωνικής περιόδου τής Φραγκοκρατίας ,όπου η γλώσσα μιλιόταν περισσότερο απ´όσο γραφόταν..
Η διάσπαση τού ωμέγα οδηγεί στό ´αυ´πού ακούγεται σάν αβ ή αφ...
Το ωμέγα είναι κάτι σάν το αντίστοιχο au.
Tά ωά έγιναν aua και χάριν ευφωνίας avga.Aυτό στά προφορικά...Το ίδιο ισχύει και γιά τό ´ευ´ή τό ´αυ´..
Η σταδιακή κατάργηση τών διφθόγγων διαστρεβλώνει τήν γλώσσα...
Το αυτί δέν είναι αφτί....

Πολύ ωραίο θέμα κ. Παναγιωτίδη και πολύ λεπτό, θα έλεγα. Η σχέση με την ελληνική γλώσσα είναι, για πολλούς, θέμα πάθους, πεδίο εξερεύνησης, στάση μορφής επικοινωνίας. Για άλλους, είναι απλώς ένα εργαλείο για να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεκτά και αποδεκτά και τα δύο. Αυτό που λέτε παραπάνω για το μάτι που συνηθίζει γρήγορα στην ανορθογραφία συμβαίνει κατά κόρον στη δεύτερη κατηγορία ατόμων. Η πρώτη, όσο και να το ζορίσει, δεν το ''καταπίνει'' με τίποτα. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο τραγικό να σου επισημάνει κάποιος ένα-δυο ορθογραφικά λαθάκια, πάντα με το σωστό και το δέοντα τρόπο, εννοείται. Από την άλλη, είναι δικαίωμα και καθενός να μην δέχεται την υπόδειξη γιατί παρεξηγείται ή γιατί δεν έχει καλή σχέση με την ορθογραφία και δεν επιθυμεί ν' αλλάξει τον τρόπο γραφής του. Γνώμη μου είναι, ότι σε τέτοια λεπτά θέματα, η χρυσή τομή για τα fora είναι αμοιβαίες υποχωρήσεις, νεράκι στο κρασάκι μας και πάνω απ' όλα καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές.

ΥΓ 1

Καλύτερα να μην μιλήσουμε για το πως χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι τον παρατατικό, διότι θα ξεχάσουμε και αυτά τα λίγα ελληνικά που γνωρίζουμε......

ΥΓ 2

Σπύρε, Α' και Β' Γυμνασίου έγραφα πολυτονικό. Το πρώτο όνομα, μάλιστα, που είχα για πολύ καιρό γραμμένο ήταν ''Γεώργιος Ράλλης''.........:damnyou::damnyou:

Τό ´αβγό´δέν κατάλαβα γιατί είναι σωστό...
Απο πού και ως πού ο δίφθογγος αυ,επειδή ακούγεται ως άφ ή αβ θά πρέπει να γράφεται και ως τέτοιος.??
Σέ λίγο θά γραφουμε εφχαριστίες και Αβγουστος ή και αφτί.
Αυτό προέρχεται από την λαθεμένη εκτίμηση τής Μεσαιωνικής περιόδου τής Φραγκοκρατίας ,όπου η γλώσσα μιλιόταν περισσότερο απ´όσο γραφόταν..
Η διάσπαση τού ωμέγα οδηγεί στό ´αυ´πού ακούγεται σάν αβ ή αφ...
Το ωμέγα είναι κάτι σάν το αντίστοιχο au.
Tά ωά έγιναν aua και χάριν ευφωνίας avga.Aυτό στά προφορικά...Το ίδιο ισχύει και γιά τό ´ευ´ή τό ´αυ´..
Η σταδιακή κατάργηση τών διφθόγγων διαστρεβλώνει τήν γλώσσα...
Το αυτί δέν είναι αφτί....

αφνανιζόμεθα....

.

ΥΓ 2

Σπύρε, Α' και Β' Γυμνασίου έγραφα πολυτονικό. Το πρώτο όνομα, μάλιστα, που είχα για πολύ καιρό γραμμένο ήταν ''Γεώργιος Ράλλης''.........:damnyou::damnyou:

Eγώ τελείωσα μέ πολυτονικό...Και έτσι και αλλοιώς ´είχα γράψει´πρό πολλού τον μακαρίτη...:slapface:
Συνεχίζω να γράφω (πλήν p.c.)πολυτονικά παντού...
Αντε να εξηγήσεις ,επί παραδείγματι,σέ ένα παιδί γιατί θά πρέπει να λέει μονοτονικώς :´εφάπτεται´καί όχι επ-άπτεται..Από την στιγμή που καταργήθηκαν τόνοι,ψιλές και δασείες μερικές λέξεις έχασαν τό νόημά τους..

Κύριοι , αβγό είναι ο ορθός τρόπος γραφής , ενώ αυγό είναι ο εσφαλμένος ( όρα Δημητράκος και Μπαμπινιώτης στα αντίστοιχα λεξικά τους ) .

Τώρα βρε Δημήτρη, αυτόν γιατί μας τον αναφέρεις???? Για να μας βουρλίσεις, που λέει και η Ρένα.......:flipout::flipout:

Re: Απάντηση: Και λίγη ορθογραφία....

Τώρα βρε Δημήτρη, αυτόν γιατί μας τον αναφέρεις???? Για να μας βουρλίσεις, που λέει και η Ρένα.......:flipout::flipout:

Καλά, δεν τον ξέρεις, είναι κακός άνθρωπος.... ευτυχώς δεν τον έχω πετύχει ακόμη σε δίκη

:flipout::flipout:

Αν κατάλαβα καλά ο κύριος γενικός ομιλεί δια τα τρανταχτά, βεβαίως βεβαίως, λάθη που κάνουν οι συνφορουμίτες και ουχί δια τα λάθη που μπορεί να κάνουμε, βεβαίως βεβαίως, εις την καθημερινή μας αλληλογραφίαν και καλό θα ήτω να τα αποφεύγουμε βεβαίως βεβαίως.

Τα υπόλοιπα λάθη, για παράδειγμα αν κάποιος γράφει αυγό και όχι αβγό είναι μπαρμπούτσαλα που δεν θα λύσουμε σε αυτό το forum! Καπίτο; Αμάν πια! Ουφ! Απαπαπαπαπα οι σκίστερς!

Eγώ τελείωσα μέ πολυτονικό...Και έτσι και αλλοιώς ´είχα γράψει´πρό πολλού τον μακαρίτη...:slapface:
Συνεχίζω να γράφω (πλήν p.c.)πολυτονικά παντού...
Αντε να εξηγήσεις ,επί παραδείγματι,σέ ένα παιδί γιατί θά πρέπει να λέει μονοτονικώς :´εφάπτεται´καί όχι επ-άπτεται..Από την στιγμή που καταργήθηκαν τόνοι,ψιλές και δασείες μερικές λέξεις έχασαν τό νόημά τους..

Και την ομορφιά τους!!!!!

Ήταν και είναι πανέμορφο το πολυτονικό, πως να το κάνουμε τώρα.......

Οποιος θελει διαβάζει,όποιος θέλει παίζει μπαρμπούτσαλα....
Υπάρχει και η δυνατότητα παρακάμψεως τού thread...................................................................................................................

Απάντηση: Re: Απάντηση: Και λίγη ορθογραφία....

Καλά, δεν τον ξέρεις, είναι κακός άνθρωπος.... ευτυχώς δεν τον έχω πετύχει ακόμη σε δίκη

:flipout::flipout:

Άμα τον πετύχεις.........σκίστονε!!!!!!

Αν η ελληνική γλώσσα είχε.....γλώσσα, θα του 'κανε ασφαλιστικά μέτρα......:flipout::flipout:

και εγώ πολυτονικό τελείωσα και ακόμα χειρότερα μέχρι 5η γυμνασίου (ναι 6τάξιο) διδασκόμουνα καθαρεύουσα και έγραφα εκθέσεις και προετοιμαζόμουνα γιά εισαγωγικές και με τη μεταπολίτευση στην 6η το γυρίσαμε στη δημοτική...
Εκεί να δείτε φάσεις.

Από τη μιά μέρα στην άλλη το "να δήτε" έγινε "να δείτε", το "θα παίζη" "θα παίζει", "ο φίλος μου που ονομάζεται Λευτέρης" "ο φίλος μου όστις ονομάζεται Ελευθέριος" και άστα να πάνε.