Και λίγη ορθογραφία....

Τό ´αβγό´δέν κατάλαβα γιατί είναι σωστό...
Απο πού και ως πού ο δίφθογγος αυ,επειδή ακούγεται ως άφ ή αβ θά πρέπει να γράφεται και ως τέτοιος.??
Σέ λίγο θά γραφουμε εφχαριστίες και Αβγουστος ή και αφτί.
Αυτό προέρχεται από την λαθεμένη εκτίμηση τής Μεσαιωνικής περιόδου τής Φραγκοκρατίας ,όπου η γλώσσα μιλιόταν περισσότερο απ´όσο γραφόταν..
Η διάσπαση τού ωμέγα οδηγεί στό ´αυ´πού ακούγεται σάν αβ ή αφ...
Το ωμέγα είναι κάτι σάν το αντίστοιχο au.
Tά ωά έγιναν aua και χάριν ευφωνίας avga.Aυτό στά προφορικά...Το ίδιο ισχύει και γιά τό ´ευ´ή τό ´αυ´..
Η σταδιακή κατάργηση τών διφθόγγων διαστρεβλώνει τήν γλώσσα...
Το αυτί δέν είναι αφτί....

Η εξήγηση του κ. Μπαμπινιώτη , έχει ως ακολούθως :
Η γραφή αυγό , παρότι συνηθιζόταν επί πολλά χρόνια , δεν είναι σωστή , αφού δεν δικαιολογείται επιστημονικά δίφθογγος αυ- στην λέξη. Η ορθή γραφή είναι αβγό , όπως προκύπτει από την ετυμολογία , αφού η λέξη προέρχεται από τον αρχ. πληθυντικό τα ωά>τα ουγά ( με συμφωνική προφορά του -ου)> τα αβγά .

Αυτά . Ο Δημητράκος δεν αναφέρει εξήγηση .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Και λίγη ορθογραφία....

Άμα τον πετύχεις.........σκίστονε!!!!!!

Αν η ελληνική γλώσσα είχε.....γλώσσα, θα του 'κανε ασφαλιστικά μέτρα......:flipout::flipout:

εγώ ρε σύ ; :flipout:που έχω πεί την περίφημη φράση που τόσο σου άρεσε για την γλώσσα ως πλυντήριο και το καινούργιο μοντέλο ; . με πλήγωσες τώρα .:bigcry:

Πάντως το λεξικό που περιέχει η Πάπυρος, παραπέμπει στον Γεώργιο Χατζηδάκι, ο οποίος υποστηρίζει επίσης το "αβγό" ως ορθή γραφή. Από τα ωά κλπ

Nτόκ ,προσωπικά γνωρίζω τήν προέλευση πού ανέφερα....
Αλήθεια ο Μπαμπινιώτης γιά το αυ(φ)τί,μήπως γνωρίζεις ποιό θεωρεί σωστό???

Με την ίδια , ως ανωτέρω , αιτιολογία ,το αφτί . ( Τα ωτία>ταουτία/ταφτία )

Με την ίδια , ως ανωτέρω , αιτιολογία ,το αφτί . ( Τα ωτία>ταουτία/ταφτία )

Kατάλαβα.Ενώ άλλοι θεωρούν ότι αυτό συνέβη λόγω ´μεταφοράς τής ομιλουμένης ´γλώσσας κατά την Φραγκοκρατία,στήν γραπτή..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Και λίγη ορθογραφία....

εγώ ρε σύ ; :flipout:που έχω πεί την περίφημη φράση που τόσο σου άρεσε για την γλώσσα ως πλυντήριο και το καινούργιο μοντέλο ; . με πλήγωσες τώρα .:bigcry:

Sorry Ντοκ!!!!!!!!!!

Με μαχαίρωσες, όμως, άσχημα με τον ακατανόμαστο....:flipout::flipout:

Τώρα, βέβαια, πως προκύπτει αβγά από το ωά και όχι αυγά, όσες φορές και να το διάβασα δεν το κατάλαβα, μάλλον θα προήρχετο από το φοινικικό αλφάβητο γι' αυτό δεν το κατάλαβα.....

Γράφει: αφού δεν δικαιολογείται επιστημονικά δίφθογγος αυ- στην λέξη

Δηλαδή, για να καταλάβω......

Πρώτα γεννιούνται επιστημονικά οι δίφθογγοι, μετά δικαιολογούνται και μετά γράφονται????????:worshippy::worshippy:

Αααααα, τώρα κατάλαβα....αΦτό είναι!!!!!!!!!!!:fahne90::fahne90:

Γιάννη αφού δίφθογγος ´αυ´υπάρχει από τον Ομηρο...
Μήπως άλλο θέλει να πεί ο ´ποιητής´???

Τότε, δεν υπάρχει πρόβλημα Σπύρε μου, μιας και ο Μπαμπίν δεν τον πολυγουστάρει τον Όμηρο. Την Ομηρική γλώσσα τη θεωρεί μια τεχνητή γλώσσα που δεν μιλήθηκε ποτέ....

Δε με λέτε, τα σκυλιά στην Ελλάδας πως πρέπει να γαβγίζουν σωστά; Γαβ γαβ γαβ ή γαυ γαυ γαυ;

:chinscratch:

Αχχ.. αυτός ο έρμος ο ΟκτώΜβριος ...
Του έχουνε μαμήσει όλο του το σόι !:violent-smiley-030:

Για να μην πούμε και για τις κλίσεις (όχι κλήσεις !!)
"Το πήρα από την οδός Ερμού..":BDBDG54:
" Να πάρεις από τα άλλα χαρτιά που είναι τελείως διαφανές "!!:flipout: