Και τώρα .. τι φακός ??? - Αντικαταστάτης φακού κιτ για Canon

Τα τεστ του photozone τα βρισκω σε γενικες γραμμες καλα,δειχνουν να ειναι σχετικα τιμια τα πραματα σε αυτο το site.(Βεβαια η real life εμπειρια ειναι παντα το καλητερο)

Οντως φαινεται σε γενικες γραμμες να μην ειναι καλητερος σε σχεση με τον παλιοτερο,ειδικα σε επιμερους στοιχεια.(βεβαια και εγω δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε κανεναν απο τους δυο...,απλα απο τα τεστ,samples κτλ που εχω δει και εγω)

Αλλα μη σκας κατα τη γνωμη μου,ευχαριστησου αυτα που εχεις,καθε αλλο παρα κακα ειναι.Αν τα μαθεις θα παιρνεις καλα αποτελεσματα.

Τα τεστ του photozone τα βρισκω σε γενικες γραμμες καλα,δειχνουν να ειναι σχετικα τιμια τα πραματα σε αυτο το site.(Βεβαια η real life εμπειρια ειναι παντα το καλητερο)

Οντως φαινεται σε γενικες γραμμες να μην ειναι καλητερος σε σχεση με τον παλιοτερο,ειδικα σε επιμερους στοιχεια.(βεβαια και εγω δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε κανεναν απο τους δυο...,απλα απο τα τεστ,samples κτλ που εχω δει και εγω)

Αλλα μη σκας κατα τη γνωμη μου,ευχαριστησου αυτα που εχεις,καθε αλλο παρα κακα ειναι.Αν τα μαθεις θα παιρνεις καλα αποτελεσματα.

Όχι βέβαια γιατί να σκάσω , ίσα ίσα.. Εξάλου όπως το λες έχω αρκετά πράγματα να βελτιώσω ώστε να ευχαριστηθώ-εκτιμήσω ένα τέτοιο φακό. Τη Δευτέρα μάλιστα ξεκινάω μαθήματα φωτογραφίας..

Τη Δευτέρα μάλιστα ξεκινάω μαθήματα φωτογραφίας..

Πολυ ομορφα,ευχομαι καλη και δημιουργικη ενασχοληση και να περνας ευχαριστα με αυτο το χομπι.

Θυμάμαι όταν ο Κακαλιός είχε δανειστεί από εμένα τον 28-135is (που είναι USM φακός), μου είπε πως αυτό που κυρίως τον εντυπωσίασε σε σχέση με τον Ταμρον 17-50 που έχει, ήταν η μεγάλη διαφορά στη ταχύτητα εστίασης. Βέβαια στην ποιότητα εικόνας, καμία σχέση.
Αλήθεια, πώς το λένε έτσι εύκολα οι πωλητές ότι ο νέος VC είναι καλύτερος οπτικά από τον παλιό δεν ξέρω.... και άντε αυτοί, εσείς τουλάχιστον φίλοι μου κάτι τέτοια δεν θα έπρεπε να τα πιστεύετε.

Συμφωνώ.. Εξάλλου ο παλαιος ηταν ήδη τόσο καλός που οποιεσδήποτε οπτικές βελτιώσεις (περα της σταθεροποιησης) πρέπει να εινα μικρες.. Εξαλλου εαν ειχαμε technological breakthrough ή επαναστική νέα οπτική σχεδίαση η τιμή θα ηταν λογικά δυσανάλογα υψηλότερη από το προηγουμενο μοντέλο κατι που δεν υφίσταται..

Η σταθεροποίηση δεν είναι ακριβώς κάτι το επιπρόσθετο, αλλά κάτι που αλλάζει σε αρκετά σοβαρό βαθμό την οπτική σχεδίαση. Ο παλιός είναι σχεδιάση 16 στοιχείων σε 13 γκρουπ, ο νέος είναι 19 στοιχείων σε 14 γκρουπ, και έχουν αυξηθεί και τα "ειδικού τύπου" στοιχεία. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι με τη σταθεροποίηση σε λειτουργία, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη μετακίνηση στοιχείων, δεν μπορεί να υπάρξει ίδια απόδοση με την απλή σχεδιάση, καθώς η οπτική σταθεροποίηση ουσιαστικά παρεμβάλλεται στο κεντράρισμα των στοιχείων, κάτι που εξ ορισμού δημιουργεί εκτροπές και πτώση ευκρίνειας (άλλο που με ειδικά στοιχεία προσπαθούν οι σχεδιαστές να διορθώσουν αυτές τις "παρενέργειες"). Έτσι η σύγκριση των δύο εκδόσεων γίνεται με τους φακούς πάνω σε τρίποδο, και με τη σταθεροποίηση οφ.

Ουπς νάτα μας .. εχθές ελέγχοντας το φακό καλά είδα ότι στους εσωτερικούς φακούς υπάρχει μια μικρή τριχούλα. Στην αρχή νόμισα ότι θα είναι εξωτερικά (είτε στη μεριά που κουμπώνει στο σώμα είτε επάνω αλλά δεν..)

Τον πήγα πρωί πρωί πίσω και φυσικά το κατάστημα χωρίς δεύτερη κουβέντα δέχτηκε να μου τον αλλάξει. Άμα είναι ο άνθρωπος επαγγελματίας.. Απλά δεν είχε άλλο και θα μου φέρει το απόγευμα.

Τον πήγα πρωί πρωί πίσω και φυσικά το κατάστημα χωρίς δεύτερη κουβέντα δέχτηκε να μου τον αλλάξει. Άμα είναι ο άνθρωπος επαγγελματίας.. Απλά δεν είχε άλλο και θα μου φέρει το απόγευμα.
Ο συγκεκριμενος ειναι ΟΚ και εχει και τις καλες τιμες της αγορας :)

Το πρόβλημα με το front-back focus πως το τσεκάρουμε ότι δεν υπάρχει; Έχουν αυτοί οι φακοί τέτοιο πρόβλημα;

Το πρόβλημα με το front-back focus πως το τσεκάρουμε ότι δεν υπάρχει; Έχουν αυτοί οι φακοί τέτοιο πρόβλημα;

Δες εδώ..

http://focustestchart.com/focus20.pdf

Για τους Canon/Nikon νομιζω οτι συνηθως δεν εχουν τέτοια θεματα,

Τώρα για Sigma και Tamron ενας έλεγχος δεν βλαπτει ..

Γιωργο ειχες παρατηρησει προβληματακι τετοιο στον 18-55 is?Εγω ειχα παρατηρησει οτι μου εκανε front focus σε καποιο θεμα,πχ εστιαζα μακρια σε καποια δεντρα με πυκνα φυλλα,(χωρις να υπαρχει κατι γυρω να μπερδεψει την εστιαση),επιβεβαιωνε την εστιαση,και αυτο μου εστιαζε μπροστα σε κατι χορτα κατω πχ.

Αν ομως το θεμα που εστιαζω μακρια εχει πιο ξεκαθαρο κοντραστ/λεπτομερειες,τοτε δεν το κανει αυτο,ειναι οκ.

Ενα παραδειγμα με αυτο που λεω

Στην παρακατω φωτογραφια,εστιαζα στο βαθος στα δεντρα με το κεντρικο σημειο εστιασης μονο,μεχρι τη μεση το κουμπι κλειστρου,χωρις να το αφησω μετα μεχρι τερμα(τα γνωστα,δεν εκανα κατι λαθος εκει),επιβεβαιωνει γρηγορα την εστιαση,αλλα μετα που ελεγχω τη φωτο αυτη ειναι soft στα δεντρα ελαφρως ανεστιαστη,ενω εχει εστιασει μπροστα κατω στα χορτα λουλουδια.

Σε αλλη περιπτωση οπου το θεμα μακρια ειναι πιο ξεκαθαρο με λεπτομερεια και κοντραστ,δεν το κανει.

pic00111.png

Κατάλαβα. Προφανώς όμως δε μπορείς να κάνεις τέτοιο έλεγχο στο μαγαζί.
Μόνο στο σπίτι και αν έχει πρόβλημα να παρακαλάς να στον αλλάξουν. Σωστά;

Γιωργο ειχες παρατηρησει προβληματακι τετοιο στον 18-55 is?Εγω ειχα παρατηρησει οτι μου εκανε front focus σε καποιο θεμα,πχ εστιαζα μακρια σε καποια δεντρα με πυκνα φυλλα,(χωρις να υπαρχει κατι γυρω να μπερδεψει την εστιαση),επιβεβαιωνε την εστιαση,και αυτο μου εστιαζε μπροστα σε κατι χορτα κατω πχ.

Αν ομως το θεμα που εστιαζω μακρια εχει πιο ξεκαθαρο κοντραστ/λεπτομερειες,τοτε δεν το κανει αυτο,ειναι οκ.

Δεν είχα παρατηρήσει κάτι τέτοιο Γιάννη. Μπορεί να μην είχα εξομοιώσει βέβαια τις ίδιες συνθήκες με την περίπτωσή σου.

Κατάλαβα. Προφανώς όμως δε μπορείς να κάνεις τέτοιο έλεγχο στο μαγαζί.
Μόνο στο σπίτι και αν έχει πρόβλημα να παρακαλάς να στον αλλάξουν. Σωστά;

Εαν ειναι Sigma ο φακος , η εδώ αντιπροσωπεία (Τσακναρίδης) στον καλιμπράρει πανω στην μηχανή σου αρκει να τον αφησεις μαζι με το σωμα για 1-2 μέρες . ΓΙα τους Tamron δεν ξερω τι γινεται αλλά πιστευω οτι αν εχουμε προβλημα κανένα (σοβαρό) μαγαζί δεν θα αρνηθει αντικατάσταση.

Παντως εγω εαν παω για Tamron θα τον δοκιμάσω επι τόπου πριν την αγορά.

Ενα αλλο παραδειγμα σε αυτο που ελεγα πριν.Καποια στιγμη παλια,ημουν στον εθνικο κηπο και προσπαθουσα να τεσταρω αυτο το πραμα.

Ειχα διαφραγμα f5-5.6,σε καποια μεση εστιακη αποσταση.

Ηταν ενα θεμα με κατι δεντρακια/θαμνους λιγα μετρα μακρια απο μενα,τα οποια ηταν σε σκια.Εστιαζα λοιπον με το γνωστο τροπο του κεντρικου σημειου κτλ,και η τελικη φωτο δεν ηταν εστιασμενη εκει που εστιαζα,αλλα κοντα σε μενα σε αλλα στοιχεια,χορτα κατω κτλ.

Με το manual focus καταφερα να εστιασω εκει που ηθελα.

Τυχαια ειχα δει ενα παιδι εκει αγνωστο,με μια 450d και τον ιδιο φακο με εμενα.Του ζητησα ευγενικα να τεσταρω αυτο το πραμα με τη μηχανη του στο ιδιο θεμα,και εκανε το ιδιο και σε αυτον.

Το θεμα ειναι,πως αυτο το κανει μονο οταν το θεμα που εστιασω εχει χαμηλο κοντραστ,οχι υφη/λεπτομερεια με ακριβεια.Σε θεματα με ξεκαθαρο κοντραστ εκει που εστιαζω μακρια πχ οπως πριν,δεν εχει προβλημα.

Θα προτιμουσα προσωπικα να μην κλειδωνε/επιβεβαιωνε την εστιαση καν,παρα να το κανει αυτο.Η να ηταν αισθητα πιο αργο αλλα με μεγαλητερη ακριβεια σε τετοιες περιπτωσεις.

Αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι ειδα καποια σχολια εδω οτι το autofocus στις εισαγωγικες canon ειναι το καλητερο.Αν αυτο πιανει και την ακριβεια μεσα(γιατι η ταχυτητα ειναι οντως γρηγορη),τοτε μαλλον θα παω σε τιποτα πολυ σοβαρα μοντελα dslr και φακους στο μελλον.Η manual focus και ειμαι αρχοντας:D

Last edited:
Εαν ειναι Sigma ο φακος , η εδώ αντιπροσωπεία (Τσακναρίδης) στον καλιμπράρει πανω στην μηχανή σου αρκει να τον αφησεις μαζι με το σωμα για 1-2 μέρες . ΓΙα τους Tamron δεν ξερω τι γινεται αλλά πιστευω οτι αν εχουμε προβλημα κανένα (σοβαρό) μαγαζί δεν θα αρνηθει αντικατάσταση.

Παντως εγω εαν παω για Tamron θα τον δοκιμάσω επι τόπου πριν την αγορά.

Πάμε μαζί λοιπόν... :a0210: Ή δεν το βλέπεις τόσο άμεσα; Εγώ λέω αυτό ή το άλλο Σάββατο.

Δεν ειναι τοσο απλο παιδια.
Πρεπει να υπαρχουν καταλληλες συνθηκες (σωστος φωτισμος, τριποδο , θεμα με επαρκες κοντραστ κλπ) για να διαπιστωσεις αν εχει fron-back focus.
Αλλιως μπορει να βγουν λαθος συμπερασματα.

Τα περισσοτερα μαγαζια που εχω επισκεφτει παντως δεν σου επιτρεπουν να παιξεις και πολυ με τους φακους.
Σε ποιο μαγαζι αναφερεστε εσεις ?

Εγω δεν εχω προβλημα, μιας και θεωρω το συγκεκριμενο μαγαζι πολυ ενταξει και απο τιμες και απο εξυπηρετηση αλλα δεν ξερω αν πρεπει να το αναφερουμε (μην θεωρηθεί οτι κανουμε διαφημιση).