Καήκαν τα roister Μου

Καλημέρα σας!

Έκανα ένα παρτάκι τις προάλλες (σε εξωτερικό χώρο . και για μουσική είχα το laptop μου συνδεδεμένο με τον ενισχυτή μου (pioneer VSX-520) και τα ηχεία μου 5.1 της roister (Roister Emphasis 5/5 + SUB) http://www.skroutz.gr/s/261146/Roister-Emphasis-5-5-+-SUB.html
Κάποια στιγμή λοιπόν, και ενώ είχαμε τσιτώσει την μουσική πάνω από το 70 στον ενισχυτή (χωρίς όμως παραμορφώσεις, έπαιζαν ΤΕΛΕΙΑ σε εξωτερικό χώρο ) σταμάτησαν να παίζουν όλα μαζί και μπούκωσαν κάνοντας σαν να είχανε κοπεί οι μεμβράνες! Ταυτόχρονα! Το woofer σταμάτησε τελείως και τα ηχεία μυρίζανε καμένο! Έξω, και για mp3 μόνο , δεν χρησιμοποίησα το κεντρικό ηχείο, μετά το πάρτι δοκίμασα το κεντρικό ηχείο να δώ αν δουλεύει ο ενισχυτής. Ο ενισχυτής λοιπόν δεν έπαθε τίποτα, τα ηχεία όμως που τα είδα, ήταν στο κέντρο τους καμένα-λιωμένα και σαν να έχουν ξεκολλήσει από τον άξονα που πάλλετε στο κέντρο τους.
Καταρχήν η απορία μου είναι δυνατόν να γίνει αυτό έτσι ταυτόχρονα σε όλα (4 ηχεία και 1 woofer) τα ηχεία;
Δεύτερον η roister δέχεται στην εγγύηση τέτοιες βλάβες;
Αν όχι , η ζημιά πιστεύετε ότι αξίζει τον κόσμο να επιδιορθωθούν.
:bigcry:

Γίνεται και μάλιστα εύκολα σε περιπτώσεις μικρών ενισχυτών όταν υπερ-οδηγούνται. Υποθέτω ότι εκτός της υψηλής έντασης, είχες στον ενισχυτή ανεβασμένα τα πρίμα και τα μπάσα, έτσι;

Δεν είχα ανεβασμένα πρίμα (τα tweeters από τα ηχεία δεν κάηκαν )
Αλλά είχα ρύθμιση στον ενισχυτή για να έχουν επιπλέον μπάσο τα ηχεία .
Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που είπες όμως…
«Γίνεται και μάλιστα εύκολα σε περιπτώσεις μικρών ενισχυτών όταν υπερ-οδηγούνται.»
Μικρών;;; εγώ πίστευα ότι τέτοια καψίματα γίνονται λόγο μεγάλου ενισχυτή !
Τέτοιες ζημιές καλύπτονται από εγγύηση;

Κλασική περίπτωση βλάβης.
Από την άλλη καλύτερα που κάηκαν τελείως και δεν έπαθαν μικρή βλάβη, αυτό είναι βασανιστήριο, να τα ακούς να τρίζουν που και που, να συμπεριφέρονται περίεργα όποτε τους καπνίσει.........

Αλλά είχα ρύθμιση στον ενισχυτή για να έχουν επιπλέον μπάσο τα ηχεία.

Αυτό είναι που έκανε τη ζημιά.....

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που είπες όμως…
«Γίνεται και μάλιστα εύκολα σε περιπτώσεις μικρών ενισχυτών όταν υπερ-οδηγούνται.»
Μικρών;;; εγώ πίστευα ότι τέτοια καψίματα γίνονται λόγο μεγάλου ενισχυτή!

Κι όμως. Με έναν μεγάλο ενισχυτή δεν θα είχες πρόβλημα.

Ρίξε μία ματιά στις παραγράφους 2.α. 1,2 & 3 στο παρακάτω link:

http://www.hxos.gr/show_page.php?page_id=342&cat_id=85

Δες και το σχετικό νήμα εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=34488

Τέτοιες ζημιές καλύπτονται από εγγύηση;

Μάλλον όχι. Εκτός αν έχουν τόσο καλή διάθεση στην Roister....

Μάλιστα!
Δεν τα ήξερα αυτά… πίστευα απλά ότι το ζόρι στα ηχεία και στον ενισχυτή είναι καθαρά και μόνο , από την ένταση που ανεβάζει ς στον ενισχυτή και φυσικά από την στιγμή που έπαιζαν καθαρά και καλά μέχρι το τέλος τους, μου γέννησε περισσότερο την απορία.
ΑΡΑ!!!
τα πετάμε; Ή λέτε να επισκευάζονται φθηνά;

Και τα υπερβολικά πολλά watt και τα πολύ λίγα watt καίνε ηχεία.

Τα μεν πολλά λόγω θερμικής και μηχανικής καταπόνησης των ηχείων, τα δε λίγα λόγω παραμόρφωσης.

Ειδικά αν παίζεις σε εξωτερικό χώρο, είναι πανεύκολο να κάψεις μηχανήματα γιατί δεν έχεις αίσθηση του πόσο δυνατά παίζεις και επίσης είναι πιο δύσκολο να ακούσεις τις παραμορφώσεις.

Όσο για την επισκευή, ρώτα στη Roister. Δεν αποκλείεται να σε συμφέρει η επισκευή, ειδικά αν έχουν "αρπάξει" μόνο τα woofers.

Πήρα τηλέφωνο την roister.
Δεν προσπάθησα καν να τους κοροϊδέψω και τους είπα ότι ακριβώς είπα και σε εσάς εδώ.
Τελικά καταλήξαμε στο να τους τα αποστείλω στην αθήνα με κουριερ, και ρωτώντας τους περι εγγύησης , μου είπαν "θα το δούμε" δηλαδή δεν μου απόκλεισαν τιποτα

τι να κανει ενας ενισχυτης των 20~25W στο καναλι, οδηγωντας ηχεια σε εντασεις παρτυ σε εξωτερικο χωρο....

παραμορφωση με το καλημερα

Re: Απάντηση: Καήκαν τα roister Μου

Ειδικά αν παίζεις σε εξωτερικό χώρο, είναι πανεύκολο να κάψεις μηχανήματα γιατί δεν έχεις αίσθηση του πόσο δυνατά παίζεις και επίσης είναι πιο δύσκολο να ακούσεις τις παραμορφώσεις.

Πολυ σωστα.
Για να ακουσει καποιος την παραμορφωση πρεπει να ειναι μακρια απο τα ηχεια (σε εσωτερικο χωρο, αλλά φυσικα οχι κοντα σε τοιχο ωστε να μην ακουει αντανακλασεις).
Δηλαδη η περιπτωση παρτυ, παω κοντα στο ηχειο να δω αν παραμορφωνει, δεν δινει την αισθηση/πληροφορηση.
Τωρα ειδικα σε εξωτερικο χωρο πρεπει να πας ακομα πιο μακρια απο το ηχειο για να καταλαβεις οτι δεν παιζει μουσικη αλλά βραζει. Μιας και δεν εχεις αντανακλασεις, που συνηθισμενος απο εσωτερικο χωρο θα σου φαινεται ακομα πιο καθαρος ο ηχος.
Αυτο εχει να κανει με το ανθρωπινο αυτι που δεχεται την παραμορφωση ως πονο, και το σχετιζει με την ενταση και οχι με την καθαροτητα.
Αν πας μακρια ομως πεφτει και η ενταση, χανονται καποιες συχνοτητες και ειναι πιο ευκολο να ακουσεις την βαβουρα της παραμορφωσης.

Οσο αφορα το γιατι καηκαν ταυτοχρονα εχει να κανει με στιγμιαιο προβλημα. Καποιες χαμηλες συχνοτητες ειχε εκεινο το τραγουδι που ζορισαν τα πραγματα, και ειδικα αν γονατισε το σταδιο τροφοδοσιας.

Last edited:
Τελικά τι πρέπει να προσέξω; Διαβάζοντας τα link του kblachos, φοβήθηκα.
γράφουν οτι ακόμα και σε χαμηλή ένταση να έπαιζαν πάλι θα καιγόντουσαν!
Τελικά για το σύστημα που έχω, τί πρέπει να κάνω για να ακούσω μουσική;;;;;

Να μην το χρησιμοποιείς για πάρτι σε εξωτερικούς χώρους.. ;)

Α, και να μην παραφέρεσαι γενικότερα.. Τα περισσότερα από τα οικιακά μηχανήματα τα βρίσκουν σκούρα σε συνθήκες βαρβάτου πάρτι, όπου οι εντάσεις ξεφεύγουν και (ρεαλιστικά μιλώντας) κανείς δεν δίνει σημασία στις παραμορφώσεις...

Tα συγκεκριμένα ηχεία τα παιξαν απο το μπάσο που τα έδωσες μέσω του laptop.Περισσότερο μπάσο συνεπαγεται διπλάσιο η και τριπλάσιο ρεύμα απο την πλευρά του ενισχυτή.Εφόσον είχες και το woofer έπρεπε να βάλεις small τα 5άρια και να αφήνεις μόνο το woofer να μπασάρει για τα καλά.Εκεί δεν θα πάθεναν κάτι.Η παραμόρφωση συνήθως καίει τα τουίτερ.Εγώ στα δικά μου βλέπω ότι όταν τα βάλω large όλα δεν έχω το μπάσο που θέλω απο τα μπροστινά ηχεία(βαράνε όλα αλλά λιγότερο).Οπότε βάζω τα μπροστά large και τα πισω/κεντρικό small και αποκοπή στα 80 και τα μπροστινά τα 25αρια το δίνουν να καταλάβει.

Re: Απάντηση: Καήκαν τα roister Μου

.Εφόσον είχες και το woofer έπρεπε να βάλεις small τα 5άρια και να αφήνεις μόνο το woofer να μπασάρει για τα καλά.Εκεί δεν θα πάθεναν κάτι.Η παραμόρφωση συνήθως καίει τα τουίτερ.

Το θέμα είναι ότι χάλασε και το woofer!!!!

Συγνωμη αν ακουστει χαζη η απορια μου Αλλα ακόμα και ένα τέτοιο σετακι των 500 για να παίξει δυνατά
Θέλει τελικούς;

Και άλλη μια νουμπικη απορία το sub αφού είμαι ενεργό πως κάηκε;

έλα ντέ!

Σας είπα, όταν πιέζω ελαφρά την μεμβράνη του σαν να κάνει επαφή κάτι και κάνει κάτι ήχους,... αλλά γενικά είναι νεκρό...

Ρωτήστε με αν θέλετε τρόπο συνδεσμολογίας κτλ. να σας πω´...
το είχα συνδεδεμένο όπως το είχα μήνες σπίτι μου χωρίς πρόβλημα, με την διαφορά ότι δεν σύνδεσα το κεντρικό (αφού θα έπαιζα ΜΡ3, που δεν είναι surround)

Δεν ειναι απαραιτητο να καουν απο ισχυ ή απο παραμορφωση (με λιγα λογια κλιπαρισμα, σαν να πηγαινει ρευμα DC).

Καιγονται και απο μεγαλη διαδρομη. Βγαινοντας απο το μαγνητικο πεδιο ο κωνος (το πηνιο ουσιαστικα) περναει το ρευμα και καιγεται το πηνιο πολυ πιο ευκολα.
Βλεπε αυξηση στα μπασα.

Καιγονται και απο θερμοκρασια. Δουλευοντας συνεχομενα στα ορια τους δεν θελει και πολυ για να φτασει το πηνιοσυρμα να λιωσει την μονωση του, με αποτελεσμα το βραχυκυκλωμα του πηνιου.

Γενικα σε ενα παρτυ τα ηχεια εχουν καμια δεκαρια λογους να καουν.
Ειδικα αν ο ενισχυτης ειναι σε προσβασιμο σημειο στο οποιο ολο και καποιος μερακλης θα παει θα ανεβασει ενταση, δεν θα γινει αντιληπτος, και θα ερθει το μοιραιο.

Last edited:
Σας είπα, όταν πιέζω ελαφρά την μεμβράνη του σαν να κάνει επαφή κάτι και κάνει κάτι ήχους,... αλλά γενικά είναι νεκρό...
Το χρτας χρατς ειναι που βρισκει το πηνιο πανω στον μαγνητη. Επειδη καηκε, ψηθηκε η μονωση, και εχει φουσκωσει.

Πέρασε dc στην έξοδο ( μάλλον) γιαυτό και ψήθηκαν όλα με την μία

όταν τα τελικά στάδια φτάνουν στον κορεσμό ,, να περιμένεις πολλά και διάφορα ,, απο τρελές κορυφώσεις με πολλά βόλτ ,, μέχρι και παρουσία dc ..

και τα τουίτερ θα έχουν καψαλιστεί ,, απλά ίσως δεν φένεται ακόμα .. το ότι μουρμουράνε ακόμα δεν λεει τίποτα

Last edited:
Προχτες , μερικοι νεαροι εκαναν παρτυ με τα ηχεια στο μπαλκονι, σε εναν ψηλο οροφο πολυκατοικιας της Κασσανδρου.

Επειδη επαιζε καλα το συστημα, απορησα λιγακι, πως δεν λυπουνται καθολου, τα ηχεια τους.

Βεβαια τους δικαιολογησα γιατι ηταν πολυ νεα παιδια.

Βρε mib123, δεν πιστευω να ησουνα εσυ?