Καήκαν τα roister Μου

λοιπόν,
έχω στείλει τα ηχεία μου στην Roister, και οι άνθρωποι μου είπαν , ότι δέχονται μόνο το καμένο woofer στην εγγύηση. τα υπόλοιπα ηχεία, είπαν ότι τα teeterακια δεν πάθανε τίποτα, παρά μόνο τα woofer ηχεία τους, και μου πρότειναν (ότι έχουν κάνει-προτείνει και σε άλλους με αντίστοιχο πρόβλημα) να βάλουν πιο ανθεκτικές μεμβράνες, που μπορούν να σηκώσουν μεγαλύτερο ζόρι. Είπαν θα έχουν καλύτερη απόδοση και ποιότητα . Ζήτησαν 120 ευρώ για αυτήν την δουλειά (για τα 4 ηχεία) .

Πως τα ακούτε αυτά

Μιά χαρά είσαι! Πολύ καλή αντιμετώπιση από την αντιπροσωπεία! Τουλάχιστο υπάρχει μια ελληνική εταιρία με σοβαρό after-sales! Τώρα για τα ενισχυμένα ή όχι είναι δικό σου θέμα. Εφόσον σου άρεσε ο ήχος έτσι όπως έπαιζαν γιατί να τα αλλάξεις?..

Καλύτερα όμως να πάρεις ένα άλλο ζεύγος επαγγελματικών για τα πάρτυ ή αλλίως συμβιβάσου με τα 120ευρώ τη φορά :coool::coool: Τίποτα δεν είναι τζάμπα! Έχω δεί σε πάρτυ και Β&W να παίρνουν φωτιά από υπεροδήγηση. Δε καταλαβαίνεις εντάσεις σε τέτοιες καταστάσεις εκτός και αν πάρεις ένα μικτάκο με ποτενσιόμετρα και του κόβεις τα πολλά πολλά. Κατα τ'αλλα όπως και υπόθηκε ένα ηχείο μπορεί να βράσει είτε από μικρή οδήγηση, ιδιαίτερα αν πιέζεις τον ενισχυτή στο τέρμα είτε και από ενίσχυση κακής ποιότητας σήματος από τη πηγή.
Καλορίζικα κ πάλι!

.... εκτός και αν πάρεις ένα μικτάκο με ποτενσιόμετρα και του κόβεις τα πολλά πολλά. Κατα τ'αλλα όπως και υπόθηκε ένα ηχείο μπορεί να βράσει είτε από μικρή οδήγηση, ιδιαίτερα αν πιέζεις τον ενισχυτή στο τέρμα είτε και από ενίσχυση κακής ποιότητας σήματος από τη πηγή.
Καλορίζικα κ πάλι!

Αυτό με τον μικτάκο μου άρεσε σαν ιδέα, θα μπορούσες να μου προτείνεις κάτι ΦΘΗΝΟ;

Στην θεωρία δεν κατάλαβα καλά πως θα προστατευσει ο μικτάκος τα ηχεία μου,.,....

Δεν έχω να σου προτίνω κάτι συγκεκριμένο, πιστεύω ακόμα και ο μικρότερος μίκτης θα έχει έλεγχο της έντασης για κάθε πηγή (θα ψάξεις για μια safe θέση μέχρι το τέρμα ώστε να μην παραμορφώνουν τα ηχεία σου με κάθε διαφορετική πηγή κ ο ενισχυτής σου δίνει αρκετό ρεύμα για αυτά), μπορεί να έχει και leds να σου δείχνει πότε μπαίνει σε ζώνη παραμόρφωσης ανάλογα τα ακούσματα, γιατί σε πάρτυ δεν υπάρχει η περίπτωση με την όλη βαβούρα να ακούς για παραμορφώσεις. Άσε που ο μίκτης θα σου ενισχύει αντίστοιχα κ τη προενίσχηση για να στέλνεις δυνατότερο σήμα στη τελική φάση του ενισχυτή σου. Βέβαια θέλει λίγο προσοχή το πόσο ένταση θα δίνεις και πάλι.

Στις εναλλαγές να κάνεις ήρεμα fade από κομμάτι σε κομμάτι και να μην έχεις την ένταση από τέρμα σε τέρμα, μπορείς να ανεβάζεις σταδιακά μετά από κάθε αλλαγή. Αν δείς όμως ότι δε σε καλύπτει η ένταση μη τα σκας τσάμπα και άδικα τα ηχεία σου, αγόρασε ένα σετ επαγγελματικά και δώστους να καταλάβουν.

Αν τώρα ο μίκτης που θα πάρεις έχει ενεργά crossovers θέλει λίγη προσοχή, μπορείς μεν να κάνεις αποκοπή στα πολλά μπάσα και να προστατέψεις τα γοοφερ σου αλλά κ πάλι θέλει προσοχή στις εντάσεις.

Last edited:
Στην καρτέλα που συνοδεύει τα roister γράφει:
-Ο ενισχυτής που οδηγεί τα ηχεία δεν πρέπει να έχει ισχύ πολύ μικρότερη από αυτά. Αντίθετα με ότι πιστέεύουν πολλοί, τα ηχεία κινδυνεύουν περισσότερο να καταστραφούν από μικρούς ενισχυτές με ρυθμιστικά τονικότητας (μπάσα - πρίμα ή loundness), παρά από μεγάλους. Και αυτό γιατί οι μικροί ενισχυτές συχνά καλούνται να λειτουργήσουν με το ρυθμιστικό έντασης (volume) υπερβολικά ανοιχτό και τα ρυθμιστικά τονικότητας στο maximum. Έτσι, ο ενισχυτής οδηγείται σε ψαλιδισμό (clipping) και παράγει υπερβολική παραμόρφωση , με συνέπειες συχνά κατασροφικές για τα μεγάφωνα και ιδίως αυτά των υψηλών συχνοτήτων.
- Αποφεύγετε τη χρήση των ρυθμιστικών τονικότητας (bass/treble) και του loundness του ενισχυτή ή τη χρήση equalizer, ιδίως σε υψηλές στάθμες. Μια άνοδος του ρυθμιστικού treble κατα 3db διπλασιάζει την ισχύ που δέχεται το μεγάφωνο τον υψηλών συχνοτήτων (tweeter), με απότέλεσμα πολύ συχνά τη θερμική καταστροφή του (κάψιμο). Για παράδειγμα ένας ενισχυτής 75w με το ρυθμιστικό treble στο +3db "προσπαθεί" να δώσει 150w στο tweeter ενώ με το ρυθμιστικό στο +6db "προσπαθεί" να δώσει 300w, κάτι που ξεπερνά κάθε όριο ασφαλείας και για τα ηχεία και για τον ενισχυτή.

φτιάξτα φίλε με 120 και στη συνέχεια:

Αν κάνεις πάρτυ με αυτά κάνε το εξής:
Πάντα φλατ, όχι πριμα όχι μπάσα.
Επίσης αν παίζεις με πισί ή λάπτοπ επειδή τα σημερινά κομμάτια είναι τσιμπημένα σε εντάσεις ενεργοποίησε πχ στο φούμπαρ (ή όποιο άλλο πρόγραμμα χρησιμοποιείς) την ομάλοποίηση της στάθμης (replay gain) ή κάποιον limiter αν υπάρχει για να περιορίσεις τις κορυφές.

Και πάλι με σχετική προσοχή.

Αλλιώς πάρε δυό ενισχυόμενα μόνιτορ επαγγελματικά.
Ούτε κάν μίξερ δεν χρειάζεσαι. Τα οδηγείς από το πισί

Η αληθεια ειναι οτι θελει πολλα για να μην καψεις την επομενη φορα τα ηχεια σου.
Π.χ η καρτα ηχου στον Η/Υ να μην υπερβαινει το 65% σε καποιες καρτες, σε αλλες οχι πανω απο 80%.
Στην καρτα ηχου να μην εχεις δηλωσει κανενα ειδος ισοσταθμισης ή εξομοιωση περιβαλλοντος χωρου, κτλ.
Πολλες βεβαια βραζουν με αποτελεσμα να στελνουν κλιπαρισμενο σημα.

Στον ενισχυτη να μην εχεις ενεργη την επεκταση χαμηλων συχνοτητων (bass extension), αν διαθετει τετοια ρυθμιση ο ενισχυτης σου.
Ουσιαστικα ειναι ενα subsonic φιλτρο που το εχουν μερικοι ενισχυτες ωστε να επιλεγεις αν θα υπαρχει προστασια ή οχι (αν εχεις θηρια ηχεια δεν χρειαζεται προστασια).

Και αλλα πολλα.

Τωρα για ενα παρτυ και για να καλυπτει τις αναγκες ενα συστημα σπιτιου το καλυτερο ειναι να δανειζεσαι εναν ενισχυτη και ενα ζευγαρι ηχεια επιπλεον.
Και να οδηγεις δυο ενισχυτες και τεσσερα (συνολικα) ηχεια απο μια πηγη.
Αν νομιζεις οτι οι ενισχυτες αντεχουν τεσσερα ηχεια ο καθενας τοτε θα καλυπτεις ακομα καλυτερα τον χωρο.

Οτι και να κανει ο φιλος παντα με το αγχος θα ειναι μην καουν.
Δεν ειναι για πολυωρα παρτυ τα (περοσσοτερα) ηχεια αλλα για φυσιολογικες συνθηκες ακροασης στο σπιτι.
Για αυτο υπαρχουν τα επαγγελματικα και σε πολυ προσιτες τιμες.
Ασε που θα εχεις και λογικα καλυτερα αποδοση με τα PA.
Δεν βρισκω κανεναν λογο να ξαναρισκαρει ο φιλος.

Τέλος καλό όλα καλά.
Τελικά μου έβαλαν ηχειάκια απο την σειρά "status"(τα ηχεία της σειράς αυτής είναι Δανέζικα, πολύ καλά μου είπαν) στα "emphasis" μου (κάνοντας κάποιες αλλαγές στο crossover) το woofer το επισκεύασαν, και τα 4 ηχεία είναι τώρα καλύτερα απο καινούρια με πολύ καλύτερη απόδοση.
Όλα αυτά κόστισαν 140 Ευρώ!

Τέλος καλό όλα καλά.
Τελικά μου έβαλαν ηχειάκια απο την σειρά "status"(τα ηχεία της σειράς αυτής είναι Δανέζικα, πολύ καλά μου είπαν) στα "emphasis" μου (κάνοντας κάποιες αλλαγές στο crossover) το woofer το επισκεύασαν, και τα 4 ηχεία είναι τώρα καλύτερα απο καινούρια με πολύ καλύτερη απόδοση.
Όλα αυτά κόστισαν 140 Ευρώ!
καλοάκουστα και πάλι!
δηλαδή αν κάψω και εγώ όλη τη σειρά emphasis..θα μου τα κάνουν status???

τα status νομίζω είναι και άλλη κάσα, έχουν και άλλα tweeter, οπώτε status 100% δεν θα γίνουν ποτέ.
Δεν κάνουν σε όλους αυτήν την μετατροπή απλά σε μένα αφού τους εξήγησα το πως καήκανε μου πρότειναν να κάνουμε αυτήν την μετατροπή (που την είχαν ξανακάνει με επιτυχία σε άλλον πριν απο εμένα, και τους άρεσε το βελτιωμένο αποτέλεσμα) με ένα μικρό έξτρα κόστος, περι τα 140 ευρώ. Εξυπηρετικότατοι πάντως!