ΚΑΗΚΕ Η ΜΗΤΡΙΚΗ?

13 June 2010
3,048
Αρχιατροι , HELP
Σημερα αλλαξα τη ψυκτρα της μητρικης ASUS P5B-VM, με αλλην
Τη βαλαμε στο ρευμα, αλλα BIOS γιοκ

Η μητρικη δεν μπορει να μπει στο bios.
Το λαμπακι της μητρικης αναβει κανονικα και εντονα, το north bridge μετα απο λιγο αρχιζει και ζεσταινεται, τα heat pipes της ψυκτρας μετα απο λιγη ωρα αρχιζουν και ζεσταινονται, αλλα bios γιοκ

Εβγαλα και ξαναεβαλα τις μνημες, αλλα και παλι τιποτε.
Υπαρχει περιπτωση να καηκε η μητρικη?
Την εχω 7 χρονια Asus P5B-Vm, και μεχρι χθες δουλευε κανονικα

Τι εχω κανει λαθος
Ευχαριστω για την προσοχη σας

Βγάλε όλες τις κάρτες και τη μνήμη από τη μητρική και ξεκίνα την.
Αν δεν κάνει μπιπ ή έχει καεί ή δεν έχεις μεγαφωνάκι...

Καλημερα σ'ολους σας

Βασικα καποιος φιλος , εβγαλε και ξαναεβαλε τη μητρικη
Και αλλαξα το σκληρο 3,5 που ειχα το λειτουργικο, και ηθελα να φορτωσω σε SSD το νεο λειτουργικο.
Δεν ειμαι και γνωστης του αντικειμενου (Hardware)

Απο διπλανο forum , μου ειπαν να κοιταξω αν η ψυκτρα ειναι βιδωτη και να την ψιλολασκαρω, οπως και να κοιταξω τα καλωδια, αλλα και την μπαταρια
Αλλα πραγματι επειδη ημουν μπροστα
1. η ψυκτρα μπαινει βιδωτα, γιατι εβαλε κατω απο την μητρικη το plate. Θα του πω αυριο να τη λασκαρει
2. Θα του πω να ξανατσεκαρει τα καλωδια. (προφανως εννοειτε το 24πινο και το αλλο 4πινο η 6πινο που ειναι για τον επεξεργαστη. Αυτα τα καλωδια δεν εννοειτε?
Αν και τον ρωτησα και τα ξανακοιταξε αυτα τα καλωδια
3. Την μπαταρια τη εβγαλε 2-3 φορες, αλλα τιποτε

Τωρα που το θυμηθηκα και η καρτα γραφικων δεν ζεσταινεται, που σημαινει οτι δεν παιρνει ρευμα

Παντως ευχαριστω για την προσοχη σας
Βαγγελης ......

Τι εννοειτε να βγαλω ολες τις καρτες. Μηπως τη καρτα γραφικων η και τιποτε αλλο?

Αν μπορει να βοηθησει και αυτο , ουτε τα usb ports , στην προσοψη δουλευουν

Last edited:
Την ψύκτρα γιατί να την ξελασκάρεις; :blink:
Καμία σχέση...

Αν βγάλεις τις κάρτες από τη μητρική (κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου) βγάζεις αυτόματα τον παράγοντα να μην έχει κάτσει κάποια από αυτές καλά...
Αν τώρα βγάλεις και την μνήμη, η μητρική θα κάνει κάποια beep.
Με δεδομένο ότι έχεις συνδεδεμένο μεγαφωνάκι για να κάνει beep...

Η άλλη περίπτωση είναι να έχεις βάλει πολλούς δίσκους επάνω και το τροφοδοτικό να μη δίνει το ok στην μητρική να ξεκινήσει.
ΜΗΝ ακουμπάς τη μητρική ψάχνοντας το που ζεσταίνεται γιατί μπορεί εύκολα να τη βραχυκυκλώσεις.

@ Tzimisce
Τη καρτα γραφικων θα τη βγαλω αυριο (αλλα αν τη βγαλω πως θα δω το bios στη τηλεοραση)?
Καρτα ηχου δεν εχω
Εχω αποσυνδεσει ηδη μονος μου τους δυο σκληρους δισκους, και εκανα προσπαθεια μονος μου αλλα τιποτε.
Το μεγαφωνο της συγκεκριμενης μητρικης εχω να το ακουσω τουλαχιστον 4 χρονια. (δεν ξερω γιατι δεν ακουγοταν)
Υπαρχει περιπτωση να θελει αλλαγη η μπαταρια της μητρικης?

Όχι.
Αλλά σίγουρα θέλει αλλαγή το μεγαφωνάκι ή να το συνδέσεις σωστά. :smile:

Για να καταλάβω...
Το πρόβλημά σου είναι ότι δεν μπαίνει στο bios, ή ότι δεν ανάβει καθόλου;
Εικόνα δηλαδή βλέπεις, πατάς το del/f1/whatever και δεν μπαίνει στο bios;

Για να καταλάβω...
Το πρόβλημά σου είναι ότι δεν μπαίνει στο bios, ή ότι δεν ανάβει καθόλου;
Εικόνα δηλαδή βλέπεις, πατάς το del/f1/whatever και δεν μπαίνει στο bios;
Δεν κανει καθολου post. Η εικονα στη τηλεοραση ειναι μαυρη
Οπως εγραψα και παραπανω, το λαμπακι της μητρικης αναβει και μαλιστα εντονα

Άρα δεν ανάβει καθόλου...
Βρες μεγαφωνάκι και ξήλωσε τα πάντα από πάνω να δεις αν κάνει beeps. :p

Για δοκιμασε αν τιποτε αλλο δεν πιασει, να λασκαρεις τις βιδες που δενουν τη μητρικη στο κουτι ή στην τελικη να την βγαλεις εξω απο το κουτι. (οσο φτανουν τα καλωδια φυσικα, να την εχεις ψιλο ορθια να στηριζεται καπου) Μερικες φορες καποιοι αποστατες δεν κανουν σωστη δουλεια και υπαρχουν προβληματα.

Προσοχη αν την βγαλεις απο το κουτι, μην σου ακουμπησει πουθενα και βραχυκυκλωσει. Καλυτερα να ακουμπα σε ενα χοντρο χαρτονι ή καποιο μονωτικο μεσο.
Αν ετσι δουλεψει, ισως κατι δεν παει καλα στο σφιξιμο της επανω στο σασι/κουτι.

Αν η ψύκτρα είναι χάλκινη και βαριά και έχει σφιχτεί πάρα πολύ μπορεί να κάνει τη μητρική να πάρει το σχήμα "κούρμπας" και να μην πατάνε καλά τα pins του cpu. Πες το φίλο σου να χαλαρώσει λίγο το σφίξιμο και να βάλει το κουτί "ξάπλα" κάτω :p μπας και είναι αυτή η αιτία....

Καλημερα σ'ολους
Εχω ψιλοευχαριστα νεα
Αν και ειμαι ασχετος με βαλε-βγαλε του hardware , σημερα εκανα μερικες προσπαθειες μονος μου
Εκτος του οτι, χθες εβγαλα ολα (δισκους,καρτες), σημερα εβγαλα και ολες τις μνημες
Εβαλα μονο μια, και ω του θαυματος μπηκε μερικως στο bios.
Tι εννοω μερικως?
Η πρωτη οθονη εδειξε το σημα της Asus με το λογοτυπο της, και κατω εγραφε τις εντολες για del κλπ
Μετα με εβγαλε σε μια μαυρη οθονη γραφοντας περιπου τα εξης:

No keyboard detected
δυο σειρες λεγοντας κατι για το cmos
Μετα κατι για overclock
Και τελος μου ζητα να βαλω μνημες στα DIMM-A1 και DIMM-A2, και να κλεισω το power

Μπορειτε να μου πειτε ποια ειναι τα DIMM-A1 και DIMM-A2?
Η συγκεκριμενη μητρικη εχει 4 slots, και εγω βασικα την δουλευω με 4χ1Gb GEIL ddr2
Κοιτωντας την μητρικη απο μπροστα και προς το backpanel , που βρισκονται αυτα τα dimms?

Ευχαριστω

EDIT
Τωρα μολις το ξαναεβαλα μπροστα, εβαλα και το usb stick για να δουλεψουν ποντικι και πληκτρολογιο (δουλεψαν αρα σημαινει οτι εχουν ρευμα τα μπροστινα USB ports), και μολις εβγαλε το λογοτυπο της ASUS, πατησα del, και εγραφε καινουργιες εντολες με πιο βασικη cmos settings wrong

Τωρα πιστευω οτι μαλλον η μητρικη δεν εχει τιποτε, και το προβλημα εστιαζεται στις μνημες

Last edited:
Τα dimms είναι οι θύρες των ram. Aν παρατηρήσεις προσεκτικά, διπλά στις θύρες, αναγράφονται και τα αντιστοιχα dimms, A1-A2-B1-B2

Δυστυχως το μηχανημα δεν τσουλαει
Κανει post, βγαζει ασπρομαυρη οθονη με διαφορες εντολες-παρατηρησεις, αλλα δεν μπαινει καθολου στο bios
Δηλ. οταν παταω power-on, το μηχανημα ξεκιναει, δειχνει το λογοτυπο της Asus, κατω-κατω γραφει del, και F2, παταω το del, και αντι να με βαλει στη μπλε οθονη της Asus, οπου μπορεις να κανεις τις ρυθμισεις του bios, η οθονη φλασαρει για δεκατα του δευτερολεπτου, και με βγαζει παλι σε οθονη με διαφορες εντολες (σε στυλ dos)
Και παντα αναφερει για cmos και overclockin

Επισης δειχνει οτι μονο ενα memory slot δουλευει, το DIMM-B1
Λες και δεν αναγνωριζει τα υπολοιπα slots

η μητρική σου αν το βαρος της ψύκτρας ειναι μεγαλύτερο απο την παλια και λόγω και του οτι ειναι παλια κατασκευη ισως κυρτωνει και βραχύκυκλωνει στο κουτί, ή το ίδιο το βαρος της ψύκτρας εκανε καποια ζημια στο χαλκο της.

επισης να σου πω οτι το εγω το clear cmos το κανω με τον εξης τροπο
-αφαιρω καλωδιο τροφοδοτικου ή κλεινω παροχη απο κουμπι του
-βραχυκυκλωνω jumper clr cmos με τη μπαταρια πανω
-αφαιρω μπαταρια για 1 λεπτο

και μετα ξαναβαζω μπαταρια και καλωδιο τροφοδοσια. Εχω παρατηρησει σε μητρικές αν κανεις clr cmos με διαφορετικο τροπο δε γινεται σωστα δηλαδη γινεται επαναφορα εργοστασιακων ρυθμισεων αλλα καποιες καρτες pci δεν εντοπιζονται

η μητρική σου αν το βαρος της ψύκτρας ειναι μεγαλύτερο απο την παλια και λόγω και του οτι ειναι παλια κατασκευη ισως κυρτωνει και βραχύκυκλωνει στο κουτί, ή το ίδιο το βαρος της ψύκτρας εκανε καποια ζημια στο χαλκο της.
Πραγματι η νεα ψυκτρα Silverstone Nitrogon NT-06 , ειναι σχεδον διπλασια απο την προηγουμενη , Scythe mini (νομιζω)
Το βαρος της ειναι 560gr. Αλλα η μητρικη καθεται οριζοντια και οχι καθετα
Δεν νομιζω να την πετσικαρισε, γιατι η μητρικη καθεται και 5-6 ποδαρακια

Απο διπλανο forum, μου ειπαν να βγαλω την μπαταρια και το καλωδιο της τροφοδοσιας για 2 ωρες, και να ξαναπροσπαθησω

Υπαρχει δυνατοτης μεσω της Asus , να περασω μεσω usb stick το bios της εταιριας?

Αν οι Geil ειναι στα 1066, υπάρχει περίπτωση να πρέπει να βάλεις κάποιο άλλο dimm χαμηλότερης συχνότητας για να bootάρει, να μπεις στο Bios και να κάνεις ρυθμίσεις, και μετά να τις βάλεις.