Καινουριο DAC

^ ενδιαφερον... το pcm 4104 της babyface -αν δεν μου τα εγραψε λάθος ο άλλος στο rme φορουμ- δεν το φοραει κανενα απο οτι βλεπω...

απο το απόγευμα έχω στο σπίτι και ακουω το evo trio.. (hiface, dac, supply)
το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλύτερο απο το απλό hiface στο evo dac.. προς ωρας το παίζω με coax μιας και δεν έχω καλώδio cat 5 για συνδεση I2S.. θα πάω να πάρω αυριο ένα...
το ηχητικό αποτέλεσμα είναι πιο ηρεμο.. μια μηχανική αίσθηση που έδινε το απλό hiface/evo dac έχει φυγει. Εχω περισσότερο σωμα, όγκο και παλμό χωρις να χάνει σε έλεγχο και λεπτομέρεια. Ο εστιασμός είναι σαφως καλύτερος. Απο άποψη χρειων η έλλειψη μηχανικότητας δίνει και πιο αληθηνά ηχοχρώματα μάλλον. Θεωρητικά με I2S συνδεση το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο...
Βεβαια ο συνδυασμός των τριων συσκευων είναι κατα πολύ πάνω απο το budget μου αλλά αφου ο αντιπρόσωπος είχε την καλοσυνη να μου τα δωσει και τα τρια για ακρόαση τα πήρα. Δεν ξέρω πως συγκρίνεται το αποτέλεσμα σε σχέση με dac's του χιλιαρικου αλλά γενικώς το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό ΙΜΟ!

Δυστυχως και το hiface evo αναγνωρίζεται ως σκετο hiface απο τον υπολογιστή οπότε δεν μπορώ να τα έχω και τα δυο συνδεδεμένα ωστε να δω πιο συγκεκριμένες διαφορές και δεν πρόκειται να μπω στην διαδικασία να βαζοβγάζω hiface γιατί και βαριέμαι και η διαφορά σε σχέση με το evo ειναι εμφανής... θα βγάλω το supply βεβαια κάποια στιγμή για να δω τι διαφορά θα έχει με τα απλά πακακια...

Αυριο θα γράψω και για την I2S συνδεση...

Last edited:
στα ματάκια μου και στην, όποια ελάχιστη έχω, εμπειρία μου

Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι απάντηση. Λες ότι ένα προϊόν μιάς πολύ γνωστής και σεβαστής εταιρείας δεν αξίζει τον κόπο. Σε ρωτάω που βασίζεις τη γνώμη σου και εσύ μου απαντάς, εν πολλοίς, "εγώ ξέρω καλύτερα"; Μου θυμίζει κάποιον που σύχναζε στο φόρουμ παλιότερα, έναν κοντοχωριανό μου...

Απάντηση: Re: Καινουριο DAC

Δεν θέλω να ποστάρω flames, με ενδιαφέρει πραγματικά να μάθω που στηρίζει ο Υπερηχητικός τη γνώμη του και νιώθω, όσο νάναι, ριγμένος...

αμα δεν έχει το ντακ 3-4 κιλοβατ τροφοδοσία και σαύρα μέσα δε κάνει λέμε.

:flipout:

Μα αυτό δεν είναι αυτόνομο DAC. Είναι module για τους ενισχυτές της, και προορίζεται μέχρι και για τον Β-175 (ολοκληρωμένο) των 6.000 ευρώ και τον Β-275 (προ) των 7.500 ευρώ. Για πέταμα πάντως αποκλείεται να είναι.

Απάντηση: Re: Καινουριο DAC

Μα αυτό δεν είναι αυτόνομο DAC. Είναι module για τους ενισχυτές της, και προορίζεται μέχρι και για τον Β-175 (ολοκληρωμένο) των 6.000 ευρώ και τον Β-275 (προ) των 7.500 ευρώ. Για πέταμα πάντως αποκλείεται να είναι.

Σίγουρα δεν είναι για πέταμα. Και ο σουπερσόνικ δεν εννοεί κάτι τέτοιο. Αλλά επίσης σίγουρα δεν είναι και "ότι καλύτερο μπορεί να βρει" που είπε ο Κώστας.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Οι "κάρτες" που μπαίνουν στους καλούς ολοκληρωμένους είναι δύσκολο να είναι εξαιρετικές λύσεις. Μπορεί να είναι όμως πολύ καλές. ΠΧ αν είχα ένα πικάπ και 13,5 δίσκους και δεν με ενδιέφερε η απόλυτη αναπαραγωγή, θα έπαιρνα ένα phono stage-κάρτα. Αν όμως ήμουν vinyl addicted θα ήταν σαφώς λάθος να επιλέξω κάτι τέτοιο.

Για να δώσω ένα μικρό παράδειγμα, παλιότερα είχα accuphase ενισχυτή, δε θυμάμαι αν ήταν ο Ε211 ή ο Ε406 που πήρα πιο μετά. Είχε phono stage επάνω. Με αυτό άκουγα, μια χαρά ευτυχισμένος...

...μέχρι που μου έδωσε ο Έκτωρας ένα trigon vanguard το οποίο διέλυσε το ενσωματωμένο του accuphase. Μιλάμε για μεταχειρισμένο των 150 ευρώ από ebay.

Ένα DAC σήμερα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς οι συσκευές που διαθέτουν ψηφιακή έξοδο είναι πλέον πολύ περισσότερες, και το φορμά της μουσικής τείνει πλέον να γίνει τελείως άυλο.
Οπότε το DAC αποτελεί για μένα πολύ σημαντικό στοιχείο του συστήματος, πολύ σημαντικότερο από ότι παλιότερα όπου ένα καλό cdplayer ήταν more than enough.

Γι'αυτό συμφωνώ με το να δώσει κάποιος βάση σε αυτή τη συσκευή και να μη πάρει κάτι σε στυλ "κάρτα".

Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι απάντηση. Λες ότι ένα προϊόν μιάς πολύ γνωστής και σεβαστής εταιρείας δεν αξίζει τον κόπο. Σε ρωτάω που βασίζεις τη γνώμη σου και εσύ μου απαντάς, εν πολλοίς, "εγώ ξέρω καλύτερα"; Μου θυμίζει κάποιον που σύχναζε στο φόρουμ παλιότερα, έναν κοντοχωριανό μου...

Επειδη ακριβως δεν θελω flames ειπα επι λεξει:
Τι βλεπουν τα ματακια μου και τι καταλαβαινω απο την οποια εμπειρια μου που στα τελευταια δυο τρια χρονια ειναι η μελετη για τουλαχιστον 50-60 dacs, η αναβαθμιση 4-5 cdp, ακροαση στο χωρο μου καμμια δεκαρια εξ αυτων και τελικα την κατασκευη και διαρκη αναβαθμιση, για καποιους υποβαθμιση, τριων dacs.
Αυτα που ειδα στην μοναδικη φωτογραφια που διατιθεται και τα ελαχιστα που διαβασα στο διαδικτυο με οδηγησαν να πω ακριβως και μονο αυτα.
Οποιος παρεπιδημει στην Ιερουσαλημ μπορει να διαβασει αναμεσα στις γραμμες.
Για αλλη μια φορα σημειωνω οτι δεν ειπα τιποτα για σαυρες ουτε βουβαλια, ουτε θα πω.

Σίγουρα δεν είναι για πέταμα. Και ο σουπερσόνικ δεν εννοεί κάτι τέτοιο. Αλλά επίσης σίγουρα δεν είναι και "ότι καλύτερο μπορεί να βρει" που είπε ο Κώστας.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Οι "κάρτες" που μπαίνουν στους καλούς ολοκληρωμένους είναι δύσκολο να είναι εξαιρετικές λύσεις. Μπορεί να είναι όμως πολύ καλές. ΠΧ αν είχα ένα πικάπ και 13,5 δίσκους και δεν με ενδιέφερε η απόλυτη αναπαραγωγή, θα έπαιρνα ένα phono stage-κάρτα. Αν όμως ήμουν vinyl addicted θα ήταν σαφώς λάθος να επιλέξω κάτι τέτοιο.

Για να δώσω ένα μικρό παράδειγμα, παλιότερα είχα accuphase ενισχυτή, δε θυμάμαι αν ήταν ο Ε211 ή ο Ε406 που πήρα πιο μετά. Είχε phono stage επάνω. Με αυτό άκουγα, μια χαρά ευτυχισμένος...

...μέχρι που μου έδωσε ο Έκτωρας ένα trigon vanguard το οποίο διέλυσε το ενσωματωμένο του accuphase. Μιλάμε για μεταχειρισμένο των 150 ευρώ από ebay.

Ένα DAC σήμερα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς οι συσκευές που διαθέτουν ψηφιακή έξοδο είναι πλέον πολύ περισσότερες, και το φορμά της μουσικής τείνει πλέον να γίνει τελείως άυλο.
Οπότε το DAC αποτελεί για μένα πολύ σημαντικό στοιχείο του συστήματος, πολύ σημαντικότερο από ότι παλιότερα όπου ένα καλό cdplayer ήταν more than enough.

Γι'αυτό συμφωνώ με το να δώσει κάποιος βάση σε αυτή τη συσκευή και να μη πάρει κάτι σε στυλ "κάρτα".

Όταν είπα ότι είναι μάλλον το καλύτερο για την περίπτωση του Μιχάλη, εννοούσα μόνο αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, με το συγκεκριμένο μπάτζετ, για το συγκεκριμένο ακροατή (που έχει ήδη ενισχυτικά της Densen). Και έχοντας εμπειρία από τις κάρτες τις Densen, έχοντας στον δικό μου ενισχυτή ένα Phono module της Densen το οποίο αν το αγοράσεις ξεχωριστό, σε εξωτερικό phono κάνει 1000 ευρώ. Σαν κάρτα κάνει 100 ευρώ. Έχοντας στο νου αυτή τη σχέση κόστους/απόδοσης, καθώς και το γενονός ότι ο Μιχάλης ακούει από Macmini/hiface θεώρησα ότι το Fabeldac θα ήταν ιδανικό γι αυτόν (υπόψιν ότι το ξεχωριστό Dac της ίδιας εταιρείας θα κάνει γύρω στα 1400 ευρώ αν δεν κάνω λάθος).

Οι παρατηρήσεις σου σχετικά με τις εξωτερικές συσκευές συγκρινόμενες με εσωτερικές κάρτες ισχύουν. Αλλά όταν εγώ έκανα σύγκριση ενός εξωτερικού phono με το δικό μου (συγκεκριμένα το Tom Evans The Groove) δεν πρόσεξα μεγάλη διαφορά που να με κάνει να θέλω να ξοδέψω τρία χιλιάρικα.

Επειδη ακριβως δεν θελω flames ειπα επι λεξει:
Τι βλεπουν τα ματακια μου και τι καταλαβαινω απο την οποια εμπειρια μου που στα τελευταια δυο τρια χρονια ειναι η μελετη για τουλαχιστον 50-60 dacs, η αναβαθμιση 4-5 cdp, ακροαση στο χωρο μου καμμια δεκαρια εξ αυτων και τελικα την κατασκευη και διαρκη αναβαθμιση, για καποιους υποβαθμιση, τριων dacs.
Αυτα που ειδα στην μοναδικη φωτογραφια που διατιθεται και τα ελαχιστα που διαβασα στο διαδικτυο με οδηγησαν να πω ακριβως και μονο αυτα.
Οποιος παρεπιδημει στην Ιερουσαλημ μπορει να διαβασει αναμεσα στις γραμμες.
Για αλλη μια φορα σημειωνω οτι δεν ειπα τιποτα για σαυρες ουτε βουβαλια, ουτε θα πω.

Δε μίλησα εγώ για σαύρες και βουβάλια, ούτε αμφισβητώ την εμπειρία σου ή τις γνώσεις σου. Θα ήθελα μόνο να διαβάσω τι παρατήρησες στην πλακέτα της Densen που σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν αξίζει-συν τοις άλλοις γιατί σκέφτομαι να την αγοράσω κι εγώ.

Λοιπόν... χθες ο φίλος soke είχε την ευγενή καλοσυνη να μου φέρει την babyface για μια ακρόαση στο σπίτι...
Ομολογουμένως ο συνδυασμός των evo σε κάποιες υπερήχε σε σημεία όπως όφειλει άλλωστε μιας και κοστίζει 1050 !
Είχε περισσότερο σωμα και πιο τρισδιάστατη απεικόνηση των οργάνων, όπως και πιο γεμάτο χαμηλό... απο και και πέρα η μωροφατσα τον συναγωνιζόταν στα ισια στην μεσουψηλη και υψηλή περιοχή.
Το μόνο θεμα ειναι οτι δυστυχως ο φίλος Μάρκος δεν είχε πολύ χρόνο και έτσι -όσο το σκέφτομαι τώρα- μάλλον δεν μπόρεσα να καταλάβω ακριβως τι παίζει με την στάθμη εξοδου της κάρτας. Εξηγω: Αν και την είχαμε ρυθμίσει στα 0db είχε αισθητά χαμηλότερη έξοδο απο το evo, πράγμα καπως περίεργο για επαγγελματικό μηχάνημα και μάλιστα με balanced εξοδο (άσχετα αν εμεις παίζαμε με ενα breakout σε rca καλώδιο που έφερε ο Μάρκος). Ετσι δεν ειναι; Ναι μεν στο περιπου ρυθμίζαμε την στάθμη απο τον προ αλλά ποτέ δεν το πετυχαίναμε ακριβως...
Στην συνέχεια ας μην ξεχνάμε οτι το evo εχει δικο του τροφοδοτικό. Δυστυχως επίσης δεν ακουσαμε την baby με εξωτερική τροφοδοσία ... (είχα ενα πακακι αλλά και δεν ηθελα να το ρισκάρω και δεν προλάβαμε)
Επίσης λόγω του "exclusive acces mode" του Decibel απο το οποίο ακουγαμε δεν είχαμε πρόσβαση στο ΤotalmixFX ωστε να δουμε τι γινεται αν ας πουμε ανεβάζαμε την σταθμη πάνω απο τα 0db. Ομολογω δεν σκεφτηκα να δω αν το περιστροφικό ρυθμιστικό λειτουργουσε...
Κατασκευαστικά το μηχανάκι είναι παρα πολύ καλό και το περιστροφικό του ρυθμιστικό νομιζω οτι δεν θα έχει κανενα πρόβλημα εκτός αν το χρησιμοποιείς όπως ο τυπος στο βιντεάκι που είδαμε καποια ποστς πιο πάνω, πράγμα για το οποίο δεν υπάρχει κανένας λόγος!!! Ασε που εγω δεν θα το χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου...
Τέλος πάντων μάλλον για να δωσει το full potential του το μηχανάκι έπρεπε να το ψαξουμε λίγο παραπάνω αλλά δυστυχως δεν υπήρχε χρόνος!

Θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον φίλο soke (κατα κόσμον Μάρκο) για την καλοσυνη που είχε να βγει απο ο,τι κατάλαβα απο το πρόγραμμά του για να μου φέρει να ακουσω την κάρτα...

Τώρα για το τι θα κάνω ομολογώ οτι ακόμα το σκέφτομαι.. η Μωροφατσα έτσι και αλλιώς μου έχει κάνει κλικ (ξερετε για αυτόν τον περιεργο λόγο πέραν του ηχου ... που δεν ξέρω να τον εξηγησω) αλλά ...

αν είναι να πας σε κάρτα ήχου και δεν φτάνεις τα 900 Ευρω που έχουν οι Metric b-stock τότε καλύτερα να μην ανέβεις πάνω από το κόστος της TC που και μόνη της (stand alone) παίζει και ήχο καλό διαθέτει - και αν της αναβαθμίσεις την τροφοδοσία από ότι έχω διαβάσει στο εξωτερικό μεταμορφώνεται ηχητικά

Αν είναι να πας σε HiFi DAC και δεν μπορείς να φτάσεις τα 700 του Audiolab τότε ίσως να εκτιμούσες τα νέα μοντέλα της Teac / Cambridge με όριο τιμής τα 350, που κάνει και η TC

Εγώ πάντως κάπως έτσι έβαλα τα δεδομένα στην ζυγαριά..

Για τη Babyface: Μάλλον θέμα ρύθμισης της στάθμης εξόδου από το Software της κάρτας μου φαίνεται πως είναι.

Το κλασσικό πρόβλημα με τη διαφορά στις στάθμες αναφοράς:
-10 dBV (consumer)
+4 dBu (proffessional)

Κάτι που ρυθμίζεται πολύ εύκολα πάντως.

babyface: Maximum Output Level @ 0 dBFS Line: +15 dBu
Mπορει να μου πει κάποιος αν γινεται, σε πόσα Volt rms αντιστοιχει το παραπάνω;
To evo δινει 2,7V rms.
Θέλω να κάνω εναν συσχετισμό... απλά υποψιάζομαι οτι στα 0db η κάρτα δεν οδηγουσε σωστά τον προενισχυτή μου...

Το κλασσικό πρόβλημα με τη διαφορά στις στάθμες αναφοράς:
-10 dBV (consumer)
+4 dBu (proffessional)

Τότε Μιχάλη δεν θα έπρεπε η B.F να παίζει πιο δυνατά απο το EVO;
Εδω με την κάρτα στα 0db συνέβη το αντίθετο...

απο το απόγευμα έχω στο σπίτι και ακουω το evo trio.. (hiface, dac, supply)
το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλύτερο απο το απλό hiface στο evo dac.. προς ωρας το παίζω με coax μιας και δεν έχω καλώδio cat 5 για συνδεση I2S.. θα πάω να πάρω αυριο ένα...
το ηχητικό αποτέλεσμα είναι πιο ηρεμο.. μια μηχανική αίσθηση που έδινε το απλό hiface/evo dac έχει φυγει. Εχω περισσότερο σωμα, όγκο και παλμό χωρις να χάνει σε έλεγχο και λεπτομέρεια. Ο εστιασμός είναι σαφως καλύτερος. Απο άποψη χρειων η έλλειψη μηχανικότητας δίνει και πιο αληθηνά ηχοχρώματα μάλλον. Θεωρητικά με I2S συνδεση το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο...
Βεβαια ο συνδυασμός των τριων συσκευων είναι κατα πολύ πάνω απο το budget μου αλλά αφου ο αντιπρόσωπος είχε την καλοσυνη να μου τα δωσει και τα τρια για ακρόαση τα πήρα. Δεν ξέρω πως συγκρίνεται το αποτέλεσμα σε σχέση με dac's του χιλιαρικου αλλά γενικώς το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό ΙΜΟ!

Δυστυχως και το hiface evo αναγνωρίζεται ως σκετο hiface απο τον υπολογιστή οπότε δεν μπορώ να τα έχω και τα δυο συνδεδεμένα ωστε να δω πιο συγκεκριμένες διαφορές και δεν πρόκειται να μπω στην διαδικασία να βαζοβγάζω hiface γιατί και βαριέμαι και η διαφορά σε σχέση με το evo ειναι εμφανής... θα βγάλω το supply βεβαια κάποια στιγμή για να δω τι διαφορά θα έχει με τα απλά πακακια...

Αυριο θα γράψω και για την I2S συνδεση...

Με τα της Babyface ξεχασα να γράψω και για το evo trio με συνδεση I2S... όσο το ακουω το αποτέλεσμα είναι όλο και πιο καλό... με κυριο διαφορετικό προς το καλύτερο χαρακτηριστικό την πιο τρισδιάστατη απεικόνηση... τα όργανα μπορώ να τα τοποθετήσω στον χωρο με πολύ περισσότερη σαφήνεια, περιγράμμα, και συγκεκριμένη θέση, με τρόπο πιο πολυεπίπεδο σαν να μπορώ να "δω" περισσότερο και την τρίτη διασταση του κάθε εκτελεστη.. (μιλάμε για πολύ μικρές διαφορές αλλά ακουστές σε εμένα που ακουω το συγκεκριμένο σετ απ, εννοώ πέραν του DAC, πάρα πολύ καιρό)
Επίσης μπορώ να ακουω σε πιο χαμηλέ στάθμες χωρις να χάνω σε απόλαυση... με την ένοια οτι και λεπτομέρεια υπάρχει, και εικόνα, και δυναμικές και κυρίως μικροδυναμικές (πολύ σημαντικές για μένα) αντιθέσεις... εννοώ οτι δεν χρειάζετια να τα "χώσω" για να έχει "ζουμι" η μουσική!! Αυτό ισως να οφειλεται στο τροφοδοτικό μπαταρίας, στο ασυγχρονο usb του hiface evo ... στην I2S συνδεση (αλήθεια γιατι αυτή η συνδεση θεωρείται ( ; ) καλύτερη; ).. πάντως το όλο πράγμα χαρακτηρίζεται απο λιγότερη backround "αναμπουμπουλα" την οποια καταλαβαίνεις μόνο οταν φυγει βεβαια... Αυτά!

Τώρα για τα όποια μειονεκτήματα μάλλον δεν μπορώ να τα εντοπίσω γιατί δεν είχα εδω ποτε κάποιο

Μιχάλη η εξήγηση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο standards (consumer και proffessional) είναι αρκετά περίπλοκη.Για αρχή δες αυτό:
και διάβασε το παρακάτω απόσπασμα:
"The figure +12dBV is about 4V and equivalent to roughly +14dBu."

Και αυτό σε υπερκαλύπτει.

Κανονικά μία συσκευή σε θέση proffessional +4dBu πρέπει να υπερφορτώνει την είσοδο μίας consumer συσκευής και όχι να την υποοδηγεί. Γι' αυτό και συνήθως δίνεται η δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης στάθμης εξόδου από το Software (τους drivers) της "κάρτας ήχου".

Αποκλείεται η Babyface να μην είναι σε θέση να οδηγήσει οτιδήποτε. Μου φαίνεται απίθανο. Είμαι σίγουρος ότι πρέπει να έχει σχέση με τις ρυθμίσεις...

Μιχάλη η εξήγηση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο standards (consumer και proffessional) είναι αρκετά περίπλοκη.Για αρχή δες αυτό:
και διάβασε το παρακάτω απόσπασμα:
"The figure +12dBV is about 4V and equivalent to roughly +14dBu."

Και αυτό σε υπερκαλύπτει.

Κανονικά μία συσκευή σε θέση proffessional +4dBu πρέπει να υπερφορτώνει την είσοδο μίας consumer συσκευής και όχι να την υποοδηγεί. Γι' αυτό και συνήθως δίνεται η δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης στάθμης εξόδου από το Software (τους drivers) της "κάρτας ήχου".

Αποκλείεται η Babyface να μην είναι σε θέση να οδηγήσει οτιδήποτε. Μου φαίνεται απίθανο. Είμαι σίγουρος ότι πρέπει να έχει σχέση με τις ρυθμίσεις...

Δεν το διάβασα όλο αλλά αν τα +15dBu που δίνει η bf αντιστοιχουν σε 4+volt τότε πως είναι δυνατόν να παίζει πιο σιγά απο τα 2,7volt του evo;
Αρα μάλλον κάτι έγινε και νομίζαμε οτι παίζαμε στα 0dB .. αν είναι όντως έτσι τότε δεν την άκουσαμε την κάρτa .. εννοώ στις πραγματικές της δυνατότητες!!!