Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

Εστω και αργά έμαθα κι εγώ τι είναι οι Emo και οι Trendy.
Ο Κάγκουρας όμως δεν ξέρω... Τι είναι;

Ο κάγκουρας είναι παλιό είδος!

Είναι γενικότερα τα άτομα με σκεπτικό και συμπεριφορά γηπέδου, παντού και πάντα.
Απλώς παλιοτερα είχαν σήμα κατατεθέν το παπάκι, το fly φορεμένο ανάποδα (orange side out) και τη λευκή κάλτσα.

Τώρα δεν έχουν εμφανές σήμα κατατεθέν, αλλά λίγο πολύ τους καταλαβαίνεις. Πώς λέμε "θέλει η π*****α να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει", ένα πράμα... :flipout:

η σωστη κοινωνια στην εποχη μας ειναι ειδος προς εξαφανιση

του χρονου προτεινω
να τυπωθουν τα καλαντα σε cd και να σταλουν σε γειτονικα σπιτια μαζι με paypal να κανουμε εκει της καταθεσεις μας να τελειωνει το παραμυθι

τα ιδια και εδω (Aγ Παρασκευη)
τρομαξα να ανοιξω την πορτα και μπηκε ενα EMO με μια Trendy πανω κατω 20 χρονων μεφωνη σαν του Shrek αντε τωρα να του πεις μας τα παν αλλοι ...να φας και και κανα shoot για discrimination

Γιαυτο τα εχουμε τα "ματακια" στις πορτες και τις θυροτηλεορασεις! Στους emo δεν ανοιγουμε! :afro: (στις trendy εξαρταται!) :flipout:

Παντως εδω στη Ροδο, σημερα που κατεβηκα στα μαγαζια και ηπια κι ενα καφε, γινοταν χαμος απο τους πιτσιρικαδες στι δρομο και μαλιστα οι περισσοτεροι απο αυτους ηταν και ντυμενοι Αϊ Βασιληδες!!!! Τωρα το ποσοι απο τους μικρους ξερανε τους στιχους...αυτο ειναι αλλο θεμα!
Πηγα για καφε και μου φυγανε κοντα στα 50 απο τα καλαντα :eek::blush:

Η Επαρχία το ψιλοκρατάει τό έθιμο.Απλά ξυπνάνε λίγο αργότερα..:ADFADF1:

Το εθιμο μπορει να το κρατανε Σπυρο, αλλα δυστυχως δεν ειναι καθολου οπως παλια...
Θυμαμαι οτι εμεις οταν ημασταν μικροι και γυρναγαμε τα σπιτια να πουμε τα καλαντα, εαν δεν τα λεγαμε ολα και να πουμε και στο τελος ενα παινεμα για το σπιτι, δεν σταματουσαμε, δεν ζητουσαμε λεφτα αλλα και οι μεγαλοι δεν μας δινανε εαν δεν τελειωναμε. Τωρα ερχονται μονο και μονο για τα λεφτα και καθολου για την γιορτινη ατμοσφαιρα, δυστυχως...Δεν λεω, κι εμεις χαιρομασταν οταν μας εδιναν λεφτα, αλλα δεν ηταν και αυτοσκοπος μας! Τελικα ειναι αυτο που λενε ολοι " Καθε περσι και καλυτερα :rolleyes::rolleyes: "

Το εθιμο μπορει να το κρατανε Σπυρο, αλλα δυστυχως δεν ειναι καθολου οπως παλια...
Θυμαμαι οτι εμεις οταν ημασταν μικροι και γυρναγαμε τα σπιτια να πουμε τα καλαντα, εαν δεν τα λεγαμε ολα και να πουμε και στο τελος ενα παινεμα για το σπιτι, δεν σταματουσαμε, δεν ζητουσαμε λεφτα αλλα και οι μεγαλοι δεν μας δινανε εαν δεν τελειωναμε. Τωρα ερχονται μονο και μονο για τα λεφτα και καθολου για την γιορτινη ατμοσφαιρα, δυστυχως...Δεν λεω, κι εμεις χαιρομασταν οταν μας εδιναν λεφτα, αλλα δεν ηταν και αυτοσκοπος μας! Τελικα ειναι αυτο που λενε ολοι " Καθε περσι και καλυτερα :rolleyes::rolleyes: "

Kάτσε λίγο.
Τάχουμε παλαβώσει τά παιδάκια...
Τώρα πιά οι βιτρίνες στολίζονται από τον Οκτώβριο γιά τά Καταναλωτικά Χριστούγεννα.Αντιγράψαμε τά Ογροπαϊκά πολυκαταστήματα και χάθηκε η μπάλλα.
Εμείς στολίζαμε τό Δέντρο στίς 23 Δεκεμβρίου...Είχε νόημα η γιορτή .Ολα γινόντουσαν στήν ώρα τους..Οπότε εναρμονιζόντουσαν οι πάντες στίς Μέρες.
Τώρα τί έχει μείνει από τά Χριστούγεννα???Καί τά παιδάκια θά ακολουθήσουν τό καινούριο ´νόημα´τών Χριστουγέννων.

Εμενα ειναι χαρα μου να περιμενω τα πιτσρικια της γειτονιας ( ασχετα αν τα περισοτερα πλεον ειναι αλβανακια ).
Σημερα δε που επρεπε να λειπουμε για καποια δουλεια πολυ σπαστηκα που δεν ηχησαν οι ψευδες παιδικες φωνες με τα μισοτελειωμενα καλαντα.:BDGBDGB53:
Περιμενω τα επομενα ομως να φχαριστηθω .
Δυστηχως πολλα παιδακια σημερα ντρεποντε ειδικα αυτα των μεγαλων αστικων πολεων απ την αλλη σε μας δεν ηταν μονο το "εθιμο " αλλα και μια ευκαιρια σε γιορτινη ατμοσφαιρα να παρουμε κανα παιχνιδι απ αυτα που ζηλευαμε στις βιτρινες αλλα δεν......
Τωρα πλεον ειναι εθιμο αλλοδαπων και των γυφτων οπου κλασικα σκανε μυτη με κλαρινα και νταουλια και περνανε 100 φορες μεσα στις γιορτες απο τα ιδια μαγαζια .
Ειναι ενα εθιμο που εσβησε οπως και οι χαρταετοι τις αποκριες , κακα τα ψεματα .
Κατι ολο και θα κονομησουν απο μπαμπα μαμα παπου και λοιπους συγγενηδες κατι οτι ειναι επικινδυνο πλεον να τα στειλης ακομα και στο κατηχητικο γιατι μπορει να στα "πηδηξουν " κατι οι ληστειες στα πιτσιρικια και τελος παντων και τα ιδια να θελουν πολλοι γονεις τα προτιμουν να κατσουν σπιτι ( και με το δικιο τους πολλες φορες ).
Ετσι το εθιμο κρατιετε μονο στην επαρχια και αυτο κουτσουρεμενο .
Εμεις πηγαιναμε στον υδραυλικο να μας γυρισει τις μπετοβεργες και την ημερα εκεινη 6.00 το πρωι ημασταν απικο και βουρ για το λεωφορειο να μας μεταφερει σε ποιο "ευκαταστατες" περιοχες .
Ωραια χρονια ............ μπατ ναθινκ λαστ φορ εβερ .

Απάντηση: Re: Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

Μάλιστα, βράδυ Παραμονής προς ανήμερα τα Χριστούγεννα, σωστά;

Ήταν 24 Δεκεμβρίου του 1982. Είχαμε βγει για τα κάλαντα με τον αδερφό και πέσαμε πάνω σ' έναν κύριο που μας είπε: ''Μπράβο, παιδιά.....ωραία τα είπατε, αλλά, σήμερα το βράδυ εμείς θα σας τα πούμε καλύτερα....''.

Δεν δώσαμε και πολλή σημασία και χαμογελώντας απομακρυνθήκαμε.

-Τί είπε αυτός, ρε Χρήστο? Θάρθει το βράδυ να μας πει τα κάλαντα??
- Ξέρω 'γω?? Και που ξέρει ποιοι είμαστε και που μένουμε????

Το ίδιο βράδυ στο σπίτι κατά τις 11.....

- Ακούς κάτι?
- Ναι, ακούω κάτι Χριστουγεννιάτικα τραγούδια........από πού ακούγονται, όμως???
- Από το δρόμο!!!!!! Από το δρόμο ακούγονται.........πάμε στο μπαλκόνι....

Βγαίνουμε και τι να δούμε. Καμμιά διακοσαριά άτομα με ακορντεόν, κιθάρες, τύμπανα, χύμα στο δρόμο έψελναν τα κάλαντα!!!!!!!!!!!!! Ήταν μια εμπειρία μοναδική........

Φέτος, για 25 φορά θα ξαναζήσω την παραμονή των Χριστουγέννων με αυτόν τον εκπληκτικό τρόπο. Η πορεία ξεκινάει στις 9μ.μ. και τελειώνει τα μεσάνυχτα. Κάθε φορά, εύχομαι να σταματήσει ο χρόνος, για να μπορέσει όλο και περισσότερος κόσμος να λάβει το πνεύμα των Χριστουγέννων. Δεν γνωρίζω, αν όλοι, που βιώνουν από τα μπαλκόνια τους μια τέτοια εμπειρία, νιώθουν το χαρμόσυνο μήνυμα σε όλη του την έκταση. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, ο καθένας ζει το ''Χριστός γεννάται'' αληθινά......

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους......:ernaehrung004::ernaehrung004:

Κάλαντα γιοκ σήμερα και για εμένα.
:damnyou:
Ψυχή δεν πάτησε !

"No Carols Today..":guitarist:

Γιάννη ελπίζω του χρόνου να συμμετάσχω (επιτέλους) στην όμορφη και μουσική διαδρομή σας ..:grinning-smiley-043

Και 'γω το ελπίζω Δημήτρη!!!!!!!!!!

Ήταν πολύ ωραία φέτος, αλλά την έκανα λίγο νωρίτερα γιατί έτυχε να περάσουμε κάτω από το σπίτι μου.......;)

Και του χρόνου παιδιά!!!!!!!

Απάντηση: Re: Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

η σωστη κοινωνια στην εποχη μας ειναι ειδος προς εξαφανιση

του χρονου προτεινω
να τυπωθουν τα καλαντα σε cd και να σταλουν σε γειτονικα σπιτια μαζι με paypal να κανουμε εκει της καταθεσεις μας να τελειωνει το παραμυθι

τα ιδια και εδω (Aγ Παρασκευη)
τρομαξα να ανοιξω την πορτα και μπηκε ενα EMO με μια Trendy πανω κατω 20 χρονων μεφωνη σαν του Shrek αντε τωρα να του πεις μας τα παν αλλοι ...να φας και και κανα shoot για discrimination

:flipout::flipout::flipout::flipout: Α ρε Λαρυ. Ενα πετας αλλα καλο!!!!:flipout::flipout::flipout:

Re: Απάντηση: Re: Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

Παλια. πολυ παλια..... Εγω παντως δεν το προλαβα. Οι παπουδες του club (κανενας Νανοπουλος ή κανενας Σουρλας) θα ας πουνε εμπειριες. :flipout::flipout::flipout:

Επειδή τοπιασα το υπονοούμενο, σε ενημερώνω ότι από το προηγούμενο βράδυ μαζευόμαστε με τον ξάδελφό μου, κάναμε τις απαραίτητες πρόβες ( τα τρίγωνα ήταν χειροποιήτα από σίδερα οικοδομής με καταπληκτικό κρυτάλλινο ήχο ) και την επόμενη τις 7 το πρωί είμαστε στους δρόμους, αυτά στην δεκαετία του 70, μάλλιστα οι γνωρίζοντες λίγο από ιστορία ίσως θυμιθούν την φιγούρα του πολιτικού της χούντας Ανδρουτσόπουλου, είχα την τύχη - ατυχία να κτυπήσω την πόρτα του εκεί λίγο μετά το 71, μας καλοδέχτηκε και εισπράξαμε το μυθικό ποσό των 20 δραχμών, φανταστείτε την χαρά μας όταν μετά το λέγαμε σε άλλους πιστιρικάδες.:grandpa:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

Επειδή τοπιασα το υπονοούμενο, σε ενημερώνω ότι από το προηγούμενο βράδυ μαζευόμαστε με τον ξάδελφό μου, κάναμε τις απαραίτητες πρόβες ( τα τρίγωνα ήταν χειροποιήτα από σίδερα οικοδομής με καταπληκτικό κρυτάλλινο ήχο ) και την επόμενη τις 7 το πρωί είμαστε στους δρόμους, αυτά στην δεκαετία του 70, μάλλιστα οι γνωρίζοντες λίγο από ιστορία ίσως θυμιθούν την φιγούρα του πολιτικού της χούντας Ανδρουτσόπουλου, είχα την τύχη - ατυχία να κτυπήσω την πόρτα του εκεί λίγο μετά το 71, μας καλοδέχτηκε και εισπράξαμε το μυθικό ποσό των 20 δραχμών, φανταστείτε την χαρά μας όταν μετά το λέγαμε σε άλλους πιστιρικάδες.:grandpa:

Σίμο αυτή ήταν γνωριμία.:eek:Υποθέτω ότι έκανες πολύ καιρό να πλύνεις τό χέρι σου (λόγω συγκινήσεως ασφαλώς...) κατόπιν τής χειραψίας μέ τον αείμνηστο Αδαμάντιο.:blush::flipout::flipout:
Χρόνια Πολλά.:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

Σίμο αυτή ήταν γνωριμία.:eek:Υποθέτω ότι έκανες πολύ καιρό να πλύνεις τό χέρι σου (λόγω συγκινήσεως ασφαλώς...) κατόπιν τής χειραψίας μέ τον αείμνηστο Αδαμάντιο.:blush::flipout::flipout:
Χρόνια Πολλά.:ernaehrung004:

:flipout::flipout::flipout::flipout:, ακριβώς ατυχής συγκυρία, δεν ξέραμε είμαστε μικροί τότε, δεν υπήρχε τηλεόραση μόνο ΥΕΝΕΔ και ΕΙΡΤ, ασπρόμαυρες.-bye-
Να σημειώσω ότι τότε είχα αγοράσει την πρώτη μου κιθάρα μια melody, την έχω ακόμα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Καλαντα. Ενα εθιμο προς εξαφανιση.

Τετοια λες και μετα εμενα με γαργαλαει!:BDGBGDB55:
Να ρωτησω λοιπον, η γνωριμια αυτη σε επηρεασε και ......... :BDGBGDB55:
στην επιλογη της ομαδας που υποστηριζεις???????:flipout::flipout::flipout::flipout:
:flipout::flipout::flipout::flipout:

Οχι δεν με επηρέασε, :flipout:Παναθηναϊκός γεννιέσαι, φίλε Γιάννη, δεν τσιμπάω.
Είναι τελικά ευχάριστο, πως πολύ εύκολα ξεφεύγουμε από το κύριο θέμα μας.
Χρόνια Πολλά!!!

Εμείς στολίζαμε τό Δέντρο στίς 23 Δεκεμβρίου...Είχε νόημα η γιορτή .Ολα γινόντουσαν στήν ώρα τους..Οπότε εναρμονιζόντουσαν οι πάντες στίς Μέρες.

άλλο θέμα και αυτό Σπύρο ... τότε όπως λες στολίζαμε το δέντρο μόλις κλείναν τα σχολεία στις 22-23 τώρα για να εναρμονισθούμε με τα .. διεθνή δεδομένα από τον Νοέμβριο...

Το έθιμο δεν οδηγείτε προς εξαφάνιση εάν εμείς δεν το στείλουμε εκεί.
Ο μεγάλος γιός μου με ρώτησε τι είναι τα κάλαντα ( είναι μόλις 2 ετών - μιλάει πολύ καλά για τα χρόνια του ) του εξήγησα, ότι είναι τα τραγουδάκια που λένε τα παιδιά και χάρηκε, μου ζήτησε να του τα μάθω, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να τα θυμηθεί, όταν τον είδα να στεναχωριέται του είπα ότι του χρόνου θα τα θυμάται.
Ετυχε να μην δουλεύω την παραμονή των Χριστουγέννων, αυτό που είδα δεν μ' αρεσε είδα γονείς να συνοδεύουν "διακριτικά", τα παιδιά τους για να πουν τα κάλαντα, είμασταν πολύ τυχεροί μάγκες μου όταν τα λέγαμε εμείς.
Καλή Χρονιά.