Κάλεσμα για προστασία πρασίνου τώρα!

Στην εφημερίδα διάβασα, ότι το πάρκινγκ θα είναι υπόγειο και μόλις τελειώσουν τα έργα θα αποκατασταθεί ο χώρος με περισσότερα από 150 δέντρα.

ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ, κακώς υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι μια λύση που μόνο οφέλη έχει.

Αν ισχύει πού, στις μακέτες ?!

Αν ισχύει πού, στις μακέτες ?!

Η μακέτα είναι αποτύπωση του σχεδίου. Αν το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό έχετε κάθε νομικό δικαίωμα να προσφύγετε. Τώρα λογικά δεν εχετε (αν όντως προβλέπεται δενδροφύτευση με δέντρα κι όχι λαχανα και κρεμμυδάκια)..

Η μακέτα είναι αποτύπωση του σχεδίου. Αν το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό έχετε κάθε νομικό δικαίωμα να προσφύγετε. Τώρα λογικά δεν εχετε (αν όντως προβλέπεται δενδροφύτευση με δέντρα κι όχι λαχανα και κρεμμυδάκια)..

Ναι, ok...

Να υπενθυμίσω ότι το κάλεσμα έγινε για αυτούς που θέλουν να διαφεντεύουν οι ίδιοι τις ζωές τους και την ποιότητά της. Οι υπόλοιποι φυσικά και είναι ελεύθεροι να τις αναθέτουν σε δικαστήρια, δημάρχους, εργολάβους και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις...

Τα λέμε στην απογευματινή προβολή για όποιον ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

Last edited:
Απάντηση: Re: Κάλεσμα για προστασία πρασίνου τώρα!

Τι ανάπλαση να γίνει όταν μιλάμε για δέντρα δεκαετιών που κοπήκαν? Το σενάριο "γκαζονάκι, μεγάλες πλακόστρωτες επιφάνειες και αναιμικά δενδρύλλια φρέσκα από το φυτώριο" το έχω δει και αλλού και δεν με πείθει.

Και στα Γιάννενα έσκαψαν την κεντρική τους πλατεία και την έκαναν πάρκιγκ, αλλά προηγουμένως ήταν -με εξαίρεση κάποια δέντρα, λίγα συγκριτικώς με το μέγεθος της πλατείας- μία μεγάλη πλακόστρωτη έκταση με ένα συντριβάνι, αυτό. Ούτε πάρκο, ούτε όαση μέσα σε πυκνοδομημένη περιοχή.

τωρα αν και ο Δημαρχος εκανε καποια πραγματα που ομορφυναν την πολη οπως οι πεζοδρομοι ....

η πλατεια αυτη η κεντρικη εγινε σαν ερημοτοπος!!!

εγω τον αυγουστο που ειχα παει στα Γιαννενα δεντρα δεν ειδα ..........

το μονο που εβλεπα ηταν υλικα περιφραξης .....

ελπιζω να αλλαξει η εικονα με κανα δεντρακι διοτι ΔΕΝ προκειται να κατσει ανθρωπος σε αυτη την πλατεια ειδικα καλοκαιρι απο τις 9 το Πρωι μεχρι τις 7 το απογευμα οπου πλεον πεφτει ο ηλιος .......

Τα λέμε στην απογευματινή προβολή για όποιον ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

To να θεωρείς ότι μια προβολή είναι σοβαρότερη από ένα επίσημο προσεκτικά διατυπωμένο έγγραφο κι αντίστοιχη προσφυγή στο ΣτΕ αυτό είναι μια άποψη... στην οποία απλά διαφωνώ, όσο κι αν τη σέβομαι.

Αλλά αυτό μου θυμίζει τη δράση του Συριζα που οργανώνει συναυλίες στο Σύνταγμα κατά του άρθρου "εκτρώματος" , και όταν ξεκινάει η συζήτηση στη βουλή απέχει... ούτε διατυπώνει άποψη, ούτε συζητάει στη βουλή συγκεκριμένα που χωλαίνει το κάθε πράγμα, και η κυβερνηση φυσικα το περναει μονη της ως εχει, χωρις καν να μπει στον κοπο να αλλαξει λεπτομερειες που θα μπορουσαν να αλλαξουν.

Last edited:

είναι δυνατόν να ξαναφυτευτούν δέντρα ετών; ας απαντήσει κάποιος που γνωρίζει. ανάπλαση για το Δήμο σημαίνει λίγο γκαζόν και λίγοι θάμνοι για να κοιμούνται οι λαθρομετανάστες τα βράδια..
όταν πάει κάποιος 4 και 5 το πρωΐ, "σαν τον κλέφτη", πάει να πει οτι έχει λερωμένη τη φωλιά του. Πέραν όλων των σοβαρών, τον πιάνει και ο νόμος περί "Διατάραξης της κοινής ησυχίας"...πως τα κόβανε; με λέηζερ;

Τον είδαμε και τον Κακλαμάνη και όλους τους ομοίους του. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γίνουν τα γήπεδα και τα πάρκιν και να παίρνουν "παράνομα" τα πρόστιμα από αυτοκίνητα που σταθμεύουν σε δημόσιους χώρους που έχουν ονομάσει οι ίδιοι (παράνομα) ελεγχόμενη στάθμευση...

τι ΑΝΑΠΛΑΣΗ μας λενε και πρασινα αλλογα ;;;;;;;;;

ενοειται πως αμα κοπει δεντρο 40 η 50 χρονων παει και τελειωσε !!!!

Αμα φυτεψουν κανα μεγαλουτσικο σε 30 ισως χρονια ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΞΑΝΑΒΓΑΛΟΥΝ θα δουμε ισως δεντρο ........

αν ομως ενοουν την Αναπλαση ετσι μια πλατεια με λιγο γκαζον και κανα Τενεκε για να πετας τα ποτηρια τα πλαστικα ε τοτε θελουν πολυ ξυλο .....

To να θεωρείς ότι μια προβολή είναι σοβαρότερη από ένα επίσημο προσεκτικά διατυπωμένο έγγραφο κι αντίστοιχη προσφυγή στο ΣτΕ αυτό είναι μια άποψη... στην οποία απλά διαφωνώ, όσο κι αν τη σέβομαι.

Δεν είναι ακριβώς έτσι.... έστω ότι ο "ανάδοχος" φτιάχνει κάτι που απέχει παρασάγγας από αυτό που απεικονίζει η όμορφη μακέτα (χώρια που το τελευταίο δεν ξέρουμε εάν περιγράφεται και αποτυπώνεται στη σύμβαση με δεσμευτικό τρόπο, που πολύ αμφιβάλλω), τι κάνεις ως πολίτης;
Κατηγορείς τη διοίκηση του Δήμου να αναλάβει την πολιτική ευθύνη των επιλογών της; Δυστυχώς πρόκειται για έργο που έχουμε ξαναδεί. Μεγάλες υποσχέσεις, τρία κακορίζικα δεντράκια και μερικά εποχιακά φυτά επάνω στην ανθοφορία τους, να είναι τουλάχιστον κούκλα κατά την παράδοση.
Είναι μερικά πράγματα που σερβίρονται μεν πολύ ωραία, αλλά όταν φτάσει η ώρα να τα καταπιείς, τότε από τη γεύση καταλαβαίνεις τι πραγματικά σου σέρβιραν.

Διόρθωσε με αν κάνω λάθος, αν και πολ.μηχανικός τώρα παίρνω πτυχίο και δεν έχω δουλέψει ιδιαίτερα στην πιάτσα:

Αν το έργο κατασκευάζεται διαφορετικά απ'ότι προβλέπεται, τότε η άδεια του είναι άκυρη, και με μια καταγγελία η εργασίες οφείλουν να διακοπούν μέχρι να λογοδοτήσει ο εργολάβος.

Οπότε αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες, είναι να σχηματίσουν μια επιτροπή ή τεσπα να ορίσουν έναν εκπρόσωπο, που να πάρει αντίγραφα των ΤΕΛΙΚΩΝ σχεδίων, και να τα ελεγξει με κάποιον μηχανικό. Να δει ΤΙ προβλέπεται, και ανάλογα, είτε να αντιπροτείνουν κάτι, είτε αν είναι ολα καλα να αφήσουν την εξέλιξη των εργασιών, με επίβλεψη..

Με πανώ και φωνές, δεν ξέρω τι θα καταφέρουν, πέραν του να καθυστερήσει το έργο 1-2 βδομάδες... να γίνει κάνα τζέρτζελο με τα ΜΑΤ, να βγουν και τα λαλακισμένα που βγαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις να σπάσουν, και τελικά να αρχίσει το μπουζούριασμα... και τι θα βγει? Το έργο θα προχωρήσει. Ενώ με νομιμες προσεκτικές διαδικασίες, μπορεί να αλλάξει. Ο εκάστοτε κατασκευαστής θα προτιμήσει πχ να επενδύσει 50 χιλιάρικα παραπάνω για να κάνει σωστή δενδροφύτευση, παρά να περιμένει 2 χρόνια να δικαστουν οι προσφυγες, και να πληρώσει προστιμα για καθυστερήσεις πολλαπλάσια του ποσού αυτού.

Last edited:
H διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και το εάν αυτός θα φυτευτεί με θάμνους, δενδρύλλια ή ώριμα δέντρα, το πού θα γίνουν παρτέρια και εάν θα καλύπτεται από χλόη, δεν νομίζω πως αποτελεί αντικείμενο μιας οικοδομικής άδειας. Σε αυτήν το πολύ να ορίζεται κανένα τοιχίο ή κατασκευή από μπετόν. Τι να τα κάνουν οι πολίτες τα σχέδια? Να δουν εάν είναι σωστά τα στατικά του υπογείου πάρκιγκ;
Εγώ πάντως αμφιβάλλω εάν υπάρχουν στη σύμβαση καταγεγραμμένες όλες οι υποσχέσεις που λέγονται. Ότι θα μεταφυτευτούν 150 δέντρα, ποιας ηλικίας, ποιου είδους κλπ
Να δείτε που παίζει να αναφέρεται και μόνο "ο εργολάβος ευθύνεται για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου".

Ωραία η θεωρητική κουβεντούλα που έχει αναπτυχθεί την οποία παρακολουθώ προσεκτικά γιατί νομικός δεν είμαι.
Εν τω μεταξύ, στον πραγματικό κόσμο, σήμερα το πρωί συνέβησαν τα εξής:
Καμμιά 40αριά τραμπούκοι του δήμου, πληρωμένοι από καταστηματάρχες, τοπικούς παραγοντίσκους, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και "αγανακτισμένοι πολίτες" που θέλουν πάρκινγκ για τα αυτοκινητάκια τους, σπάσανε στο ξύλο του 4-5 ανθρώπους που είχαν παραμείνει το βράδυ ως περιφρούρηση της πλατείας που βρίσκεται υπό κατάληψη. Άλλο σχόλιο δεν θα κάνω γιατί έχω υποσχεθεί στο εαυτό μου και σε άλλους ότι στην cafe πολιτικά δεν θα ξαναγράψω.
Αν πραγματικά θεωρείτε ότι η από νομικής πλευράς ανάλυση μπορεί να μας προστατεύσει ή να μας βοηθήσει, συνεχίζω να σας παρακολουθώ με προσοχή.

[...]

Με πανώ και φωνές, δεν ξέρω τι θα καταφέρουν, πέραν του να καθυστερήσει το έργο 1-2 βδομάδες... να γίνει κάνα τζέρτζελο με τα ΜΑΤ, να βγουν και τα λαλακισμένα που βγαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις να σπάσουν, και τελικά να αρχίσει το μπουζούριασμα... και τι θα βγει? Το έργο θα προχωρήσει. Ενώ με νομιμες προσεκτικές διαδικασίες, μπορεί να αλλάξει. Ο εκάστοτε κατασκευαστής θα προτιμήσει πχ να επενδύσει 50 χιλιάρικα παραπάνω για να κάνει σωστή δενδροφύτευση, παρά να περιμένει 2 χρόνια να δικαστουν οι προσφυγες, και να πληρώσει προστιμα για καθυστερήσεις πολλαπλάσια του ποσού αυτού.

Κρίμα που είσαι μακρυά και δεν μπορούσες να δεις την ταινία που προβλήθηκε χθες με την εξιστόρηση σχεδόν ίδιων γεγονότων σε μια συνοικία της Βαρκελώνης το 2001.
Ίσως σε βοηθούσε να καταλάβεις τις "δυνατότητες" που σου δίνουν τα νομικίστικα αδιέξοδα στα οποία πέφτουν οι πολίτες λόγω της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας, καθώς και τις δυνατότητες που σου δίνουν οι εναλλακτικοί τρόποι δράσης. Και παρακαλώ να σταματήσει αυτή η καραμέλα με τα "λαλακισμένα που βγαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις" κτλ, γιατί το θέμα δεν είναι αυτό, και η κουβέντα αποπροσανατολίζεται.

φιλε Γιαννη εμενα στην περιοχη 25 χρονια(Καραμανλακη) την πλατεια αυτη την γνωριζω πολυ καλα

επι 10 χρονια ηταν Λουνα παρκ της πλακας(συγκρουομενα) να σου πω την αληθεια δεντρα πολλα δεν θυμαμαι να ειχε...εναν ή δυο τεραστιους φοινικες θυμαμαι...

παλια βαζανε οι κατοικοι τα αυτοκινητα τους μεσα

λειπω 20 χρονια απο κει μην με πυροβολησεις!!!!!!!!!! αλλα περναω τακτικοτατα

δυστυχως θα συμφωνουσα με φιλους που λενε για μακετες πριν και μετα...αν αυτα γινοντουσαν σε σοβαρη χωρα εδω δεεννν

καλη επιτυχια

Μιάς και περνάς τακτικότατα μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση που έκανα και δεν μου απάντησε κανένας;

Μια ερώτηση.... Όσοι μένετε δίπλα, επάνω στην πλατεία πάρκαραν αυτοκίνητα;
Έχω άποψη, μένω σχετικά κοντά και περνάω, αλλά θέλω μιά επιβεβαίωση από κάποιους που μένουν δίπλα.

Εγώ ξέρω οτι η πλατεία είχε κάγκελο... Εσύ τι ξέρεις; Κι όποιος άλλος έχει άποψη βεβαίως...

Μπαμπη ειχε καγκελα και μονοπατι και καλωπιστικα φυτα αν θυμαμαι απο την εισοδο της Κυπρου μερικοι κατοικοι εβαζαν αυτοκινητα μεσα

Μπαμπη ειχε καγκελα και μονοπατι και καλωπιστικα φυτα αν θυμαμαι απο την εισοδο της Κυπρου μερικοι κατοικοι εβαζαν αυτοκινητα μεσα

Οκ Larry... Ευχαριστώ.
Το ρώτησα γιατί άκουγα την κ.Πιπιλή στην τηλεόραση να λέει οτι οι κάτοικοι που διαμρτύρονται πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους στην πλατεία. Εγώ όσες φορές είχα περάσει δεν είχα προσέξει αυτοκίνητα, κι έβλεπα οτι υπάρχει κάγκελο.
Ίσως να μην το είχα προσέξει.

φιλε Γιαννη εμενα στην περιοχη 25 χρονια(Καραμανλακη) την πλατεια αυτη την γνωριζω πολυ καλα

επι 10 χρονια ηταν Λουνα παρκ της πλακας(συγκρουομενα) να σου πω την αληθεια δεντρα πολλα δεν θυμαμαι να ειχε...εναν ή δυο τεραστιους φοινικες θυμαμαι...

δυστυχως θα συμφωνουσα με φιλους που λενε για μακετες πριν και μετα...αν αυτα γινοντουσαν σε σοβαρη χωρα εδω δεεννν

καλη επιτυχια

Larry φίλε μου θυμάσαι πολύ καλά...Τα πρόλαβα κι εγώ αυτά αλλά εδώ και περίπου 10 χρόνια τα πράγματα ήταν αλλιώς.
Χθες δε, πρόσεξα ταμπέλα περίπου 3χ3 αναρτημένη σε σκαλωσιά με δύο προβολείς σβηστούς πλέον, η οποία δείχνει τη μακέτα του πάρκου ως σχέδιο με χρονολογία 1998!
Όσο για τον φίλο που αναρωτήθηκε για τα αυτοκίνητα, όντως μέχρι κάποια στιγμή ένα μικρό κομμάτι του πάρκου (η πάνω πλευρά) καταχρηστικά καταλαμβανόταν από κάποια αυτοκίνητα. Και αυτό τα τελευταία χρόνια δεν ίσχυε όμως.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ
Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ
Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Σάββατο 31/1 στις 20:00 μμ συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα της περιοχής
Κυριακή 1/2 στις 12:00 μμ λαϊκό γλέντι και δεντροφύτευση στο πάρκο (φέρτε μαζί σας φαγητό, κρασί, μουσικές)

Δευτέρα 2/2 στις 14:00 μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο στην πλ.Κοτζιά.

Αν δεν αντισταθούμε σ' όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές
(από το πρωΐ ενημέρωση και δράσεις, κάθε μέρα στις 18:30μμ συνέλευση των κατοίκων.)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Ξεσκόνισα λίγο τα βιβλία μου και θέλω να πω 2 πράγματα επιστημονικά και όχι στον αέρα. Δένδρα σαν αυτά που υπήρχαν και 3 μέτρα χώμα να είχε από πάνω το πάρκινγ ήταν αδύνατο να υπάρξουν. Και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με το βάρος του κάθε δένδρου (που τα ψηλά πεύκα που ήταν εκεί ήταν το καθένα μερικούς τόνους) αλλά και με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν φυσάει αυτό το δένδρο αέρας (πολλαπλασιάζεται πρακτικά το βάρος του για να το πούμε με απλά λόγια). Επίσης ουσιαστικά ο τρόπος κατασκευής θα είναι μια πολυκατοικία θαμμένη με τον κήπο από πάνω. Το μέγιστο που θα μπορέσει να φυτευτεί εκεί θα είναι κάποια εσπεριδοειδή δένδρα και θάμνοι. Δένδρα του μεγέθους αυτών που κόπηκαν είναι τεχνικά αδύνατο να φυτευτούν. Τέλος έμαθα από ένα συνάδερφο που μίλαγε στο ραδιόφωνο το πρωί πως υπάρχει μέθοδος για τον ποσοτικό υπολογισμό του οφέλους που έχει ένα δένδρο και κατά αυτό τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε τα ισοδύναμα δένδρα που θα μπορούσαν να μπουν για να αναπληρώσουν αυτά που κόπηκαν. Πρακτικά από πρώτη εκτίμηση για εμένα είναι αδύνατο.
Για το αν υπάρχουν λύσεις, προφανώς πρέπει να πούμε πως υπάρχουν, αλλά αλλάζει τελείως ο τρόπος σχεδιασμού, καθώς και ο τρόπος κατασκευής. Βάζεις σε πρώτο πλάνο τα υφιστάμενα δένδρα και το πως μπορούν να παραμείνουν και σχεδιάζεις πως μπορείς να ενσωματώσεις εκεί και τον χώρο στάθμευσης. Τέτοιος τρόπος ανάπτυξης που έχει σοβαρά στοιχεία βιωσιμότητας προσωπικά με βρίσκουν σύμφωνο. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο κοστίζει πολύ και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σαν εναλλακτική...
Αν δεν αλλάξουμε συλλογικά τον τρόπο σκέψης μας και την προσέγγιση στην κοινωνική ζωή μέσα στην πόλη το μόνο που θα καταφέρνουμε είναι να δημιουργούνται γεγονότα σαν και αυτό και οι ζωές μας να υποβαθμίζονται κάθε ημέρα και περισσότερο...

Re: Απάντηση: Κάλεσμα για προστασία πρασίνου τώρα!

Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο κοστίζει πολύ και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σαν εναλλακτική...

Το χειρότερο είναι πως ούτε καν το προτείνε κανείς σα λύση που θα ικανοποιούσε και τις 2 πλευρές.

Re: Απάντηση: Κάλεσμα για προστασία πρασίνου τώρα!

Το χειρότερο είναι πως ούτε καν το προτείνε κανείς σα λύση που θα ικανοποιούσε και τις 2 πλευρές.

Μια συντονισμένη δικαστική προσπάθεια καθώς και μια εναλλακτική που θα κόστιζε στον εργολάβο αρκετά παραπάνω, δε θα τον τρέναρε όμως για μήνες ή χρόνια όπως ένα δικαστήριο..

Ένα από τα λίγα πράγματα που έχω μαθει στην ελάχιστη ακόμα εμπειρία μου ως μηχανικός είναι ότι ο χρόνος είναι μακράν πιο πολύτιμος απ'το χρήμα όταν πρόκειται για κάποιο τετοιου είδους εργο.